Güncel Ekonomi Haberleri

Bankalardan İhracatçı KOBİ’lere Yönelik Yeni Ürünler

KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor. Toplam istihdamın yüzde 78’ini, ihracatın yüzde 60’ını KOBİ’ler yapıyor. Bankalar, KOBİ’lere 500 milyar liraya yakın kredinin yanı sıra, danışmanlıktan yazılıma kadar çok çeşitli hizmetler sunuyorlar. İhracatçı KOBİ’lere yönelik yeni ürünler özellikle dikkat çekiyor.

Türkiye, bir KOBİ ülkesi. Ülkemizde de işletmelerin yüzde 99,77’sini oluşturan KOBİ’ler, toplam istihdamın yüzde 78’ini, toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam satışların yüzde 65,5’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini, toplam ihracatın yüzde 60,1’ini, toplam kredilerin yüzde 24’ünü oluşturuyor. Ekonomide bu kadar ağırlıklı bir yer aldıkları için bankaların da başlıca müşterileri arasında yer alıyorlar. Bankaların KOBİ’lere kredi desteği geçen ağustos sonu itibarıyla 500 milyar dolara yaklaştı. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 artışa karşılık geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre bankalar 2010 yılında KOBİ’lere 125,5 milyar lira kredi desteği vermişti. 2016’da bu tutar 420,5 milyar lirayı geçti.

Geçen yılın ağustos sonu itibarıyla 401,6 milyar lira olan kredi bakiyesi, bu yılın aynı döneminde yüzde 22,1’lik artışla 490,3 milyar lira oldu. “KOBİ bankacılığı” deyince akla KOBİ’lere açılan krediler gelse de, bankalar küçük ve orta boy işletmelere, çok sayıda hizmet sağlıyorlar. Bunlar arasında yazılımdan ihracat pazarlarını tanıyabilmesi için ihtiyaç duyulan eğitim ve danışmanlığa kadar çok çeşitli hizmetler yer alıyor. Örneğin Akbank, SaaS şirketleri (software as a service veya Türkçesiyle yazılım kiralama) Paraşüt ve Kolay İK ile yaptığı işbirliği ile KOBİ’lere yazılım hizmeti sunuyor. KDBİ’ler, bordro yönetimi, toplu maaş ödemeleri, yıllık izin/çalışan hakları yönetimi, masraf-nakit avans yönetimi ve performans yönetimi gibi pekçok İK süreçlerinde Kolay İK’nm internet üzerinden sunduğu yazılımı avantajlı koşullarla kullanabiliyorlar. Veya dış ticaret ile uğraşan özellikle orta ve büyük ölçekli şirketler, Türkiye Finans’ın TFXTarget ürünü ile 24 saat kur takibi ve anlık alım-satım yapabiliyorlar.

kobi

HALKBANK, İHRACATÇIYI DİNLEYEREK ÜRÜN GELİŞTİRİYOR

Halkbank, reel sektörün nabzını yakından izleyen, müşterilerinin ihtiyaçlarını onlar bankaya iletmeden tespit edip buna uygun çözümler geliştirmeye çalışan bir banka. Halkbank KOBİ ve Esnaf Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levend Torusdağ, Turkishtime ve TİM’le birlikte düzenlenen Ortak Âkil Toplantılarının bu açıdan çok faydalı olduğunu söylüyor.

Levend Torusdağ
Halkbank KOBİ ve Esnaf Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı

HALKSAN!, KOBİ kredilerinde pazar lideri. 2017 yılı Eylül sonu itibarıyla Halkbank’m gayri nakdi kredileri de içeren toplam kredileri 248,2 milyar TL’ye ulaştı. Nakdi ticari kredileri, aynı dönemde yüzde 21,4 artış gösterirken, KOBİ kredileri alanındaki pazar payı yüzde 14,4’e yükseldi. Halkbank KOBİ ve Esnaf Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levend Torusdağ,

“Finansal göstergelerimizde koyduğumuz hedeflere ulaştığımız başarılı bir yılın ardından 2018 yılında önceliğimiz yine KOBİ’ler olacak. Şu an geldiğimiz noktada toplam kredilerimiz içinde KOBİ kredilerinin payı yüzde 35’ler seviyesinde bulunuyor, 2018 yılında bu payımızı da artırmayı hedefliyoruz. 2018 yılında KOBİ kredilerinde yüzde 29 düzeyinde bir büyüme hedefi koyduk” diyor.

Halkbank, ihracatçılara özel bir önem veriyor. Bankanın müşterilerini dinleyerek, onların ihtiyaçlarım anlayarak ihracatçı firmalara sunduğu destekleri, “Dış Ticaret Hizmetleri” ve “Finansman İhtiyaçlarının Karşılanması” olarak iki ana başlık altında toplanabilir. Türkiye genelinde 7 lokasyonda bulunan Halkbank’m Dış Ticaret Merkezlerinde, her biri alanında uzmanlaşmış 280 dış ticaret personeli hizmet veriyor.

Halkbank KOBİ web sitesi, sürekli güncellenen “Halkbank KOBİ Gelişim” platformu ve yine TİM Akademi ile birlikte hazırlanan “KOBİ’lere Yurtdışı ile İş Yapma Rehberi” gibi çalışmalarla da müşterilere değer katılıyor. Halkbank, ihracatçı KOBİTerin küresel rekabet ortamına uyum sağlamaları, dış pazarlara açılmaları ve tutunabilmeleri için ihracatın finansmanına yönelik özel çözümler sunuyor. Halkbank KOBİ  ve Esnaf Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levend Torusdağ, bankanın ürünlerini şöyle anlatıyor:

“Halkbank olarak, ihracatçı ve imalatçı ihracatçı firmalarımıza hem TL hem de yabancı para bazında ihracat taahhütlü kredi kullandırabiliyoruz. Ayrıca, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı kapsamında ülkemize döviz girdisi sağlayan yurtdışı müteahhitlik, turizm, uluslararası nakliye ve benzeri alanlarda faaliyet gösteren firmalara da finansman desteği sağlıyoruz. İhracat Destek Paketi kapsamında; ihracat hazırlığındaki firmalara döviz kredisi, TL ihracat kredisi, Teminat Mektubu seçenekleri sunarken, döviz cinsinden taksitlendirme isteyen firmalara taksitli ihracat kredisi imkânları sağlıyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı, faaliyet giderleri, nakit akışları ve fiyatlama stratejileri sebebiyle oluşması muhtemel zararlardan firmalarını korumak isteyenlere forward ve opsiyon seçenekleri sunuyoruz. Geniş muhabir ağımız ile firmaların uygun koşullarda, akreditif açılışları ve diğer dış ticaret işlemlerini rahatça yapmaların sağlıyoruz.”

KGF atağı

Halkbank, geçen yıl Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli krediler ve KOSGEB kredileri gibi uygulamalar, KOBİ’lerin finansman ihtiyacım karşılama noktasında önemli bir açığı kapattı. Bu krediler sayesinde bankanın finansal hareketliliği arttı. KOBİ’lerin işletme sermayesi ve yatırım ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine olanak sağlandı. Halkbank, özellikle KGF kefaletli kredi kullandırımmda başarılı bir performansa imza atarak, Eylül ayı sonunda 20 milyar TL sınırını geçti. Bu kredilerin yüzde 10’unu ihracatçı firmalara kullandırdı. Halkbank KOBÎ’lere, yeni iş kuruluşundan işletme ihtiyacına, yatırımdan ihracata kadar reel sektörün her türlü ihtiyacına uygun olarak geliştirdiği özel çözümler ile yanıt veriyor. Girişimci kredileri ile kendi işinin patronu olmak isteyen girişimcileri desteklerken, işletme ve yatırım kredileri ile KOBİ’lerin varlıklarını sürdürmelerine ve işlerini büyütmelerine destek sağlıyor. İmalat Destek Paketi, Sanayi Bölgeleri Destek Paketi, Turizm Destek Paketi, Tarım Destek Paketi, Franchising Destek Paketi, POS İşyeri Paketi başta olmak üzere KOBİ’lerin faaliyet gösterdikleri alandaki ihtiyaçlara özel finansman çözümlerini KOBİ Destek Paketleri ile müşterilerine ulaştırıyor, finansal gücümüzün büyük bir bölümünü reel sektörü desteklemek için kaynak olarak kullanıyor. Banka, yurt dışı kaynaklı kredileriyle de KOBİ’lere finansman desteği sağlıyor. Levend Torusdağ, Halkbank’m KOBİ bankacılığı stratejisini şöyle açıklıyor:

“Bankamızdan sağladığı finansman ile yeni iş kuran, işini geliştiren, istihdam sağlayan ve ihracat gerçekleştiren firmalarımızı görmek KOBİ Bankacılığında bizleri daha da cesaretlendirmekte ve yeni finansman çözümleri geliştirmek konusunda teşvik etmekte. KOBİ bankacılığında imza attığımız işlerle 2018 yılında da yeniliklerin öncüsü olmaya devam edeceğiz. Ülke genelindeki yaygın şube ağımız ile KOBİ’lerle birebir iletişim kurarak ihtiyaçlarını yerinde tespit eden, hızlı ve en güvenilir hizmeti sunan banka yine Halkbank olacak. KOBİ’lerin, beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi geliştirip çeşitlendireceğiz.”

Dijital kanala yatırım

Halkbank, 80 yıllık bankacılık deneyimini, dijital kanallara taşımak için önemli yatırımlar yapıyor. Dijital kanallardaki aktif varlığını reel sektöre temas etme noktasında önemli bir araç olarak görüyor. Levend Torusdağ, dijital kanaldaki yatırımlarıyla ilgili şunları söylüyor:

“Halkbank KOBİ Gelişim ile KOBİ’lere iş yaşamlarında yeni ufuklar açarak sıklıkla yapılan, bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklı hataların giderilmesini amaçlıyoruz. KOBİ’ler ihtiyaç duydukları içeriklere diledikleri yerden diledikleri an halkbankkobigelisim.com. tr adresinden ulaşabiliyor. Halkbankkobi.com.tr ile KOBİ’lerimize şubeye gitmeden tek tıkla kredi, kredi kartı ve POS başvurusu yapma imkanı sunuyoruz. Platform üzerinden iletişim bilgilerini bırakan KOBİ’lerin, ilgilendikleri ürün veya hizmet hakkında şubelerimizce hızla aranarak bilgilendirilmelerini sağlıyoruz. Yine platformdan KOBİ’lere özel kampanyalar ve ücretsiz danışmanlık desteği sunuyoruz. Ayrıca müşterilerimize, ürünlerimiz hakkında bilgi alabileceği 0850 222 0 481 numaralı KOBİ Dialog hattımızdan da 7/24 hizmet veriyoruz.”

“Turkishtime’la birlikte 17 sektörün temsilcileriyle buluştuk”

Halkbank geçtiğimiz yıl boyunca Turkishtime ile birlikte düzenlediği Ortak Akıl Toplantılarında sektörlerin liderleriyle buluşmuştu. Halkbank KOBİ ve Esnaf Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levend Torusdağ, bu toplantıların sağladığı katkıyı şöyle anlatıyor:

“Biz reel sektörün nabzını yakından izleyen, müşterilerinin ihtiyaçlarını onlar bize iletmeden tespit edip buna uygun çözümler geliştirmeye çalışan bir bankayız. Turkishtime dergisi ile birlikte düzenlediğimiz Ortak Akıl Toplantılarımda bugüne kadar 17 sektörün temsilcileriyle bir araya gelerek; makineden otomotive, bilişimden madenciliğe kadar Türkiye ihracatı için stratejik öneme sahip tüm sektörlerin talep ve beklentilerini temsilcilerinden dinledik, ihracatçılarımızın dış ticaret işlemlerinde yaşadıkları tüm sorunları ilk ağızdan dinleyerek kendimize çeşitli notlar çıkardık. TİM işbirliğiyle, iş dünyasının gözüyle hedef pazarlara yönelik fırsat ve riskleri değerlendirmek üzere Hedef Pazar Toplantıları gerçekleştirdik. 10 il ve 10 hedef ülke eşleşmesiyle hayata geçirdiğimiz bu toplantılardan önemli sonuçlar elde ettik.”

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu