Sağlık Haberleri

BB Tarım Gıda Mühendislik Aşı Geliştirme Çalışmalarına Destek Sağlıyor

TÜM dünya yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tedavisi için elbirliği ile aşı geliştirmeye çalışıyor. Aynı zamanda ülkeler bu alanda bir yarış içinde. Geliştirilen teknolojiler arasında İngiltere’deki Leicester Üniversitesi’nin denediği bir teknik de yer alıyor. Vücudumuzda bulunan ACE-2 reseptörleri merkezinde hareket eden bu yöntemi Türkiye’den de bir şirket deniyor. Beş yıl önce Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark’ında kurulan BB Tarım Gıda Mühendislik, gıda teknolojilerindeki deneyimlerinden yola çıkarak bu teknolojiyi Türkiye’nin yararına kullanmak istiyor.

Leicester Üniversitesi’nden yapılan çalışmada, koronavirüsün vücuda ACE-2 isimli reseptörlerin yüzeyindeki hücrelerden girdiği ve bu reseptörlerini taklit eden bir proteinin Covid-19’u kandırabileceği üzerinden yola çıkıldı. İngiliz uzmanlar, labo-ratuvar ortamında geliştirilen proteinin Covid-19 tarafından ACE-2 olarak algılanmasının sağlanabileceğini, böylece hücreler yerine bu proteine tutularak hücrelere zarar vermesinin engellenebileceğini umuyor. BB Tarım Gıda Mühendislik’in kurucularından Serhat Başyiğit, neden bu yönteme başvurulduğunu şöyle anlatıyor:

koronayla hucre bazinda mucadele

“Mevcut durumda tüm dünya, aşı ve tedavi yöntemleri geliştirmek için çok hızlı yayılan virüsün (S) gliko proteinini hedef alan kimyasallar üretmeye odaklanmış durumda. Virüsün mükemmel mutasyonu ve (S) gliko proteinlerinin yüksek biyokimyasal mukavemeti, neredeyse bilinen tüm anti-viral ilaçları etkisiz hale getiriyor. Hastalığın tedavisine farklı bir açıdan bakılarak virüsün insan hücresine giriş anahtarı olan ACE-2 reseptörlerini insan metabolizmasına en ufak bir yan etkisi olmadan nano peptidler (protein parçacıkları) ile inhibe ederek yavaşlatmak hatta durdurmaya odaklanmış durumdayız.”

Bu peptidleri akıllı füzelere benzeten Başyiğit, 35 yaş altı insanlarda karaciğerde sentezlenerek gereken hammaddeleri hücrelere ileten bu protein parçacıklarının, yaşlanmanın etkileri, beslenme alışkanlıkları, genetik ve çevresel faktörler nedeniyle kandaki oranmm azaldığını ifade ediyor.

TEST SÜRECİ ÜÇ AYDA BİTECEK

Serhat Başyiğit, böylece koronavirüsün en hayati organlarımıza rahatlıkla girebildiğini belirterek, “Bu amaçla yeni tip korona virüsüne (SARS-CoV-2) yönelik çok yoğun bir çalışma başlattık. Önümüzdeki üç ay içerisinde hücre testlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Başarılı olması durumunda hızla klinik çalışmaları tamamlayacağız. Üretim altyapımızı buna göre güncelledik” diye konuşuyor.

Koronavirüsü tedavi edebilecek aşının bulup bulunamayacağıyla ilgili konuyla olumlu yaklaşan Başyiğit, “Aşı ile ilgi bilinmezler çok fazla. Virüs ile enfekte olan hastaların ürettiği antikorların ne kadar süre ile vücutta kalacağı bilinmiyor. Bunun için korkulan bir kere enfekte olan vakanın tekrar korona pozitif çıkması riski, bunu bir seneden önce göremeyecek gibiyiz. Aşı mutlaka üretilecektir ancak asıl soru bu aşı ile elde edilen bağışıklık uzun süreli olabilecek mi?” diyor.

Tarımsal atıkları katma değere dönüştürüyor

BB Tarım, 2015’te başta kolajen ve jelatin olmak üzere proteinlerin çeşitli alanlarında know-how üreten ve küresel alanda söz sahibi bir şirket ve enstitü olabilmek için kurulmuş. Türkiye’de ilk yaprak sığır jelatini, dünyadaki ilk ve tek Koşer balık yaprakjelatinini üretmeyi başarmış. Bu alanlarda beş endüstriyel tasarımı ve yedi patenti bulunuyor. Serhat ve Servet Başyiğit kardeşler tarafından kurulan firmanın sözcüsü Serhat Başyiğit, “Tarımda atık olarak nitelendirilen hammaddeler aslında çok kıymetli hammaddelerdir. Firmamız bu hammaddelerden başta gıda ilaç ve kozmetik olmak üzere, bitki beslemeden metalürji sektörüne kadar pek çok sektöre ürün geliştiriyor. Bu projelerden en önemlisi kolajen peptid bazlı bitki besleme ürünlerinin geliştirilmesi üzerine. Bu projenin çıktıları ile biyoaktif peptidler üretilerek her çiçeklenme döneminde daha fazla polen ve dolayısı ile daha fazla ürün üretilmesi sağlanarak, biber ve salatalıkta yüzde 60’lara kadar artan ürün verimliliği imkanı bulunuyor” diye konuşuyor.

Şule Güner

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu