Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Araçlar İçin Kış Bakımı Zamanı

Türkiye’de otomotiv sektörüne yönelik kış bakım segmentinde hareketli bir tüketim yapısı söz konusu. Çıkan mevzuatların da desteğiyle sürücüler bu konuda bilinçli davranıyor. Bu durum özellikle lastik sektöründe önemli hacimlerin ortaya çıkmasına yol açıyor.

araclarda kis bakimi2012 yılını bir önceki yıla göre yüzde 5.6’lık büyüme, yaklaşık 11 milyon adetlik satış rakamıyla tamamlayan Türkiye lastik pazarında 11 milyon lastiğin yaklaşık 9 milyon adetlik kısmını binek ve hafif ticari araç lastikleri oluşturdu. Kış lastiği pazarı ise yine 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 3 milyon adetle kapattı. Kriz söylentilerinin gölgesinde olumsuz bir seyirle 2012 yılma başlayan Türk lastik sektörü, Nisan ayından itibaren toparlanmaya başladı. Aynı zamanda OE montajlarında 17”&+ lastiklerin son yıllardaki artışı, pazarda da kendini hissettirdi. Yüzde 40 büyüme ile global pazardan daha hızlı büyüyerek pazardaki ağırlığı artış gösterdi. Bunun yanı sıra hafif ticari ve ağır vasıta araçlara kış lastiği zorunluluğu getirilmesi, sektörün beklenenin üzerinde büyümesine neden oldu. Henüz 2013 yılı kapanmasa da sektör 2013 yılında da artış olacağı tahmininde birleşiyor. Öngörüler, 2013’teki artışın geçen yıla oranla daha da yüksek olacağını yönünde. 2013 yılının sonuna kadar kış lastiği uygulamasının etkisiyle toplam lastik pazarının yüzde 10’un üzerinde büyümesi bekleniyor.

Güvenlik ve sürüş konforu

Kış lastikleri yaz lastiklerinden farklı olarak, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü kış koşullarında yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruduğu gibi özel deseni sayesinde de karlı zeminde ilave çekiş sağlıyor. Bu nedenle sürücülere kış mevsiminde kayan araç manzaralarını azaltmak ve sürüş emniyetini artırmak için mevsim etkisini hissettirmeye başlamadan lastik diş derinliklerim kontrol ettirmeleri ve uygun coğrafyalarda kış lastiği kullanmaları öneriliyor.

Akülerde kış bakımı

Lastik ile birlikte akülerdeki kış bakımı da kış bakımının önemli unsurlarından birini oluşturuyor. Termometre sıfır derecenin altına düşüğünde akünün performansı düşüyor. Örneğin eksi 20 derecede yarıya düşüyor. Tek çözüm ise aracı ısıtmalı bir parka bırakmak. îkinci neden koltuk ısıtıcıları, dizel motorların ön kızdırıcıları, ısıtmalı arka camlar ve benzeri aküden beslenen donanımlar. Aracı kısa mesafelerde kullanmak ise aküye ekstra yük getiriyor. Bundan kurtulmak için elektrikli yardımcı aygıtları mümkün olduğu kadar kapalı tutmak ve kısa mesafelerde kullanmaktan kaçınmak gerekir. Üçüncü neden olarak yetersiz akü bakımları geliyor. Nemli kir, aküyü boşaltan elektirik kaçaklarına neden oluyor. V kayışı kaydırma yapıyorsa alternatör tam kapasite çalışmaz ve aküyü yeterince şarj edemiyor. Uzmanlar kayışın düzenli kontrolünün şart olduğuna, akünün şasi bağlantısının yapıldığı yerde kesinlikle pas olmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

NEDEN KIŞ LASTİĞİ?

– Kış lastikleri özel karışımı sayesinde 7 derecenin altındaki kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur ve sürüş emniyeti sağlar.

– İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.

– Karlı, erimiş karlı ve çamurlu * yüzeylerde çekiş gücünde yüzde 25 avantaj sunar.

– Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşer.

– Karlı bir yüzeyde 45 km/s hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikte 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşüyor.

– Kış lastikleri, hava koşullarına uyumlarına göre iki farklı şekilde markalanır: M&S Mud&Snow

– Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar).

– M&S markalaması, çamurlu ve/ veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunuyor.

– Araçta sadece iki lastiğin kış lastiği olması manevra sırasında aracın kontrolünü zorlaştırıyor.

– Kış lastiklerinin dörtlü set olarak kullanılması gerekiyor.

– Kullanılmayan lastiklerin kuru, serin, güneş ışığı almayan ortamlarda güvenli bir şekilde saklanması gerekiyor.

– Araç sahipleri tarafından kış lastikleri, ek bir maliyet olarak algılanmamalıdır; çünkü tek setle tüm yılı geçirdiklerinde lastikler, normalde olması gerekenden çok daha fazla yıpranıyor.

– Aynı ebattaki kış lastiği ile yaz lastiği arasında 10-15 TL fiyat farkı bulunuyor. Bu fiyat farkının karşılığında elde edilen kış koşullarındaki emniyetli sürüş konforu ise tartışmasız daha önemli.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu