İş Fikirleri ve İş Kurmak

AVM’lerde Kiosk Açmak

AVM’lerde kiosk açmak küçük sermaye ile kendi işini kurmak isteyen girişimciler için çok kazançlı. Alışveriş merkezleri, günümüz toplumunun bir vazgeçilmezi haline geldi. İnsanların yeme-içme, eğlenme, alışveriş yapma, dinlenme, spor yapma gibi aktivitelerini aynı mekan içinde gerçekleştirebilmelerine imkan sağlayan AVM’ler artık şehirlerimizde öyle yaygınlaştı ki, karşılıklı ya da yan yana konumlandırılanlar bile var. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nden aldığımız bilgiler doğrultusunda Türkiye’de yaklaşık 445 AVM bulunuyor.

AVM’lerde kârlı yatırım

Zamanı belli olmamakla birlikte önümüzdeki dönemlerde 25 AVM’nin daha açılması planlanıyor. AVM’ler sadece mağaza zinciri sahibi perakendecilere değil, küçük sermayelerle kendi işini kurmak isteyen girişimcilere de büyük fırsatlar sunuyor. Yaklaşık 14 yıldır özellikle stant ya da kiosk yatırımları, oldukça popüler hale geldi. Çünkü yatırım maliyetleri, kira ve personel giderleri mağazalara göre çok daha az. İyi bir lokasyonda açılan stantlar, oldukça yüksek cirolar elde ediyor. AVM’lerde stant açıp istikrarlı bir şekilde büyüyen markaların sayısı ise giderek artıyor. Üstelik son yıllarda meydan ve caddelerde de Bu kiosklara sıkça rastlıyoruz. Gıdadan parfümeriye, kozmetikten hediyelik eşyaya kadar geniş bir yelpazede hizmet veren onlarca kiosk açılmış durumda. Aylık gelirleri ise 100 bin TL/lere ulaşan bu kioskların popüler isimleriyle konuştuk…

AVM’lerde Stand Açmak
Kiosk Açmak

Ciro Sektöre Göre Değişiyor

Atlantis AVM’de kiosk açmak için öncelikle alışveriş merkezi yönetiminden izin alınması gerekiyor. Yatırımı düşünülen markanın, konsept, kiosk tasarımı ve ürün hizmet karmasını içeren sunumunu yüz yüze görüşerek veya info@atlantisavm.com adresinden paylaşılması sonrası süreç başlıyor.

Kioskların kiralarını marka, konsept, metrekare, lokasyon, kiralama koşulları gibi faktörlerin belirlediğini dile getiren Atlantis AVM Müdürü Erdinç Bulut, son dönemlerde en çok gıda sektörü, özellikle tatlı çeşitleri ve kozmetik sektöründen taleplerin geldiğini söylüyor. AVM’de toplam 17 adet kiralanabilir kiosk’un bulunduğunu hatırlatan Bulut, bu kioskların alan büyüklüğünün ise 7 ile 10 metrekare arasında değiştiğini kaydediyor. Bulut, toplam satışlar içinde kioskların payının yüzde 1’lik bir dilime tekabül ettiğini söyleyerek, aylık ortalama kiosk cirolarının sektörüne göre değiştiğini ve 35 bin ile 60 bin TL arasında olduğunu sözlerine ekliyor.

Adres : Kardelen Mah. Başkent Bulvarı No: 224/H Batıkent, Yenimahalle / Ankara
Telefon : +90 (312) 256 23 23
Faks : +90 (312) 256 22 23
E-Posta : info@atlantisavm.com.tr

Henüz İstenen Seviyede Değil

Kentpark AVM’de kiosk açmak için alışveriş merkezinin bağlı olduğu ilgili belediyeler ve ticaret odasından gerekli açılış izinlerinin alınması gerekiyor. Lokasyona göre kira bedelinin değişiklik gösterdiğini söyleyen Kentpark AVM Müdürü Özgür Başaran, standın içeriğinin ve lokasyonun kiosku kiralamada belirleyici faktör olarak öne çıktığını söylüyor.

AVM’de toplam sekiz kiosk bulundurduklarını söyleyen Başaran, bu kioskların 10-20 metrekare arasında değiştiği bilgisini paylaşıyor. Toplam satışlar içinde kiosklardan elde edilen oranların en düşük payı kapsadığını sözlerine ekleyen Başaran, yaklaşık bir kioskun aylık 80 bin TL kazandırdığını da kaydediyor. Ülkemizde AVM’lerin popülerlik kazanması ile birlikte kioskların da hız kazandığı görüşünde olan Başaran, ancak mevcut ekonomik konjonktür açısından kioskların olması gereken yerde olmadığını da hatırlatıyor.

Tel: 444 74 77
bilgi@kentpark.com.tr

Talep Kozmetik Sektöründen

Hem kiraların mağazalara oranla düşük olması hem de ortak alanlarda daha fazla ziyaretçinin görme potansiyeli olması nedeni ile kiosk taleplerinin son zamanlarda oldukça popüler olduğu görüşünde olan Markantalya AVM Müdürü Hakan Karakaş, “Alışveriş merkezleri var oldukça bu sektörün de varlığını sürdürmeye devam edeceğini düşünüyoruz” diyor. Bu yıl en çok kozmetik ve parfüm alanında stant başvurusu olduğunu söyleyen Karakaş, AVM’de beş kiosk bulundurduklarını ve stantlara ortalama 10 metrekare yer verdiklerini söylüyor.

Toplam satışlar içinde kioskların yüzde 1’lik bir dilime sahip olduğunun bilgisini paylaşan Karakaş, kioskların sektörüne göre ortalama 100 bin TL kazandırdığını dile getiriyor. Karakaş, “Alışveriş merkezinin lokasyonu, ağırladığı ziyaretçi sayısı ve konumlandırılacak kioskun markası, kira belirlemede dikkat edilen kriterler” diyor.

info@markantalya.com
0242 244 66 66

AVM-Kiosk Birlikteliği

Palladium Antakya AVM‘de bir kiosk açmak için öncelikle AVM’nin genel yapısı ve bütünlüğüne uygun olması gerekiyor. Kiosk önce ne satmak istediğini, sonrasında bunu nasıl satacağını ve hangi mimari dekoru kullanacağını öncelikle AVM yetkililerine sunması gerekiyor. Alışveriş merkezinde stant kiralama bedelinin yapılan süreye göre değiştiğinin bilgisini paylaşan Palladium Antakya AVM Müdürü Türker Nacaroğlu, kiraların 10 bin ile 20 bin TL arasında değişkenlik gösterdiğini söylüyor.

Genellikle kozmetik alanında hizmet veren kiosklarda bu yıl en fazla rağbet gören sektörün parfümeri olduğunu ifade eden Nacaroğlu, AVM’de şu an 6 kiosk bulunduğunu ve ortalama 9 metrekareden oluştuğunu söylüyor. AVM’de toplam satışların içinde kioskların yüzde bir buçukluk paya sahip olduğunu ifade eden Nacaroğlu, bir kioskun aylık cirosunun 50 bin ile 100 bin TL arasında değiştiğini, ancak bu rakamların dönemsel olarak da değişkenlik gösterdiğini ekliyor. Nacaroğlu. kiosk ve stant kiralamanın, son 10 yılda yükselişe geçtiğini ve AVM’ler devamlılığını sağladığı sürece bu birlikteliğin devam edeceğini de sözlerine ekliyor.

Adres: Haraparası Mah. İzzet Güçlü Sok.
No: 26 31060 Hatay / ANTAKYA
Tel: +90 326 290 00 01-09
Faks: +90 326 290 00 10
E-Posta: info@palladiumantakya.com.tr

Geleceği Parlak Bir Sektör

Kiosklar açmak için ruhsat veya izinlerin bağlı bulunan belediyeden alındığının bilgisini paylaşan Kuzu Effect AVM Müdürü Fatih Çalı, kira bedellerinin ise 5 bin ile 10 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Kiraların; kioskun bulunduğu yere, faaliyet alanına, satılacak ürünün niteliğine ve AVM yatırımcısının kâr marjına göre değişkenlik gösterdiğini dile getiren Çalı, “Gıda ile ilintili olanlarda, satılan ürünün pahasına ve kar marjına göre kira bedeli belirleniyor; kuyum saat veya aksesuar gibi alanlarda faaliyet gösteren markalarda daha farklı bir fiyatlandırma yapılabiliyor.

Satılan malın yatırımcısına bıraktığı kar marjı aslında en önemli kriter” diyor. Kioskların gelip geçici olduğu gibi uzun soluklu olduğu görüşünü de savunan Çalı, “Burada önemli olan ölçümleme, kritere uygun konum ve kattır. Bunlar isabet oranını artırır. AVM yöneticileri bu konularda yönlendirici ve destekleyici katkılarda bulunurlar. Yerindelik ve uygunluk denetimini yaparak bunlara yol verirler” diyor.

AVM’de katlara göre bir dağılımın bulunduğunun bilgisini paylaşan Çalı, foodcourt katına yeme-içme ile ilgili, tekstil katına ise aksesuar, kozmetik ve takı kioskların yerleştirildiğini söylüyor. Toplamda dört kioskları olduğunu söyleyen Çalı, bunların sekiz metrekare civarında olduğunu da hatırlatıyor. Toplam satışların içinde kioskların oranının yüzde 1 ile 1,5 arasında değiştiğinin bilgisini veren Çalı, aylık cirolarının ise 35 bin ile 40 bin TL arasında değiştiğini sözlerine ekliyor.

Kioskların geleceğinin parlak olduğunu ifade eden Çalı, sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘‘Kiosklar, zaten hem cadde hem AVM kültüründe uzun soluklu gördüğümüz işlerdi. Türkçe anlamı ‘’Büfe” demektir. Mağazacılık boyutunda büyük montanlı bir organizasyon gerektirmeyen ve insanların gereksinmelerini karşılamak için aradıklarını uygun fiyata bulabildiği iyi bir iş modelidir. Örneğin bir müşteri, bir eşarp kioskunda envai çeşidini aramıyorsa, konvansiyonel talepleri varsa bunu kiosk aracılığıyla edinebilir, bir çanta cüzdan kioskunda da gereksinmesine uygun bir cüzdanı veya orta halli bir el çantasını uygun fiyata edinebilir. Pazar araştırması sonrası uygun destinasyon, uygun ürün ve uygun AVM bulunduğunda sektörün geleceğinin parlak olduğunu iletebiliriz.”

Zülfü Tiğrel Cad. No: 1/5 Oran-Çankaya / Ankara
Telefon
+90 (312) 432 58 98
+90 (312) 362 58 98
+90 (312) 372 58 98
E-posta: info@kuzueffectavm.com

Kiosk Açmak
AVM’lerde Kiosk Açmak

Murat İZCİ / Kiralama Danışmanlık Merkezi (KDM) Genel Müdürü
“70 bin TL’lik sermaye ile açılabilir”

Pandemide AVM ziyaretçi rakamları oldukça etkilendi. 2019 rakamlarına göre çok düştü. Özellikle AVM’de geçirilen süreler çok azaldı. Önceleri bir buçuk-iki saat zaman geçiren kişiler, şimdilerde bir saatin altında kalmaya özen gösteriyorlar. Dolayısıyla bu durum, kişi sayısının da düşmesine sebep oluyor. Toplamda Türkiye genelinde 13 milyon 750 bin metrekarelik bir kiosk alanı bulunuyor.

Alışveriş merkezlerinin büyüklüğü ise 34 bin metrekare mertebesinde. Kioskun içeriği çok önemli. Ortak alanda bulunduğu için satış yapma oranı yüksek. Ancak burada önemli olan nokta, tercih edilen alan. Ayrıca kioskun konumlandırılacak alanı da satışı artıran etkenler arasında. Sektör, meşakkat isteyen bir iş koluna sahip. Bir kişi ile işletmek imkansız. Bu konuda da ailenin içinden yardımcı bir bireyin olması tercih edilebilir.

AVM sirkülasyonunun iyi olduğu sürece, kiosklann geleceğinin parlak olduğunu söyleyebilirim. 70 binTL’lik bir sermaye ile bu işe girişim yapılabilir. Tabii fiyat, sektöre göre değişiklik gösterebilir. Bu yılın en çok talep edilen sektörü ise cep telefonu aksesuarcıları. Aşağı yukarı kiosk yapım bedeli için 30 bin-50 bin TL, satacağınız ürün için de 20 bin-25 bin TL para ayırmanız gerekebilir. Sonuç olarak doğru lokasyon ve doğru ürün, satış yapma şansını artıracaktır.

MERVE YILMAZ GERGİN / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu