Bebeklere Yüzme Dersi Veren Kurs Açmak
Bebeklere yüzme dersi veren kurs açmaya ne dersiniz? Gelişmiş ülkelerde yıllardır vardı. Artık Türkiye’de de bebeklere yüzme dersi veren kurslar görülüyor. Bu kurslar özellikle havuzlu evlerde yaşayan ailelere öneriliyor. Pazar girişimciler için de iyi fırsatlar sunuyor…
İçeriğe Ait Başlıklar
Bebek Yüzme Kursu
BAKMAYIN siz onların o kadar savunmasız görünmelerine, yumuk yumuk elleri ile yüzlerini saklamalarına. Bebekler doğar doğmaz havuza girebilir, yüzme dersi alabilir. Gelişmiş ülkelerde uzun süredir uygulanmakta olan bebeklere yüzme dersi aldırma trendi artık ülkemizde de yaygınlaşıyor. Yüzmenin yetişkinlere olan faydalan bilinirken, ebeveynler yüzme eğitiminin bebeklerin gaz sancılarından uyku düzenine kadar pek çok sıkıntılı durumlarını azalttığını gözlemlediklerini ifade ediyor.
Bu eğitimler Türkiye’de oldukça yeni. Avrupa’da yaklaşık 30 yıldır verilen eğitimlere ilgi Türkiye’de son birkaç yıldır arttı. Dersler bebeklere özel ayarlanmış havuzlarda ortalama 5-6 kişiyle yapılıyor. Eğitimlere annenin lohusalık döneminin bitiminden yani bebeğin ikinci ayından itibaren başlanabiliyor. Eğitimler beş yaş altı grupları kapsıyor. Bebeklere özel yüzme mayo bezleri ve “wetsuit” mayolar kurslar tarafından temin ediliyor. Fiyatlar kurstan kursa değişse de kur fiyatları ortalama 500 TL oluyor ve genelde yüzme paketleri 4 kurdan oluşuyor.
“HAVUZLU EVİ OLANLAR İÇİN ÖNEMLİ”
Aquababies’in yüzme eğitmeni ve İstanbul temsilcisi Beyza Tuzinoğlu, bebeklere yönelik yüzme eğitimlerinin temel amacının akti-vite olmadığını söylüyor. Derslerle bebek ve çocuklara su güvenliği ve bilinçli olarak nefes tutmaları öğretiliyor. “Eğitimler rutin bir şekilde devam ettiğinde bebeklerin sindirim ve bağışıklık sistemlerine, sosyal gelişimlerine, yemek alışkanlıklarına ve uyku düzenlerine faydası oluşuyor diyen Tuzinoğlu eğitimlerin bebeklere yüzmenin en temelini verdiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
“Eğitimlerle bebeğin suda hayatını kurtarabilmesi ve kendini koruyabilmesi öğretiliyor. Anne karnındaki nefes tutma reflekslerini tekrar öğretiyoruz. Özellikle havuzlu evlerde oturanların 0-5 yaş aralığındaki çocuğuna bu eğitimi vermesi, bebek ve çocukların güvenliği açısından çok önemli.”
Bu eğitimlere, fiziksel kas rahatsızlığı olan, hidro tedavi gören bebek ve çocuklar tarafından da ilgi olduğunu aktaran Tuzinoğlu, yüzme dersleriyle suda daha rahat hareket edebildikleri için çocukların eğlendiklerini ve tedavilerinde daha hızlı yol kat ettiklerini söylüyor.
DOĞAL KLORLU HAVUZLAR
Normal bir yüzme havuzunun klor düzeyi yüksek olduğu için eğitimlerde bebeklere özel hazırlanmış havuzlar kullanılıyor. Bebekler yetişkinler gibi klorlu ve herhangi bir sıcaklıktaki suda yüzemiyor. Dokuz yıl önce Bağdat Caddesi’nde bebek havuzu açan Dolphin Babies Bebek Yüzme Havuzu sahibi Erengül Özbuğutu, havuzların uluslararası standartlara göre en fazla 1.40 metre derinliğinde olması gerektiğini söylüyor. Ebeveynin bebekle birlikte hareket edebilmesi için ayağını sağlam basabilmesi gerekiyor.
Firma eğitimleri bebekler için özel yaptırılan kendilerine ait havuzda veriyor. Her eğitimde havuz suyunun üçte biri kadar taze su takviye almıyor. Özbuğutu, “Bebekler için kullandığımız havuzlarımız 70 ton su alma kapasitesinde. Yetişkinlere yönelik olan havuzlar genelde 600 ton kapasitede oluyor” diyor.
Bebeklerin yüzme esnasında herhangi bir enfeksiyon kapmaması çok önemli. Havuz sterilizasyonları bebeklerin normal klorden etkilenmemesi için doğal klor veya kaya tuzu ile yapılıyor. Özbuğutu, “İki tür klor var, biz doğal kloru kullanıyoruz. Havuzda kimyasal madde kullanılmadığı için 25 günlük bebekler dahi havuza girebiliyor” diyor.
Havuz suyu sıcaklığının ortalama 30 derecede olması gerektiği bilgisini veren Özbuğutu, bu derecenin altında bebeklerin üşüdüğünü, üzerine çıkıldığında ise mikro-biyal ortam oluştuğunu söylüyor. Bebeklerin üşütüp hasta olmaması için ortam ısısı havuz ısısıyla aynı derecede tutuluyor. Bu nedenle eğitimler yaz kış devam edebiliyor. Özbuğutu ihtiyaç halinde bebeklerin vücut ısısını sabit tutmak için kaim dalgıç kumaşından yapılmış “wetsuit”lerin kullanıldığını ifade ediyor.
HAVUZDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Medical Park Göztepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. ipek Akman, yaz aylarında denize ve havuza girildiği için nemli kalan kulaklarda dış kulak enfeksiyonları görülebileceğini söyleyerek sözlerine başlıyor. Bulguların sıklıkla ağrı, dolgunluk, kaşıntı ve işitme kaybı şeklinde görüldüğünü söyleyen Akman, hijyen sorunu olan havuzlarda bu tip kulak iltihaplanmaları daha sık görülmekle beraber, en temiz havuzlarda bile kulak kanalı enfeksiyonu olabileceğine dikkat çekiyor. Akman sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu sebeple havuz kullanımı sonrasında bebeklerde kulak temizliğine dikkat edilmeli, gözetim altında tutulmalı. Ayrıca yüzme sırasında deniz gözlüğü kullanılmadığı takdirde havuzların temiz tutulması için kullanılan klor gibi kimyasal maddeler gözlerde rahatsızlık hissi oluşturur. Gözlerimizin dış yüzeyi ince bir tabaka ile kaplıdır. Havuzlarda sıkça bulunan klor, bu tabakaya zarar verebilir. Klor, göz yüzeyinin kurumasına yol açarken, gözlerin bakteri ve mikroplar tarafından enfekte olmasına da yol açabilir. Bu durum sonucunda, gözlerde kızarma, rahatsızlık hissi, kaşınma ve yırtılmaya sebep olabilecek kimyasal konjonktivit rahatsızlığı oluşabilir.”
SERTİFİKALAR YURTDIŞINDAN ALINIYOR
Bu eğitimleri vermek isteyen yüzme antrenörlerinin özel sertifikalar alması gerekiyor. Ancak şu anda Türkiye Yüzme Federasyonu’nun beş yaş altı gruplara verilen derslerle ilgili bir eğitim sertifikası yok. Bu nedenle Türkiye’de bebeklere yüzme dersi veren hocalar bu sertifikalan İngiltere, ABD, Avustralya ve Rusya gibi ülkelerdeki yüzme federasyonlarından alıyor.
Aqua Tots Swim Schools Türkiye Genel Müdürü Burak Ispartalı “yüzme antrenörlüğü” kurslarının federasyon tarafından beş ayrı kademe olarak zorluk ve kapsam derecesi artarak belirli şartlar doğrultusunda verildiğini ama bebekler için özel bir eğitim olmadığını söylüyor. Ispartalı, “Üniversitelerde antrenörlük bölümlerinde okuyanlar ilgili spor dallarında bu belgeyi ilgili kişilerin imzası altında sahip oluyor. Bebek yüzme eğitimlerini verenler yurtdı-şmda açılmış özel federasyonların ve yetkili kurumların açtıkları eğitim programlarına katılarak sertifikalarını almaya hak kazanıyor. Aylık bebekler ile daha büyük yaş gruplarına verilen yüzme eğitimleri metotları, pedagojik yaklaşımları ve bedensel etkinlik açılarından açısından farklılık gösteriyor. Türkiye’de bebek yüzme kursları oldukça az ancak zaman içerisinde ilgi artacaktır” diyor.
Aquababies İstanbul temsilcisi Beyza Tuzinoğlu ise, bebek yüzme eğitmeni olmak için herhangi bir şartın olmadığını ifade ediyor. “Herkes bebek yüzme eğitimi alarak eğitmen olabilir. Örneğin, ben üniversitede ekonomi okudum. Bebek sahibi olduktan sonra bebeğime yüzme öğretmek istedim ve bu işe yöneldim” diyor.
Bebek yüzme kursu açmak isteyenler için…
Baby Sensory firması, isim hakkı ekipman ve eğiticinin eğitimi dahil 9 bin sterlin (yaklaşık 50 bin TL) franchise bedeli talep ediyor. Firma aynı zamanda internet sitesi sosyal medya ve ödeme altyapısını da kuruyor. Bebek yüzme kursu açmak isteyen girişimciler için franchise veren firma 24 ülkede ve 760 merkezde 0-13 ay ve 13 ay üstü “Erken Dönem Gelişim ve Eğitim Programları” sunuyor.
Bebek yüzme havuzları için franchise veren firma, havuzu işletecek kimsenin beden eğitimi ve spor yüksek okulu mezunu olmasını, yüzme eğitmenliği veya antrenörlük sertifikası ile cankurtaranlık ve ilk yardım sertifikalarına sahip olmasını talep ediyor. Firmanın Türkiye Temsilcisi Tolga Göksel Franchise sistemini şu şekilde anlatıyor:
“İlk adım attığınız işlerde işi oturtmak, müşteri bulmak çok zor olabiliyor.
Hal böyle olunca hızla yılgınlık oluşuyor ve motivasyon kaybediliyor. Biz bilgi ve birikimimizi franchise’lar ile paylaşıyoruz. Tüm franchise’ların başarısını garantilemek ve daha yakın ilişki geliştirmek için reklam ve ödeme ayağını da biz geliştiriyoruz.”
İlginizi Çekebilir: Bebek SPA Merkezi Açmak
Burak ISPARTALI / Aqua-Tots Swim Schools Turkey Genel Müdürü
“Suya ilk temasta ebeveyn yanında olmalı”
Bebekler anne karnında su içindeler. Doğduktan sonra yeniden suya girdiklerinde bu onların alışık olduğu bir ortam oluyor. Bebekler yüzmeye hazır bir şekilde dünyaya gelirler diyebiliriz. Bu nedenle doğal ortamlarından ayırmayarak eğitimlerini konforlu ve kolay şekilde verebiliriz. Bebekleri ebeveynleriyle suya almak çok önemli. Suyla ilk temas anında yanında güvendiği biriyle olması onların tedirgin olmasını engelliyor. Bebeklerin yüzme konusunda beceri kazanımları ise onların müsaade ettiği hızda olmalı. Zorlama kesinlikle olmamalı.
Göz temasını bırakmamak bebeklerin becerileri daha kolay anlamalarına ve dikkatlerini eğitmen üzerinde toplamasına yardımcı olur. Suya kontrolsüz şekilde batıp çıkmaktan hoşlanmıyorlar.
Bebekler doğru ve kontrollü bir şekilde sualtıyla buluşmalı. Dıger önemli bir durum ise eğitim verilecek ortamın uygun koşullarda ve emniyetli olması. Su sıcaklığı, havuz sterilizasyonu gibi konularda koşullara uyulan yerlerde eğitim verilmeli. Bunlar bebeklerin sağlığı ve konforu açısından son derece önemli.
Bebeklerin uykusunu almış, birkaç saat once yemeğini yiyip karnını doyurmuş olması ve mutlu saatlerinde eğitim almaları derslerin verimli geçmesini sağlıyor.
Aslı ÇETİN / Huggies Türkiye Pazarlama Müdürü
“Minik yüzücülere özel bez üretiyoruz”
Minik yüzücülerin havuzlarda kullanması için tek kullanımlık bezler üretiyoruz.
Little Swimmers bebeklere suda rahat hareket etme özgürlüğü sunuyor. Bezin içerisindeki özel emici tanecikler sayesinde bebekler suya girdiğinde bezler normal bebek bezleri gibi şişmiyor. Kolayca giyilebilen mayo bebek bezi, esnek kenarları ile istendiği zaman yırtılarak çıkartılabiliyor. Ortalama raf fiyatı 26.90 TL olan mayo bebek bezine ebeveynlerden yoğun ilgi var.
Geride bıraktığımız yaz global olarak, Koruyucu bariyerler ile sızıntıları engeller ünlü olimpiyat yüzme şampiyonu Michael Phelps ile bir işbirliği gerçekleştirdik.
Phelps, oğlu Boomer ile birlikte hem eğlenceli hem de öğretici kısa videolar çekti. Bu videolarda ebeveynlere, çocuklarına yüzmeyi / suyu nasıl tanıştırabilecekleri konusunda fikirler vermeye çalıştık. Videoları sosyal medya hesaplarımızda yayımladık.
Türkiye’deki ebeveynlerden de ilgi gördük. 2009 yılından beri pazarda olan Little Svvimmers halen pazarın yüzde 80’ini elinde tutuyor.
Eda Gezmek