Belediyeler Kadınlara Girişimcilik Eğitimi Veriyor
Belediyeler girişimci kadınlara fener tutacak
Sayıları hızla artsa da hali hazırda yalnızca 80 bin kadın girişimcinin olduğu Türkiye’de bu noktada çıtayı yükseltme adına STK’ların yanı sıra belediyeler de iyi projeleri ile ön plana çıkmaya başladı. Birçok belediye, açtığı merkezlerde kadının iş yaşamına aktif olarak katılımını hedeflerken, verdikleri girişimcilik eğitimleriyle de girişimci olmak isteyen kadınlara mentorluk desteği sağlıyor.
Global Entrepreneurship Monitor’ün (Küresel Girişimcilik Raporu) son raporuna göre, Türkiye’de olgunlaşmış girişimci oranı çalışan nüfusun yüzde 3.7’si. Türkiye ile aynı ekonomik gelişim ve zenginlik seviyesindeki ülkelerde bu oran yüzde 6.7. Bu oran kadın girişimciliği sözkonusu olduğunda daha da düşüyor. TOBB rakamla-nna göre Türkiye’de her 16 girişimciden sadece l’i kadın girişimci. Zira Türkiye’deki toplam kadın girişimci sayısı ise sadece 80 bin.
Bu olumsuz tabloyu tersine çevirmeye çalışan STK’lar ise kadın girişimciliği konusunda örgütsel olarak harekete geçmiş durumda. Bunun yanı sıra artık kamuda da bu alanda bir hareketlenme sözkonusu. Özellikle belediyeler, gerek hayata geçirdikleri projeler gerekse açtıkları eğitim merkezleriyle, kadının iş yaşamına katılımını sağlama, meslek edindirme, kadın girişimci yetiştirme konusunda önemli misyonlar üstlenmeye başladılar.
Örneğin, Şişli Belediyesi, Rotary 2420’inci Bölge ile işbirliği içerisinde hayata geçirdiği Şişli Mikro Kredi Şubesi ile girişimci kadınları iş sahibi olmalarına destekte bulunuyor. ‘Mikro Kredi Projesi’ ile kadın girişimcilere ayrıca liderlik ve girişimcilik gibi konularda da tecrübeler aktarılıyor.
Proje çerçevesinde dört şubede bin 250 kadına 1 milyon TL kaynak yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Bizimde hedefimiz, bölgemizde bir yıl içerisinde 300 kadınımıza ulaşmak” diyor.
Şişli’de 92 kadın girişimciye bu kapsamda kredi kullandırıldığını söyleyen Sarıgül, eğitimler tamamlandıktan sonra kadınların hazırlamış olduğu ürünleri Rotary tarafından düzenlenen kermeslerde sergilenip satışa sunulduğunu belirtiyor.
KADIN GİRİŞİMCİ GELİŞTİRİYOR
Avrupa Birliği’nin kadın girişimciliğine destek projesi kapsamında oluştuaılan Kadın Girişimci Iş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM), Pendik Belediyesi kapsamında faaliyetine 2008 yılında başladı. KİŞGEM’de bir iş fikri olan, iş fikrini gerçekleştirmek için çıkış yolları ve destek arayan, kendi işini kurmak isteyen kadın girişimcilere fırsat ortamı yaratılıyor.
Pendik KİŞGEM bünyesinde yer alan kadın girişimcilere öncelikle etkin bir iş planı hazırlanması desteği, yönetim danışmanlığı, düşük maliyetli ofis ve üretim alanı, ortak ofis araç ve gereçlerinin kullanımı, ihtiyaç odaklı eğitim programlan, girişimci tanıtım desteği, satış ve pazarlama desteği veriliyor.
Kadın girişimcilerin iki yıl boyunca desteklenerek, işlerini sağlıklı şekilde büyütmelerine destek olduklarını söyleyen Pendik KİŞ-GEM Yöneticisi Nesrin Çıklabak-kal, bu süre içerisinde finansal açıdan ise KOSGEB desteklerinden yararlandıklarım ifade ediyor. Şu ana kadar 40 kadın girişimcinin bu merkezden yararlandığını belirten Çıklabakkal, “Halen 16 kadın girişimci merkezde faaliyetlerine devam ediyor. Girişimcilere ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen eğitimler veriyoruz” diyor.
İŞİM GÜCÜMDÜR
Beylikdüzü Belediyesi’nin de kadınlara yönelik ‘Bilgisayar Eğitimi’ ve ‘İşim Gücümdür’ adlı projeleri bulunuyor. Bilgisayar eğitimi, Bilge Hanım Bilgisayar Kursu adı altında bir seyyar otobüs ve iki sabit noktada veriliyor. Kayıt olan ev hanımları, bilgisayar kullanmayı öğreniyor ve sertifika alıyorlar.
İş hayatına katılmak isteyen ancak bu zamana kadar bu hedeflerini hayata geçirme fırsatı bulamayan ev hanımlarına destek olmak amacıyla da ‘İşim Gücümdür Projesi’ni hayata geçirdiklerini söyleyen Beylikdüzü Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Türkoğlu, şu bilgileri veriyor:
“Bilgisayar eğitimleri kapsamında şu ana kadar 3 bin 175 kadın bilgisayar ve internet eğitimi gördü, sertifika aldı. ‘İşim Gücümdür Projesi’ yarışmasına toplam 50 proje katıldı. Seçici kurul tarafından yapılan incelemeler sonunda ilk 3’e seçilen projeler ödül almaya hak kazandı. Seçilen 3 projenin sahibi, ikişer bin lira ile ödüllendirildi.
KADEMELİ İSTİHDAM
Esenler Belediyesi de kadın istihdamının geliştirilmesi konusunda aktif belediyelerden biri. Kadını Destekleme ve Mesleki Eğitim Merkezi (KADEME) projesini hayata geçiren belediye, bu proje ile sosyal hayatta dışlanan kadının, iş hayatına katılmasını hedefliyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen KADEME projesi çerçevesinde yardımcı kadın, çocuk bakımı ve yaşlı/hasta refakati alanında verilen mesleki eğitimleriyle kadınlar çalışma yaşamına nitelikli bir iş gücü olarak katılarak istihdam ediliyor.
Sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı 18-54 yaş aralığındaki kadınların katıldığı bu projenin toplam bütçesi ise 602 bin lira. Toplam 60 kadının kursiyer, sertifika almaya hak kazandığını söyleyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, şu bilgileri veriyor:
“Projenin yaygınlaşması ve model alınması için Işkur ile bağlantı kurup istihdam firmaları ile iletişime geçeceğiz. Verilen eğitim branşlarına ikiz çocuk eğitiminin de eklenmesi düşünülüyor. ESKAM Esenler Kariyer Merkezi (ESKAM)’nde Kadını Destekleme ve Mesleki Eğitim Merkezi (KADEME) adıyla, kadının istihdamını öngören bir merkez kurulması ve projenin daimi bir merkeze dönüştürülmesi planlanıyor.
Burcu Tuvay