Bankaların Çiftçilere Özel Kredi Paketleri
Tarımda Cazip Kredi ve Destekler
DÜNYA 35 yıldır 14 Mayısı Dünya Çiftçiler Günü olarak kutluyor. Türkiye’de de Mayıs ayı boyunca bu güne özel etkinlikler düzenleniyor. Tarımın finansmanına odaklanan bankacılık sektörü de bu zaman zarfında devam eden tarıma özel kredi paketleri açıyor. Haftaya hatta aya özel faiz oranları ve cazip şartlarla finansman imkanı sunan bankalar, tarım kesimini destekleyen ürün ve hizmetleri de paketlerine dahil ediyor. Son 10 yıldır kamu dışında özel bankalar, tarım sektörüne kredi vermek için adeta yarışıyor. Bu gelişme tarım kesiminin kullandığı kredi tutarlarına da yansıdı. Çok değil 2005’te Türk bankacılık sektörünün tarım kesimine kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 5.6 milyar TL düzeyindeydi. BDDK’nın yayınladığı son veri olan 2019 Mart sonu itibarıyla tarımın kullandığı toplam kredi tutarı 104.2 milyar TL’ye ulaştı.
Kredilerde yaşanan bu büyük artışta kuşkusuz en büyük etken üreticilerin hasat dönemine göre geri ödeme planı sunulması. Kredi kullanan çiftçi geri ödemesini bir yıl sonra hasat döneminde bir kerede ödeme imkanına sahip. Ayrıca çoğu bankanın tarım kesimine özel çıkardığı tarım kartlan sayesinde çiftçiler yine yıl boyu yaptıkları birçok harcamayı hasat döneminde geri ödeyebiliyor. Yıl boyunca SGK ve cep telefonu faturalarını hasat kartları ile ödeyen çiftçi, bankaya olan borcunu yılda bir kez hasattan sonra yapabiliyor. Bunun dışında mazot, gübre, tohum gibi girdileri için de benzer ödeme imkanları var. Çiftçi çalıştığı bankanın anlaştığı kurumlardan yaptığı alışverişlerden ekstra indirim de kazanabiliyor.
İSTİHDAMIN YÜZDE 17.3’Ü TARIMDA
Her ne kadar tarımın istihdamdaki payı her geçen yıl düşse de yine de istihdam piyasasındaki yüzde 17.3’lük payı ile dikkat çekiyor. Hemen küçük bir bilgi verelim, 2010’da Türkiye’de tarım sektörünün istihdamdaki payı yüzde 23.3 seviyesindeydi. Yine TÜİK’in 2018 sonu verilerine göre tarım sektöründe çalışan kişi sayısı da bir önceki yıla göre önemli oranda gerilemesine rağmen halen 4.8 milyon kişi düzeyinde.
Geçtiğimiz yıllara göre istihdam daralması yaşamasına karşın yine de çok büyük bir pazar olan tarım bankacılık sektörünün odağında olmayı sürdürüyor. Bu kesimden pay almak için tarıma özel kredi dışında çiftçinin araç, ev gibi bireysel ihtiyaçlarını da haşata özel ödeme seçenekleri ile karşılayan bankalar ayrıca danışmanlık, eğitim hizmetlerini de veriyor. Biz de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında sizler için bankaların çiftçilere özel kredi paketlerini araştırdık. Paketlerde yer alan özel kredilerin yanı sıra, tarıma özel kredi kartı, eğitim, danışmanlık mentorlük gibi diğer hizmet ve ürünleri de derledik…
DENİZBANK
300 ÜRÜNE ÖZEL KREDİ
Denizbank, zirai ürüne, hayvancılık ürünlerine, işletmelere, tarım ürünleri işleyen sanayi şirketlerine finansman ve ödeme yöntemi konusunda destek oluyor. Tarım sektörüne toplam 300’ün üzerinde farklı kredi sunduklarını söyleyen Denizbank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Tarım kredilerinde vade hasada bağlı.
Bu sebeple geri ödemesi hasat sonrası olacak şekilde tasarlanmış kredi ürünlerimiz ve senede bir geri ödemeli, hasat vadeli Üretici Kart ile çiftçilerimize destek veriyoruz” diyor. Denizbank tarımsal girdilerin temini için vadesi bir yıl olan işletme kredileri ve tarım yatırımları içinde vadesi yedi yılı bulabilen traktör, arazi alımı, sera yapımı ve tadilatı, hayvancılık işletmeleri, meyve bahçeleri tesisleri kredileri gibi yatırım kredileri ile sektöre destek sağlıyor. Tarım sektörüne 17 senedir hizmet verdiklerini hatırlatan Koçak, sektöre kullandırdıkları toplam kredi tutarının 13 milyar TL’yi aştığını bugüne kadar kapanan krediler de dahil edildiğinde sektöre 35 milyar TL tutarında kredi verildiğini açıklıyor. Tarıma harcanan her 1 liranın 2.6 lira kadar bir tarımsal çıktı yarattığını da ifade eden Koçak, bu açıdan bakıldığında Denizbank’m üretime 90 milyar TL’nin üzerinde katkı sağladığını söylüyor. Sektöre sadece kredi desteği sağlamadıklarının da altını çizen Koçak, sundukları diğer hizmet ve ürünlerle ilgili şunları söylüyor: “Sigorta ürünleri, ürün ödemelerine aracılık, saha ekiplerimiz aracılığı ile zirai danışmanlık sağlıyoruz. Ayrıca üreticilerimize dijital kanallar aracılığı ile danışmanlık hizmeti sunmak amacıyla Deniz’den Toprağa dijital platformunu hayata geçirdik. Bu platform aracılığı ile üreticilerimize anlık, sorgulanabilir ve sektörel bilgiler sağlarken işlerini daha iyi takip etmelerini sağlayan hava durumu, haberler, hibe destek hesaplamaları gibi konularda da yardımcı oluyoruz. Uygulamamız içerisinde yer alan Mühendise Sor menüsü üzerinden, ziraat mühendislerimiz aracılığı ile tüm soru ve sorunlarında çiftçimize yardımcı oluyoruz.”
ŞEKERBANK
YILDA BİR ÖDEME SEÇENEĞİ
Şekerbank tarımda kırsal kesimin yani özellikle küçük üreticinin finansmanına öncelik veriyor. Kuruluş amacı tarımın finansmanı olan bir banka olarak saha ekiplerinin üreticileri birebir ziyaret ettiğini söyleyen Tarım ve Bireysel Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Er-türk, “Bu sayede geliştirdiğimiz tarımsal üretimin tüm aşamalarına ilişkin pek çok ürün ve hizmetimiz bulunuyor” diyor. 2014 sonunda ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ başlattıklarım hatırlatan Ertürk, bu kapsamda sunulan ürünler hakkında ise şu bilgiyi veriyor:
“Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesini- engellemek için Tarla Büyütme Kredisi ürünümüzü geliştirdik. Bu kredi ile beş yıl vade, hasatta ödeme imkanı ve sabit faiz oranı ile tarım arazisinin ekspertiz değerinin yüzde 75’ini finanse ediyoruz. Ayrıca kendi tarlasına sınır olan tarlayı almak isteyen üreticilere de destek sağlıyoruz. Yine beş yıl vadeli, hasatta ödeme imkanı sağlayan ve sabit faiz oranlı Tarım Ekipmanları Kredimiz var. Tarımsal EKOkredi ürünümüzle de çiftçi ailelerine modern sulama projelerinin yüzde 100’ünü finanse etme imkanı sunuyoruz. Ayrıca, seralarının yalıtımı, özellikle jeotermal kaynaklarla ısıtılan sera yapımı, sulama kuyuları için güneş panellerinin kurulması ve su tasarrufu için modern sulama sistemleri gibi yatırımlarını yine beş yıl vade, hasatta ödeme imkanı ve sabit faiz oram ile gerçekleştirebiliyorlar.
Banka olarak ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ kapsamında hibe dışı projelere de finansman sağlamayı hedefliyoruz. Besicilikten süt hayvancılığına, et tavukçuluğundan meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini beş yıla varan vadelerle Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi ile finanse ediyoruz.”
Kuruluş amacı tarımın finansmanı olan Şekerbank’ın halihazırda çoğunluğu küçük üreticilerden oluşan Türkiye genelinde 350 bini aşkın çiftçi müşterisi bulunuyor. Bankanın 2018 Aralık sonu itibarıyla toplam nakdi kredi hacminin yüzde 1 l’ini ise tarım kredileri oluşturuyor. Banka ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’ kapsamında bugüne kadar toplamda 103 bin çiftçi ailesine yaklaşık 7.5 milyar TL finansman sağladı. Şekerbank şubelerindeki uzmanların çiftçiye bir nevi danışmanlık hizmeti verdiğine de dikkat çeken Ertürk sözlerine şöyle devam ediyor:
“Çiftçilerle birebir görüşme imkân sağladığımız fuar, festival gibi organizasyonlara dahil oluyor, onların finansmanla ilgili her türlü sorununu dinliyoruz. Bu kapsamda örneğin çiftçilerimiz için Çiftçi Bağ-Kur ürünümüzü çıkardık. Bu sayede Bağ Kur’lu çiftçilerin, yıl boyu primleri aylık olarak Bankamız tarafından ödenirken, üreticiler borçlarım yılda bir kez hasat zamanı ödeyebiliyor. Ayrıca mazottan gübreye tüm tedarik ağı ile çiftçi müşterilerimiz yerine pazarlık ediyoruz. Bankamızın çiftçilere özel sunduğu Hasat Kart ile tarımsal girdi satan anlaşmalı işyerlerinden mazot, gübre, tohum ve zirai ilaç gibi alışverişlerini yapıyorlar. Çiftçilerimiz beş aya varan faizsiz dönemlerle ödemesini hasat zamam yapabiliyor.”
VAKIFBANK
IPARD’A ARACILIK EDİYOR
Vakıfbank tarım bankacılığı konusunda özel eğitim almış 200’den fazla tarım bankacılığı uzmanıyla şubelerinde çiftçilere özel hizmet veriyor. Bitkisel üretimden süt-besi hayvancılığına, kanatlı hayvancılıktan arıcılığa ve su ürünleri yetiştiriciliğine kadar her türlü tarımsal faaliyetteki üreticilerimize ihtiyaçlarına uygun destek verdiklerini söyleyen VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Lütfü Çelebi,
“Çiftçilerimiz kısa vadeli işletme ihtiyaçlarına yönelik kredileri, 24 aya varan vade ve yılda bir esnek ödemeli şekilde alabiliyor. Kredilerin geri ödeme seçenekleri hasat dönemi- ‘ tütfü çe’ebl ne uygun ayarlanabiliyor.
Organik tarım yapan üreticiler de masrafsız şekilde kredi alabiliyor” diyor. Banka ayrıca üreticilerin traktör, süt-besi hayvanı, tarımsal arazi alımı gibi her türlü uzun vadeli yatırımlarında, nakit akışına göre ödemesiz dönem, yedi yıla varan vade ve hasat dönemine uygun yılda bir geri ödeme seçenekleri olan yatırım kredilerini uygun faiz oranı ve masraflarla karşılıyor. Banka ayrıca sektörde mevcut yatırımların modernizasyonu, kapasite artışı, alternatif enerji üretimi gibi konularda devletin hibe desteği ile üreticileri desteklediği IPARD ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programları hakkında üreticileri bilgilendiriyor.
Kredi değerlendirme sistemini Çiftçi Kayıt Sistemi, Hayvan Kayıt Sistemi gibi kayıt sistemleri ile entegre ederek üreticilerin kredi ihtiyaçlarını hızlı ve kolay karşılamaya başladıklarını söyleyen Çelebi, şu bilgiyi veriyor:
“Sözleşmeli üretimin tüm süreçlerinde hem üreticiye, hem ürünü alan işletmeye temlik karşılığı krediden ana firma garantörlüğüne, toplu ödeme sisteminden diğer bankacılık hizmetlerine kadar geniş yelpazeli ürün ve hizmet gamımızla destek veriyoruz. Teminat sıkıntısı yaşayan üreticiler, sözleşmeli üretim yaptıkları şirketin garantörlüğüyle kolayca kredi kullanabiliyor. Lisanslı depoculuk, üretici ve tüccarlarımıza fiyat avantajı sağladığı gibi finansal açıdan da önemli faydalar sağlıyor. Biz de üreticilerimize depolanan ürün karşılığı çıkarılan elektronik ürün senedi rehiniyle özel bir kredi geliştirdik. Böylece müşterilerimiz depodaki ürünlerinin rehini karşılığında kolayca kredi kullanabiliyor. Kredi Garanti Fonu teminatlı kredilerimizle de üreticilerimizin yanında oluyoruz. TarımKartı’nı aktif bir şekilde kullanan müşterilerimize yönelik tasarladığımız ATİK kredi ile müşterilerimize ipotek veya kefalet şartı aranmaksızın imza karşılığı kredi sağlıyoruz.” Vakıfbank, 2017’de Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 80 milyon euro’luk bir kredi temin etti. Çelebi’nin verdiği bilgiye göre, bugüne kadar bu krediden binlerce üretici faydalandı. 2019 Nisan sonu itibarıyla banka 200 bine yakın çiftçi müşterisine ..ulaştı. Kredi hacmi ise 2019 Nisan sonunda 2018 yılsonu ile karşılaştırıldığında \ yüzde 22 arttı.
Vakıfbank’ın bu kesime özel bir de “Tarım Kart”ı bulunuyor. Üreticilerin kartlarının hesap kesim tarihlerini yılda bir ödemeli olacak şekilde hasada göre istedikleri bir tarihte belirleyebildiklerini söyleyen Çelebi, Tarım Kart’a ilişkin şu bilgiyi veriyor:
“VakıfBank TarımKart ile çiftçilerimiz, akaryakıt alımlarında beş aya kadar; gübre, yem, zirai ilaç, tohum, tarımsal ekipman gibi diğer tarımsal girdi alımla-rmda altı aya kadar faizsiz dönem avantajından yararlanabiliyor. TarımKart sahibi üreticilerimizin faizsiz dönem avantajıyla tarımsal girdi alışverişi yapabileceği ‘tarım üye işyeri’ sayımız bugün 5 bini aştı. Halihazırda üreticilerimiz TarımKart’ları ile anında limitleri dâhilinde nakit kredi kullanabiliyor. Elektrik ve telefon faturaları ile 4B çiftçi Bağ-Kur primleri için TarımKart’larına otomatik ödeme talimatı verebiliyor. Böylece fatura ya da Bağ-Kur prim ödemeleri TarımKart’tan günü geldiğinde otomatik ödenirken, çiftçi bankaya borcunu yılda bir ödeyebiliyor. VakıfBank TMO Kart ile üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sattığı ürünlerin bedelini çok kısa bir sürede alıyor. TMO kart sahipleri ayrıca hesap işletim ücreti ödemiyor ve pek çok bankacılık işleminden ücretsiz yararlanıyor.”
Vakıfbank, ödeme Talimatı Koçanı adıyla bu kesime özel yeni bir ürün daha çıkardı. Bu ürün sayesinde tüccar, ürün bedeli ödemesine ilişkin bilgileri içeren ödeme talimatını müstahsile veriyor ve bir nüshası da kendisinde kalıyor. Böylece tüccar, ödemelerine ilişkin bilgileri kolayca takip edebiliyor. Üretici ise elindeki ödeme talimatı ile Vakıfbank şubelerinden ürün bedelini tahsil edebiliyor.
AKBANK
TARIM KART ÇIKARDI
Akbank tarım sektörünün ihtiyaçlarını, sezonluk nakit akışlarını göz önünde bulundurarak hazırladığı bankacılık ürünleri ve sigorta hizmetleri ile karşılıyor. Üreticilerin tohum, gübre, ilaç, sulama ve işçilik maliyetlerinin karşılanmasına yönelik “Ürün Ön Finansman Kredisi” sunan banka, bunu yaparken de ürün hasat dönemine bağlı olarak geri ödemesiz dönem avantajı ile vade sonunda ana para ve faiz ödeme imkanı sağlıyor. Ayrıca çiftçilerin ihtiyacına özel krediler çıkardıklarını söyleyen Akbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bankanın çiftçilere sunduğu kredilerden bazılarını ise şöyle sıralıyor:
“Örneğin 36 ay vadeli Damla Sulama Kredisi çıkardık. Keza sera kurulumu ve mevcut seraların bakımı ya da genişletilmesi için Sera Kredisi’ni, hisseli arsa ve yeni tarla alınılan içinse Arsa/Bahçe/Tarla Alım Kredisi’ni 84 aya kadar vade imkanı ile sunuyoruz. Üreticilerimiz sektöre özel çıkardığımız bu kredilerin geri ödemesini ay-lık eşit taksitler halinde veya mahsul döneminde geri ödeme seçeneği ile kullanabiliyorlar. Bunlara ilave olarak sözleşmeli tarım finansmanı kapsamında, firmalar ile sözleşme yaparak üreticilere, gübre, ilaç, mazot, sulama, işçilik gibi maliyetlerini karşılamaları için kolaylık sağlıyoruz.”
Akbank ayrıca çiftçilerin bireysel konut ve hususi taşıt alımları için de hasat ödemeli kredi seçeneği sunuyor. Akbank Bölge Müdürlüklerinde görevli ziraat mühendisi personellerinin çiftçileri yerlerinde ziyaret edip, gerekli bilgilendirme ve değerlendirmeleri yapmaya özen gösterdiklerini söyleyen Oğuz, yine bu kesime özel çıkardıkları Tarım Kart hakkında ise şu bilgiyi veriyor: “Müşterilerimize anlaşmalı üye işyerlerinden alacakları mazot, gübre, ilaç, fide, tohum gibi tarımsal ihtiyaçlarının ödemesini hasat zamanı ellerine para geçtiğinde yapabilmelerini sağlayan Ak-bank Tarım Kart’ı da kullanımlarına sunuyoruz. Kart ile hasat zamanına göre yılda bir kez ödeme gerçekleştirebiliyor, ayrıca karta diledikleri zaman da ödeme yaparak yeniden kullanabiliyorlar. Diğer taraftan, anlaşmalı üye işyerlerinden, vade farksız alışveriş yapabiliyorlar.”
TÜRKİYE İŞ BANKASI
ÇALIŞANLAR EĞİTİLDİ
İş Bankası sektörde faaliyet gösteren tüm üreticilerin bankacılık ihtiyaçları ile ilgili çözümler üretebilmek amacıyla, üretici birliklerinin yanı sıra üreticilere girdi temin eden firma ve kuruluşlarla da işbirlikleri yapıyor. Üreticilere kredi kullandırırken arazi büyüklüğüne ya da hayvan sayısına ilişkin bir alt sınır koymadıklarına dikkat çeken Türkiye tş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahis-mail Şimşek, “Devletin kayıt sistemlerinden kendi üretim tiplerine uygun olanına (çiftçi kayıt sistemi, örtü altı kayıt sistemi vb.) kayıtlı olmak kaydıyla, tüm üreticilerimizi tarım sektörüne yönelik kredilerimizden yararlandırabiliyoruz” diyor.
Iş Bankası’nın 2019 Mart sonu itibariyle sektöre kullandırdığı nakdi kredilerin bakiyesi 4.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Halihazırda banka çalışanlarının yüzde 1O’undan fazlası ise özel tarım eğitimi almış durumda. Ayrıca 2017’de Şube Dışı Bankacılık tarım ekipleri de kuran îş Bankası halen 59 tarım yetkilisi ile 55 ildeki 347 şubesinde köylere kadar ulaşarak üreticilere yerinde ve özel hizmet veriyor. Tarıma özel Tarım Sohbetleri düzenleyerek yıl içinde üreticilerle bir araya geldiklerini de hatırlatan Şimşek, ayrıca Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen fuarlara katılıp üreticilerle yüz yüze iletişim kurduklarım söylüyor. Yine bu kapsamda ziraat odaları ve çeşitli üretici birlikleri ile birçok yörede “Çiftçi Buluşmaları” düzenledikleri bilgisini de paylaşan Şimşek, sektöre özel çıkardıkları İmece Kart’la ilgili şu bilgiyi veriyor:
“İmece Kart, tarımsal faaliyetlerde ihtiyaç duyulan tohum, fide, gübre, zirai ilaç, mazot (akaryakıt), yem, tarımsal ekipman vb. harcamaların faizsiz dönem avantajıyla karşılanmasını ve hasat döneminde elde edilen gelirler ile geri ödemesini sağlayan ürünümüz. İmece Kart kapsamında üreticilerimize yönelik tarımsal girdi satışı yapan çok sayıdaki firma ve sektör kuruluşu ile işbirlikleri yapıyor ve özel koşullu kampanyalar düzenliyoruz.”
Tarıma özel her alanda farklı kredi paketi çıkardıklarını açıklayan Şimşek, ayrıca beş yıla kadar vadeli BANKASI Taksit ödemeli Orta Vadeli Tarım Kredisi ve Sözleşmeli Üretim Kredisi de verdiklerini söylüyor. Bankanın ayrıca firmaların ücretsiz üye olarak yararlanabildikleri ve ücretsiz ilan verebildikleri İŞ’TE KOBİ internet sitesi de var. Sitede tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin yüzlerce video, makale içeriği ve 4 bine yakın haber yer alıyor.
YAPI KREDİ
İKİ FARKLI TARIM KARTI VAR
Yapı Kredi tarıma özel 20 farklı kredi çeşidi, yedi sigorta ürünü, iki farklı kart ürünü ile hizmet sunuyor. Tarım kredilerini, “İşletme Kredileri” ve “Yatırım Kredileri” olarak iki ana gruba ayırdıkları bilgisini veren Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “Çiftçinin sezonluk ihtiyaçları olan ekim-dikim, gübreleme, sulama, yem alımları, arazi kiralama gibi girdilerin finansmanını hasatta ödemeli şekilde karşılıyoruz. Bunun dışında seracılık faaliyetleri, organik üretim yapan çiftçilere özel krediler, arıcılık, küçükbaş, büyükbaş hayvancılık kredileri gibi faaliyetler için de ihtiyaca özel sunduğumuz kredi ürünlerimiz bulunuyor” diyor.
Yapı Kredi bunun dışında çiftçilerin uzun vadeli yatırım planlarına da finansman desteği sağlıyor. Örneğin yeni sera kurulumu, mevcut seraların bakım, yenileme ve modernizasyonu, sıfır veya ikinci el traktör alımı, makine ekipman alımı gibi yatırım ihtiyaçları da finansmana kavuşuyor, özellikle tarla alım kredilerinde, çiftçilere uygun faiz oranlarıyla beş yıla varan vadelerde hasattan hasada ödeme imkânı sunduklarım söyleyen Ülgen, ayrıca, teminat sıkıntısı yaşayan çiftçilere Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredileriyle finansman desteği sağladıklarını hatırlatıp sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamındaki yatırımların finansmanı, Gümrük Bakanlığı denetimindeki lisanslı depoculuk sisteminde çiftçi, tüccar ve sanayicilerin depolara teslim ettiği tarımsal ürünler karşılığında oluşan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) teminatı ile nakit kredi gibi ürünlerle katma değerli işlerde de her zaman çiftçilerimize destek oluyoruz. Bunlara ek olarak tarım alanındaki kart hizmetlerimizde üreticilerimize özel Verimli Kart ve TMO Kart ürünlerimiz var. Verimli Kart, üye işyerlerinde yapılan tohum, yem, gübre, akaryakıt gibi tarımsal girdi alımlarmda kullanılabilirken, müşterilerimiz üye işyerlerimizdeki faizsiz alışveriş fırsatlarından yararlanabiliyor. Verimli Kart’m ödeme vadesini tamamen çiftçimizin hasat zamanına göre belirliyoruz. TMO Kart ile de üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapacağı ürün tahsilatlarına aracılık ediyor ve ürün ödemelerini 20 gün erken alma fırsatını sunuyoruz.”
TEB
OTOMATİK EKSPERTİZ İMKANI
TEB son dönemde büyük veri projelerine yaptığı yatırımlar sonucu çiftçilerin tüm demografik ve ürün bilgilerini en güncel hali ile segmente etmeye başladı. Bu sayede üretici özelinde ihtiyaca yönelik ürün, hizmet ve bilgilendirmeler sunan TEB, işlem süreçlerini de kısalttı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tapu Kadastro Idaresi’nin online entegrasyonu sayesinde üreticilere verilen hizmetleri çok daha kolay hale getirdiklerini söyleyen TEB KOBI Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, “Bu sayede arazi ipoteği teminatı ile nakit kredi kullanmak isteyen üreticiler için ‘otomatik ekspertiz’ sistemi Lexus’u hayata geçirdik. Lexus ile ekspertiz işlemleri saniyeler içinde tamamlanabilir hale geldi. Çiftçi Kayıt Entegrasyonu sayesinde ise üreticiler sadece T.C. kimlik numaraları ile ek evrak ve belge vermeden saniyeler içinde krediye ulaşabiliyor” diyor.
Ayrıca, 2018’de TEB Pratik Haberci’yi hayata geçiren banka, buna entegre edilen çiftçi paketi “Benim Havam” ile üreticilerin tarla lokasyonu ve yetiştirilen ürüne göre kişiselleştirilmiş bilgilendirmelerine ulaşabiliyor. Bu sayede üreticiler sistem üzerinden üç günlük meteoroloji bilgileri ile tarlasının lokasyonuna göre gübre ve ilaç zamanlarıyla ilgili uyarı ve önerileri alabiliyor. TEB ayrıca üreticilerin temel girdilerinin temininde kullanabileceği faizsiz dönem avantajı sağlayan TEB Harman Kart’ı çıkardı. Kart sayesinde üreticilerin, akaryakıt, gübre, zirai ilaç, tohum, fide ve yem gibi ihtiyaçlarını kolayca temin edebildiklerini söyleyen Cengiz, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Ureticüerimiz anlaşmalı kurumlardan yaptığı alışverişlerinde beş ay vade ve sıfır faiz avantajından yararlanabiliyorlar. Bunun dışında TEB KOBI Danışmanlığı Programı ile eğitim alan tarım uzmanlarımız şubelerimizde üreticilerimize rehberlik ediyor. Tarım ağırlıklı ilçelerde hizmet verdiğimiz Tohum Şubelerimizde ise çoğunluğu Ziraat Mühendisi olan, deneyimli bir kadro ile hizmet sunuyoruz. TEB KOBİ TV’de ise tarım sektörüne özel bilgiler, özel haberler ve soru cevap bölümleriyle destek vermeyi sürdürüyoruz.”
QNB FİNANSBANK
ÇİFTÇİ BELGESİ İSTİYOR
QNB Finansbank, tarım ve hayvancılık sektörünün alt üretim kollarının hepsine finansman ve diğer bankacılık ürünlerini sunuyor, özellikle finansman sağlanan ürünlerde tarım sektörünün gelir gider dönemlerine uygun ödeme planları çıkartmayı ilke edindiklerini söyleyen QNB Finansbank Tarım Bankacılığı ve Gayrimenkul Projeleri Finansmanı Direktörü Hakan Çağlar, “Çiftçilerimizi ödeme döngülerine uygun, hasat tarihinde ödemeli kredili ürünlerle tarım ve hayvancılık sektörüne destek oluyoruz” diyor.
Banka tarlada hububat, sebze üretiminden serada meyve-sebze üretimine, meyvecilikten bağcılığa, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden balıkçılığa, kanatlı kümes hayvancılığından arıcılığa kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösteren üreticilere ulaşıyor. Bunun dışında sertifikalı üretimi de destek kapsamına aldıklarını söyleyen Çağlar şu bilgiyi veriyor:
“Çiftçimizin finansman ihtiyaçlarını 10 yıla varan vade avantajı, uygun faiz oranları ve üreticilerimizin ödeme planlarına uyumlu tarımsal kredi imkanlarımızla karşılıyoruz. Bunun için üreticilerimizin faaliyetini gösteren çiftçilik belgesi sahibi olmaları yeterli. Yine üreticilerimizin tanmsal girdi ihtiyaçlarını avantajlı karşılayabilmeleri için CardFinans TarımKartı çıkardık. Bu kartla çiftçilerimiz tüm tarımsal girdi ihtiyaçlarını bankamız ile anlaşmalı üye işyerlerinden yapabilir, ödemelerini hasat tarihine kadar öteleyebilirler. Üstelik alışverişlerinde altı aya varan vadelerde yüzde 0 faiz avantajından yararlanıyorlar. Ayrıca SGK-Bağkur prim ödemelerini yıl boyunca otomatik ödeme talimatı vererek TarımKart’ları ile ödeyip, prim borçlarını ise hasat tarihinde geri ödeyebiliyorlar.”
QNB Finansbank halihazırda tarım sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 120 bin üreticiye hizmet veriyor. Banka bu kapsamda son üç yılda üreticilere ve tarımsal alanda faaliyet gösteren tedarikçilere 6 milyar TL’nin üzerinde finansman sağladı. 2019’un ilk dört ayında üreticilere kullandırılan kredinin tutarı ise 700 milyon TL oldu.
Ferhat PİŞMAF / Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı
Ziraat’ten 700 bin çiftçiye 62.3 milyar TL kredi
Ziraat Bankası’nın tarım kredilerindeki ürün yelpazesi oldukça geniş. Büyükbaş ve küçükbaş besi, süt ve damızlık hayvancılık, et, yumurta ve damızlık amaçlı kanatlı üretimi, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği, örtüaltı tarımı, meyve ve sebze yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi üretimi gibi bitkisel üretim faaliyetleri; avcılık ve yetiştiricilik suretiyle yapılan balık ve her türlü su ürünleri üretimi, organik tarım, iyi tarım gibi özel uygulamalar ve tarımsal üretim için gerekli her türlü makine ve ekipmanların finansmanına yönelik kredilerimiz bulunuyor.
Klasik anlamda tarımsal “üretimin yanı sıra, lisanslı depo ve soğuk hava deposu gibi tarımsal ürünlerin saklanması ve muhafazasına yönelik yatırımlarla süt ve süt ürünleri üretimi; meyve/sebze kurutma/ dondurma; meyve suyu ve konsantresi, salça, turşu, reçel, marmelat, pekmez üretimi; su ürünleri paketleme, tütsüleme, kurutma ve tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesi gibi konularda da tarım kredisi kullandırıyoruz. Bu yıl ayrıca uygulamaya koyduğumuz üç yeni kredi paketimiz var. 2019 hemen başında Seracılık Kredi Paketi’ni nisan ayında Orman Köyleri Kredi Paketi’ni uygulamaya koyduk. Mayıs ayında ise Soya, Mısır, Ayçiçeği Kredi Paketi hayata geçti.
İşletme ziyaretlerinde yaptığımız bilgilendirmelerin yanı sıra, özellikle yatırımlar, kullanılabilecek krediler, hibe ve teşviklerin kapsamı gibi konularda üreticilerimize danışmanlık ve teknik destek de veriyoruz. Ayrıca Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi kapsamında üniversitelerimizin Ziraat Fakülteleri ile işbirliği yaparak ağırlıklı 18-30 yaş arasındaki gençlere teknik eğitim ve girişimcilik eğitimi veriyoruz. Halen Ankara, Adana ve Bursa’da süt sığırı yetiştiriciliği ve seracılık konularında eğitimlerimiz devam ediyor. Yıl içerisinde Antalya, İzmir, Tekirdağ, Kayseri ve Kırşehir’de de eğitim başlatmayı planlıyoruz.
Bankamızca tarım sektörüne yalnızca kredi verilmiyor. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere muhtelif kurum/kuruluşlar tarafından destekleme, hibe vb. ödemelere aracılık hizmeti de sunuyoruz. Bu kapsamda tarım sektöründeki müşterilerimizin sayısı 2 milyonun üzerinde. Bankamızca kredi kullandırılan üretici sayısı 700 bine yaklaştı; üreticimize kullandırdığımız krediler nisan ayı itibariyle 62.3 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu kredilerimizin yüzde 19’u sübvansiyon uygulaması dışındaki kredilerden oluşuyor.
Ödeyememe durumuna düşen üreticilerimize kredilerini beş yıla kadar taksitlendirerek ödeme imkanı sunuyoruz. Ayrıca ilave kredi de kullandırabiliyoruz. Bankamızca tarım sektörüne kullandırılan kredilerdeki geri dönmeme oranı ise yaklaşık yüzde 1.4 ile sektörün oldukça altında.
ESİN ÇETİNEL