Başarılı Girişimcilik

Başarılı Startuplar

Ülkemizde startupların sayısı hızla artarken aralarında dünyaya açılanlar özellikle dikkat çekiyor. Küresel pazarlarda iş yapan internet girişimleri başarı hikayeleriyle yeni girişimcilere örnek oluyor…

YILLARDIR sorulan “Türkiye’den de bir Facebook çıkar mı?” sorusu hala yanıt arasa da, ülkemizde Facebook kadar olmasa da adından dünya çapında söz ettiren girişimlerin sayısı artıyor. Ayrıca girişimcilerin kalitesi de artıyor. Ancak, startupların çoğu daha çok fidan aşamasında kalıp, kök salmakta zorluk çekiyor. İyi haber şu ki, mevcut girişimler yeni girişimciler yaratırken beyaz yakalı girişimci sayısı da artıyor. Özel sektör kurumlan ve üniversiteler bu amaçla her geçen gün birbirlerine daha çok yakınlaşıyor. Kurumsal inovasyonu ve girişimciliği destekleyen yeni yapılar kuruluyor. Startup dünyasında deneyim kazanmış ekipler girişimci olarak kariyerlerine devam ediyor. Başarılı girişimciler de bir sonraki nesil girişimcilere ciddi seviyede mentörlük ve yatırım yapıyor. Kısacası startup ekosistemi çok hızlı bir şekilde gelişiyor.

Startupların sayısı artıyor ve aralarından tam anlamıyla serpilmeden, dünyaya hizmet verecek kadar iddialı olanlar çıkıyor. Son yıllarda özellikle startup oluşumları fintech, sağlık, temizlik, büyük veri teknolojileri ve yeme-içme alanlarında kendini gösteriyor. En yüksek potansiyeli gösteren startuplara birden fazla kurum farklı kollardan destek sağlıyor ve efor sarf ediyor. Başarı hikayelerinin yaratılması için arka planda ciddi bir çaba var. Bu çabanın karşılığını veren ve hatta bu uğurda dünyaya iş yapan startuplar var. Onlar global olmanın sırrını biliyor, bilmeyenlere ise yarattıkları başarı hikayeleriyle öğreniyorlar.

startuplar

“BEŞ YILDA DÜNYAYA AÇILACAKLAR”

Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir son beş yıldır startup ekosisteminde inanılmaz bir gelişme olduğunu ve dünyada başarılı şirketler kurmak için sadece teknoloji sektöründe değil diğer alanlarda da bu konuda tecrübeli girişimcilere ve yöneticilere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Büyükdemir, “Önümüzdeki yıllarda girişimcilerimizin sadece yerel pazara değil diğer ülkelere de odaklanacaklarını ve yurtdışINda yayılacaklarını düşünüyorum. Dünya çapında başarılı markalarımızın çıkmasının beş yılı bulabileceğini tahmin ediyorum” diyor.

İnternet girişimcilerinin sadece yerel pazarda değil global arenada da müşteriler elde etmeye başladıklarında, tüm dünyadaki yatırımcıların ilgisini çekecekleri de kesin. Bunun yanı sıra girişimcilerimizin kendilerini eğitmeleri ve diğer ülkelerdeki girişimcilerle rekabet edebilir düzeye getirmeleri gerekli.

“İKİ YAKLAŞIM VAR”

Endeavour Türkiye Genel Sekreteri Didem Altop, global bir şirket haline gelmeyi hedeflemiş startuplara şu önerilerde bulunuyor:

“Internet girişimcilerinin dünyaya açılması için iş modellerini oluşturacak iki strateji arasında bir seçim yapması gerekiyor: Birincisi, ülke bazında bir strateji takip edilecekse, doğru pazarı seçmek ve odağı dağıtmadan hızlı ölçeklenebilecek bir iş modeli tasarlamaları gerekiyor. İkincisi, küme bazında müşteri takip edilecekse, doğru müşterilerin yakasına yapışmak için çok somut bir değer vaadi tanımlamak ve buna göre çok efektif bir satış ve destek ekibinin oluşturulması.”

Birinci yaklaşım özellikle B2C pazaryeri çözümleri sunan girişimciler için anlamlı olabilir. İkinci yaklaşım ise özellikle B2B hizmet sunan şirketler için daha anlamlı. Altop’a göre, aynı zamanda girişimcilerin danışma kurulunda yer alan saygm iş adamları, konu uzmanları ve akademisyenler de muhakkak farklı kapılar açacaktır. Startuplar ana strateji çerçevesinde bu kurulları oluştururken hem Türk hem yabancı mentorların yer almasına özen göstermeli.

Son derece hareketli olan startup dünyasında öne çıkan çok sayıda şirket var. Bu alanda dikkat çeken şirketleri mercek altına aldık…

SCORP

4 milyon kullanıcısı var

Çeşitli kategorilerde 15 saniyelik videolar yayınlayan Scorp, üniversiteli gençlerin elinden çıkmış bir girişim. Bir tür sosyal ağ olan Scorp’ta, kullanıcılar sözlüklerde olduğu gibi belirli başlıklarla ilgili yorumlarını hazırladıkları videolarla paylaşıyor ya da kendileri yeni bir başlık oluşturabiliyor. Videolar, Scorp haber akışında başlıklarıyla sıralanıyor, bu sayede kullanıcılar gittikleri kategoriyle bağlantılı diğer videoları da görebiliyor. Aynı konuda onlarca farklı yaklaşım ve yorumla ele alınan bilgilendirici ya da eğlenceli kısa içerikleri izleyebiliyor.

Koç Üniversitesi öğrencileri izzet Zaku-to ve Sercan Işık’ın birlikte geliştirdikleri Scorp, önce üniversite öğrencileri arasında yayılmaya başladı ve sonrasında ABD ve Almanya’ya açıldı. 4 milyona yakın kullanıcısı olan platform, bugüne dek üç tur yatırım aldı. Zakuto’dan aldığımız bilgilere göre, bugüne kadar yapılan yatırımlar sonrasında şirketin değeri yedi sıfırlı bir rakamla telaffuz edilir hale geldi.

Reklamlardan gelir sağlayan Scorp’ta yayınlanan videoların toplam izlenme sayısı 1 milyarı geçti. Kullanıcı tarafından oluşturulan 15 saniyelik videoların sayısı ise bugün 16 milyondan fazla. “Yakın dönem de Almanya ve Amerika’da yaptığımız çalışmalara Latin Amerika bölgesini de ekledik” diyen Zakuto, öncelikli global hedefleri gerçekleştirdikten sonra diğer rotalarda, Arap ülkeleri ve başlıca Avrupa ülkelerinde “default sosyal medya” konumuna gelmeyi amaçladıklarını söylüyor.

INSIDER

Hedefi Uzakdoğu ülkeleri

2012 yılında Serhat Soyuerel, Hande Çilingir, Mehmet Sinan Toktay, Arda Köterin ve Okan Yedibela tarafından kurulan Insider, markaların müşterilerin satın alma eğilimlerini tahmin etmesine yardımcı oluyor. Öngörüsel pazarlama teknolojileri ile markaların ileri seviye segmentasyon yapmalarını sağlayan girişim, ziyaretçilerin site üzerinde gerçekleştirdiği davranışları baz alıp satın alma eğilimlerini ortaya çıkarıyor.

Markalar da böylelikle müşteriye özel kişiselleştirme kampanyaları oluşturabiliyor.

Girişimin Londra, Moskova, Singapur, Dubai, Var şova, İstanbul, Kuala Lumpur, Jakarta ve Milan’da ofisleri var.

200’den fazla markayla çalışan firma hali hazırda Avrupa’daki varlığını güçlendiriyor ve önümüzdeki dönemde yeni pazarlara açılmayı planlıyor. Insider’m radarında Japonya, Güney Kore ve Çin gibi büyük ve gelişmekte olan pazarlar var. En son 2.2 milyon dolarlık yatırım alan girişimin yatırımcıları arasında GBA melek yatırımcılar ve 212 gibi risk sermayesi şirketleri var.

BUNDLE

Haber fiitreleme sitesi

Mobil haber uygulaması Bundle, Flipbo-ard, Smart News, Pulse gibi popüler haber derleme uygulamalarından biri olmak için var gücüyle çalışıyor. Uygulama, 28 ülkeden toplanan kaynak önerilerini 30’dan fazla kategoride derleyip konum bazlı olarak kullanıcıya sunuyor. Türkiye haberleri 30’dan farklı kategoriden ve 800’den fazla mecra üzerinden derlenirken bunun için arkada altı kişi çalışıyor. Hem ABD’den hem de Türkiye’den kullanıcıları olan Bundle’da Türkiye dışında Almanya, Fransa, ABD, Ingiltere ve Japonya için haberleri filtreleyebiliyorsunuz.

“Bundle aslında ilk girişimim değil” diyen Dwarf Planet’in kurucusu Ercan Varol Bundle’m çıkış sürecini şöyle anlatıyor: “Son 3-4 yıldır aslında haber okuma, habere ulaşma ve gündemi takip etme ile ilgili mevcut uygulamalar veya metotlarla ilgili sıkıntıların olduğunun farkındaydık. Bu sorunlara karşı oluşturulan yeni çözümler de yeterli değil tam aksine daha da kompleks yapılara giren, kullanıcıların işini zorlaştıran veya eskisiyle benzer uygulamalar olarak ortaya çıkıyordu. Bu yüzden insanların gündemi takip edebileceği, çok hızlı bir şekilde son dakika haberlerini alabileceği ve aynı zamanda kullanımı sade-kolay bir arayüzlc keyifle kullanabileceği bir uygulama yapmak istedik. Bundle bu şekilde ortaya çıktı.” 2015 yılı başında beta versiyonundan çıkıp ilk versiyonuyla AppStore’da yayına giren uygulamayı şimdiye kadar 600 bin kullanıcı indirdi. Uygulamanın 193 ülkeden kullanıcısı bulunuyor.

IYZICO

37 bin işletmeye hizmet veriyor

Türkiye’de ve çevre ülkelerde en önemli çevrimiçi ödeme girişimi olmayı hedefleyen Iyzico, bu hedefine adım adım yaklaşıyor. Türkiye’nin en yenilikçi startuplarından biri olarak gösterilen girişim, temel olarak farklı alanlarda hizmet veren çeşitli büyüklüklerdeki e-ticaret şirketlerine kolay ve güvenli bir ödeme platformu sunuyor.

2012 yılında Barbaros Özbugutu ve Tahsin isin tarafından kurulan girişim, 37 bini aşkın kayıtlı işyerine hizmet veriyor. 40 kişiden fazla çalışanı olan girişim, Iran pazarında aktif olarak hizmet verirken yakın zamanda yeni pazarlara açılmayı hedefliyor. Bugüne dek International Finance Corporation’dan (IFC) ve 212 Capital Partners’dan yatırım alan girişim çok hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Özbugutu’nun verdiği bilgilere göre, Iyzico 2015 yılında ciro bazında yüzde 800, işlem hacmi bazında yüzde 500 büyüdü. Büyümesini sürdüren şirket Facebook Messenger’dan ödeme alınması sağlayan yenilikçi modülleriyle dikkat çekiyor.

HAZELCAST

Alanının en iyilerinden

Açık kaynaklı veri dağıtım platformu Hazelcast, ‘Enterprise Memory Computing’ alanında kurumsal dünyaya hizmet veren bir girişim. Java için açık kaynak kodlu bir hazelcast platform olan Hazelcast, NoSQL çözümlerinde de kendi alanında en iyi girişimlerden biri olarak gösteriliyor.

Talip Öztürk tarafından 2012 yılında kurulan girişim, Turkcell, Avea, Sahibinden.com, Ericsson, Mozilla, Apple ve FBI gibi büyük müşterilere hizmet verirken 2013’te 2.5 milyon dolarlık yatırımla Silikon Vadisi’ne taşındı ve İstanbul’u Ar-Ge merkezi olarak konumlandırdı. Şirket 2.5 milyon dolarlık yatırım alırken 2014 yılında 11 milyon dolarlık yatırımla başarısını taçlandırdı. Şirketin yatırımcıları arasında Earlybird Venture Capi-tal’ıın yanı sıra Bain Capital Ventures ve melek yatırımcı Ali Kutay bulunuyor.

ZEPLİN

Yazılımcılar ve tasarımcılar burada

Yazılım geliştiricilerle arayüz tasarımcıları için bir iletişim platformu olan uygulama, Berk Çebi, Pelin Kenez, Merih Akar ve İsmail Ceylan’m kurucu ortaklığında 2014 yılında kuruldu ve sonrasın-ZEPLIN da hızlı yükselişinin ardından San Francisco’ya taşındı. Zeplin arayüz tasarımcılarının ortaya çıkardıkları tasarım dosyalarını hızlı bir şekilde yazılım geliştiriciler için anlamlı ve kolay okunabilir hale getiriyor. Her iki tarafa da zamandan kazandırmayı amaç edinen Zeplin’in gelir modeliyse kullanıcılardan talep ettiği aylık üyelikler üzerine kurulu. 35 binden fazla kullanıcısı olan platform Mac uygulaması üzerinden kullanılabildiği gibi web arayüzü üzerinden de kullanılıyor.

TWENTIFY

İki taraf da kazanıyor

Sahadan veri toplaması gereken firmalar ile bu veriyi onlar için toplayacak olan akıllı telefon kullanıcılarını bir araya getiren talep bazlı bir mobil iş gücü platformu olan Tvventify, Bounty uygulaması ile kitle kaynağın gücünden faydalanarak sahadaki veriyi tüm Türkiye’deki kullanıcıları ile birkaç gün hatta saatler içerisinde toplayıp müşterilerine teslim edebiliyor. Özellikle 18 ile 25 yaş arasındaki gençlerden oluşan 200 bini aşkın kullanıcıya sahip Bounty uygulamasını, Android ve İOS akıllı telefon sahibi herkes ücretsiz olarak indirebiliyor ve şirketler nezdinde açılan basit saha görevlerini gerçekleştirerek ek gelir elde edebiliyor. Görevler bir ürün ya da servis hakkmdaki görüşlerini paylaşmaktan, bir mağazayı ziyaret edip denetlemeye kadar değişiyor. Tamamlanan görevler değerlendirildikten sonra, kullanıcılar kazandıkları paraları nakit olarak hesaplarına alabiliyorlar. Tvventify, perakende firmaları, bankalar, mobil operatörler, tüketici elektroniği firmaları, elektrik dağıtım şirketleri gibi büyüklük ve sektör açısından farklı birçok firma ile çalışıyor. İlker İnanç, Çağlar Bozkurt, Tolga Bakkaloğlu önderliğinde 2014 yılında kurulan Twentify, Türkiye, Kanada, Meksika, Güney Afrika, Ukrayna, Tayland ve Nijerya’da hizmet veriyor ve yakın zamanda ABD’de de operasyona başladı ve Amerikalı kullanıcılar da sistemdeki görevleri yaparak ek gelir elde etmeye başladı. 2017 yılının başında ABD operasyonları tamamlanmış olacak.

PISANO

Gerçek zamanlı geri bildirim

Pisano, müşterilerin işletmelere ve işletmelerin de müşterilerine anında ulaşabilmeleri ve ihtiyaç anında birbirleriyle sürekli iletişim hâlinde kalabilmeleri hedefiyle kurulan web tabanlı bir etkileşim platformu. Pisano 2014 yılında dört mühendis tarafından kuruldu. Kurucu ortaklardan Özkan Demir, Emir Bostan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisli-ği’nden, Kemal Akıllıoğlu aynı okulun Makine Mühendisliğinden, Mike Soylu ise ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun. Kurucu Ortak Özkan Demir, şirket hakkında şu bilgileri veriyor:

“Takım olarak işletme ve müşteri arasındaki iletişim kaybının nasıl düzeltileceği fikri etrafında toplandık. Buradan hareketle işletmelerin müşterilerinden kolay ve pratik biçimde geri bildirim toplayabileceği bir sistem kurduk. Pisano’nun kurduğu bu gerçek zamanlı geri bildirim sistemiyle müşteri memnuniyeti ölçümünde etkili sonuçlar elde ediliyor. Müşterinizin memnuniyetsizliğinin sosyal medyaya yansıtılmadan anında size ulaşarak çözüme kavuşması ayrı bir ortam yaratıyor.

Her yorumu yetkililerinize doğrudan iletiyoruz, siz de sorunu orada ve o anda müşteri henüz işletmeden çıkmadan çö zebiliyorsunuz.”

Demir, böylelikle başta negatif doğan tutumların olumlu bir deneyime dönüşebildiğim, Pisano aracılığıyla şirketlerin, markaları hakkında, herhangi bir mecrada yapılan yorumu, tek bir platform üzerinden takip edebildiğini ve verileri yorumlayabildiğini söylüyor. Pisano’yu şu anda 12 farklı dikeyde 200 kadar şirket kullanıyor. Faaliyette olduğu ülkeler arasında Almanya, Dubai, Belarus, Kıbrıs ve Ingiltere var.

Paraşüt birinci ve ikinci tur yatırımlarını Revo Capital ve Ribbit Capital’den aldı, ilk turda 600 bin dolar yatırım alan şirket, ikinci tur yatırımı 2015 Nisan ayında yine Revo Capital ve Ribbit Capital’dan toplam 1.9 milyon dolar olarak aldı. Şimdilerde 2 milyon dolar tutarında üçüncü tur yatırımı almayı başaran şirketi yatırımıyla destekleyen diğer iki şirket ise Diffusion Capital Partnere ve 500 Startups.

SINEMIA

Yurtdışına açılmaya az kaldı

Sinema platformu Sinemia, kullanıcılarına özel film önerileri, listeler ve sinema dünyasından güncel haberler sağlayan, ayrıca beğeni ve paylaşım yapmalarına olanak veren sosyal bir mecra. Bugün Türkiye ve İngiltere’de faaliyet göstermekte olan Sinemia yatırımlarıyla da adından söz ettiriyor. İlk yatırımım 2015 Aralık ayında Aslanoba Capital’den alan site, 2016 yılı Temmuz ayında Aslanoba Capital ve İstanbul Startup Angels üyelerinden Ali Çebi ve Burak Örücü desteğiyle ikinci yatırımını aldı. Üçüncü yatırım için ise aynı yıl içerisinde Silikon Vadisi merkezli venture Capital firması 500 Startups ile el sıkıştı.

Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, platformu 2016 sonuna dek 20 ülkeye taşımayı hedefliyor. Oğuz, yeni yatırımla ilgili değerlendirmesinde, “Sinemia Premium üyelik sistemimizi Türkiye’nin ardından İngiltere’de yayma aldık ve iş modelimizin global anlamda bir değer yaratabileceğini kanıtlamış olduk. Şimdi sıra ABD’de… 500 Startups ile anlaşmamız neticesinde artık bir ayağımız Silikon Vadisi’nde olacak” diyor.

EBRAND VALUE

şirket değeri belirliyor

Ebrandvalue, büyük veri analiziyle gerçek zamanlı olarak şirketlerin değerini belirlemeye çalışıyor. Marka değeri, müşteri ve rekabet analiz aracı olarak bu alanda uygun fiyatlı bir çözüm olarak tanıtılıyor. Prof. Tolga Akçura ve Ayşe Akçura tarafından 2012 yılında kurulan şirket, İstanbul’dan yola çıkıp soluğu Kaliforniya’da almış ve bugün 50’ye yakın çalışanıyla ABD’de de hizmet veriyor. Internet üzerinden, direkt satış ve dağıtım kanallarıyla müşteri kazanan şirket, Cannes Lions’da düzenlenen Startup Academy kapsamında global olarak pazarlama alanında yükselişte olan 10 parlak startuptan biri seçildi.

CONNECTED2ME

2 milyon dolar yatırım aldı

Türkiye’den çıkan en popüler sosyal ağlardan biri haline gelen anonim sohbet uygulaması Connected2me aslında bize ICQ ya da mIRC’ta yaptığımız eski chat günlerimizi hatırlatan bir girişim. Site, bildiğimiz sosyal ağların aksine insanların sizinle anonim olarak anlık iletişim kurmasını sağlayan bir sosyal ağ platformu ve dünya çapında 4 milyondan fazla üyeye sahip. Kullanıcıların anonim bir şekilde birbiriyle konuştuğu uygulama, tamamen ücretsiz.

Site, kredi satarak gelir sağlıyor. Sohbet etmek istediğiniz kişiye ulaşmanızı kolaylaştırmayı amaçlayan krediler, profilin daha fazla ön plana çıkmasını sağlıyor. San Francisco’da da ofisi bulunan sitenin bugüne dek aldığı yatırım miktarı 2 milyon doları aşmış durumda. Sitenin kurucusu Ozan Yerli, bazı kurumlarm Connec-ted2.me’yi müşterilerinden ürünleri hakkında geribildirim almak için kullandığını belirtiyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu