Şirket Haberleri

Bera Holding İkinci Bahar Yaşıyor

KOMBASSAN Holding’in ismi 2017’de Bera Holding olarak değişti. 2012’den itibaren de hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Halen kağıt-karton-ambalaj, inşaat ve yapı malzemeleri, makine, gıda, rulman, akaryakıt, tekstil, mermer ve maden, turizm ile otelcilik olmak üzere dokuz sektördeki 19 şirketi ve 30 tesisi ile hizmet veriyor. Son bir yılda yüzde 1000’lere yakın prim yapan Bera Holding bu sene temettü dağıtmayı hedefliyor. Dikey büyüme kararı aldıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, önümüzdeki dönemde şirket sayısını 5-6’ya indirip, küçülerek büyüme modelini seçtiklerini ve holding bünyesindeki şirketleri sırayla halka açmayı planladıklarını söylüyor. Alaboyun gelecek hedeflerini konuştuk…

Holding için 2020 yılı nasıl geçti?

Grubumuzun satış gelirleri 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 25.34 arttı. Hası- latımız 2 milyar 823 milyon TL’ye ulaştı. Net dönem karımız ise önceki döneme göre yüzde 490 artarak 412 milyon 701 bin TL’ye yükseldi. Satış hasılatının yüzde 81’i iç pazardan, yüzde 19’u ihracattan geldi. 2020’de 112 ülkeye 528 milyon 318 bin TL’lik ihracat gerçekleştirdik.

Bera Holding

Karın oluşumunda en önemli pay hangi sektörlere ait?

Grup şirketlerimizden MPG A.Ş. tarafından nihai kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri olan ve 2018-2019 yıllarında imal edilerek 2020’de teslim edilen 29 adet Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı’dan elde edilen hasılat önemli bir paya sahip. MPG A.Ş. dünyada emsali az olan bu araçları yapıp başarı ile teslim ederek, kendisini savunma sanayi alanında kabul gören üreticiler sınıfına dahil etti. 2020’de satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 29.03 artıran kağıt-karton ambalaj sektörü lider konumda. Bu sektörü yüzde 24.9 artış ile inşaat ve yapı malzemeleri, yüzde 14.4 artışla makine, yüzde 13.95 artış ile gıda ve yüzde 9.71 artış ile de rulman izliyor.

Büyüme stratejinizde hangi sektörler öne çıkacak?

Önümüzdeki beş yıllık dönemde dikeyde büyüme stratejisi uygulayacağız. Bu kapsamda özellikle Türkiye ve ulusal pazarda oldukça etkin olduğumuz; rulman, kağıt karton ve ambalaj, yapı ve inşaat malzemeleri (MDF ve PVC) sektörü, savunma sanayii ve gıda alanında yeni projeler ve yatırımlarla adımızdan söz ettirmeye devam edeceğiz.

Hisselerinizin bu kadar prim yapmasını neye bağlıyorsunuz?

Savunma sanayi, MDF, rulman ve kağıt gibi ayağı yere basan önemli yatırımlarımız var. Ama bizim temel sorunumuz 72 bin ortağımızdan 2 bin 500 civarında ortağımızın, “Ben ortak değilim” diye dava açmaları ve mahkemelerin de onların lehine karar vermeleri idi. Bu kişiler çok farklı koşullarda ortak olmuşlar ve kendilerine çok büyük beklentiler vaat edilmiş. Beklentileri karşılanmayınca bir takım ortakların da teşviki ile Avrupa’da bile davalar açmışlar ve kazanmışlar. O zamanki yönetim ekibi de bunları takip etmemiş. Oysa holding bünyesinde bulunan kağıt gibi belli başlı sektörlerden çok iyi paralar kazanılmış olmasına rağmen gelir tamamen bu davalara gitmiş. 2016’da göreve geldiğimde o zamanın parası ile 700 milyon TL’ye yakın bir meblağ mahkeme kararları ile ortaklara ödenmişti. Bu ödemeler nedeniyle uzun süre yatırım yapılamamış, ortaklara para ödenmemişti. Davalar meselesini öncelikli olarak ele aldık, kendimizi iktidar ve muhalefet herkese anlattık, Kombassan’ın negatif etkisini ortadan kaldırdık, Bera Holding ismi ile yeni bir sinerji oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve desteği ile bizi de kapsayan kanun çıktı ve herkes ortak statüsüne alınarak davalar sonlandırıldı. Kanunun çıkması borsada doping etkisi yaptı ve hisse değerleri hak edilen seviyeye ulaştı. Daha önce mağdur olduğunu söyleyen ortaklarımızın yüzü gülmeye başladı.

Savunma sanayinde neler yapıyorsunuz?

Savunma sanayinde çok iyi işler aldık, kağıt sektörü pandemi döneminde de canlılığını korudu. Gıda tarafında pandemi ile birlikte satışlarımız arttı. TOKI’den Elazığ’da 820 konutluk bir davet aldık. Geçmişte toplanan sıcak para nedeniyle irili ufaklı şirketler alınmış, holding yatayda çok büyümüş ve şirketlerin kontrolü zorlaşmış. Biz yatayda küçülme ve dikeyde büyüme kararı aldık. Bu doğrultuda zarar eden bazı işletmelerimizin faaliyetine son verdik. Bazı şirketlerimizi diğer şirketlerimizle birleştirdik. Kararlı ve tutarlı bir yönetim tarzı sergiledik. 2018’de uluslararası yatırımcıların itibar ettiği Financial Times Exchage Index’e ve 2020’de Morgan Stanley Turkey Index’e girdik. Bugün itibariyle yabancı ortak oranımız yüzde 9’a ulaştı. Bu çalışmalar hisselerimizin değer kazanmasında rol oynadı.

Borsada işlem gören hisse miktarı ne kadar?

Yüzde 100, BIST’te işlem görmekte olup, hiç kimsenin imtiyazlı hissesi mevcut değil. 72 bin kişiden oluşan kurucu ortakların yüzde 55’i eski fiziki senetlerini kaydileştirdi ve borsada işlem görüyor. Kalan 32 bine yakın ortak ise halen eski fiziki senetlere sahip. Diledikleri zamanda hisselerini kaydileştirebilir. 2021 borsa değeri ile birlikte eski ortaklarımızın mağduriyeti de ortadan kaldırıldı.

2021 büyüme hedefiniz ve temettü politikanız nedir?

Savunma sanayisinde önümüzdeki beş yıllık üretimimizi karşılayacak hazır bir projemiz var. Genelde zırhlı vinçlerden oluşuyor. Bu sene yüzde 20 civarında bir büyüme ve 2020’de 2 milyar 800 bin TL olan ciromuzun ise 2021’de 3 miyar 300 bin TL’ye yükselmesini bekliyoruz. Genel kurulumuz 25 Mayıs’ta. Genel kurul kararı doğrultusunda bu yıl temettü dağıtabiliriz.

2021 ihracat hedefiniz nedir ve yeni hedef ülkeler var mı?

İhracatımız ağırlıklı olarak PVC, gıda, az miktarda su ve kısmen de kurtarıcı sivil vinçlerden oluşuyor. Geçen sene pandemi dolayısıyla PVC ihracatımız düştü. Buna karşın gıda ihracatımız ciddi miktarda arttı. Ağırlıklı olarak Afrika, Kuzey Afrika ülkelerine gıda, Güney Amerika’ya PVC satıyoruz. Yeni pazarlarla büyüyeceğimizi ümit ediyoruz. Oralarda fuarlara katılıyoruz. Rulmanda ağırlıklı olarak petrol ve doğalgaz arama sektörüne ürün veriyoruz. Petrol fiyatlarındaki artış ile rulman sektörünün 2021’de açılacağını düşünüyoruz. Rulman satışları da ihracatımızı olumlu etkileyecek. Sonuç olarak bu sene ihracatımızın yüzde 20 yükselmesini bekliyoruz.

Holding bünyesindeki şirketlerin İSO performansının yüksek olduğunu biliyoruz, bu sene beklentiniz nedir?

Grubumuza bağlı şirketlerden, Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş., Muratlı Karton Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Divapan Entegre Ağaç Panel Sanayi Ticaret A.Ş. ile Kompen PVC Yapı ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yayınlanan Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 sıralamasında yer almıştı. 2020’de de bu şirketlerimize ilaveten MPG A.Ş. ve Golda Gıda AŞ.’nin de ikinci 500 listesine dahil olmasını bekliyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı

Ali Rıza Alaboyun 1957 Aksaray doğumlu. 1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Maden İşletme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1983 ile 1989 arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Penn State Üniversitesi’nden Master derecesi aldı.l989’da Türkiye’ye döndükten sonra, 1989 ile 1994 arasında Enerji Bakanlığı MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüklerinde çalıştı. 22.

23. ve 24. Dönem Aksaray Milletvekili olarak hizmet ettiği süreçte TBMM KİT Komisyon Sözcülüğü, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkan Vekilliği ve NATO Parlamentosu Türk Grubu Başkanı olarak görev yaptı. 28.05.2015 tarihinde seçildiği Kombassan Holding Yönetim Kurulu Üyeliğinden, 63. Dönem Hükümetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev alması nedeniyle 27.08.2015 tarihinde ayrıldı. 64 ve 65. Dönem Hükümetlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı olarak görevlendirildi. 2016 Ekim’den bu yana Bera Holding A.Ş. ve grup firmalarında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor.

“Konya Kağıt’ın halka arz süreci başladı”

Konya Kağıt A.Ş.’nin halka arz sürecini başlattıklarını belirten Yönetim Kurulu Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “31 yıllık geçmişi ve bilgi birikimiyle sektörün öncü kuruluşlarından olan eski adı ile Kombassan Konya Kağıt A.Ş., yeni adıyla Konya Kağıt A.Ş., yıllık 80 bin ton üretim kapasitesiyle, Türkiye yazı tabı kâğıt üretiminin yüzde 25’ini karşılıyor. Elektrik ve buhar ihtiyacını kendi kurmuş olduğu doğalgazla çalışan kojenerasyon tesisinden karşılıyor. Şirketin yüzde 40’ı için halka arz planlıyoruz. SPK nezdinde resmi başvurumuz Halk Yatırım aracılığı ile ilerliyor” dedi.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu