Başarılı Girişimcilik

Başarıya yürüyen kadın girişimciler

Ekonomist, Garanti Bankası ve KAGİDER işbirliği ile 10’uncu kez düzenlenecek Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, bugüne kadar pek çok kadın girişimcinin başarı öyküsünü kürsüden duyurmasını sağladı. Bugüne kadar binlerce hikayenin dinlendiği, ödüllendirildiği yarışmada, geçmişten bugüne farklı kategorilerde finale kalan kadın girişimcilerden dördünün öyküsünü ve büyüme planlarını derledik.

2 bin çiftçiyle çalışmayı hedefliyor

Rasa Organik Yaşam Gıda, Türkiye’de organik, sürdürülebilir tarımı başlatan firmalar arasında yer alıyor. Firmanın kurucularından Müzeyyen Akgöz Merrick, yarattığı iş modeliyle Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasfnda 2014 yılında Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi finalisti oldu.

Merrick’in öyküsü kısaca şöyle: 1997 yılında kardeşleriyle birlikte bir girişim yapmaya karar veren Müzeyyen Akgöz Merrick, güzellik ve sağlık merkezinin bahçesinde yetiştirilip müşterilere şifa olsun diye sundukları ve tedavilerinde kullanılan şifalı bitkiler, yağlar ve suların üretilip paketlenmesi ile bir marka oluşturmaya girişir. Ekolojik-organik ürünlerle çiftçileri de üretimde bu yönteme özendirmeye karar veren Merrick, Rasayana markasını Antalya Geyikbayırı’nda küçücük bir atölyede kurdu. Şu an Rasayana-Deraish markasıyla, 120 sözleşmeli çiftçi aileyle çalışılıyor. Dağ köylerinin kahvehanelerinde yapılan eğitimler ile bilinçli tıbbi bitki ve gıda üreticisi çiftçiler ve ayrıca klinik ve aromatik tıbbi bitki eğitimleri ile de bilinçli kullanıcı uzmanlar yetiştiriyor. Şu an kapasitelerinin yüzde 20’sini kullandıklarını ifade eden Merrick, hedeflerini şöyle anlatıyor:

Kapasitemizi yüzde 100’e çıkartmayı hedefliyoruz. Türkiye içinde talep kısıtlı fakat Avrupa pazarı organik ürün talebinde çok ileri. İhracatımızı arttırmayı planlıyoruz.

Çiftçi sayımızı 2 bine çıkartmak ve Avrupa pazarında büyük bir depo oluşturmak en büyük hedefimiz. Türkiye’nin Kadın Girişimciler Yarışması kadın girişimcilik adına katıldığım ilk yarışmaydı ve Türkiye’deki kadın girişimcileri özendirmek adına çok verimli bir yarışma.”

kadın girişimciler

Tutumlu annelerle büyüyor

tutumluanne.com ebeveynlerin az kullanılmış ya da hiç kullanılmamış bebek ve çocuk eşyalarını, güvenli bir ortamda satıp alabildiği bir pazar yeri. Sitede puset, bebek telsizi, tekstil, kitap, oyuncak gibi anne-bebek-çocuğu ilgilendiren her şey alınıp satılabiliyor. Banka bloke sistemi ile çalışan tutumluanne’de satıcı tahsilatını garanti altına almadan ürünü göndermiyor, alıcı da ürünü görüp onay vermeden ödeme yapmıyor. Firma 2013 yılında Özden Pusat tarafından kuruldu.

2014 yılında Yılın Sosyal Girişimcisi kategorisinde finale kalan Pusat’ın tutumluanne’si 2,5 yılda hızla büyüdü. Bugün 60 bin üyesi bulunuyor. Aylık ziyaret sayısı ise 590 bin civarında.

2015 yılında cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 400 büyüttü. Üstelik bu büyüme henüz yatırım almadığı için ‘anne tavsiyesi’ diye tabir edilen çeşitli anne mecraları ve sosyal medya kanalları kullanılarak gerçekleşti. Bu yıl hem lOS&Android uygulamada hem de mobil sitede getirecekleri en büyük yenilik olan ‘hemen sat’ özelliği sayesinde kullanıcıların 55 saniye gibi kısa bir sürede ürün ekleyebileceklerini söyleyen Pusat, şirkete melek yatırımcı ya da girişim sermayesi fonlarından yatırım almayı hedeflediklerini belirtiyor.

Pusat, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarış-ması’nın kendine kattığı sinerjiyle ilgili olarak, “Yarışma sayesinde KAGİDER, Garanti Bankası ve Ekonomist yetkilileri ile tanışma fırsatım oldu. Finale kalmam sayesinde çeşitli mecralarda tutumluanne.com’un tanıtımı yapıldı bu da bilinirliğimizin artması ve marka imajımızın güçlenmesine sebep oldu. Bunun dışında kendime ilham alacağım çeşitli sektörlerden başarılı ve azimli girişimci kadınları tanımak beni inanılmaz motive etti” diye konuşuyor.

Ekolojik otel kurdu

Adana’nın Ceyhan ilçesinin Kösreli Köyü’nde babaannesinin yönettiği bir çiftlikte doğan Nar-dane Kuşçu, 1972 yılında öğretmen oldu. Emekli olduktan sonra 2002 yılında aile ve öğrenci danışmanlığı yapmak için Nar Nlp’yi kurdan Kuşçu, 2005 yılında Ebru sonra oğlu Ozan’ın da şirkete katılmasıyla birlikte firmayı Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’ne dönüştürdü. “Gıdalarımız bozulmaya başladığında, okullar değiştiğinde, kurumsal eğitimler tüm söylediklerimden yoksun ortamlarda yapıldığında, insanlar balkonsuz ve pencereleri bile açılmayan bahçesiz binalarda yaşamaya başladıklarında Narköy düşü kuruldu” diyen Kuşçu, Kocaeli Kandıra’da ekolojik hizmet veren otel Narköy’ü kurdu. Narköy’de hem kurumlara, hem de ailelere ev sahipliği yapılıyor. Ayrıca yakın gelecekte bir ürün işleme ve paketleme tesisi kurma projelerinin bulunduğunu söyleyen Kuşçu, “Böylelikle, bin 200’den fazla farklı atalık tohumdan elde ettiğimiz ürünlerimizi, tazeliği bozulmadan günlük olarak büyük şehirlerdeki gün başına 250 kadar aileye ulaştırabileceğiz” diyor.

Kuşçu’nun Narköy’ü Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda 2015 yılında O’na Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi finalistliğini getirdi. Kuşçu, yarışmayla ilgili olarak düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor: “Oradaki diğer projeleri dinlerken çok büyük keyif aldım. Her biri birbirinden değerli ve niş projelerdi. Çok fazla emek verilmişti. Bu beni çok mutlu etti ve geleceğe daha fazla umutla bakmamı sağladı. Şu anda bile aklıma geldiğinde gülümsemeye devam ediyorum.”

Kurumsal firmalara sağlıklı yaşam sunuyor

Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra Columbia Oniversitesi’nde Matematik ve Sanat Tarihi bölümlerini bitiren Melis Abacıoğlu, kendisine en çok ilham veren uğraşın insanları sporla harekete geçirmek olduğunu fark eder. Geçtiğimiz dört sene içinde 7 bin 500’ün üzerinde üyesi, altı farklı şehirde şubeleri olan ve şimdiye kadar 600 bin Türk Lirası’ndan fazla bağış toplanmasına vesile olan Hareket Candırl’ı eşiyle birlikte kurar. 2012 yılında ise kendi şirketi Actifit’i kurarak, farklı projelerle kurumsal firma çalışanlarını sağlıklı bir hayata adım atmaları için motive edecek projeler üretmeye başlar. Kadını futbola özgü takım ruhu ile güçlendiren Kızlar Sahada projesi ile e 2012 yılından bu yana 7’den 77’e toplam 3 bini aşkın kadının sahaya çıkmasına aracı olur ve 25 bin TL üzerinde bağış toplayarak bu bağışı sosyal sorumluluk kuruluşlarına yönlendirir. Buna ek olarak spor yapmayı sevenler ve yapmak isteyenler için spora giriş noktası olması amacıyla Svveaters adındaki mo-bil uygulamayı da Eylül ayında hayata geçireceklerini belirten Abacıoğlu, 2015 yılında Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi kategorisinde finale kaldı.

Abacıoğlu, yarışmanın kendisine sağladığı katkıyla ilgili olarak, “Para kazanamadığım ancak işi bırakmayı da bir türlü kabullenemediğim bir dönem oldu, ikinci yılın sonundaydım. Depresyona girdim. Bu dönemin bitiş noktasında yarışmadan telefon geldi. Takdir edilmek ve bu kadar büyük organizasyonlar tarafından binlerce proje arasından seçilmek büyük bir motivasyon kaynağı. O günden sonra işim katlanarak büyümeye başladı. Yarışmanın hem basın yansımalarının hem de tüm müşterilerimize sosyal medyadan ve e-mail gönderimi ile bunu paylaşmış olmamızın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu