Bankaların Esnaf ve Kobilere Hizmetleri Nelerdir?
Bankalar, esnaf ve KOBİ’lere, içinde çok sayıda bankacılık ürünü bulunan ‘kredi paketleri’ sunuyor. Paketlerde vadesi 120 aya kadar uzayan düşük faizli krediler, avantajlı EFT/havale seçenekleri, POS kotası gibi ürünler bulunuyor…
BANKALAR, küçük ve orta boy işletmelere (KOBÎ) kredi vermek için adeta yarışıyor. Uzun vadeli, ödemesiz dönemli, yılda bir kez ödeme hatta vade atlatma imkanı sağlayan kredilerde vadeler 120 aya kadar uzuyor. Ancak artık KOBİ’lere sunulan hizmetler sadece finansmanla sınırlı değil. Çoğu banka bugünlerde kredi müşterilerine cazip hizmet ve ürünlerden oluşan KOBÎ paketleri teklif ediyor. Bu sayede KOBİ’ler, EFT/havale, internet bankacılığı, çek karnesi, çek tahsilatı, POS kotası gibi çok yoğun kullandıkları bankacılık işlemlerini daha uygun fiyatlarla alabiliyor. Paketlerin içinde bunun dışında ücretsiz olarak sunulan eğitim programları, hukuki ve vergisel konularda danışmanlıklar hatta teşvikler ve hibeler konusunda bilgi aktarımına imkan sağlayan portallar, televizyonlar, çağrı merkezleri de bulunuyor.
Kısacası KOBİ bankacılığı konusundaki rekabet arttıkça ve pazar büyüdükçe, bankacılık sektörü de müşterilerinin karşısına her gün yeni bir hizmet ve ürünle çıkıyor. Buradaki amaç, daha çok KOBI müşterisini kapıdan içeri sokabilmek.
3 MİLYONU AŞKIN KOBİ VAR
Bugün Türkiye’de resmi rakamlara göre 3 milyonu aşkın KOBI bulunuyor. Bunların yüzde 99,77’si küçük ölçekli işletmeler veya esnaf kesiminden oluştuğu ifade ediliyor.
Buna karşı Türkiye’deki istihdamın yaklaşık yüzde 78’ini, toplam satışların yüzde 65’ini, ihracatın ise yüzde 60,1’ini yine bu en küçük işletmeler sağlıyor. Bu hafta sayfalarımızı ekonominin can damarı olan KOBİ ve esnafa ayırdık. Bu kapsamda birçok yeni uygulamayı hayata geçiren bankalara esnaf ve KOBİ’lere özel sundukları kredi ve hizmetlerden oluşan paketleri sorduk, işte, bankalardan aldığımız yanıtlar…
16 ÜLKEYE ÖZEL DESTEK
Ziraat Bankası, her mesleğe özel kredi paketi sunuyor. KOBİ’lere yönelik “Eczacı Paketi”, “Turizm Destek Paketi”, “Yerli Makine imalat Destek Paketi” gibi çok sayıda özel paket oluşturduklarını söyleyen Ziraat Bankası Şube Bankacılığı Grup Başkanı Turgut Gülcihan, bankanın diğer ürünlerini ise şöyle sıralıyor:
“Avrupa Yatırım Bankası, AYB IPARD, Avrupa Yatırım Fonu, Dünya Bankası, Suudi İhracat Programı (SEP), Eximbank, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Alman Kalkınma Bankası (KFW) gibi kuramlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca KOBl’lerimizin, kredi ihtiyaçlarını ve dış ticaret işlemleri, POS, KOBI Kart, sigorta, hazine ürünleri, kurumsal tahsilat sistemleri, kare kodlu çek uygulaması gibi diğer bankacılık ihtiyaçlarını da karşılıyoruz.”
Örneğin, bankanın Eczacı Paketi’nden SGK ödemelerini Ziraat Bankası’ndan yapan tüm eczacılar faydalanabiliyor. Bu paket ile Ziraat Bankası sektördeki müşterilerinin nakit akışlarına uygun faiz oranları ve esnek geri ödeme planlı krediler ile POS, çek karnesi, fatura ödemeleri gibi ihtiyaçları karşılıyor. Ayrıca KOBI Kart, OGS/HGS, sigorta, KMH ve hazine ürünleri gibi diğer bankacılık hizmet ve ürünleri de sunuluyor. Diğer paketlerde de yine sektörün ihtiyacı olan tüm ürün ve hizmetler avantajlı fiyatlarla karşılanıyor.
Ziraat Bankası, Türk Eximbank ile de bir protokol imzaladı. Bu protokolle Ziraat Bankası’mn faaliyet gösterdiği 16 ülkedeki bilgi birikimi ile Türk Eximbank’ın uygun maliyetli kredi desteği birleştirilerek Türk ihraç ürünlerinin yeni pazarlara açılması ve mevcut pazarlardaki payının artırılması hedefleniyor.
Banka ayrıca uluslararası kredilerin Türk girişimcilerine ulaşmasına da aracılık ediyor. Halihazırda uzun vadeli düşük maliyetli Dünya Bankası, KOBI’lerin ikinci Finansmana Erişim Kredisi (SMEII), Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredilerini müşterilerine kullandırıyor. Turgut Gülcihan’m verdiği bilgiye göre, Ziraat Bankası önümüzdeki günlerde yurtdışı kaynaklı kredi ürünlerine yenilerini ekleyecek.
Banka bunun dışında kırsal kalkınma projelerinin finansmanı için Avrupa Yatırım Bankası (AYB) IPARD ile de uzun vadeli kredi temini için anlaşma imzaladı. Gülcihan’ın verdiği bilgiye göre, Ziraat Bankası Avrupa Yatırım Fonu teminatı ile ‘ilk bankam ilk işim’ adıyla, ‘Siftah Ziraat’ten sloganı ile KOBİ’lere kredi kullandırıyor.
KADIN PATRONA ÖZEL KREDİ
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), KOBI’lerin kısa, orta ve uzun vadeli nakit finansman ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamak adına Spot Kredi, Rotatif Kredi, Taksitli Krediler, Kredili Mevduat Hesabı (KMH), Iskonto/iştira Kredileri ile Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB ile yapılan iş birliklerine dayanan krediler veriyor. Bankanın bunun dışında küçük işletme sahiplerine özel çıkardığı TEB Patron Kart’ı bulunuyor. Bu kart ile esnaf, istediği an kredilere tek bir kart üzerinden ulaşabiliyor.
TEB Patron Kart’ın Taksitli Ticari Kredi, Kredili Mevduat Hesabı ve Business Kart özelliklerini taşıdığını söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Kıdem-1 li Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “Bu kart ile müşterilerimiz, kendilerine özel hazırlanan kredi limitleri dâhilinde evrak işleriyle uğraşmadan TEB ATM’leri ve kurumsal internet şubesinden 36 aya varan vadelerle yedi gün 24 saat kredi kullanabiliyor. Turizm sektöründeki firmalar ise sezon ödemeli kredi kullanabiliyor. KOBİ’lere kullandırdığımız Taksitli Nakit Kredi kampanyamızla da 100 bin TL’ye kadar, üç aya kadar taksit ertelemeli, 36 ay vadeli kredi imkanı sunuyoruz. KGF ile yaptığımız işbirliği sayesinde 100 bin TL’ye kadar teminatsız kredi sağlıyoruz” diyor.
Bu yıl Kadın Bankacılığı’nı da başlatan TEB, bu kapsamda Kadın Patrona Özel EBRD Kredisi, KGF Kadın Patron Destek Kredisi, Altın Teminatlı Kredi, Kadın Bankacılığı Masraf Paketi, Kadın Bankacılığı Ürün Paketi gibi finansman imkanları sunmaya başladı.
Sadece kadınlara özel kullandırılan KGF Kadın Patron Destek Kredisi ile yüzde 85 kefaletle iki yılı ödemesiz beş yıla varan vadelerle 100 bin TL’ye varan kredi imkanı sunuluyor. Altın Teminatlı Kredi kapsamında ise, 24 aya varan vade, üç aya kadar ödemesiz 30 bin TL’ye kadar Taksitli Ticari Nakit (TL) kredi sağlanıyor. Kadın Bankacılığı Masraf Paketi ve Kadın Bankacılığı Ürün Paketi sayesinde TEB’in kadın müşterileri EFT/havale, POS, takas çeki komisyonu, KKB risk raporu sorgu imkanı, çek sorgu imkanı, kurumsal internet gibi birçok bankacılık ürününü çok uygun fiyatlarla kullanma imkanına kavuşuyor.
TEB ayrıca Avrupa Birliği ve Avrupa imar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Iş Kurumu ile işbirliği çerçevesinde kendi işini kuracak ve işletme sahibi olan kadınlara 75 bin TL’ye varan ve 36 ay vade imkanlı kredi veriyor.
TEK BAŞVURU, ÇOK ÜRÜN
DenizBank’m bu yıl hayata geçirdiği yeni uygulaması sayesinde esnaf artık birden farklı ürüne tek bir başvuru ile sahip olabiliyor. DenizBank KOBI Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, yeni ürünleri Esnafa En Hızlı Kredi’si hakkında şunları söyledi: “ Esnaf ve KOBİ mizin, kredi cevabı beş dakika içinde cep telefonuna geliyor.
Bunun yanı sıra DenizBank’tan ilk defa kredi kullanacak esnafımıza Midi işlem tarifesi alınması halinde aylık 1.29 faiz oranından yararlanma imkanı sunuyoruz.
Yeni ürünümüz olan KOBİ tarifesi ile esnafımız aylık yüzde 1.44 avantajlı faiz oranından yararlanıp ilk ödemesini ocak ayına erteleyebiliyor.” Bankanın bu kesime özel işletme Kart’ını ise 315 binin üzerinde esnaf kullanıyor. Söz konusu kart, kredili mevduat hesabı ve şirket kredi kartı özeliklerini bir arada bulunduruyor; aynı zamanda alışverişlerde taksit ve öteleme imkanı sağlayıp kredi kullandırıyor. Burak Koçak’ın verdiği bilgiye göre, esnaf ve KOBİ’ler bu ürünlerden yılda 3 bin TL’ye varan tasarruf sağlayabiliyor.
1200 kişilik saha ekibi ile esnaf ve KOBl’nin yanında olduklarını söyleyen Koçak, “Ayrıca KOBI ve esnafımız, KOBİ Ümit Destek Hattı’ndan da yardım alabiliyor. Yine Dış Ticaret Destek Hattımız ile dış ticarette kullanılan ödeme şekillerinden uluslararası kurallara kadar birçok konuda dış ticaret müşterilerimize destek oluyoruz. Findeks paketimizi alan müşterilerimiz ise çalıştıkları firmaların ve kendi firmasının ödeme performansını takip edebiliyor” diyor.
Öte yandan DenizBank, uluslararası kuruluşların KOBİ’lere özel avantajlı ve çok uzun vadeli kredilerine de aracılık ediyor.
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK
Şekerbank, esnaf ve KOBl’lerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yatırımlarının finansmanı için orta ve uzun vadeli kredi temin ediyor. Bu kesime özel, çok sayıda ürün çıkaran banka, örneğin Nefes Aldıran Kredi ile vergi ödemeleri gibi yasal yükümlülüklerin arttığı aylarda firmalara taksit atlatma imkanı sunuyor. 2014’te kredi kartı ve banka kartını ‘Üreten Kart’ ismiyle tek bir kartta birleştirdiklerini hatırlatan Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Er-türk, “Bu ürünle müşterilerimize, bankamızda sahip oldukları kredi ve mevduat hesaplarına tek kart ile ulaşabilme ve tüm bankacılık ürünlerini tek bir hesap özetiyle takip edebilme imkanı sağladık. Üreten Kart sayesinde iş yapılan bayi, distribütör ya da toptancı firmalarla pratik, güvenli ve düşük maliyetli bir ödeme sistemi de oluşuyor” diyor.
Şekerbank, ayrıca müşterilerine çekle ödemeleri daha güvenli hale getiren Kare Kodlu Çek’i de sunuyor. KOBİ’lere çok sayıda ücretsiz danışmanlık hizmeti de sağladıklarım söyleyen Er-türk, bu konuda şu bilgiyi veriyor: “Örneğin, ihracata yeni başlayan KOBl’lere ‘ücretsiz dış ticaret danışmanlık ve belge hazırlama’ hizmetini sunuyoruz. Bu hizmet hakkında bilgi almak isteyenler, disticaretda-nismani@sekerbank.com.tr adresine taleplerini ileterek bilgi alabiliyor. Aynı zamanda 0216 4532056 numaralı faks numarası veya Şekerbank Çağrı Merkezi aracılığıyla da yetkililere ulaşıla-biliyor. Değişen mevzuatlar ve uygulamalar konusunda da KOBÎ’lerimize danışmanlık hizmeti sunuyoruz. İşletme sahipleri, bankamızın ‘Üretene Destek Hattı’ aracılığıyla hukuki danışmanlıktan mali müşavirliğe, otel bilgi servisinden rezervasyona, kongre-fuar ve konferans organizasyonuna kadar geniş yelpazedeki danışmanlık hizmetlerinden hiçbir ücret ödemeden yararlanabiliyor.”
AKBANK’TAN ESNAF KARDEŞLİĞİ
Akbank, KOBİ bankacılığının yanı sıra esnaf için de özel ürün ve hizmetler geliştiriyor. ‘Akbank’tan Esnaf Kardeşliği’ adıyla başlattıkları seferberlik ile esnafa odaklandıklarını söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, ‘“Olduğunda Öde Kredisi’ ile Esnaf Kardeşliği’ni başlattık. Bu ürünü Axess KOBİ, Gönlüne Göre Öde Esnafım, POS ciro taahhüdü karşılığında hediye tablet kampanyası, Siftah Biriktiren Hesap ve Kuruşun Değerini Bilen Tarifeler izledi” diyor.
Akbank, bu kapsamda esnaf ve sanatkarların üst kuruluşu Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile de bir işbirliği anlaşması imzalamış durumda. Bankanın esnaf ve KOBl’leri hedefleyerek çıkardığı ‘Kuruşun Değerini Bilen Tarifeler’ ile KOBl’ler havale, EFT, çek karnesi, çek tahsilatı gibi bankacılık işlemlerinden belli adetlerde aylık, altı aylık veya yıllık ücret karşılığı yararlanma imkanına kavuştu. KO-Bl’ler bu sayede yapacakları her işlem için ayrı ücret ödemeyecekler. Bunların dışında kendilerine özel paketleri de seçebilecekler. Örneğin, banka işlemlerini daha çok internetten yapanlar için KOTA Direkt, satışlarını ağırlıklı POS ile gerçekleştirenler için KOTA POS veya çok yüksek montanlı işlem yapanlar için KOTA Yıllık tarife seçeneklerini sunuyor.
Akbank, KOBİ ve esnafa finansmanın yanı sıra eğitim, danışmanlık, hibe V kredilere başvuru gibi çok sayıda hizmet de sunuyor. Bülent Oğuz, KO-Bl’ler için sunulan diğer hizmetleri şöyle özetliyor:
“ ‘Akbank Uzmanına Sor’ uygulamasını hayata geçirdik. Bu sayede KOBI’ler Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından sağlanan desteklerin yanı sıra yatırım teşvik belgesi, dış ticaret, girişimcilik vb. konulardaki ulusal ve uluslararası destekler hakkında detaylı bilgi alıyorlar. Ayrıca Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve benzeri konularda da bilgi sahibi olabiliyorlar. Ve bunun için de hiçbir ücret ödemiyorlar.”
EBRD’YE ARACILIK EDİYOR
Yapı Kredi, KOBİ müşterilerinin farklı ihtiyaçlarına özel ürün, hizmet ve segment bazlı servis modeli geliştiriyor. Firmalara pek çok farklı kredi ürünü sunduklarını söyleyen Yapı Kredi KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grup Direktörü Aslı Düzenli, şu bilgiyi veriyor:
“Örneğin müşterilerimizin kısa vadeli nakit ihtiyacmı karşılamaya yönelik faizsiz kredimiz, masrafsız kredimiz ve ödemesiz dönemli kredilerimiz var. Ayrıca yılın belirli dönemlerinde kampanyalar da düzenliyoruz. Şu an devam eden kampanyamızla KOBİ’lere 50 bin TL ve 36 aya varan vadelerle kredi sağlıyoruz. Dileyen müşterilerimiz kredinin geri ödemesine üç ay sonra başlayabiliyor.”
Yapı Kredi’nin birçok bankacılık ürün ve hizmetini bir arada sunduğu KOBİ Bankacılık paketi de var. 240 bin KOBl’nin bu paketleri kullandığını söyleyen Düzenli, bu konuda şu bilgiyi veriyor:
“Yoğun ve orta yoğunlukta bankacılık işlemi kullanan müşterilerimize Çam ve Sedir paketlerimizle; internet, telefon bankacılığında ücretsiz EFT ve havale, hesap işletim ücreti muafiyeti, nakit destek kredisinde özel fiyatlama, üye iş yeri aidatı muafiyeti gibi çeşitli avantajlar sağlıyoruz. Bu paketlere ek olarak Palmiye paketimiz turizm işletmelerine özel ürün ve fiyatlama imkanı sunuyor. Nar tarım sektörü için, Defne ise işlem yoğunluğu daha az olan müşterilerimiz için sunduğumuz paketler. KOBÎ’leri dijital alanda desteklemek ve Türkiye’deki tüm KOBİ’lerin ihtiyaçlarını çözümlemek amacıyla geçen ay Yapikredikobi.com.tr sitesini hayata geçiren banka halen söz konusu web sitesinin açılış dönemine özel olarak üyelerine özel 10 bin TL’ye kadar aylık yüzde 0.99 faiz oranıyla kredi sunuyor.
Yapı Kredi, KOBİ’lere kendi kaynaklarının yanı sıra uluslararası kuruluşlardan sağladığı uzun vadeli ve düşük faizli finansmanla da kredi temin ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kaynaklı Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı TURSEFF ile eneıji verimliliği ve yenilenebilir eneıji yatırımlarına finansman sağladıklarını hatırlatan Düzenli, “Tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimiz, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kaynaklı kredi programlarımızdan faydalanarak yatırımlarını uygun mali-! yet ve uygun vadelerle finanse edebiliyor” diyor.
KADINLARA ÖZEL KREDİLER
‘” Garanti Bankası, KOBİ’lerin uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını hızlı bir biçimde çözmeyi hedefliyor. Banka, KOBl’lerin faaliyet döngüsünü inceliyor, stok finansmanı ve alacak finansmanı benzeri ihtiyaçları için borçlu cari hesap, spot kredi gibi ürünlerle bir yıldan kısa vadelerde fon-lama sağlıyor.
Banka, daha uzun vadeli işlemlerde ise 60 aya kadar, aylık eşit taksitli veya sektöre uygun ödeme planları içeren destek paketleriyle finansman sağlıyor. Ayrıca dış ticaret yapan KOBÎ’lere özel gayrinakdi kredi imkanı da sağladıklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Finansmana erişimde en fazla zorluk çeken segmentten biri olan yeni girişimciler ve kadın girişimcilere iki ayrı programda destek oluyoruz. Örneğin, ‘işimi Kuruyorum Destek Paketi’ kapsamında yeni iş kurmak isteyenlere, finansman desteği sağlayacak bilgilendirme hizmeti veriyoruz” diyor.
Garanti Bankası, finansmanın yanı sıra KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yönelik hizmetleri de sunuyor. Bunlardan kurumsal internet şubesi kanalıyla KOBİ’lerin sadece bankacılık işlemlerini değil, nakit akışlarım takip ettikleri, gelir ve gider takibi yaptıkları, portföy yöneticileriyle doğrudan iletişime geçebildikleri ana hizmet kanalı hizmeti sağlanıyor.
Ayrıca son dönemde hizmete giren Kurumsal Cep Şubesi’yle işletmelerin günlük bankacılık işlemlerini kolay ve hızlı yapmaları hedefleniyor.
Karadere, KOBI’lere özel sundukları diğer hizmetleri ise şöyle anlatıyor: “Örneğin, ulusal ve uluslararası desteklerle ilgili gerekli bilgi ve yönlendirmeyi tek bir çatı altında sunan ‘Teşvikbul’ hizmetimiz de var. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz ‘ŞirketKur ile de girişimcilerin akimdaki önemli soruları cevaplıyoruz.” Garanti Bankası, uluslararası kaynakların yatırımcılara aktarılmasında da önemli bir görev yapıyor. Banka bu kapsamda Kasım 2012’de, Avrupa imar ve Kalkınma Bankasından (EBRD), Türkiye’den sadece kadın girişimcilere finansman sunmak amacıyla sağlanan en yüksek krediyi aldı. EBRD, AB-Türkiye Delegasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Iş Kurumu tarafından ortaklaşa başlatılan ‘Kadm işletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı’na dahil olan Garanti Bankası, böylece kadınlar tarafından yönetilen işletmelere verilmesi planlanan 300 milyon euro’luk kredi paketine de dahil oldu.
MESLEĞE ÖZEL KREDİ
Iş Bankası, her meslek grubuna özel finansman desteği sağlıyor. Banka, bu doğrultuda örneğin kadm girişimcilere, eczacılara, kuyumculara, toptancılara, turizm sektörüne, çiftçilere, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüsçülere, otobüsçülere vs. çok sayıda meslek grubunun ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca ‘Esnafa Destek’ adı altında fa-