Baloncuklu çay satmak ister misiniz?
BonjukTea Bayilik Veriyor ; Tüm dünyada trend haline gelen BubbleTea, Selekoğlu Gıda’nın ‘BonjukTea’ markasıyla Türkiye’ye geldi. Baloncuklu çay anlamına gelen BonjukTea için Türkiye genelinde franchising verilecek.
Malezya’da 20 yıldır faaliyet gösteren ve yaklaşık 1.5 milyon dolarlık yatırım yapan Turkuaz Şirketler Grubu, Selekoğlu Gıda bünyesi altında yeni nesil ürünü BonjukTea ile Türkiye’de yeni bir içecek hareketi başlatıyor.
Şirket, Uzakdoğu’da başlayıp tüm dünyada büyük ilgiyle karşılanan BubbleTea’yi Türkiye’deki damak tadına uygun hale getirmiş ve BonjukTea markasını yaratmış. ‘Baloncuklu çay’ anlamına gelen BubbleTea’nin en önemli özelliği, içerisinde ağızda patlayan ve çiğnenen karamelle kavrulan boncuk şeklinde meyve özütlerinin bulunması. Farklı meyve aroma!ırı içeren BonjukTea, 12 mm’lik pipetlerle içiliyor.
Turkuaz Şirketler Grubu’nun Malezya’da 300’ü aşkın firmaya Bubbletea dağıtımı yaptığını söyleyen BonjukTea CEO’su Velican Çeltik, bu ürünlerin ana distribütörü ve üreticileri olduklarını belirtiyor. Malezya’da ağızda çiğnenen kavrulmuş karamelli bonjukları, Malezya’daki fabrikalarında ürettiklerini ifade eden Çeltik, “Biz de marka olalım” düşüncesiyle Türkiye pazarına girdiklerini kaydediyor.
Değişen kanun formülü de değiştirdi
Firma sahibi Gürcan Selekoğlu’nun 20 yıldır Malezya’da yaşadığını ve artık Türkiye pazarıyla da yakın ilişkin kurmak istediğini anlatan Çeltik, “Öncelikle Malezya’da BonjukTea’yi var etmek istedik. Çünkü belirli çalışmaları Türkiye’de yürütürken bildiğimiz bir markete de giriş yapmak istedik. Bizim için faydalı da oldu ve Malezya’da çok başarılı olduk. Şu an için Malezya’daki şirketimizde Arap ülkelerinden çok fazla teklif geliyor” diyor.
Türkiye pazarına girerken Türk Gıda Kodeksi ve Gümrük Kanunları’nın değişmesi ve bununla beraber yaşanan bir takım aksilikler yüzünden ürünü sıfırdan oluşturduklarını belirten Çeltik, bu nedenle Malezya mönüsü ile Türkiye mönüsü arasında oldukça fark olduğuna dikkat çekiyor. Demo olarak Ümraniye Meydan AVM’de bir stand açtıklarını ve büyük ilgiyle karşılandıklarını söyleyen Çeltik şöyle devam ediyor:
“Taleplerimiz yoğun. Şu an itibariyle Dubai, Suudi Arabistan ve Belçika’dan gelen talepleri ve yatırım süreçlerini değerlendiriyoruz. Bunun haricinde Malezya’da marka olarak büyümeye devam ediyoruz. Üretimlerimizin bir miktarını önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye’ye taşımak istiyoruz. Aynı zamanda diyabetik hastaları için formülleşen içeceklerimizi tüketiciyle buluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor.”
1,5 milyon dolarlık yatırım
BonjukTea’nin 220 çeşit soğuk ve 70 çeşit sıcak içecek çeşidi bulunuyor. Bu içecekler, farklı kombinasyonlarda farklı seçeneklerle sunuluyor. Örneğin, meyvesini belirlediğiniz bir içeceği ister yoğurtlu ister vanilyalı alabiliyorsunuz. İsterseniz bu meyveyi çayla tüketebileceğiniz gibi sütle de talep edebiliyorsunuz. Markanın smo-othie, buzlu ve sıcak olmak üzere üç farklı çeşidi mevcut. Vanilya, yoğurt, karamel, süt, bitkisel çay, kahve ve kakaolu bazlarla kendi içeceklerinizi kendiniz de oluşturabiliyorsunuz.
BonjukTea için 1,5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, altyapı çalışmalarının ise iki buçuk yıl sürdüğünü belirten Çeltik, “Lezzeti, tadı ve kokusuyla, içine kattığımız patlayan ve çiğnenen bonjuklarımız ve daha birçok garnitürümüzle hazırlanan bu içeceklerimiz, insanlarda farklı bir tecrübe yaratıyor, içeceklerimizin içine kattığımız bu bonjuklar hem tüketici tarafından çok sevildi hem de Türkiye’de bir ilki tatmanın da heyecanını katmış oldu” diyor.
Türkiye geneline yayılacak
BonjukTea’nin soğuk ve oda sıcaklığındaki içecekleri 500 mİ bardaklarda 6.90 TL’ye servis ediliyor. Sıcak içecekler ise 4.90TL’den satışa sunuluyor. Bonjuk Tea ’ nin 2013 yılı hedefi 30 noktaya ulaşmak. 2013 yılında bayi ve merkez açılışları ile 6 milyon TL ciro hedeflediklerini söyleyen Çeltik, 2014’de ise yüzde 150 artışla 15 milyon TL ciro hedefi belirlediklerini sözlerine ekliyor.
Şu an Türkiye’nin her yerinde franchise vermeyi düşündüklerini kaydeden Çeltik, “Yaz mevsimi itibariyle ana hedef noktamız Antalya gibi yazlık yerlerde yer alabilmek” diyor.
Kafe shop konsepti için 20 ile 250 m2 arasında bir dükkan, kiosk için minimum 7.5m2’lik bir alan gerekiyor. Cadde üstü yerler, AVM, sahil kentleri ve taşınabilir araçların bu konsept için uygun olduğu ifade ediliyor.
Bir yılda geri dönüş
isim hakkı bedeli olarak 25 bin dolar + KDV alınıyor. Şube açılış maliyeti ise 50 bin ile 70 bin TL arasında değişiyor. Ortalama şube kurulum süresi 4 ile 8 hafta sürüyor. Reklam katılım payı olarak ciro üzerinden yüzde 1 alınıyor. Gelirden alınan ortak pay ise yüzde 3. Ortalama kar marjının yüzde 150 ile yüzde 280 arasında değiştiği ifade ediliyor. Yatırımın ortalama geri dönüş süresi ise maksimum bir yıl.
Bonjuktea konsepti, kapsül olarak ifade edilen bir konseptten oluşuyor. AVM’lerin içerisinde yer alan kiosk olarak tabir edilen içecek ya da satış mekanlarının genellikle dikdörtgen şeklinde olduğunu belirten Çeltik, “BonjukTea, bir içecek çeşidi olarak diğer içecek çeşitlerinden farklı ve yenilikçi bir ürün. Bu nedenle ismine içeceğin konseptine ve ismine uygun olarak kapsüllerimiz daha boncuk şeklini anımsatan daha dağınık şekilde renkli olarak yer alıyor” diyor. Ürünün ortalama kar marjı yüzde 150 ile 280 arasında. Başvuru için 0212 574 20 88 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Tayvanda Keşfedildi
Çeltik, ürünün tamamen doğal bir içecek olduğunu dikkat çekiyor. Hibiskus (Medine Gülü) çayı, Earl Grey, Yesilçay ve Bergamot aromalı çay çeşitlerinin meyve özleriyle karışımından sağlıklı çaylar elde ediliyor. Bu içecekler arzuya göre, hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebiliyor. Tek kullanımlık, tekli olarak özel paketlenmiş renkli pipetleriyle sunumu yapılan içecek, Tayvan’da 1980’lerde ortaya çıkmış. BubbleTea, temel olarak siyah ve yeşil çayların içine meyve, bal, süt ve şeker ilave edilerek hazırlanan bir içecek türü. BubbleTea’nin içerisinde içerisinde ağızda patlayan ve çiğnenen karamelle kavrulan boncuk şeklinde meyve özleri bulunuyor. Yaklaşık 24 yıllık bir geçmişe sahip bu içecek kültürü, şu an Malezya, Amerika, Kanada, Almanya, Avustralya, Dubai, Singapur, İsviçre, İngiltere, Japonya gibi dünyanın birçok ülkesinde satışa sunuluyor.
Burcu Tuvay / Ekonomist