Araçlarda Dışarıdan Alınan Havayı Çok Daha İyi Süzen Filtreler Geliştirildi
Çapı 100 nanometre veya daha küçük olan, çok küçük parçacıklar olarak isimlendirilen parçacıkların önemli bir kısmı, araçlarda dışarıdan alınan havayı süzen filtrelerden geçebiliyor.
Bu parçacıklar, çevredeki otomobillerin egzozundan geliyorsa hayli zararlı olabilir. Örneğin çok küçük ve yüzey alanı geniş parçacıklar hücre duvarından geçip mitokondrilere yerleşebiliyor ve mutasyon riskini artırabiliyor. Havalandırma kapaklarının kapatılması veya kabindeki havanın sirkülasyonu ise aracın içindeki hava kalitesini düşürüyor.
Bilim insanları Enviromental Science&Technology’de yayımlanan bir makalede yüksek verimli kabin filtresi geliştirdiklerini söylüyor. Farklı on iki aracın üç farklı yol koşulunda denendiği araştırmada, yeni geliştirilen filtrelerin kullanıldığı araçların içindeki çok küçük parçacık miktarının standart filtrelerin kullanıldığı araçlara göre ortalama %93 daha az olduğu tespit edildi. Yifang Zhu ve Eon Lee isimli araştırmacılar araçlarda kullanılan filtrelerin çok küçük parçacıkları %40-60 arasında değişen bir oranla tutabildiğini belirtiyor. Ayrıca yeni geliştirilen filtrelerle yapılan ölçümlerde araç içindeki COz miktarının standart filtrelerin kullanıldığı durumların dörtte biri kadar olduğu görüldü.