Türklere vize uygulamayan Arjantin büyüme trendinde. Yabancı yatırımcılara cazip bölgesel teşvikler var. İhracatçdar için yeni pazar özelliğindeki ülke, müteahhitlik firmalarına da önemli imkanlar sunuyor…
MARADONA, Messi gibi dünyaca ünlü futbolcularıyla tanıdığımız Arjantin, Güney Amerika kıtasının güney ucunda, And Dağları ile Atlas Okyanusu arasında yer alıyor. Kuzeybatısında Bolivya, kuzeydoğusunda Paraguay, doğusunda Brezilya, Uruguay ve güneybatısında Şili ile çevrili olan Arjantin, Güney Amerika’nın ikinci, dünyanın ise sekizinci büyük ülkesi.
Türkiye ile ilişkileri 1910 yılına dayanan Arjantin, Latin Amerika ve Karayipler’e açılım stratejisi nedeniyle son yıllarda ekonomik ve siyasi ilişkilerimizin artış gösterdiği ülkelerden biri. Geçen Kasım ayı sonunda G-20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapan ve ekonomisi büyüme trendinde olan Arjantin’in ekonomik potansiyelini ve Türkiye ile arasındaki ticari ilişkileri araştırdık.
Ülke künyesi
- Başkent: Buenos Aires
- Nüfusu: 44.5 milyon
- Resmi dil: İspanyolca
- Para birim: Peso (ARS)
- İhracat: 58.4 milyar dolar
- İthalatı: 66.9 milyar dolar
- Kişi başı GSYİ: 14.044 dolar
- İşsizli: Yüzde 9.1
- Enflasyon: Yüzde 31
Arjantin’e ne satılır?
Fındık, kuru kayısı, kuru incir, şekerli ve çikolatalı ürünler, baharatlar, traktör, elektrik kabloları, otomobil lastiği, otomotiv yan sanayi ürünleri, çimento, elektrikli küçük ev aletleri, buzdolabı ve soğutucular, demir çelik profilleri, ağır iş makinelerinin aksam ve parçaları, klima, çamaşır makinesi, televizyon, mobilya ürünleri, ev tekstili, hazır giyim ürünleri, inşaat malzemeleri.
DIŞ DÜNYAYA AÇILMA STRATEJİSİ
Türkiye’nin Buenos Aires Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Biray Kuş, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmeye devam ettiğini belirtiyor. 12 yıllık Kirchner hükümeti sonrası 2015 yılında iktidara gelen Mauricio Macri Hükümeti’nin Arjantin’i yeniden uluslararası siyasete ve pazara entegre edici politikalar uyguladığını söyleyen Kuş, ülkede döviz kurunun piyasa koşullarınca belirlendiğini, sermaye üzerindeki kontrollerin ve ihracat vergilerinin kaldırıldığını hatırlatıyor. Daha önce yoğun bir şekilde uygulanan ithalat kısıtlamalarına da bu dönemde son verildiğinin altını çizen Kuş, bu kararın ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat oluşturduğunu ifade ediyor.
Kuş, “Arjantin ile ülkemiz arasında uluslararası örgütlerde ortak tutum benimsenmesi ve adaylıkların karşılıklı desteklenmesi gibi çok taraflı diplomaside işbirliğinde bulunuluyor. Türk dizileri Arjantin’de yoğun ilgi görüyor. 1992 yılından bu yana Türkiye ile Arjantin arasında vize muafiyeti var. Her iki ülke vatandaşları da 90 güne kadar ikamet süreli ve turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaflar. Bunun yanında Türk Hava Yolları’nın Sao Paolo aktarmalı Buenos Aires seferleri Türkiye’yi ziyaret eden Arjantinlilerin ve Arjantin’i ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısının artmasına katkı sağlıyor” diyor.
YERALTI KAYNAKLARI ZENGİN
Arjantin, GSYH’sının büyüklüğü açısından Brezilya ve Meksika’nın ardından Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi. Güney Amerika’da kişi başına milli gelirin de en yüksek olduğu ülkeler arasında. 2017 sonu itibariyle yaklaşık 637.7 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyüklüğüne ulaşan Arjantin ekonomisinde kişi başına düşen milli gelir aynı yıl 14 bin 22 dolar oldu. 2017 itibariyle Arjantin’in yıllık ihracatının 58.4 milyar dolar, ithalatının ise 66.9 milyar dolar seviyesinde olduğu görülüyor. Aynı yıl itibariyle 13.9 milyar dolar tutarında hizmet ihraç ederken, 23.7 milyar dolar tutarında da hizmet ithal ediyor. Bu kapsamda Arjantin dünyada, mal ihracatında 47, mal ithalatında 44, hizmet ihracatında 51 ve hizmet ithalatında 39’uncu sırada yer alıyor.
Kurşun, çinko, kalay, bakır, demir cevheri, manganez, petrol ve uranyum gibi yer altı kaynaklarına sahip olan Arjantin, yetişmiş insan gücü, şehirleşme ve teknolojik gelişimi, kişi başına alım gücünün yüksekliği, bölgedeki entegrasyon ve büyüme potansiyelinin etkisi gibi hususlar dikkate alındığında bölgede ekonomik potansiyeli en yüksek olan ülkelerin başında geliyor. Gıda, içecek, kimya, petrokimya, otomotiv ve metal sanayinin gelişmiş olduğu Arjantin’de tarım ve tarıma dayalı sanayi de ekonomi ve istihdam içerisinde önemli ağırlığa sahip. Hızlı artan tarım ürünleri fiyatları Arjantin ekonomisi için önemli bir büyüme kaynağı haline gelmiş durumda. Bu arada hayvancılık sektörünün gelişmiş olduğu ülkelerin başında gelen Arjantin, kırmızı et sektöründe de yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor.
Öte yandan Arjantin, 4 bin 700 kilometrelik sahili ile dünyanın en iyi balıkçılık alanlarından birine sahip. Mürekkep balığı gibi zor bulunan birçok cins balık bu sularda bolca bulunuyor. Yerel balık filolarının yanı sıra uluslararası anlaşmalarla Japonya, Kore, Rusya, İspanya gibi ülkeler Arjantin sularında rahatlıkla balıkçılık yapıyor.
BÖLGELERE GÖRE TEŞVİKLER VAR
Biray Kuş, Arjantin’in ihracatının yüzde 64’ünü tarım ürünlerinin, yüzde 25.7’sinin imalat/sanayi ürünlerinin, yüzde 5.7’sini ise yakıtlar/madencilik ürünlerinin oluşturduğu söylüyor, ithalatında ise en büyük dilimi sanayi ürünleri oluşturuyor. Arjantin’in yabancı yatırımları ülkeye çekmek amacıyla çeşitli teşvik mekanizmaları uyguladığını belirten Kuş, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Yabancı yatırımcılara uygulanan teşviklerin türü ve miktarı, yatırımın yapıldığı sektöre ve bölgeye göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin havacılık ve savunma sanayinde yatırım yapmayı planlayan bir v yabancı yatırımcı söz konusu yatırımı Corrientes bölgesinde gerçekleştirmesi halinde Kurumlar Vergisi’nden muaf tutulurken, yatırımın Salta bölgesinde yapılması halinde Damga Vergisi’nden tam veya kısmi muafiyet, Santa Cruz bölgesinde yapılması halinde ise 10 yıla kadar eyalet vergilerinden muafiyet sağlanıyor. Bunun yanında, halihazırda görevde bulunan hükümetin uyguladığı politikalar kapsamında, özellikle sürdürülebilir enerji kollarındaki yatırımlarda devlet destekleri yoğun olarak kullanılıyor.”
DIŞ TİCARETİMİZ 609 MİLYON $
Arjantin’in Türkiye ile dış ticaretinin özellikle 2015’ten sonra artış gösterdiğini hatırlatan Kuş, iki ülke dış ticaret hacminin 2005-2008 arasında ciddi oranlarda yükseldiğini vurguluyor. Kuş’un verdiği rakamlara göre, 2005’te yaklaşık 300 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 2008’de 897 milyon dolara ulaştı. Ancak 2009’da yaşanan küresel krizin Türkiye ile Arjantin arasındaki dış ticaretini de olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Kuş, bu rakamın 2009’da 300 milyon dolar seviyesine kadar düştüğünü ifade ediyor. Dış ticaretin 2010’da tekrar artışa geçerek 460 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Kuş, şunları söylüyor:
“2017’de yaklaşık 609 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacminin 159 milyon dolarını Arjantin’e olan ihracatımız, 450 milyon dolarım ise Arjantin’den olan ithalatımız oluşturuyor. Bunun yanında, 2018’in ilk 10 ayı itibari ile Arjantin’e olan ihracatımız yüzde 18.4 artış göstererek 128.8 milyon dolarından 152.5 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalatımız ise yüzde 20 gerileyerek 382.1 milyon dolarından 305.7 milyon dolara indi. Ülkemizden Arjantin’e ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ile bunların aksam ve parçaları, elektrikli cv aletleri, demir/çelik ürünleri, iplik, muhtelif kimyasallar ve makine gibi geniş bir ürün yelpazesinde eşya ihraç edildiği görülüyor. Bunun yanında Arjantin pazarına yönelik yaptığımız gözlemler ve Müşavirliğimize iletilen öneri ve talepler doğrultusunda bu ülkeye daha birçok ürün ihraç edilebilir. Bu ürünler arasında her çeşit tarım alet ve makineleri, küçük ev aletleri, iklimlendirme grubu ürünleri, otomotiv yedek parçaları, makine’ve makine aksam parçaları ile etilen ve . propilen polimerleri gibi kimyasallar yer alabilir.”
SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
Türk ihracatçılarının Arjantin pazarına avantajlı olarak girmesini sağlamak üzere Mercosur (Arjantin, Brezilya, Uruguay ve Paraguay arasında AB modeli esas alınarak oluşturulan birlik) ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin gündemde olduğunu söyleyen Kuş, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı çerçevesinde 13 Kasım 2018 tarihinde Ticaret Bakanı Rııhsar Pekcan ile Arjantin Dış İlişkiler ve Din İşleri Bakanı Jorge Marcelo Faurie arasında gerçekleşen ikili görüşmede bu konunun da ele almdığını belirtiyor. Bunun yanında, Türk müteahhitlerinin Arjantin’de birçok proje üstlenebileceklerini de dile getiren Kuş, “Özellikle altyapı yatırımlarına yönelik olarak düzenlenen kamu ihalelerine Türk müteahhitlik firmalarının katılımını sağlanmak için Arjantin kamu kurumlan ve sivil toplum kuruluşları nezdinde görüşmeler yapıyoruz. Söz konusu kurum ve kuruluşlara kendisini dünyaya ispatlamış olan Türk müteahhitlik sektörünü yoğun bir şekilde tanıtıyoruz” diyor.
TİCARİ GÖRÜŞMELER HIZLANDI
Latin Amerika pazarlarının Türkiye’nin geleneksel pazarları olmadığını hatırlatan Kuş, bu pazarların ihracatçı firmalar tarafından daha yeni tanınmaya başladığına işaret ediyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor:
“İhracatçılarımız tarafından göreceli olarak daha yeni tanınan ve üzerinde yeni çalışılan pazarlar oldukları için, Arjantin’de Türk ürünlerinin bilinirliğinin artırılması konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bu çerçevede, 2018 içerisinde çeşitli platformlarda pek çok temas gerçekleştirdik. Örneğin 26-28 Eylül 2018 tarihlerinde Buenos Aires’de düzenlenen ExpoMedical Fuarı’na firmalarımız milli katılım gösterdiler. Bu fuar Arjantin’de firmalarımızca milli katılımla iştirak edilen ilk fuar oldu. Bunun yanında, 7-10 Kasım 2018 tarihlerinde yine Buenos Aires’de düzenlenen Automechanika Oto Yedek Parçaları Fuarı’na ihracatçılarımız yine milli katılım çerçevesinde iştirak ettiler. Bunların yanında, muhtelif sektörlerde çeşitli kuruluşlar tarafından organize edilen ticaret heyetleri ziyaretlerinde Türk ihracatçılar ile Arjantinli ithalatçıları bir araya getiriyoruz. 2019’da da bu tür ticari görüşmelerin devam etmesini bekliyoruz” diyor.
Turistik şehirleri çok
Arjantin Güney Yarımküre’de olduğu için ilkbahar mevsimi eylül-ekim aylarında, yaz ise aralık ve ocakta yaşanıyor. Ülke topraklarının geniş olması nedeniyle bölgeler arasında iklim şartlan farklılık gösteriyor. Başkent Buenos Aires’i ziyaret etmek için en uygun dönem mart-mayıs ve eylül-kasım ayları.
Güney kesimleri genellikle nemli olan ülkede, kış mevsimi yumuşak geçiyor. Arjantin’in tarihi ve turistik şehirleri arasında Buenos Aires’in yanı sıra Cordoba, Santa Fe, Santa Cruz, Ushuaia El Calafate, Mendoza ve Rosario başı çekiyor.
Tarım ürünleri ihracatçısı
Et ve balıkçılık ürünleri ile kümes hayvancılığının gelişmiş olduğu Arjantin, yer altı kaynakları bakımından da zengin bir ülke. Petrol, petrol yağ ve yakıtları, doğal gaz ve elektrik üreticisi ve ihracatçısı olan ülkede otomotiv sektöründe de önemli ölçüde üretim ve ihracat yapılıyor. Bunun dışında soya fasulyesi, mısır, buğday, şarap ve sığır eti ihracatçısı. Türkiye bu ülkeden soya fasulyesi, yağı ve küspesi, ayçiçeği tohumu, yer fıstığı, tütün, kuru baklagiller, yün, demir cevheri ve bazı yağlı tohumlar ithal ediyor. Arjantin’in başlıca ithal ürünleri ise şöyle sıralanıyor: Otomobil, oto yedek parçaları, cep telefonları, petrol yağları ve doğalgaz, kamyon-kamyonet, ilaçlar, otomatik bilgi işlem makineleri, hava taşıtları, serum ve aşılar, haşarat öldürücüler, dezenfekte edici msddeler
Özbey Men
Cok guzel bilgiler vermissiniz 10 yildir burdayim turkiyeden gelen cok urun var ama cok fais fiyatlara satiliyor pasabahce suanda cok yerde gorulmeye basladi