Bir Firma İçin Nereden Ödül Almak Daha Kıymetli?
Ödüller eskiden daha çok ticari başarı çerçevesinde verilirdi. Şimdi insana saygı, inovasyon, çalışan bağlılığı gibi kategoriler ön planda. Sosyal medya ve sosyal sorumluluk gibi yeni çağın değerleri özellikle ön planda tutuluyor…
HER ölçekten firma yurtiçi ve yurtdışından aldığı ödülleri başarısının tacı olarak görüyor. Peki, bir firma için nereden ödül almak daha kıymetli? Yurtdışı ödülleri ne katkı sağlıyor? Türkiye’de ödül ekosistemi ne durumda? Ödül almak için ayrıca çalışmak mı gerekiyor? Farklı sektörlerden uzmanlara bu konuyu sorduk, işte, yanıtları…
YURTDIŞI BİLİNİRLİĞİ SAĞLIYOR
Anadolu Sigorta son bir yıl zarfında Müşteri Deneyimi Arenası Ödüllerinde, hızlı hasar ödemesi uygulaması Turbojet ile ‘Büyük Düşünce’ ödülü, 7/24 sağlık danışmanlığı hizmeti ile “İyi Fikir” ödülünün sahibi oldu. Sosyal sorumluluk projesi ‘Bir Usta Bin Usta’ ile PRİDA İletişim Ödüllerinde ‘Yılın Topluma Değer Katan Projesi’ ödülünü ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk Büyük Ödülü’ aldı. Social Media Awards’da sosyal medyada en başarılı performansı gösteren marka seçildi. Yıllık Faaliyet Raporu ile Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi LACP’de, sigortacılık kategorisinde ‘Altın Ödül’, finans kategorisinde ‘Platin Ödül’e layık bulundu.
Öncelikli amaçlarının en iyi müşteri deneyimini sunmak olduğunu belirten Anadolu Sigorta 1. Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, “Sektöre adapte edilebilecek yenilikleri yakından takip ediyor, teknoloji, inovasyon ve yeni iş fikirlerine sürekli yatırım yapıyoruz. Bu konudaki hassasiyetlerimiz, çalışma modelimiz ve yatırımlarımız bize pek çok ödül getiriyor” diyor. Uluslararası ödül programlarında başvurulacak ödülün, firmanın faaliyet alanındaki konularına uygun olarak seçilmesi gerektiğine işaret eden Tiryakioğlu, “Ödül, sonrasında tüketici ve müşteri nezdinde güven yaratması açısından çok önemli. Kazanılan her ödül, başta marka algısı ve şirket motivasyonu olmak üzere pek çok alanda olumlu katkı sağlıyor. Özellikle uluslararası alandan gelen ödüller markanın yurtiçinde olduğu kadar yurtdı-şında da bilinirliğine önemli katkıda bulunuyor. Şirketin gerek finansman gerekse yeni pazarlar yaratması anlamında da ödüllerin markaya önemli katkısı olduğuna inanıyoruz” diyor.
EN ÖNEMLİ ÖDÜL GÜVEN KÜLTÜRÜ
Tüm dünyada güçlü kurum kültürüne sahip şirketleri ödüllendiren En İyi İşverenler araştırmasını gerçekleştirdiklerini aktaran Great Place to Work Türkiye Ülke Müdürü Eyüp Toprak ise, “Anketimiz temelinde güven olan bir felsefeye dayanıyor ve beş boyuttan oluşuyor. Bunlar güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu. Bu analizimizde, yöneticiler ile çalışanlar arasındaki ilişkinin boyutunu özümleyebiliyoruz. Bu veriler bize şirket çalışanlarının mevcut kurum kültürlerinin temelinde yatan güven düzeyini görmemizde kolaylık sağlıyor. Diğer analizimiz ise, şirketin IK uygulamaları ve politikalarını dokuz alan üzerinden ölçümlediğimiz işyeri kültürü analizi. Bu analizimiz, bir çalışanın şirkete kabulüııden ayrılışına kadar olan süreçteki yaklaşımları kapsıyor” diyor.
Ödüllerin şirketler için güçlü bir motivasyon, işveren markalarını ön plana çıkartmak için önemi bir araç olduğuna da işaret eden Toprak, klasik ödüllendirme çalışmalarından farklı bir yol izlediklerini söylüyor. “Bizim bakış açımıza göre bir şirket için en önemli ödül, yüksek güven kültürüne sahip bir iş yeri kültürü oluşturulması” diyen Toprak’a göre, ödüllendirmeler her ne kadar şirketlere bir imaj sağlıyorsa da, detaylı ve kurum kültürünü ayrıntılı şekilde görebilecekleri analizleri de birlikte sunan bir çalışma, şirketin güçlü bir kurum kültürü oluşturmasında önemli bir yol haritası sunuyor.
DOĞRU YOLDA OLUNDUĞUNUN KANITI
Tüm fuarlardan her yıl ödüllerle döndüklerini belirten LG Electronics Türkiye Marka Pazarlama Bölüm Başkanı Gül Cabı, “Sadece 2018 yılında Tüketici Teknoloji Birliği tarafından düzenlenen CES Fuarı’nda 19’u inovasyon ödülü olmak üzere 90’dan fazla ödül kazandık. Ürünlerimiz haricinde, pazarlama ve reklamcılık alanında hayata geçirdiğimiz yenilikçi çalışmalar da ödüllendiriliyor. Marketing Türkiye The ONE Avvards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri”nde ‘Yılın itibarlısı’ seçildik. Geçtiğimiz yıl da çamaşır makinelerinin viral videoların yıldızı olabileceğini kanıtlayan House of Cards isimli kampanyamız markalı içerik kategorisinde AME Ödülü’nün sahibi olduk” diyor. Sektör ödüllerinin sadık müşterileri nasıl koruyacaklarına ve yenilerini nasıl kazanacaklarına yön vermesi açısından ışık tuttuğunu aktaran Cabı şunları aktarıyor: “Aldığımız ödüller doğru yolda ilerlediğimizi bize kanıtlıyor. Ürünlerimizin kalitesi ve hayatı kolaylaştıran özelliklerinin alanında uzman kişilerce en iyi olarak belirlenmesinin kullanıcılarımız açısından markamızla ilgili olumlu bir algı yarattığına inanıyoruz.”
SES GETİRECEK FİRMAYA VERİLİYOR
Datassist, ‘En İyi Yerel Bordro Hizmeti’ dalında Ingiltere, Avustralya, İsveç ve İrlanda’dan gelen rakiplerini geride bırakarak 2018 yılı Global Payroll Awards büyük ödülünün sahibi oldu. Dünyanın en iyi bordro şirketlerinin aday olduğu Global Bordro ödülleri Yarışması’na Türkiye’den katılan ilk ve tek şirket olduklarını dile getiren Datassist Bordro Servisi Kurucusu Ayşe Nazmiye Uça, “Hizmetimizin dünyanın bilinen ve sayılan kurumlan ve profesyonelleri tarafından da onaylanması ekibimiz için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı oldu. Uluslararası arenada ödül alabilmek için, sürekli olarak iş süreçleri üzerine kafa yormak, kuruma özel servis modeli oluşturmak ve geliştirmek için çalışmak gerekiyor. Böyle yoğun ve zorlu bir çaba içerisindeyken aslında yarışmalara katılmak ve ödül almak gibi bir hedef öncelikli olarak aklımıza gelmiyor” diyor.
Uluslararası sektörel ödüllerin, verdikleri hizmetlerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktığına işaret eden Uça, “Kendine güvenen şirketler ‘ödüle başvursak da kazanamayız’ fikrine asla kapılmamalı. Çünkü bu motivasyonu düşürücü bir etki yaratıyor” diyor. Bordrolama alanında Türkiye’de ödüllü yarışmalara rastlanmadığına da değinen Uça’nın aktardıklarına göre, dünyanın dört bir yanında daha çok lokal ve bölgesel kuruluşlar bordro ödülleri vermek için yarışmalar düzenliyor. Kendi bölgesel standartlarında çalışmak durumunda olan Türk şirketlerinin yer alamadığı çapta yarışmalar bunlar. Datassist Bordro Servisi’nin geçtiğimiz haftalarda kazandığı Global Payroll Awards ise, bu anlamda dünyada uluslararası geçerliliği olan nadir ve çok değerli bir ödül. Yurtiçi ödüllendirme ekosistemini ise genel olarak çok motive edici bulmadığım da söyleyen Uça, “Türkiye’de ödül motive etmekten çok sanki hangi şirkete verilse daha çok ses getirir mantığında kurgulanıyor. ödül sisteminin gerçekten motive edici olması için pazarın daha fazla olgunlaşması gerek. Henüz bu aşamada değil, şirketler deneyim kazandıkça pazar daha olgunlaşacak ve ödüllendirme eko-sistemi gelişecek diyebilirim” diyor.
ÜNİVERSİTE ÖDÜLLERİ MOTİVE EDİCİ
Yemeksepeti bu yıl da alanında prestijli birçok kuruluş tarafından ödüle layık görüldü. Social Media Awards 2018, Social Brands Veri Analitiği Ödülleri, Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Ödülleri bunlardan birkaçı. Müşteri deneyimi ve memnuniyetinin Yemeksepeti’nin genlerine işlemiş en önemli performans kriteri ve başarılı olmasının altında yatan en büyük faktör olduğunu belirten Yemeksepeti Pazarlama Direktörü Barış Sönmez, “Oyunlaştırma kampanyalarıyla kullanıcılarımız ile ilişkimizi bir seviyeye daha yükseltmeye çalışıyoruz” diyor. Süreç, koşullar ve kriterler özelinde bakıldığında uluslararası bir ödül platformunun yurtiçi ödüllerinden ayrılan çok farklı özelliklerinin bulunmadığını aktaran Sönmez, hepsine aynı şekilde hazırlandıklarını belirtiyor. Önemli olanın ilham veren bir projeye sahip olmak ve bunu iyi sunabilmek olduğuna işaret eden Sönmez’e göre, bu kriterler olduğu sürece ister yurtiçi ister uluslararası bir platform olsun ödül alma şansı yüksek. “Dezavantaj olarak sadece uluslararası bir ödül platformuna çok daha fazla adayın başvurmasını gösterebilirim” diyen Sönmez, Yemeksepeti’nin hedef kitlesini önemli ölçüde gençler oluşturduğu için, üniversitelerden gelen ödüllerin kendileri için daha büyük motivasyon kaynağı olduğunu ifade ediyor.
TÜKETİCİNİN OYLARIYLA VERİLENLER
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından düzenlenen ve her yıl perakendede en iyilerin ödüllendirildiği 1 Numaralı Markalar ödül töreninde HD İskender Türkiye’nin 1 Numaralı Restoranı’ seçildi. “Kaliteli ürünlerimiz, güler yüzlü hizmet anlayışımız sayesinde aldığımız ödüllerin yanı sıra insan kaynakları stratejilerimizle de ödüllere layık görülüyoruz. Bu kapsamda yıl içerisinde sektörün en önemli kuruluşlarından PDR International 2018 Proje Ödülleri, Kariyer.net İnsana Saygı Ödülleri ve SecretCV İKnın Yıldızları ödül programlarından olmak üzere üç farklı ödülün sahibi olduk” diyen HD Holding Yönetim Kurulu Başkam Kaan Demirağ, özellikle insan kaynakları alanında HD Holding bünyesinde durmak bilmeyen bir gelişim ve eğitim politikası benimsediklerini aktarıyor. Bu strateji kapsamında 2014 yılında HD Akademi’yi hayata geçirdiklerini hatırlatan Demirağ, “HD Akademi bünyesinde düzenlediğimiz eğitimler ile bugüne kadar toplam 8 bin 600 kişiye ulaştık ve program sayesinde yalnızca geçtiğimiz yıl 113 çalışanının terfi sürecine yardımcı olduk. Bizim için doğrudan tüketicilerin belirlediği oylama ya da araştırmalardan çıkan ödüller daha değerli” diyor.
YENİ BİR PAZAR OLUŞTURDU
Metro Türkiye olarak son yıllarda özellikle pazarlama ve iletişim alanlarında birçok ödüle layık görüldüklerini aktaran Metro Türkiye Pazarlama ve Marka İletişimi Grup Müdürü Aylin Mutlu, “Son bir yılda Kolay Vazgeçmeyenler reklam kampanyamızla Kristal Elma, Felis ve Kırmızı Ödülleri’ni alırken, Metro Gıda Hareketi projemizle Sürdürülebilir İş ödülleri, PRİDA ve TÜHİD Altın Pusula kazandık. Metro Türkiye olarak, Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkma temel amacıyla ilerliyor, ürün ve hizmetlerimizin ürün yaşam döngüsü boyunca oluşturdukları olumsuz etkileri düşürmek için projeler yürütüyoruz” diyor. Son dönemde ödüllerle taçlanan projelerinden Metro Gıda Hareketi’nin ğıda atık ve kayıplarını azaltmak amacını taşıdığını belirten Mutlu’nun aktardıklarına göre, hareket kapsamında üreticiler ve üretici örgütleriyle doğrudan çalışarak gıda kayıp ve atıklarının önüne geçmek için yeni bir pazar oluşturuldu.
Bugün ülkemizde üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ı ya üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğruyor ya da satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüşüyor. TÜBİTAK araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11.6 milyon ton, Yani Yıllık yaş sebze meyve ihracatımızın yaklaşık dört katı, Türkiye’de sebze meyve ticareti 100 milyar TL civarında, miktarın minimum 25 milyar TL’Iik bölümü atık ve kayıp oluyor. Bunun bir milli kaynak israfı olduğuna inanarak, meyve ve sebzede ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK’la birlikte, sekiz ay süren, ortak bir çalışma ile ürünlerin iyi koşullarda ve kötü koşullarda tedarikini temel alan bir araştırma gerçekleştirdiklerine işaret eden Mutlu, “Kötü koşullarda tedarik edilen ürünün, iyi koşullarda tedarik edilene kıyasla dokuz kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemledik” diyor.
BURGU PEYNİRLE BİRİNCİ OLDU
Tnovatif ürünleriyle dikkat çeken Muratbey, en son dünyanın önde gelen markalarının katılım sağladığı Küresel Süt Ürünleri Kongresi kapsamında düzenlenen Dünya Süt Ürünleri İnovasyon Ödülleri’nde En İyi Peynir kategorisinde Burgu Peynir ile birinci seçildi. Burgu’nun yurtdışına ihraç edilen ismi Helix Cheese markasıyla katılım sağlandı. “Ülkemize bu başarıyı taşımış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 2018 yılı içerisinde tüketicilerimizin kalitede bir numaralı tercihi olarak İsviçre merkezli Qudal Madalyası’nı almaya hak kazandık” diyen Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, aldıkları ödüllerin genel çerçevesinin inovasyon, kalite ve tüketici memnuniyetinden oluştuğunu vurguluyor. Geçtiğimiz aylarda Avrupa’ya ihracat yasağının kaldırılmasının ardından gerekli tüm prosedürleri yerine getirerek Avrupa Birliği ülkelerine ürünlerini ulaştırabilen sayılı firmalar arasında yer aldıkları bilgisini veren Erol, “Turquality Marka Destek Programı kapsamında yer alıyoruz ve tüm iletişimimizde bunu kullanıyoruz. Yurtdışında ödül almak marka prestijine, hem ülkemizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalara hem de yurtdışı çalışmalarına katma değer sağlıyor ve global marka konumuna erişmeyi destekliyor” diyor.
Yurtiçi ödül programları içinde İstanbul Sanayi Odası (ISO) ve Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) tarafından verilen inovasyon ödüllerinin firmalar için oldukça prestijli ödüller olduğunu aktaran Erol, “Öte yandan tarafsız araştırmalara dayanan ve sektörün en itibarlı ödüllerinden olan A.L.F.A. Awards sahibi olmak da firmaların motivasyonunu arttırıyor. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında tüketicilerin tercih ettiği marka olup önemli ödüllere sahip olmak, firmaları yeni çalışmalara teşvik ediyor” diyor.
ÇOK ANLAMLI BİR ÖLÇÜM
Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2017 Global Başarı Ödülü, Kore İnşaat Mühendisleri Derneği (KSCE) 2017 Yılın Yapı Ödülü ve ABD Aydınlatma Mühendisleri Derneği (IES) 2017 Mimari Aydınlatma Ödülü, Avrasya Tüneli’nin son bir yılda aldığı ödüller arasında. Buna ek olarak Avrasya Tüneli, finansman sürecinden bu yana toplam 10 uluslararası prestijli ödüle layık görüldü. Ödüllerin Avrasya Tüneli Projesi’nin her aşamasında gösterilen üstün çabayı ve başarıyı temsil ettiği için çok önemli ve anlamlı olduğunu belirten Avrasya Tüneli ve Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, “Ödül veren kurumlarm titiz ve zorlu değerlendirme kriterleri, dünya çapında rekabet ettiğimiz mühendislik projeleri ve Türkiye’de ilk olma özelliği bizi daha da gururlandırıyor” diyor. Avrasya Tüneli’nin uluslararası iş ortakları, denetim organları ve uluslararası standartlarda gerçekleştirilmiş bir proje olarak ilkleri ve en iyi uygulamaları barındırdığına vurgu yapan Arıoğlu, proje kapsamında üretilen yapıların kalitesi, iş sağlığı ve güvenliği ile çevre ve sosyal politikaların her zaman öncelikleri olduğunu aktarıyor. “Avrasya Tüneli için çalışmaya başladığımızda motivasyonumuz ödül almaktan ziyade kapsadığı her konuda örnek gösterilecek işler yapmaktı. Aldığımız ödüllerde projeye odaklanırken çevreye ve topluma karşı sorumluluklarımızdan vazgeçmememizin de payı büyük” diyen Arıoğlu’na göre, bu şekilde ilerlendiğinde, uluslararası ödül programlarında hangi ülkenin firması olduğunuzun bir önemi olmuyor, Türk firması olmanın bir avantajı ya da dezavantajı bulunmuyor.
YORUM SİTELERİNİN ÖDÜLLERİ
Bu yıl Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi tarafından denizlerin ve plajların temiz kalmasını desteklemek amacıyla plaj, deniz suyunun temizliği, donanım ve hizmetler, çevre yönetimi ve çevre eğitimi konularındaki kriterlere uygunluk gösteren Concorde De Luxe Resort ile Mavi Bayrak Ödülü’nü almaya hak kazandı. Çevrenin korunması yönündeki girişimleri ödüllendirerek destekleyen, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir turizme katkıda bulunmayı amaçlayan uluslararası bir eko-etiket olan Yeşil Anahtar Programı’nda da ödülünün sahibi oldu. Diğer yandan tatilcilerin Zoover.com wcb sitesinde bıraktığı yorumlar üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda, 9.6 puanla en iyi oteller arasında yer aldı. 2017 ve 2018 yılında ayrıca Dünya Turizm Oscarları sayılan Dünya Seyahat Ödüllerinde ‘Türkiye’nin Lider Herşey Dahil Resoıtu’ ödülünün de sahibi oldu. Ayrıca TUI’nin her yıl konaklattığı müşterilerinin oylarıyla yapılan değerlendirme sonucunda verdiği ödüllerden bu yıl da dört tanesine layık görüldü.
Turizmin sağlam, sürdürülebilir ve etik bir temel üzerinde yükselmesi gerektiğine inandıklarını aktaran Concorde Hotels & Resorts Yönelim Kurulu Üyesi Erkan Yağcı, “Bu kapsamda Dünya Turizm Örgütü tarafından 1999 yılında ilan edilen ve sektörümüz için temel çerçeve oluşturan Turizmde Global Etik İlkeler Bildirgesi’ni de imzaladık, imzacısı olduğumuz ilkelerin de işaret ettiği gibi hem sektörümüzün faydalarının en üst düzeye çıkarılması hem de çevre, kültürel miras ve toplumlar üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diyor. Ödül almanın ister yur-tiçinde isterse yurtdışmdan olsun bir gurur ve motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden Yağcı şunları aktarıyor:
“Ödül, doğru yolda ilerlediğinizin bir teyididir. Diğer yandan yurtdışmdan alman ödüller, sesinizi, adınızı dünyaya duyurmanız açısından önemlidir. Burada aynı zamanda Türkiye’yi temsil etmenin mutluluk ve heyecanı da söz konusudur. Bizim gibi rekabet yoğun bir sektörde ödül almak ise tanıtım ve pazarlama açısından rakiplerin önüne geçmek adına önemli bir etkendir. Turizm sektöründe çalıştığımız yurtdışı acentelerden ve misafir yorumlarına dayalı belli başlı yorum sitelerinden aldığımız ödüller bizim için çok kıymetli.”
ÇALIŞAN DENEYİMİNİ GELİŞTİRMEK ZOR
İnsan kaynakları ve yönetim danışmanlığı alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Aon Hewitt’ in 2017 Aon Best Employers-En İyi İşyerleri programının sonuçları belli oldu. En iyi işyeri kategorisinde ödüle layık bulunan şirketler, Deniz Factoring, Lilly İlaç, Novartis, Türk Hava Yolları ve Yves Rocher oldu. Çalışan bağlılığı ödülü kazanan şirketler ise, Aksigorta, AssisTT, CMC Turkey, Fibabanka, Migros Türkiye, Kalckim ve Tusaş Motor Sanayi A.Ş oldu.
Aon Hewitt Türkiye Kurucu Ortağı Cengiz Gürleyik, Aon Best Employers araştırmasının tamamen çalışan deneyimine dayandığını, katılımcı şirketlerin çalışmayı seçilmiş bir gruba değil, tüm çalışanlarına açtıklarını, dolayısıyla araştırmanın işin mutfağında yapıldığını belirtiyor. Bu nedenle çıkan sonuçların kritik önem taşıdığım söyleyen Gürleyik, çalışan deneyimini geliştirmenin, markanın dışarıdaki algısını değiştirmekten daha zor olduğunu vurguluyor. “Zor da olsa şirket ve çalışan arasında kurulan bağlılık ilişkisi sadece kuruma değil çalışanlara da fayda sağlıyor. Bağlı olmak kendini sadece işe adayıp sosyal hayattan kopmak değil, eneıjik çalışıp katma değer yaratırken işte iyi bir gün geçirmek anlamına da gelir ve iş tatminini arttırır” diyor.
ÇALIŞAN BAĞLILIĞI ÖDÜLÜ
Aksigorta, Aon Best Employers programı kapsamında verilen “Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülii”ne layık görüldü. İş yapış şekillerinin merkezine insanı koyduklarını dile getiren Aksigorta İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Giirkaya, “Her insanın bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Gerçek başarının da bu potansiyelin farkına varmak için çalışanları cesaretlendirmekle ortaya çıkacağını düşünüyoruz. İnsan kaynaklan stratejisi olarak, anlam, öğrenme ve gelişim isteğini sürekli kılacak bir iş ortamı sağlamak ve kariyer yolculuğu boyunca önemli olan tüm aşama ve süreçleri çalışanın gözüyle tasarlamak olarak belirledik. Çalışan merkezli bir insan kaynakları yapısı kurmak, sadece bir hedef değil bir yolculuktur” diyor.
EN İYİ İŞ KADINI: HARİKA GÜRAL
Dünya Gençlik Politikaları Derneği ve MCD Gençlik Ajansı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Türkiye Gençlik ödiilleri’nde ‘En İyi Genç İş Kadını’ ödülü Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral’a verildi. Harika Güral konuyla ilgili şunları söylüyor:
“Geleceğimizin garantisi gençlerimiz tarafından ‘En İyi Genç İş Kadını’ seçilmek hem grubumuz, hem ülkem açısından benim için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Çünkü ülke ekonomilerinin büyümesi ve refahının artmasının, kaliteli eğitim görmüş, yeniliğe açık, genç ve dinamik insanlar öncülüğünde gerçekleşeceğine inanıyorum. Ayrıca Türk özel sektörünü her alanda dünyadaki rakipleri ile rekabette ayakta tutacak olan güç de yenilikçi vizyonları olacaktır. Bunun için de iş hayatında en alt kademeden en tepe yönetime kadar gençlerimize özellikle kadın çalışanların katılımına destek olmamız gerekiyor. Ben de Türkiye’nin genç iş kadınlarından birisi olarak Güral Şirketler Grubu’nda personel alımında ve terfi süreçlerinde bu dengeyi sağlamaya özen gösteriyorum.”
EFFIE’DEN DORT ODULLE DONDU
Vodafone Türkiye, bu yıl lO.’cu kez düzenlenen ve pazarlama iletişiminin en prestijli ödülleri arasında yer alan Effie’de dört ödül birden alarak önemli bir başarıya imza attı. Vodafone, en etkili reklam ve pazarlama iletişimi kampanyalarının ödüllendirildiği Effie 2018’den iki Altın Effie ve iki Bronz Effie ile döndü. Effie’de bu yıl yaratıcılıkta sınır tanımayan, etkisi kanıtlanmış reklam ve pazarlama ileti-şimi kampanyaları yarıştı. Tüm dünyada 42 ülke ve altı bölgede düzenlenen Effie Ödülleri’nin Türkiye ayağında bu yıl 70 ödül verildi. Vodafone Türkiye Marka ve Strateji Direktörü Ebru Özgüç şunları “Dijitalleşmeyi inovatif pazarlama anlayışımızın kalbine koyuyoruz. İletişim çalışmalarımızda her zaman benzersiz ve samimi olma hedefiyle hareket ediyoruz. Tüketici nezdinde bir güven markası olduğumuzu ve her geçen gün daha da büyüdüğümüzü, aldığımız ödüllerle de teyit etmiş olduk. Vodafone Türkiye olarak, önümüzdeki yıllarda da medya ve kreatif ajanslarımızla akılda kalıcı kampanyalara imza atmayı sürdüreceğiz.”
EGE’YE AVRUPA TASARIM ÖDÜLÜ
Son yıllarda yurtiçi ve yurtdışında kalite ve tasarıma verdiği değerle büyüyen Ege Vitrifıye, İtalyan tasarımcı Claudio Papa tarafından tasarlanan Catamaran serisiyle banyo kategorisinde 2018 Av-I! rupa Ürün Tasarım Ödülü’ne (European Product Design Award) layık görüldü. Ege Vitrifiye Genel Müdürü Merter Savaş “Üründe farklılaşmanın temel enstrümanının tasarım olduğunu çok iyi biliyor, kaliteden ödün vermeden, çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Müşteriler artık kendileriyle özdeşleştirdikleri ürünlere odaklanıyor, banyonun bir yaşam alanı olduğunu gözeterek seçimlerini gerçekleştiriyorlar. Catamaran serisinin ihracatta fark yaratacağı inancındayız” diyor.
TAV’A ULUSLARARASI İŞ GÜVENLİĞİ ÖDÜLÜ
Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin küresel markası TAV Havalimanları, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdiği çalışmalarla, British Safety Council tarafından düzenlenen Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri’nde ödüle layık görüldü. Tüm dünyadan 623 şirketin başvurduğu yarışmanın sonuçları Londra’da düzenlenen törenle açıklandı. TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, “TAV Havalimanları olarak, bugün yedi ülkede 18 havalimaninin işletmesini yürütüyoruz, Hizmet verdiğimiz her noktada, 30 binden fazla TAV çalışanı yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunmak üzere 24/7 çalışıyor. TAV olarak kuruluşumuzdan itibaren, mutlu çalışanların mutlu yolcular yaratacağını bilerek çalışanlarımızın mutluluğunu tüm operasyonlarımızın odağına koyduk. Tüm operasyonel süreçlerimizi, çalışanlarımız ve paydaşlarımız için güvenli ve sağlıklı hale getirmek üzere sürekli gözden geçiriyoruz. Son sekiz yılda İstanbul Atatürk Havalimanında yürüttüğümüz iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarıyla bu önemli ödülü kazanmaktan gurur duyuyoruz” diyor.
YATIRIMCI İLİŞKİLERİNDE EN İYİSİ AKBANK
Yatırımcı ilişkilerinde mükemmeliyeti teşvik etmek ve tescillemek amacıyla Extel tarafından bu yıl 45.’si düzenlenen Avrupa Yatırımcı İlişkileri Anketi’nin 2018 yılı sonuçları belli oldu. Türkiye’de Yatırımcı İlişkilerinde en iyi şirket Akbank seçildi. Uluslararası ekonomi ve finans dergisi EMEA Finance’in “Achievement Awards” ve “Project Finance Awards” kapsamında verdiği ödüllerden 10’una da Akbank layık görüldü.
Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu ödülle ilgili olarak, “Ülkemizin istikrarlı büyümesini destekleyen bir Türk bankası olarak müşterilerimize sunduğumuz çözüm ve finansman desteğinin uluslararası finans platformlarında değerlenmesi bizleri gururlandırıyor. Tasarruf sahiplerinin birikim ve yatırımlarına değer katmaya odaklanıyor, tüm çalışmalarımızı bu temel ilkemiz üzerine inşa ediyoruz. Türkiye’nin yatırımlarını ve yatırımlarla büyüyen Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve yüksek oranlı büyümesini destekliyoruz. Bize ulusal ve uluslararası organizasyonlarda prestijli ödüller kazandıran performansımızı, ülkemizi ve büyüyen Türkiye ekonomisini desteklemek için gösterdiğimiz büyük çabalara borçluyuz” diyor.
KÜLTÜREL MİRASA SAYGI ÖDÜL GETİRDİ
Kültürel mirasa sahip çıkmak adına gerçekleştirdikleri proje ile ödüle layık bulunduklarını aktaran 3S Kale Holding Genel Müdürü Alp Gürün şunları aktarıyor:
“Kültürel mirasa sahip çıkmak ve Sivas Divriği bölgesinin turizmine katkıda bulunmak amacıyla 5 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Divriği Cumhuriyet Meydanı Projesi ile Türk gayrimenkul sektörünü en iyiye teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen Sign of the City Awards (SotCA) 2017 organizasyonunda, ‘En iyi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma’ ödülünü aldık. 2017 Ekim aynıda açılışını yaparak Divriğililere hediye ettiğimiz Cumhuriyet Meydanı, ilçenin kültürel mirasını ve tarihini yansıtan mimarisiyle adeta açık hava müzesi olma özelliği taşıyor. Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren ilk yapılarından biri olan Divriği Ulu Camii ve Darrüşşifası, Divriği için kent kültürü ve kent belleğini taşıyan çok önemli yapılar. Kentin turizm odaklı ekonomik kalkınması için bir çıkış noktası olabileceğine inanıyoruz.”
“ÖDÜL ODAKLI DEĞİL İLKE ODAKLIYIZ”
Chemetall markası altında faaliyet gösteren BASF Coatings bölümü yüzey işleme global iş birimi, Airbus’dan en iyi performans ödülünü aldı. Otomobiller kategorisinde de iF Tasarım ödülüne, Netfed IR Benchmark’tan yılın yatırımcı ilişkileri sitesi ödülüne layık bulundu. İstanbul’daki merkez ofisi ise LEED Gold Sertifikası aldı. “LEED Gold ödüllü merkez ofisimizde, birçok çevre ve insan dostu özellik, proje tasarımına ve inşaatına entegre edildi. Sürdürülebilir Arazi ve Lokasyon, Su ve Enerji Verimliliği, Malzeme ve Kaynaklar, İç Mekan Kalitesi ve Kullanıcı Konforu gibi ana başlıklar altında sürdürülebilir stratejiler ve çözümler uygulandı. Örneğin bina aydınlatmasının yüzde 75’ten fazlası gün ışığı sensörleri ve yüzde 95’ten fazlası ise varlık sensörleri tarafından kontrol ediliyor” diyen BASF Türk Kurumsal İletişim ve Kamu ilişkileri Direktörü Arzu Deniz Aksoy, asla ödül odaklı değil ilkeler doğrultusunda ilerlediklerini vurguluyor. Bunun için güncel olmak, güncel kalmak, yenilikleri ve teknolojiyi takip etmek ve yaratmak zorunda olduklarına işaret eden Aksoy, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bu nedenle sektörün içinde birçok alanda öncü olmaya çalışıyor ve sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz. Ödüller bir şirketin yaptığı işlerin doğruluğunu tescilleyen aynı zamanda daha iyisi için motive eden önemli araçlardır. Aynı zamanda, yurtdışında kazanılan ödüller prestij ve marka tanınırlığı açısından etkili olmaktadır.”
EN İTİBARLI AKARYAKIT MARKASI
Yıldız Teknik Üniversitesi istatistik Bölümü’nün akademik denetimi altında ve raportörlüğünde Türkiye itibar Akademisi tarafından gerçekleştirilen Türkiye itibar Endeksi 2017 Araştırmasına göre, OPET bir kez daha “Akaryakıt Sektörünün En itibarlı Markası” seçildi. Yüksek kaliteli hizmet ve ürünleri, uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleri ile akaryakıt markasından çok hizmet markası olarak konumlanan OPET, üçüncü kez bu ödülün sahibi oldu.
MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ KAZANDI
Elektrikli araçlarda yaptığı öncü çalışmalarla birçok ödül kazanan Japon otomotiv devi Nissan geliştirdiği yenilikçi enerji çözümleriyle, Financial Times ve Dünya Bankası Grubu üyesi International Finance Corporation tarafından ödüllendirildi. Firma elektrikli aracın ürettiği enerjiyi şebekeye aktarma imkanı tanıyan Vehicleto-Grid ve elektrikli araçlardan çıkan bataryaları yeniden kullanarak oluşturduğu enerji depolama sistemleriyle İklim Çözümlerinde Mükemmellik Ödülii’nü kazandı.
TAYPA, “İHRACATIN YILDIZI”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği, Türkiye ekonomisinin lokomotifi hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe geçen yıl gerçekleştirilen 17 milyar dolarlık ihracata damga vuran şirketlere “İhracatın Yıldızları” ödülü verdi. Hazır giyim sektörünün önemli oyuncularından Taypa da sektörde 50 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan şirketler arasında yer alarak “Platin Ödül”e hak kazandı.
Başarılan ödüllendirilenler
RTB HOUSE’A YAPAY ZEKA ÖDÜLÜ
Dünyanın en büyük yapay zeka etkinliği olan Al Summit London’da, Alconics’in satış ve pazarlama alanındaki en iyi yapay zeka uygulaması ödülünün sahibi RTB House oldu. Derin öğrenme teknolojisiyle RTB House, Satış ve Pazarlamada En İyi Yapay Zeka Uygulaması olarak onurlandırıldı. RTB House Bölge Yöneticisi Ömer Aras, “Alconics Ödülleri, sunduğumuz teknolojinin e-ticaret alanında satış ve pazarlama sunulan en iyi çözüm olduğunu kanıtlıyor. Ekibimiz adına çok önemli bir başarıya imza attık ve yapay zeka konusunda iyi bir yatırım yaptığımız da kanıtlanmış oldu. İlk günden beri, İS ürünümüzün temelini oluşturan teknolojiyi geliştirmeye ve dünyanın en önemli ve gelecek vadeden konusu yapay zekaya odaklandık” diyor.
ANEL’E İNGİLTERE’DEN GÜMÜŞ ÖDÜL
Anel Grup, çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve başarılarından dolayı, uluslararası olarak tanınan ve Ingiltere’de uzun yıllardır düzenlenen RoSPA (The Royal Society for the Prevention of Accidents) Sağlık ve Güvenlik Ödülleri’nde (RoSPA Health and Safety Awards) Gümüş ödüle layık görüldü.
Anel Grup Proje Yöneticisi Engin Yarlıgan şunları söylüyor: “Hedefimiz, tüm çalışanlarımızın evlerine ve sevdiklerinin yanına güvenli şekilde gitmelerini ve iş gününün sonunda güvenliklerinden emin olmalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, çalışanlarımız ve her düzeyden yöneticimiz, iş sağlığı ve güvenliğinin yönetimine A’dan Z’ye katkı sağlıyor. Bu felsefemize adanmışlığımız sayesinde, işverenlerimizin birçoğu tarafından takdir belgeleriyle ödüllendirildik. Çatar Rail Redline South Underground Project Projesinde 10 milyon adam/saati iş kazasız tamamladığımız için işverenlerimiz tarafından takdir edildik.”
KOÇTAŞ’A BRONZ ASLAN
Dijitalleşme, sosyal medya ve marka çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülen Koçtaş’a bir ödül de binlerce kreatif fikrin yarıştığı Cannes Lions’dan geldi. Koçtaş, ‘Fiyat Çizen Ürünler’ çalışmasıyla, pazarlama iletişimi alanında dünyanın en büyük zirvesi olan Uluslararası Yaratıcılık Festivali Cannes Lions 2018’de açık hava kategorisinde ‘Bronz Aslan’ ödülüne layık görüldü. İletişim ve yaratıcılığın uluslararası en büyük zirvesi olan Cannes Lions 2018’de Koçtaş’ın aldığı ödülle ilgili konuşan Koçtaş Pazarlama Direktörü Ebru Darip, “Müşterilerimizin her kanaldan benzersiz alışveriş deneyimi yaşaması için her zaman yenilikçi yaklaşımlar geliştiriyoruz. Bu yaklaşımımızı yansıtan yaratıcı reklam kampanyalarımızın ve markamızın birçok değerli ödülle taçlandırılması oldukça gurur verici. Yaratıcı çalışmalarıyla bu ödülü almamızda çok büyük emeği olan, geçtiğimiz yıllarda birlikte çalışma fırsatı bulduğumuz ajansımız Medina Turgul DDB’ye ayrıca teşekkür ediyorum” diyor.
SİYAH SARIMSAGA PLMA ÖDÜLÜ VERİLDİ
Dünyada 70’in üzerindeki ülkede kendi markalarını üreten, 4 binden fazla şirketin üyesi olduğu, The Private Label Manufacturers Association [PLMA], her yıl düzenlediği PLMA yarışmasında Bitki ve Baharatlar kategorisinde Metro Türkiye, Metro Chef marka Siyah Sanmsak’la PLMA 2018 Mükemmelliğe Saygı Ödülü’nü kazandı. Kastamonu Taşköprü’de bulunan ve benzeri olmayan siyah sarımsak özellikle Kore ve Çin’de “uzun yaşamın kaynağı” diye adlandırılıyor. Vitamin ve mineral deposu olan siyah sarımsak antioksidan özelliğiyle insan sağlığına oldukça yararlı.
TREND MICRO, İLK 15’TE
Forrester araştırma şirketine göre, Trend Micro son çözümüyle, uç nokta güvenliğinde 15 şirket arasında en yüksek puanı alarak “Sınıfının En İyi Yetkinliklerine Sahip Ürün” seçildi ve pazar lideri oldu. Strateji kategorisinde 5 üzerinden 5 alan Trend Micro, pazarda bulunduğu yer itibariyle de en yüksek ikinci puanı aldı.
ADCOLONY, DÜNYA İKİNCİSİ
Dünya çapında mobil pazarlamanın 2017’daki ayak izlerini süren The Lovely Mobile News Report’un ana başlıkları ve kazananları açıklandı. Aldıkları global ve lokal ödüllerle geçtiğimiz sene yılın en iyi ajansı sıralamasında AdColony ekibi dünya çapında ikinci oldu. Lovely Mobil Ödülleri; Pazarlama, Nesnelerin İnterneti, Dijital, Yeni Teknoloji ve Bağlı Cihazlar alanlarında yapılan çalışmaları ödüllendiriyor. Global ödüllerde farklı kategorilerde yapılan sıralamalar, yıl boyu çalışan ajans ve markaların başarılarını kutluyor.
ÇELİK HALAT, İHRACATIN YILDIZI
Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş., olarak Çelik İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ve 2017 yılı ihracatında önemli pay sahibi firmaların ödüllendirildiği “Çelik İhracatının Yıldızları” arasında yer aldı. 2017 yılında, tel İhracatı kategorisinde gerçekleştirmiş olduğu performansla üçüncü kez ödüle layık görüldü.
Çelik Halat ayrıca Amerika Halat Üreticileri Birliği AWRF’a (Associated Wire Rope Fabricators) Türkiye’den üye olma hakkını kazanan tek Türk şirketi oldu.
EN İYİ YÖNETİCİLER SEÇİLİYOR
Deloitte’un programı kapsamında, uluslararası en İyi uygulamalar çerçevesinde yüksek standartlı yönetim performansı gösteren ‘Türkiye’nin En İyi Yönetilen Şirketleri’ seçiliyor. Koç Üniversitesi’nin desteği ile bu sene başlayacak programın bağımsız jüri takımında iş ve akademi dünyasının önemli liderlerinden Ali Koç, Ali Sabancı, Lucien Arkas ve Ümit Boyner gibi isimler yer alıyor. Programa katılmak isteyen şirketlerin en az beş yaşında, yıllık 20 milyon TL’nin üzerinde ciro ile 25 ve üzeri çalışana sahip olmaları, bunun yanı sıra halka açık olmamaları ve hisselerinin en az yüzde 60’ının ya da kontrollerinin Türkiye’de kurulu şirket ve şahıslara ait olması gerekiyor.
INTERLINK’E SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ
Interlink Sistem Koordinatörü Can Taşçıoğlu’nun “Sadakat Programlarında Sosyal Sorumluluk” projesi, Loyalty Magazine Awards’da ödüle layık bulundu. PepsiCo, Mercedes Benz, Emirates Airlines, IBM, Samsung, Vodafone, Lego, Carrefour gibi dünya devlerinin projeleriyle yarışan Interiink’in sosyal sorumlulukla Sadakat Programlarını birleştiren projesi çok büyük ilgi gördü ve jüri tarafından yarışmaya katılan projeler arasında en değer verilen projelerden biri olduğu dile getirildi.
QNB FİNANSBANK, ALTI ÖDÜL TOPLADI
QNB Finansbank’ın sektöre yön veren bankacılık ürün ve hizmetleri bir kez daha ödüle layık görüldü. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en saygın fınans yayınlarından EMEA Finance tarafından verilen 2017 Proje Finansmanı Ödülleri ve Başarı Ödülleri kategorilerinde, QNB Finansbank finansman desteği sağladığı, üç farklı proje ile toplam altı ödüle layık görüldü. QNB Finansbank, hem Kredi Temsilcisi hem de Teminat Temsilcisi görevlerini üstlendiği, 75 milyon euro kredi desteği ile tek Türk ticari banka olarak konsorsiyumda yer aldığı, Bilkent Laboratuvar PPP Projesi ile “Yılın Sağlık Hizmetleri Projesi’1 ve “Yılın Sosyal Kalkınma Projesi” kategorilerinde iki dalda ödüle layık görüldü. QNB Finansbank’ın finansmanında tek başına rol aldığı Rönesans İnşaat tarafından inşa edilen Piazza AVM Projesi ise “Yılın Karma AVM Proje” ödülünü aldı. QNB Finansbank ayrıca Türkiye’nin en önemli otoyol projelerinden biri olan Kuzey Marmara Otoyolu Asya ve Avrupa Kesimi Projeleri’nin finansmanını sağlayan bankalar arasında yer alarak, “Yılın Sendikasyon Kredisi”, “Yılın Otoyol Projesi”, “Avrupa ve Ortadoğu/Afrika’da Yılın Proje Finansman Proje” ödüllerine de layık görüldü.
PROLINE’A ULUSLARARASI ÖDÜL
Proline’ın Türkiye konsorsiyum liderliğini üstlendiği ve AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada önde gelen havalimanlarında hizmete sunulması beklenen yeni nesil biyometrik otomatik geçiş kontrol sistemi projesi IDEA4SWIFT, 2018 ITEA Award of Excellence etkinliğinde Ticari Etki ve İnovasyon ödüllerine layık görüldü. Projede kullanılan çoklu biyometrik füzyon modeli ile insan faktöründen kaynaklı oluşması muhtemel hataların ortadan kaldırılması ve yolcuların geçişlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.
WEB SİTESİYLE KAZANDI
HSBC Türkiye’nin yenilediği kurumsal web sitesi, pazarlama ve iletişim alanında önde gelen uluslararası ödül programlarından Communicator Awards’ta iki kategoride ödüllendirildi. HSBC Türkiye’nin websitesi, İnteraktif ve Görsel Sanatlar Akademisi (Academy of Interactive 8 Visual Arts) tarafından bu yıl 24.’sü düzenlenen ödül programında ‘Genel Bankacılık’ ve ‘Kurum İletişimi’ kategorilerinde üstünlük ödüllerinin sahibi oldu.
AVRUPA’NIN ÜSTÜN LEZZETİ
Savola Gıda, Yudum ve Eğemden markalan ile The International Taste S Çuality Hlnstitute (iTQi) tarafından üstün lezzet ödülüne layık görüldü. Lezzet, aroma, yapı, koku, tadım sonrası farklı ürünü ile ödüle layık görülen Savola Gıda, Avrupa’nın en ünlü 15 aşçılık derneği ve Association de la Sommellerie Internationle’ye bağlı 140 kişilik dünyaca tanınan şef ve sömeliyeden oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
ALLIANZ’DAN SOSYAL GİRİŞİMLERE ÖDÜL
Allianz Grubu’nun Impact Hub’la iş birliği çerçevesinde desteklediği, çocuklar ve gençler için sosyal faydaya odaklanan sosyal girişim programında kazanan belli oldu. Türkiye’den Bin Yaprak, Jny Reflect ve Scode’un da aralarında olduğu dokuz sosyal girişimin sivil toplum, sosyal girişim, Impact Hub ve Allianz temsilcilerinden oluşan beş jüri üyesine sunum yaptığı Yatırıma Hazırlama Programı’nın final aşamasında Picha Projesi ekibi, mültecilerin istihdam sorununa çözüm ürettikleri sosyal girişimleriyle 40 bin euro’luk Allianz Gelecek Nesiller Ödülü’nün sahibi oldu.
SABANCI’NIN SİTESİNE ÜSTÜNLÜK ÖDÜLÜ
Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olan Sabancı Holding’e bir ödül de Communicator Avvards’tan geldi.
Sabancı Holding Kurumsal Web Sitesi, bu yıl 24’üncü kez düzenlenen ve alanının en prestijlisi olarak görülen pazarlama ve iletişim ödül platformu Communicator Awards’ta, Üretim kategorisinde Üstünlük Ödülü’ne layık görüldü. Uluslararası Görsel Sanatlar Akademisi [The Academy of Interative and Visual Arts] tarafından düzenlenen ödüllerde her yıl tüm dünyadan binlerce proje değerlendirilirken, en çok beğeniye sahip medya, iletişim, reklamcılık, yaratıcılık ve pazarlama yöneticilerinin oylarıyla ödül sahipleri belirleniyor.
SEKİZ AYDA KENDİSİNİ KANITLADI
Hermes’ten dokuz ödülle birden dönen Vadistanbul AVM henüz açılışından bu yana geçen sekiz ay gibi kısa bir sürede dünya çapındaki ödül koleksiyonuna bir yenisini daha ekledi. Dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan RLI Ödülleri’nde ülkemizi başarıyla temsil eden Vadistanbul AVM, 2018 Uluslararası Perakende ve Eğlence Destinasyonu Kategorisinde “Highiy Commended” ödülüne layık görüldü.
SÜTAŞ BİRİNCİ
Müşteri deneyimini en iyi yöneten markaların ödüllendirildiği A.L.F.A. Awards’ta Sütaş, “gıda” ve “süt ve süt ürünleri” kategorilerinde en yüksek puanı alarak birinci seçildi. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ve Marketing Türkiye ile tüketici araştırmaları yapan Akademetre iş birliğiyle düzenlenen, 46 kategorinin yer aldığı A.L.F.A. Awards ödülleri kapsamında 12 ilde Türkiye temsili bin 200 kişiyle yüz yüze yapılan ankette; müşteri deneyimi, müşteri beklentileri ve şirketlerin bu beklentilerini karşılama düzeyleri ölçülerek müşterisiyle sağlıklı ve sürdürülebilir bir ilişki kuran başarılı markalar onurlandırılıyor.
HERMES’TEN YEDİ ÖDÜL BİRDEN ALDI
JLL Türkiye tarafından yönetilen Palladium Ataşehir, 2017 Ekim ayında gerçekleştirdiği Masal Küresi Şenliği ve yeni yıl etkinliği olan Yeni Yıl Melodisi ile, üçü ‘Platinum, dördü Gold olmak üzere Hermes Creative Avvards platformunda, toplam yedi ödül ile taçlandırıldı. Masal Küresi Şenliği’nde, çocuklara yönelik eğitici masal atölyelerinin yanı sıra, masal anlatıcıları hem çocuklar hem de yetişkinler için danslı, şarkılı bol eğlenceli sahne performansları sergilemişlerdi.
AGAOGLU, MİLLİ ASANSÖR İLE KAZANDI
Türkiye’deki asansör ve yürüyen merdivenleri denetleyen Hollandalı bağımsız denetleme kuruluşu Liftinstituut Solutions’un her yıl asansör ve yürüyen merdivenlerdeki güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkarmak amacıyla düzenlediği “Yılın En İyi Asansör ve Yürüyen Merdiven Yarışması” sonuçlandı. “Yılın En İyi Asansör Montajı” ödülünü Ağaoğlu My Newwork Projesi kazanırken, “Yılın En İyi Yürüyen Merdiven Montajı” ödülü ise Hiltovvn AVM Projesi’nin oldu. Bakım kategorisinde ise “Yılın En İyi Asansör Bakımı” Süzer Plaza’nın olurken, “Yılın En İyi Yürüyen Merdiven Bakımı” ise Çuasar İstanbul Projesi’ne verildi.
SEKTÖRÜN EN DEĞERLİSİ SEÇİLDİ
Anadolu Sigorta, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında yer aldı. Brand Finance tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre Anadolu Sigorta, 154 milyon dolarlık marka değeriyle sektörünün en değerli markası oldu.
Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, Türkiye’nin en değerli 100 markasının belirlendiği listeyi yayımladı. Türkiye’nin önde gelen markalarının yer aldığı listede 35’inci sırada bulunan Anadolu Sigorta, 154 milyon dolarlık değeriyle sigorta sektörünün en değerli markası oldu
MCDONALDS TÜRKİYE, 119 ÜLKEDE BİRİNCİ OLDU
“Brandz Top 100 Global Markalar 2018” sonuçlarına göre McDonald’s dünyanın en değerli sekizinci markası oldu. McDonald’s Türkiye Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, “Dünyanın en değerli 10 markasının arasındaki tek yiyecek-içecek markasıyız. Müşteri beklentilerini ve McDonald’s taleplerini sürekli olarak izlememiz ve buna göre ürün ve hizmetlerde yeniliklere gitmemiz sayesinde başarılıyız. En kaliteli ürünü, en uygun fiyata, en iyi hizmetle sunuyoruz. Misafirlerimiz için keyif veren anlar yaratıyoruz. 2017 performansıyla McDonald’s’ın dünya çapında faaliyet gösterdiği 119 ülkeyi kapsayan değerlendirmesine göre küreselde ‘en hızlı büyüyen ülke’ Türkiye oldu” diyor.
Ali KIRBAŞ / Ziraat Bankası Bankacılık Operasyonları ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı
“En sevilen banka seçildik”
Ziraat Bankası’nın altı yıl önce başlattığı verimlilik esaslı değişim projesinin ardından ulusal ve uluslararası kuruluşlardan çok sayıda ödül aldığını söyleyen Ziraat Bankası Bankacılık Operasyonları ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ali Kırbaş, 2017 yılında alınan ödülleri ise şöyle sıralıyor:
“Ziraat Bankası, Türkiye’nin en sevilen markalarının belirlendiği Lovemarks Araştırmasında üst üste ikinci kez en sevilen banka seçildi. Ayrıca Social Media Avvards Turkey’de üst üste ikinci kez ‘Sosyal Medyanın En Etkin Bankası’ ödülünü kazandı. Türkiye Gençlik Ödülleri’nde ise yine üst üste üçüncü kez ‘En İyi Banka’ ödülüne sahip oldu. Uluslararası kuruluşlardan da çok sayıda ödül kazandık.
Financial Innovation Awards’dan ‘En İyi Banka’, Global Banking&Finance Avvards’ta ‘En İyi Operasyon Merkezi İnovasyon Projesi’ ödülünü ve Stevie Avvards’tan beş ödül birden kazandık. Ayrıca Brand Finance’in ‘Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2018’ araştırması sonuçlarına göre, geçen sene olduğu gibi bu sene de Türkiye’deki bankalar arasında marka değerini en fazla yükselten banka olduk. Marka değerimiz 120 milyon dolar artarak 1 milyar 432 milyon dolara çıktı.”
Bengi Vargül ŞEN / TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Direktörü
“Türkiye’de ödül enflasyonu var”
Geçtiğimiz 20 yılda Türkiye küresel ekonomik sisteme artan oranda entegre oldu. Birçok Türk şirketi bugün küresel pazarda rekabet ediyor ve başarılı sonuçlar alıyor. Artan rekabet ortamında sürdürülebilir başarıyı yakalamak için değer zincirinin her aşamasında uluslararası standartları yakalamak, iyi uygulamaları takip etmek ve hayata geçirmek gerekiyor. Bu çabalar beraberinde ödülleri de getiriyor. Küresel ölçekte verilen ödüller, küresel rekabetteki yerinizi görmeniz açısından önemli. Aynı şekilde, beraberinde getirdiği prestij ve farkındalık da daha yüksek. Havalimanı işletmeciliği sektörüne özel olarak verilen en önemli ödüller, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) gibi sektörel örgütler ya da bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilen ve yolcu memnuniyetini ölçümleyen somut çalışmalara dayanan ödüllerdir. TAV olarak işlettiğimiz terminaller her yıl kendi kategorilerinde ve bölgelerinde bu ödüllerde ön sıralarda yer alıyor. Türkiye’de de özellikle kar amacı gütmeyen uzmanlık kuruluşlarının verdiği çok sayıda prestijli ödül bulunuyor. Bununla birlikte bir ödül enflasyonundan da bahsetmek mümkün ancak zaman içinde objektif değerlendirmelere dayanmayan ödül organizasyonlarının eleneceğini düşünüyorum.
ÜRÜN DÎRİER