İş Fikirleri ve İş Kurmak

Başarılı blogger’lar ayda 5-15 bin TL kazanabiliyor

Günde 8-10 bin tık alarak hatırı sayılır kitlelere ulaşan bloglar, yaratıcı-kışkırtıcı beyni olanlar için iş kapısı, markalar içinse yeni bir tanıtım ve reklam mecrası haline geldi. Başarılı blogger’lar ayda 5-15 bin TL kazanabiliyor. Popülarite de cabası…

basarili blogTÜRKÇEYE “açık günlük”, “ağ günlüğü”, “günce”, “e-günlük” gibi farklı şekillerde çevrilen blog’ların geçmişi çok da eski değil. Çok fazla internet deneyimi olmayanların bile, blog hizmeti veren sitelerin yönlendirmesiyle yarım saat içinde oluşturabilecekleri internet günlüklerinin kullanımı 1999 yılında Blogger’ın bu hizmeti ücretsiz vermesiyle yaygınlaştı. 2003’te Google, Blogger’ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloğa girmeyi sağlayan ‘Blog This!’ tuşu yerleştirdi. Türkiye’de blogların yaygınlaşması ise 2005 sonrasına denk geliyor.

BLOGGER’LARIN İSYANI

Google’ın ücretsiz blog servisi blogspot.com, önce 2008’de ardından da 2011’de mahkeme kararıyla kapatıldı. Bu kararları aldırmak için mahkemeye başvuran DigiTurk’ün gerekçesi, milyonlarca dolar ödeyerek Türkiye Futbol Federasyonumdan ihaleyle aldığı Süper Lig maç yayın haklarının bazı bloglar tarafından ihlal edilmesiydi. Mahkeme, korsan maç yayını yapan siteleri tespit edip erişimini engellemek yerine, blogspot’un toptan fişini çekti.

Özellikle 2011’deki engellemenin ardından Twitter ve Facebook’ta ‘blogumado-kunma’ etiketiyle yapılan paylaşımlarda patlama yaşandı. Aynı başlıkla bildiriler yayınlandı. 4 milyonun üzerinde kullanıcısı olan blogspot birkaç ay sonra yine mahkemenin verdiği kararla tekrar açıldı.

MARKALAR DA SAHİPLENDİ

Blogların kapanmasına isyan edenler sadece blogger’lar değildi. Blogger’larla çalışan pek çok marka da bu dönemde kapatma kararına karşı çıktı. Çünkü her ne kadar kişisel günlük tutmak amacıyla kurulsa da bloglar, artık pek çok marka için vazgeçilmez reklam ve tanıtım mecrası oldu. Markalar ürünlerini pazarlamak için artık özel blogger toplantıları düzenliyor. Hatta markalar blogger’ları basın olarak gördüğü için herhangi bir ayrım yapmadan önemli basın toplantılarında misafir ediyor. Moda blogger’ları defileleri en ön sıradan izliyor, teknoloji blogger’ları yeni teknolojileri ilk kez deneme fırsatına erişiyor, yemek blog-ger’ları kendi kitaplarını çıkarıyor. Kısacası sanal dünya kendi ünlülerini yarattı. Blogger’ların kazançları hiç de azımsana-cak gibi değil. Markalarla işbirliği içinde olan, 8-9 bin tık alan bir bloğun aylık kazancı 5-15 bin lira arasında değişiyor.

GÜNDE 8 BİN TAKİPÇİ

Türkiye’de kendini okutan bir blog günde 8 bin kişiye ulaşabiliyor. Sadece bu bile markaların yüzünü sanal aleme dönmesi için önemli bir sebep. Pek çok marka geleneksel mecraların yanında bloglara da reklam vermeye başladı. İlk zamanlarda bunun gelip geçici bir trend olduğunu düşünen markalar sosyal medya işlerini stajyerlere yaptırırken şimdilerde sadece sosyal medyayla ilgilenen departmanlar kuruyor, hatta bu iş için özel olarak kurulmuş profesyonel ajanslarla çalışıyorlar. Bu ajanslar markaların sosyal medya hesaplarını yönettikleri gibi aynı zamanda markalar için özel sosyal medya projeleri ve organizasyonlar da düzenliyor.

İŞ GENÇLERLE BÜYÜYOR

Miray Uçar, Gamze Biran ve Zeynep Özer, blogger camiasının yarattığı yeni medya girişimcilerinden. Kurdukları So.We.Are markasıyla şirketlere dinamik dijital pazarlama stratejileri sunuyorlar. Marka etkinlikleri, interaktif partiler, dijital sosyal sorumluluk projeleri uzmanlık alanları. Üç genç girişimcinin en önemli ortak noktaları yaklaşık dört yıldır düzenli olarak blog yazmaları ve Blogosfer’de hatırı sayılır bir ün yakalamaları. “Sunduğunuz hizmet, ürettiğiniz içerik ya da sattığınız ürün ne kadar iyi olursa olsun dijital ortamda tanıtmadığınız sürece genç ve yenilikçi kitleye ulaşmanız imkansız” diyen Miray Uçar, yeni medya ve markaların flörtünün yeni pazarlama stratejileri doğurduğuna dikkat çekiyor.

Gamze Biran, “Eğer markanıza yeni bir kimlik kazandırmak istiyorsanız blog yazarlarıyla iş birliğine gitmekten çekinmemelisiniz” diyor. Zeynep Özer ise ürünü dijital ortamda tanıtmanın yolunun, markaya dijital kimlik kazandırmaktan geçtiğini söylüyor. İşte bu sebeple kısa bir süre önce oluşturdukları So.We.Are, şimdiden 5 blogger partisi düzenlemiş ve bunlardan pek çoğu Twitter’da “trending topics” (günün en çok konuşulan konuları) olmuş.

MARKANIN GÜVENİRLİK ALGISI

Offnegiysem.com’un yaratıcısı blogger Billur Saatçi, markalar için blogların vazgeçilmez olduğunu düşünüyor. Özellikle marka projelerinde bloğa gelen yorumların, en kapsamlı fokus gruplarından çıkan sonuçlardan daha efektif olduğunu vurguluyor.

Saatçi’ye göre markaların yaptığı en büyük yanlış, nitelik ve nicelik konusunda bloglarla yanlış ilerlemeleri:

“Bir marka için öncelik, hedef kitlesine ve ürününe uygun blogger’larla çalışmak olmalı. Maalesef sadece sayının ön planda olduğu, görünürlüğün fazla ama geri dönüşün çok az olduğu projeler görüyorum. İkinci yanlış ise ürün karşılığı blogger’dan yazı talep etmek. Bloglar her gün gelen yüzlerce bülteni paylaşacak ne bir gazete ya da portal ne de reklam vererek istediğinizi yazdırabileceğiniz bir advertorial mecrası. Bu ikisini de harmanlayabileceğiniz ve doğru hedef kitleye ulaşıp, geri dönüş alabileceğiniz en etkili mecra aslında.”

Blogger Dolly Karlıyol Tosun da markaların blogger’lara ilgisini “Takipçiler, takip ettikleri blogger’lara güvenip kendilerini onlara yakjn hissediyorlar. Blogda yer verilen her marka aslında, blogger tarafından test edilmiş, onaylanmış ve güvenilmiş olarak hissettiriyor takipçiye. Bu yüzden marka kendini bloggera kabul ettirdiği vakit aslında bütün takipçilere de kabul ettirmiş oluyor” diye açıklıyor.

BLOGGER DAVETİ STANDART

Markaların hedef kitlesine ulaşacak doğru blogger’larla işbirliği yapmasına yardımcı olacak ajanslar da kurulmaya başladı. Dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi ve etkinlik yönetimi vermek için Aralık 2011’de kurulan Cloud Creative Network de iletişimin merkezine blogger’ları alan ajanslardan. Faaliyete geçtiği bir yıl içinde portföyüne Vespa, Bang & Olufsen, Bim-paş grubu premium biraları Carlsberg, Corona, Leffe, Hoegaarden ve Guinness; Doğuş Yayın Grubu radyoları Radyo Voyage, Radyo Eksen, NTV Radyo ve Virgin Radio; Günsal Sa-at’in yeni piyasaya sürdüğü Rue du Rhone; Diageo bünyesindeki Smirnoff, Baileys, Gordon’s Gin, Jose Cuervo, Nazen Likör, Tenqueray; XOXO The Mag, Network, Adidas Originals, Pozitif Live, Banana Rebuplic, GAP, Limango gibi markaları kattı. Ajans, markalara blog-ger etkileşimi konusunda farklı projelerle hizmet veriyor. Bu mevcut etkinliklere blogger’ların katılımı ya da markalar adına sadece blogger’ların davet edildiği özel etkinlikler şeklinde olabiliyor. Cloud Creative Network Ortağı Seda Çetmi Öncü, “Düzenlenen bir etkinliğe blogger’lar veya “digital influencers” diye adlandırdığımız aktif olarak blog yazmasa da dijital platformlarda etkin kişilerin davet edilmesi artık standart bir uygulama” diyor.

Markalar blogger etkinliklerini özellikle lansman döneminde tercih ediyor. Marka ve etkinliğin konseptine göre şirketlere etkinliğe katılacak isimleri Cloud Creative Network öneriyor. Etkinliklerde farklı kurgular oluşturuluyor. Örneğin, ajansın GAP için tasarladığı Facebook kampanyasının lansmanında moda ve lifestyle blogger’ları Nişantaşı’nda bir brunch’a davet edildi. Facebook uygulamasının konsepti tişört tasarlanması üzerineydi. Blogger’lar etkinlik boyunca GAP’in yeni sezon ürünlerini inceledi ve kendi tişörtlerini tasarladı. Yine eylül ayında Adidas Originals Street Party için blogger’lar etkinlik öncesi özel bir Adidas moda çekimi için bir araya geldi.

Miray Uçar [La Vita e Bella]
İş kapısı açtı

Blog yazmak Miray Uçar’a iş imkanı sağlamış. Uçar, nasıl blogger olduğunu şöyle anlatıyor: “Eskiden gazetecilik hayaliyle yanıp tutuşanlar bu işe adım atabilmek için köşe yazarlarına, yayın yönetmenlerine, sayfa editörlerine yazılarını gönderirlermiş. Bense eski yöntemleri bir kenara atıp yazılarımı paylaşmanın farklı bir yolunu buldum; blog tutmak.” Miray Uçar’ın her gün farklı bir macerayı yazdığı bloğu, kısa süre sonra yayın yönetmenlerinin ilgisini çekecek bir portfolyöye dönüşmüş. Önce dergiler için dışarıdan moda yazıları yazmaya başlamış. Blog oluşturalı 6 ay bile olmadan kendini kadın portalı caferuj.com.tr’de editör olarak bulmuş. Sonrasında da Sabah Gazetesi’nin dijital iletişim sorumlusu pozisyonuna getirilmiş.

“Ama sosyal medya aşkım hiç bitmedi” diyor Uçar, “Bir süre sonra bloğumda düşüncelerimi paylaşmak yetmemeye başladı. Fark ettim ki bir sözümüzle büyük kitlelere ulaşabiliyoruz. Bu yüzden bloğumu ilk kez havadan sudan konulardan bahsetmek yerine ciddi bir amaç için kullanmaya karar verdim.”

Miray Uçar, sonra yanına Türkiye’nin en tanınmış blogger’larından biri olan Styleboom’u da alarak Sorumlu Blog platformunu kurmuş. “Bize iyi kalbin gerek” sloganını seçen blog yazarlarının amacı sadece havadan sudan konulardan bahsedilmediğini, istenildiği taktirde çok ciddi projelere imza atılabildiğini kanıtlamak. HIV/AIDS konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 20 blog yazarının fotoğrafları çekilip Taksim Metro istasyonu’nda sergilendi. Bu proje hem sosyal medya hem de geleneksel mecralarda ses getirdi. 80’den fazla yazılı medya organında ve 5 televizyon programında haberleri yer aldı.

Billur Saatçi (offnegiysem.com)
İçerik özgün olmalı

1981    doğumlu Billur Saatçi, Nötre Dame de Sion Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu. Bir yıldan biraz fazla bir halkla ilişkiler ajansında, dört yılı aşkın zamandır da bir dijital ajansta çalıştıktan sonra, yaklaşık bir yıl önce kurumsal iş hayatını noktalamış. Ardından da bloglarının başına oturup “freelance” (serbest) olarak sosyal medya projelerine başlamış.

Saatçi’nin 2009’dan beri yayında olan ve moda üzerine yazılar yazdığı bloğu ayda yüz binlere yakın hit alınca Air France, Volkswagen, Carslon Rezidor Group, Coca-Cola, Elidor, Mavi Jeans ve Derishow gibi markaların da ilgisini çekmiş.

Saatçi, çok tıklanmanın sırrını şöyle anlatıyor:

“Benim bloğumun en önemli özelliği özgün bir içeriğe sahip olması. Bütün fotoğrafları ya ben, ya arkadaşlarım ya da bazı özel projelerde profesyonel bir fotoğrafçı çekiyor. Blogda asla hazır görsel içerik kullanmıyorum.

Ayrıca bloğu güncel tutmak çok önemli. Ben de haftada en az 4-5 post girmeye çalışıyorum. Moda gündeminden ziyade kendi stilimi kendi hayatımdan hikayelerle yansıtıp paylaştığım için kişisel bir blog.”

Billur Saatçi, bu işi profesyonel olarak yapan herkesin ticari kaygı taşıdığını ama önemli olanın samimiyetten ödün vermemek olduğunu düşünüyor. “İşbirliği yaptığım markalardan bloğa konuk olan tasarımcılara kadar seçici olmak durumundayım” diyor.

Uğur Kıral (ugurkiral.com)
Denediğini yazıyor

Aktif güncellenen bir kozmetik bloğu olan ugurkiral.com 16 aydır yayında ve günde 900 ila 1.300 arası tık alıyor. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı mezunu 28 yaşındaki Uğur Kıral, profesyonel makyör. 11 yıldır Türkiye’nin önde gelen moda dergileri ve TV reklamları için çalışıyor. Bloğunda sadece kendi profesyonel iş yaşamımda kullandığı, denediği ürünleri tavsiye ediyor, eleştiriyor ya da anlatıyor.

Kıral, “Haber olarak yer almak isteyen markalara olumsuz geri dönüş yapıyorum ne yazık ki. Diğer türlü bir markayı sadece yüceltmek, ısrarla o markayı tavsiye etmek, okuyucu üzerinde ‘para ile yazdırılmış haber’ algısı yaratıyor ve ben bu durumdan tamamen uzak duruyorum” diyor.

Dolly Karlıyol Tosun (La Petit Doly)
Astrolojiyle stili birleştiriyor

Günde ortalama 500 ziyaretçisi olan Doly Karlıyol Tosun, bloğunun amacını, “İnsanların kıyafet seçimlerini moda akımlarına göre değil, stillerine ve ruh yolculuklarına göre yapmalarında destek olmak” sözleriyle açıklıyor. Bu yüzden spiritüel, astroloji, kabala gibi bir sürü mistik konulara da yer veriyor ve bunları stille birleştiriyor. Astrolojiyle stili birleştirerek yaptığı çalışmanın ücreti 75 TL. Çalışma kısaca şöyle yapılıyor: Ziyaretçinin güneş, yükselen ve ay burçları bulunuyor.

Önümüzdeki 1 yılda neler bekliyor kısaca özetleniyor. Transit tarihlerine göre hangi tarihlerde neleri yapması daha uygun ortaya çıkarılıyor. Haritasına ve burcuna göre hangi elementleri dengede ona göre renk önerisinde bulunuluyor ve haritadan çıkan analize göre fiziksel ve ruhsal özelliklerine uygun 3 stil kombin çalışması yapılıyor. Dolly Karlıyol Tosun, bloğunda yer verdiği markalarla yüz yüze röportajlar da yapıyor. Bunun nedenini de şöyle açıklıyor:

“Ruhu olan, yaşanmışlığı yansıtan hikayeleri ve stilleri yazmak istiyorum.

O yüzden el işçiliğiyle yapılan tasarım ve butik markalara yer vermeye çalışıyorum. Benim için ürünü görmek, dokunmak, koklamak yada hissetmek önemli çünkü içime sinen markaları yazmak isterim.”

Tosun, bloğunda Handechi, Batya Kebudi Jewellery, Eba Design Butik, Lin jewellery, Lea Butik ve Artesanía Sorata (Bolivyalı) gibi markalara yer vermiş.

İrem Erdilek (Slingomom.com)
İnternet girişimcisi

33 yaşındaki siyaset ve kamu yönetimi mezunu Sinem Erdilek, kendini “internet girişimcisi” olarak tanımlıyor. Bebek sahibi olunca profesyonel iş hayatına son vermiş ama evde hiçbir iş yapmadan oturamadığı için önce Türkiye’nin ilk bebek taşıma apart markası Slingo’yu yaratmış. Slingoyla birlikte blog dünyasına da adım atmış. “Blog yazmak tamamen zevkti ancak çok okunan bir blogger olunca projeler geliştirmeye de başladım” diyor.

Aile bloglan kategorisinde ikinci seçilen slingomom.com yaklaşık 2.5 yıldır yayında ve ziyaretçisi ortalama 7 bin 500 tık sayısı
Anne-çocuk markalarıyla kadın ve mutfak ürünleri markaları bloğunda yer almak için sık sık kapısını çalıyormuş.

Erdilek, kısa bir süre önce bir arkadaşıyla birlikte anne-bebek ürün yorumlama sitesi olan Fikirdenk.com’u da kurdu.

EN İYİ BLOGLAR

2008’den bu yana Türkiye’nin alanlarındaki en iyi blogları seçiliyor. Bu yıl Turkcell’in sponsor olduğu 2011 Blog Ödülleri’nin kazananları şunlar:

■    Kişisel bloglan Pozitif Günlük, Kayıp Ruh, Duygu’nun yeri.
■    Haber gündem bloglan: homoinsurrectus.com, Politik Akademi, Popüler Mevzular.
■    Kültür sanat bloglan: Manyetik Bant, thebalkabaa, Neyin kafası.
■    İş dünyası blogları: Temel Aksoy Blog, Myfikirler.com, comTalks.
■    Kadın blogları: Teknolojik Anne, Pemberuj, Alışveriş Danışmanı.
■    Teknoloji bloglan: Teknolog, TeknoTwit, Sihirli Elma.
■    Moda bloglan: Bi Kot Bi Tişört, Fashions Letter, Fashion Stroke.
■    Reklam pazarlama bloglan: Addwork, Mecra Burada, Kreatif Direktör.
■    Yemek blogları: Leyla’nın Kahve Sohbeti, My Beatiful Cookbook, Sütüme Sarelleme Karışma.
■    Oyun ve eğlence blogları: 90’lar müzesi, Garipln, WASD Oyuncu.
■    Aile blogları: Defne’nin Annesi, Slingomom, Blogcu Anne.
■    Gezi bloglan: Yol Hiç Bitmez Uzar Gider, I Can Travel, Gezi Jurnal.
■    Hobi blogları: Fotografium, İçimdeki-ler, Zeynep’in Evi.
■    Otomotiv blogları: Ae2 Project, Pit Cafe, Agamemnon.
■    Spor blogları: Spearfishing Senses, Istanbul Eskrim, FNC Blog.

Zeliha Alagöz Temiz

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. İş planı hazırlarken zorlanıyorsanız daha önce iş planı hazırlamış kişilerden destek alabilirsiniz. http://www.projefesor.com adresine girip talep formundan kendilerine ulaştığınızda sizin için tüm detaylarıyla bir iş planı hazırlayacaklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu