Güncel Ekonomi Haberleri

Bankaların Kobi’lere Özel Kampanya ve Uygulamaları

KOBİ’LERE özel kredi, kredi kartı, eğitim, mentörlük gibi çok sayıda ürün ve hizmet çıkartan bankalar, şimdi de işletmelerin tanıtım ve satışına destek olmaya başladı. Bu sayede Covit-19 pandemisi yüzünden pazar kaybeden ve satışlarında önemli düşüşler yaşayan çok sayıda KOBİ’nin yeni müşteri ve pazarlara ulaşması hedefleniyor. Bu konuda her banka farklı ürün ve hizmetler üretiyor, örneğin, bazı bankalar müşterilerine online fuar alanı açma veya pazarına katılma imkanı sağlıyor. Bu sayede firma hem kendini tanıtabiliyor, hem de ürün veya hizmetlerini sergiliyor. Bu tür hizmetlere ek olarak KOBİ’lere bu kanallar üzerinden satış yapma imkanı sağlayan bankalar da var.

Bankaların bu altyapı hizmeti sayesinde KOBÎ’ler yalnız yurtiçi değil, yurtdışı pazarlara da ulaşabiliyor. Örneğin, Albaraka dünya çapında ticari network ağı üzerinden müşterilerinin ürün ve hizmetlerini tanıtmasına imkan sağlıyor.

Yine KOBİ’lerin satış hacmini artırmak için farklı uygulamaları hayata geçiren bankalar da mevcut. Örneğin Yapı Kredi World Üye İşyeri müşterilerine kendine özel indirim ve puan kampanyası düzenleme imkanı sunuyor. KOBİ’ler kampanyalarını SMS ve e posta kanalıyla müşterilerine duyurabiliyor. Ancak hemen söyleyelim, halihazırda bu hizmetleri veren az sayıda banka var.

Öte yandan, edindiğimiz bilgilere göre bu yıl içinde başka bankalar da firmalara yeni pazar ve müşteri sağlayacak uygulamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Kobi Destek
Kobi Destekleri

YAPI KREDİ
KENDİ KAMPANYAN! DÜZENLE

Yapı Kredi Self Servis World uygulaması ile KOBİ müşterilerinin satış hacimlerini artırmalarına destek veriyor. Self Servis World ile müşterilerinin işyerlerine özel kendi puan ve indirim kampanyalarını düzenleyebildikleri söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “Ayrıca müşterilerimiz kampanyalarını SMS ve e-posta aracılığıyla hedef kitlelerine duyurabiliyor. Bu hizmeti kullanan müşterilerimiz, sistemin gerisinde çalışan ‘Akıllı Kitle Seçimi’ uygulaması sayesinde kendileri için en uygun hedef kitleye ulaşabiliyor” diyor.

Banka müşterileri kampanyalarını istedikleri iletişim kanalı ve kendilerine özel olarak Worldcard.com.tr’de oluşturulan kampanya detayları ile ayrıca işyeri lokasyon bilgilerinin yer aldığı web sayfası sayesinde hedef kitlelerine ulaştırıyor. Bu özelliğin Self Servis World’ün en önemli ayrıcalıklarından biri olduğuna dikkat çeken Ülgen, üye işyerlerinin, kampanya sonuçlarını ve performansını da raporlarla takip edebildiğini söylüyor.

Banka, firmaların ölçeğinden bağımsız, en küçüğünden en büyüğüne tüm World Üye îşyerleri’ne bu hizmeti sunuyor. Bu hizmetten yararlanmanın tek şartı ise, söz konusu firmanın promosyon yapmasının önünde yasal engel olmayan sektörde yer alması.

Self Servis World’ün perakende satışı olan tüm sektörler için uygun olduğunu söyleyen Ülgen, “2016’dan bu yana sunduğumuz bu hizmetimizden bugüne kadar binlerce KOBİ müşterimiz yararlandı. Öncelikli hedefimiz daha çok KOBİ müşterimize ulaşmak.” Yapı Kredi halihazırda bir milyona yakın KOBİ müşterisine sahip.

ALBARAKA
ONLINE FUAR İMKANI

Albaraka KOBİ müşterilerine şu an yenileme aşamasında olan “Kureselkobiler.com” isimli internet sayfası kanalıyla destek sağlıyor. Bu platform sayesinde KOBİ’lerin kendileri için hazırlanan içerikleri, başvuru platformlarını inceleyip uygun ürün ve hizmetlere ulaşabildiğini söyleyen Albaraka Genel Müdür Yardımcısı Haşan Altundağ, platform hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Revize çalışmaları yakında bitecek olan Küreselkobiler.com sitemiz üzerinden Albaraka’nm dünya üzerindeki tüm Albaraka grup bankaları ile ticari network ağını kurmalarını sağlayacağız. Firmalar kendi künyelerini oluşturarak ürün ve hizmetlerini bu platformdan paylaşacak ve 365 gün 24 saat sürecek online fuar alanı oluşmuş olacak. Bu platformu müşterilerimize ücretsiz şekilde sunacak ve işbirliklerini artırmaları için önerilerde bulunacağız.”

Albaraka’nın bu platformundan tüm KOBİ’ler faydalanabiliyor. Sektörlere göre ayrım yaparak sektörel bazda işbirliği imkanı sağlayan Küreselkobiler.com, ücretsiz olarak firmalarla işbirliği yapma fırsatı da sunuyor. Yakın dönemde Kureselkobiler.com sitesini tüm KOBİ’ler özellikle de ihracatçı olanlarının kullanmasını hedeflediklerini ifade eden Altundağ, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“KOBİ’lerimize oluşturacağı küresel network ile hem dış işlemler noktasında ülkemizdeki ve bağlantı kurduğu ülkelerdeki firmalara destek olmak, hem de tüm bankacılık hizmetlerinde ihtiyaç duyacakları desteği sağlamak istiyoruz.”

AKBANK
SIRA PAZARLAMADA

Akbank, KOBİ müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıracak finansal teknoloji üreten finteeh’lerle işbirlikleri yapmaya başladı. Banka bu kapsamda ilk önce Paraşüt ile bir işbirliği gerçekleştirdi.

KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik, verimliliklerini artıracak dijital uygulamalar geliştiren finteeh’lerle çözüm ortaklığı yaptıklarını söyleyen Akbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “KOBİ’lerimize artı değer katacak çözümler sunan finteeh’lerle kuracağımız çözüm ortaklıkları ile ülkemizde fintech ekosisteminin büyümesine öncülük etmek istiyoruz. Bu alandaki ilk işbirliğimizi bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt ile gerçekleştirdik. Ardından İK yönetimlerine destek olmak üzere .Kolay İK ile işbirliğimiz devam etti” diyor. Oğuz, önümüzdeki dönemde ise ödemelerin tahsilatı, pazarlama ve CRM gibi konularda KOBİ’lerin günlük operasyonlarını kolaylaştıracak bir ekosistem yaratacaklarını söyledi.

TEB
TEKNOLOJİ FİRMALARINA DESTEK

Türkiye Ekonomi Bankası 2019’da S2C programım başlatarak kurumsal ve KOBi müşterilerine destek sağlamaya başladı. S2C programını TİM TEB Girişim Evi faaliyeti olarak başlattıkları bilgisini paylaşan TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, “Bu programlarımızla inovatif çözümler sunan teknoloji şirketlerini,

KOBİ/kurumsal firmaları ile bir araya getirmeye başladık. S2C programı ile KOBİ ve kurumsal firmalar, en güncel ve yeni inovatif çözümler ile yoğun bir tarama araştırma çabası vermeden hızlı bir şekilde bir araya gelip, dilerlerse POC yapabilme şansına sahip oluyorlar. Teknoloji şirketleri ise bu program sayesinde, ürün/hizmetlerini doğrudan sunabilecekleri müşterilerle bir araya gelerek, hızlı ticarileşebilme konusunda fırsat yakalıyorlar” diyor.

Banka bu programla bugüne kadar alanında lider 50’dan fazla kurumsal firma ile 200 teknoloji girişimcisini bir araya getirerek kurumların dijital dönüşümlerine destek sağladı. Banka bu ve benzer faaliyetleri hızlandıracak ve daha fazla firmaya işbirliği imkanı sağlayacak dijital bir platformu devreye almak için çalışıyor. Gelecek yıl hayata geçmesi planlanan yeni platform üzerinden girişimcileri desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Cengiz, projeye dair şu bilgiyi paylaştı:

“Platform sayesinde girişimciler kendilerini ve ürün/hizmetlerini tanıtırken, KOBİ/kurumsal şirketler aradıkları teknolojik çözümleri, bu platform aracılığı ile hızlıca tarayabilecek ve diledikleri firmalarla iletişim kurabilecek. Platformda akıllı eşleştirmeler sağlanabilecek. Platformda ayrıca firmalara örnek teşkil etmesi amacıyla gerçekleşmiş vakalar ve başarılı referanslar listelenecek.”

TÜRKİYE İŞ BANKASI
KOBİ PAZARI EKLEMDİ

İş Bankası koronavirüs salgını nedeniyle ticari hayatta yaşanan zorlukları azaltmak amacıyla bir dizi yeni uygulamayı hayata geçirdi. Banka öncelikle birçok kesimin bilgi edinmesine ve gelişmesine yönelik hayata geçirdiği İŞ’TE KOBİ internet sitesini yeniledi. 86 bin kullanıcı sayısına ulaşan İŞ’TE KOBİ yalnız İş Bankası müşterilerine değil tüm ziyaretçilere hizmet sağlıyor. Siteyi kullanmak için firmalar özelinde herhangi bir büyüklük ve sektör şartı aranmıyor. Mayıs’ta yenilenen sitede yeni içerik ve arayüz çalışmaları sonucu KOBİ’lerin yanı sıra esnaf, girişimci, çiftçi, kadın girişimci segmentinde yer alan ziyaretçilere özel sayfalar da oluşturuldu.

Sitede Mayıs’ta hayata geçen alanlardan biri de KOBİ Pazarı. Firmaların ürün ve hizmet bilgilerini ekledikleri, firma konumlarını Yandex Haritalar’da işaretleyebildikleri “KOBİ Pazarı” olarak adlandırılan alanda yaklaşık 12 bin firma bulunduğu bilgisi paylaşan İş Bankası, bu kanaldan firmalara sağlanan hizmetleri ise şöyle sıralıyor:

“Firmalar için özel bir vitrin olarak öne çıkan bu bölümde ziyaretçiler siteye üye olarak firmalarını detaylı bir biçimde tanıtabiliyor, ücretsiz ilan verebiliyor. Firma logolarına, ürün ve hizmetleri ile ilgili detaylı bilgilere sayfalarında yer verebiliyorlar. Dileyen firmalarımız firma adreslerini de ekleyerek konumlarını Yandex Haritalar’da işaretleyebiliyor. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok firmanın ortak çatı altında buluştuğu KOBİ Pazarı’nda yerini alan firmalar kendilerini kolayca tanıtırken, kampanya ve ürünlerini duyurma ve yeni müşteri edinme, yeni pazarlara açılma fırsatı da yakalıyor.”

Banka iştiraki Softech işbirliğiyle “Geleceğe Öde” adlı platformu da hayata geçirdi. Kullanıcılara ücretsiz sunulan Gelecegeode.com

sitesi aracılığıyla küçük işletmeler ve müdavim müşteriler dijitalde bir araya geliyor. Berber, kuaför, kafe vb. işletmeler Geleceğe Öde platformuna ücret ödemeden ya da taahhüt vermeden kaydolarak satışlarını online ortama taşıyor. İşletmeler kendilerine gelmeyi bir süre erteleyen müşterilerinden şimdi ödeme alıp, ürün ve hizmetlerini daha sonra sunma imkanına kavuşuyor. Müşteriler ise vazgeçemedikleri işletmelerin online mağazası üzerinden geleceğin alışverişini hiçbir ilave ücret ödemeden önceden yapabiliyor.

Ürünlerini dijitale taşıyorlar

Facebook’un Future of Business raporuna göre, Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor. Online araçları, müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurma amacıyla kullananların oranı ise yüzde 63 seviyesinde. Yine aynı rapora göre, interneti ürün veya hizmet satışı için kullanan KOBİ’lerin oranı yüzde 56 iken, bilgi edinmek amacıyla kullananlarınki ise yüzde 58 seviyesinde.

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu