Bilgisayarlar İnsan Beynini Taklit Edecek
İnsan beyninin kendine özgü karmaşık yapısı ve öğrenme yetisi, bilgisayar tasarımcılarının oldum olası ilgisini çeken ve taklit etmeye çalıştıkları bir konudur. Bugüne kadar bunu yapmaya çalışanlar da genellikle işi yazılım tarafında çözmeye çalıştılar.
Olaya donanım tarafından bakmayı tercih eden IBM ise, insan beynindeki sinirsel bağlantıları taklit eden “nörosinaptik” bir bilgisayar geliştirmeyi kafaya koymuş durumda. Bu konudaki son çalışmalarının detaylarını da geçtiğimiz ay paylaştılar. Ortaya koydukları aygıt 4096 işlemci çekirdeğinden oluşan, 1 milyon sinir hücresini ve bunlar arasındaki 256 milyon sinir bağlantısını taklit edebilen bir bilgisayar. Veriyi de tıpkı insan beynindeki sinir ağları gibi bağlantılar arasında parlayıp sönen elektrik akımları yoluyla iletiyor ve saklıyor.
Araştırmacılara göre eğer bu bilgisayar karmaşık verilerin işlenmesi konusunda diğerlerinden daha farklı olacaksa sebebi de bu olacak. Çünkü beyin de böyle yapıyor ve bu daha önce hiç denenmedi, ilk denemelerde ortaya çıkan sonuçlar da ilginç. Sistem diğer geleneksel bilgisayarlara benzer bir performans gösteriyor, fakat onlara kıyasla çok daha az güç harcıyor. Detayları www.research.ibm.com/cognitive-computing/ neurosynaptic-chips.shtml adresinde bulabilirsiniz.