Makaleler

Bilinçli Tüketici Kimdir, Nasıl Olunur ve Püf Noktalar Nelerdir.

Bilinçli Tüketici Kimdir

Bilinçli tüketici ; Piyasadaki fiyatları , ürünleri araştıran karşılaştırma yapan güncel bilgiye sahip kişidir. Bir haksızlıkla karşılaştığında  , zarara  uğradığında  hakkını  nerede nasıl arayacağını  bilir .Aşırı  tüketimi sevmez , İsraftan kaçınır , Alacağı ürünün fiyat etiketini kontrol eder. İhtiyacı yoksa  kampanyalı , promosyonlu ürünlerin cazibesine kapılmaz.(oltaya gelmez ) Aldığı ürünlerin son kullanma tarihini kontrol eder. Taklit  , korsan , sahte ürünlerden  uzak durur. Elektronik ürünlerin garanti belgesi faturasını  mutlaka alır ve onaylatır.Satın aldığı ürünleri 30 gün içinde iade edebileceğini veya değişim yapabileceğini  bilir. Kapıdan veya telefonla  satış yapan  art niyetli kişilere  itibar etmez.

175 bilinçli tüketici danışma hattını arayarak haklarını öğrenir.

174 sağlıklı gıda hattını arayarak  gerekli  bilgiyi  alır. İthal  ürünleri değil yerli malını tercih eder. Aç ve yorgunken alışveriş yapmaz. Gereksiz şeyler almaz. Naylon poşet yerine  bez torba veya file kullanır.(doğayı korur)  GDO’lu hormonlu , bozulmuş , ürünleri almaz.

Çevreye dost Sağlık bakanlığı , CE, İSO  9001 ve TSE belgeli ürünleri tercih eder.

Hem kendi bütçemiz hemde ülkemizin  ekonomisine katkıda bulunmak için  alınacak birkaç tedbir ; Gereksiz elektrik , su  kullanımını azaltalım. Özellikle enerji tasarruflu ampul ve A sınıfı elektronik ürünler kullanalım. Belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının  birçok noktaya yerleştirdiği cam , kağıt , pil ve plastik  konteynerlerine  çöplerimizi atalım.

Tüketicileri koruma derneği gibi  tüketici örgütlerine üye olalım aktif şekilde  toplantı , seminerlerine katılalım. Gereksiz yere ihtiyaç kredisi  ve kredi kartı nakit avans  kullanmayalım. Unutmayalım ki bankalar  verdikleri kredi ve kredi kartı faizleriyle  kar rekorları kırmaktadır. Ayrıca her yıl tüketicilerine gönderdikleri 30-100 tl arası kredi kartı üyelik ücreti ile  kullanıcılarını mağdur etmektedirler.  Yaptığım araştırmalarda tüketici birlikleri ve şikayet bürolarına en çok şikayet edilen  firmaların  bankalar ve kredi kartı üyelik ücreti olduğunu öğrendim. Tüketicilere tavsiye  olacak birkaç beğendiğim  sözü sizlerle paylaşacağım ; Borcun kölesi olma  Paranın efendisi ol  , hakkını ara , öğren , sorgula ve çözüm bul .

Herkese sağlıklı , mutlu, huzur ve tasarruf dolu  günler diliyorum.

HAZIRLAYAN: UĞUR  AĞIRGÖL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu