Başarılı Girişimcilik

Bankalardan Kadın Girişimcilere Özel Destekler

Kadın Girişimci Kredileri

İŞ hayatında kadının yeri güçlendikçe kadın girişimcilerin sayısında da adeta patlama yaşanıyor. Üstelikte sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler değil, Anadolu’nun illeri, ilçeleri hatta kasaba ve köylerinde bile artık kadın girişimciler karşımıza çıkıyor. Girişim ekosisteminin önemli oyuncuları olan bankalar da bu gelişmenin farkında. Yıllardır cazip faizli krediler vererek kadın girişimcilere “pozitif ayrımcılık” yaparak destek olan bankalar şimdilerde Türkiye çapında düzenledikleri organizasyonlarla, başta eğitim olmak üzere mentorlük, koçluk, danışmanlık, finansal okuryazarlık konularında destek olmaya başladı. Üstelik çoğu ücretsiz olan eğitimlere katılmak için banka müşterisi olma zorunluluğu da yok. Ücretsiz üyeliklerle kadın girişimciler pazarlama, ekonomi, hukuk, insan kaynakları, finansal okuryazarlık, bilanço yönetimi, nakit yönetimi, satış, marka ve dijital pazarlama, stok yönetimi, yeni nesil satış teknikleri, müşteri ilişkileri gibi bir girişimcinin ihtiyaç duyabileceği çok sayıda konuda eğitim alıyorlar. Bazı eğitimlerin ardından yarışmalar da düzenleyen bankalar dereceye girenlere ise maddi değeri olan ödüller veriyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’nin neredeyse her ilinde, ilçesinde şubeleri bulunan büyük bankaların kadınlara özel verdiği eğitim ve destekleri, sizler için derledik.

kadin girisimci

ANADOLU’DA EĞİTİME DEVAM

Garanti BBVA, kadın girişimciliği alanındaki çalışmalarını; finansman, eğitim, cesaretlendirme ve yeni pazarlara açılma olarak dört ana başlıkta topluyor. Tüm bu süreçte banka uzman kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yol almayı tercih ediyor. Eğitim alanında 2012’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ile “Kadın Girişimci Yönetici Okulu” programını sürdürdüklerini söyleyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Bu programda, Türkiye’nin her bölgesinden şehirlere gidiyor ve kadın girişimcilerin girişimci ruhlarını desteklemek, işlerini büyütme ve işlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için ihtiyaç duydukları bilgi birikimini arttırmayı amaçlıyoruz” diyor.

Program kapsamında Boğaziçi Üniversitesi eğitmenleri ve profesyoneller tarafından kadın girişimcilere verilen eğitimlerde işletme, müşteri ilişkileri, yönetim becerileri, dijital pazarlama, finans ve insan kaynaklan gibi konular işleniyor. 10 gün süren eğitimlerden bugüne kadar 3 bin kadın girişimci ücretsiz faydalandı. Yıl bazında gidilecek iller belirlendiği zaman, kadın girişimciler başvurularını online olarak yapabiliyorlar.

Banka ayrıca KAGİDER ile Türkiye’nin farklı şehirlerinde “Girişimci Kadın Buluşmaları” düzenliyor. 2020’de de kadın girişimcilerin eğitimine öncelik vereceklerini açıklayan Onaran, “2020’ye İstanbul ile başladık. Yıl içerisinde Anadolu’da dört farklı ilde daha kadın girişimcilerimize ulaşmaya devam edeceğiz” diyor.

KADIN GİRİŞİM PROGRAMI VAR

Türkiye iş Bankası 2014’ten bu yana yürüttüğü Kadın Girişimci Programı çatısı altında kadınların işlerini büyütmeleri için ihtiyaçlarına özel finansal çözümler geliştiriyor, işbirlikleri ve sponsorluklarla yönetsel becerilerini zenginleştirecekleri eğitimler düzenliyor. ÎŞ’TE KOBİ internet sitesinde kadın girişimcilere özel bir sayfa da oluşturan İş Bankası, bu sayfada kadın girişimcilere yönelik haber, makale, video ve ilham öykülerine yer veriyor.

Sitenin ücretsiz olduğunun altını çizen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, “Ücretsiz üyelik ile pazarlama, ekonomi, hukuk, insan kaynakları gibi konularda uzmanlara soru sorma, danışmanlık hizmeti ve KOBİ pazarına firma ürün ve hizmet bilgilerini ekleme imkanı sunuyoruz” diyor.

Banka 2017’de hayata geçirdiği Workup Girişimcilik Programı kapsamında da 49 mezun verdi. Bu mezunların 12’si kadın girişimcilerden oluşurken, halihazırda devam eden dönemde 14 girişimcinin 4’ü yine kadınlardan oluşuyor. Bankanın Kadın Girişimcilere yönelik Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu olan Arya Kadın Yatırım Platformu ile olan işbirliği işe üç yıldır devam ediyor. “Arya İş Atölyeleri” adı altında, kadın girişimcilerin ücretsiz katılımına açık olan finansal okuryazarlık-bilanço yönetimi, satış, marka ve dijital pazarlama, veri yönetimi ve insan kaynakları gibi konularda eğitimler verdiklerini açıklayan Şimşek, “Girişimci kadınlar altı hafta boyunca eğitimler, geribildirimler ve mentorluk süreçlerinden geçiriliyor.

Ayrıca girişimlerini tanıtmak için yatırımcıların karşısına çıkarılıyorlar. Finale kalanlar ödül kazanıyor.”

36 İL BEŞ BİN KADINA ULAŞTI

Türk Ekonomi Bankası (TEB), kadınların iş hayatında bilgiye erişim, yeni pazarlara erişim, kritik konularda koçluk/mentorluk ve finansa erişim olmak üzere dört temel alanda desteğe ihtiyaçları olduğunu tespit ederek yola çıktı. 2015’te bu amaçla TEB Kadın Bankacılığını kurduklarını açıklayan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Burada kadın patronların karşılaştıkları engelleri aşmaları için yol gösteriyor, finansa erişimini kolaylaştıracak çözümler sunuyor ve yeni pazarlara ulaşmaları için gerekli bilgiye erişimlerini kolaylaştırıyoruz. Nakit yönetiminden pazarlamaya, satıştan liderliğe kadar birçok konuda eğitimler veriyoruz” diyor.

TEB halihazırda TEB Kadın Akademisi çatısı altında şimdiye kadar 36 farklı etkinlikle 5 binden fazla kadına ulaştı. Ayrıca kadın patronlara işletmelerini büyütmek için grup koçluğu da yapan TEB Büyüme Akademisi ile de üç günlük daha kısıtlı sayıda kadın işletmesinin dahil olduğu yoğun eğitim programları düzenliyor. Eğitimin sonunda kadınların 90 günlük iş hedefleri ve planlarıyla ayrıldıklarını söyleyen Mendi, “TEB Kadın Akademisi’ni 2020’de de Türkiye’nin değişik illerinde gerçekleştireceğiz” diyor.

Kendi işini kuran kadınların en çok mentorluk/ koçluk destek programlarına ihtiyaç duyduğunu tespit eden TEB, bu kapsamda yıl içinde farklı destek programları yapılandırıyor. Bu yapılardan birinin TEB Takım Yıldızları olduğunu ifade eden Mendi, “Formasyonu alan şube müdürlerimiz, sadece finansal konularda değil, nitelikli personel seçiminden stok yönetimine, nakit yönetiminden yeni nesil satış tekniklerine kadar, kadın patronların işlerini büyütmelerinde ihtiyaç duydukları her konuda 180 gün boyunca program kapsamında yol arkadaşlığı ve işletme koçluğu yapıyor.”

İş Kurmak İsteyen Kadın Girişimcilere Destekler

Kadınlara özel krediler

GARANTİ BANKASI

Kadın girişimcilere özel ilk finansman desteğini 2006’da “Kadın Girişimci Destek Kredisi” ile vermeye başladı. Bugüne kadar gerek özel faiz oranları gerekse farklılaşan avantajlarla kadın girişimcilere yönelik yaklaşık 7 milyar TL finansman desteği sağlandı. Bunun yanı sıra, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayan Türkiye’den ilk banka oldu.

İŞ BANKASI

Kadın girişimcilere uygun faiz ve ödeme koşullarıyla gerek banka kaynağından, gerekse yurtdışı fonlar aracılığı ile kredi imkânı sağlıyor. Kadın girişimcilerin ihracatta daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla Türk Eximbank ile kadın ihracatçılara yönelik “Kadın Girişimci İhracat Destek Kredisi” protokolü imzalayan Banka protokol kapsamında kadın girişimcilere toplam 100 milyon TL ve 200 milyon dolar tutarında kaynak aktarımı yapmaya devam ediyor.

TEB

“Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programı kapsamında 50 milyon euro fon sağladı. Bu fonu kadın patronlara maddi teminatsız 36 ay vade ve 125 bin TL’ye kadar kredi desteği ile kullandırdı. Program kapsamında, bugüne kadar 6 binden fazla kadın patrona yaklaşık 250 milyon TL maddi teminatsız kredi sağlandı. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla KGF kefaletli krediler, masraf ve komisyonlarda kadın patronlara yönelik indirimli işlem paketleri sunuyor. TEB şimdiye kadar 50 binden fazla kadın girişimciye 1 milyar TL’yi aşkın kredi sağladı.

Başarılı 16 Kadın Girişimcinin Büyüme Planları

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu