Aydınlık gelecek için “Bir Saat Karanlık”
Aydınlık gelecek için “Bir Saat Karanlık”
Avustralya’nın Sydney kentinde altı yıl önce başlayan “bir saat lambaları söndürelim” çağrısı, bugün 7 binden fazla kentin katıldığı küresel bir eyleme dönüştü. Amaç, halka tasarruf bilincini aşılamak…
GEÇTİĞİMÎZ hafta 152 ülke, “aydınlık bir gelecek” için bir saat sembolik karartma uyguladı. Dünya kaynaklarının hızla tüketildiğine, mevsimlerde meydana gelen değişikliklere, gelecek kuşakların bir felaketle karşı karşıya kalmamasına dikkat çekmek için yapılan eyleme yedi binden fazla kent katıldı. Bütün kentler bir saat boyunca tamamen karanlıkta kalmadı. Ama sembol haline gelmiş binaların ve anıtların aydınlatmasına bir saat ara verilerek insanlığa tasarruf bilinci aşılanmaya çalışıldı.
“Dünya Saati” adı verilen eylem, Küresel Doğa Fonu (World Wide Fund for Nature – WWF) tarafından organize ediliyor. Kuruluş her ay mart ayının sonunda düzenlediği bu eylemle, halkı ve iş yerlerini, gerekli olmayan lambaları kapatmaya teşvik ediyor.
Hareket 2007 yılında Leo Burnett reklam ajansının çağrısıyla başlamıştı. Avustralya’nın Sydney kentinde 2.2 milyon kişi, gereksiz yanan lambaları bir saat boyunca kapatarak, tüm insanlığı ilgilendiren bıı etkinliğe destek verdi. Bu başarı, 2008 yılında yüzlerce kentin lamba kapatma eylemine katılmasını sağladı. Bu yıl rakamın yedi bini geçmesi, sadece büyük metropollerin değil az nüfuslu kasabaların bile eyleme katıldığı anlamına geliyor.
İLK “BÜYÜK FİSKE”
Dünya Saati fikri, aslında 2004 yılına kadar uzanıyor. WWF yetkilileri, Sydney’deki Leo Burnett Reklam Ajan-sı’nın çalışanlarıyla buluşup, AvustralyalIların iklim değişikliği konusuna dikkatlerini çekmek için fikir alışverişinde bulundular. Bir iki cılız öneri dışında toplantıdan somut bir şey çıkmadı. Ama herkesin bu konuyu etraflıca düşünmesi için zamana ihtiyaç olduğu belirtildi. İleri bir tarihte bir toplantı daha yapılması kararlaştırıldı.
2006 yılma gelindiğinde eylem, kafalarda şekillenmişti. Eylemin adı önce “Büyük Fiske” (The Big Flick) oldu. Sonra “Dünya Saati” (Eartlı Hour) demeyi uygun buldular. 2004’ten beri Sydney Belediye Başkanı olan Bayan Clover Moore’a başvuruldu. Öneriyi çok seven Moore, ertesi yıl uygulanması için meclisten karar çıkarttı.
Sydney’i örnek alan ilk kent San Francisco oldu. Onlar da kendi etkinliklerini hazırladılar. “Işıkları Kapatın” (Lights Out) sloganıyla hareket ederek milyonlarca kişinin katılımını sağladılar.
2008 yılına gelindiğinde yedi kıtada, 35 ülkeden 400 kadar kent, bu eylemi ortak bir tarihte yapar hale geldi.
SIRA SİZDE
Etkinliğin resmi internet sitesi earthour.org, yedi milyona yakın kullanıcı tarafından ziyaret edildi. Diğer binlerce site de harekete destek verdi. Google bile ana sayfasını ilk yıllarda karartmıştı. “Biz kararttık, şimdi sıra sizde” sloganıyla eylem boyunca bedava reklam bile aldı. Ancak sayfanın karartılması, internet kullanıcılarının kafasını karıştırdı. Kullanıcılar, siyah sayfanın tasarruf sağlayacağını düşünüyordu. Oysa bilgisayar, renk bilgisi siyah olsun beyaz olsun aynı enerjiyi harcıyordu. Sitenin hesaplamalarına göre harekete destek, her yıl ortalama yüzde 4 oranında büyüyor. Çok fazla bir oran gibi gözükmese de milyonlarca kişiye karşılık geliyor.
Kanada’da bu konudaki radyo yayınları o kadar etkili oldu ki, ilkokul çocukları bile gündüz vakti gereksiz yanan lambaları söndürttii. Radyolar, “Yaratabileceğiniz Farkı Görün”, “Karanlık Şehir, Parlak Fikir” gibi sloganlarla başarılı oldu.
ETKİLİ OLDU MU?
Bu eylemler, enerji tüketiminde bir fark oluşturdu mu? Önemli olan bu… Rakamlara bir bakalım.
Bangkok belediyesi, bir saatlik eylem sırasında elektrik sarfiyatının 530 megavat azaldığını kaydetti. Bu da 143 ton karbondioksite eşdeğer.
Filipinler Elektrik İdaresi, en büyük adaları Luzon’da 102 megavatlık azalma kaydedildiğini duyururken Kanada’nın Toronto kenti tek başına 900 megavatlık azalma ile rekor kırdı. En az tasarruf yüzde 1.5 ile İrlanda’da oldu. Bu eyleme fazla ilgi göstermeyen Mandalılar, atmosfere sadece 40 ton daha az karbondioksit saldılar.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir üyesi olan Dubai ise, daha değişik bir yaklaşım gösterdi. Kentin sembol yapıları karartıldı, tüm kentin kamuya açık alanlarının aydınlatması da yüzde 50 oranında kısıldı.
Bu arada harekete ilginç destekler de görüldü. İsveç’te faaliyet gösteren Arla Foods, süt kutularını siyaha boyadı. Danimarka Kraliyet sarayları Amalienborg Pa-lace ve Graten Palace, Kraliçe’nin emriyle karartıldı. New York’taki Birleşmiş Milletler binasında bazı toplantılar, daha az aydınlatılmış salonlarda yapıldı. Pek çok ünlü şarkıcı, bedava konserler verirken, bu işe en çok sevinenler astronomlar oldu. Sonsuz boşluğu, gelişmiş teleskoplarıyla, kentin ışık kirliliğinden arınmış halde incelediler. Fakat ne yazık ki hiçbir kentin belediyesi, Dünya Saati dışında genel elektrik tüketiminde herhangi bir azalma olduğunu bildirmedi.
ALEVRİGEL / PARA DERGİSİ