Ankara’ya yatırım yapmak için 10 neden
Ankara Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda, Ankara’nın yatırım destek ve tanıtımı için yol haritası çıkarılmasına yönelik çalışmalar son aşamaya geldi. Son yıllarda pek çok alanda atılıma geçen Ankara’ya yatırımcıların gelmesi için nitelikli işgücünden stratejik konuma 10 neden ortaya kondu.
Son yıllarda sanayi alanında atılıma geçen Ankara‘ya yatırımcıların gelmesi için 10 neden ortaya kondu. Nitelikli işgücü, stratejik konum, Ankara’nın başkent olması, kümelenme Ankara’yı yatırımcılar açısından cazip hale getiriyor. Ankara Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda Ankara’nın yatırım destek ve tanıtımı için yol haritası çıkarılmasına yönelik çalışmalar son aşamaya geldi. Bu yılın Nisan ayında yayımlanan Ankara il Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi raporunda Ankara’ya yatırım yapmak için 10 başlık çıkarıldı, ilk başlık olarak nitelikli işgücü başlığı altında, Bilkent, ODTÜ, Gazi, Ankara, Hacettepe gibi gözde üniversitelerden mezun nitelikli işgücüne erişimin kolaylığına dikkat çekildi. Nüfusunun büyük bölümünün 30 yaş altı olması, 3.5 milyon iş gücü, yaklaşık 240 bin üniversite öğrencisi, Türkiye’de bulunan teknokentlerde çalışan personelin yüzde 33.4’ünün Ankara’da olması, mesleki ve teknik ortaöğretimde okuyan öğrenciler Ankara’yı nitelikli işgücünde ön plana çıkarıyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Ankara’nın öne çıkan avantajları
- Nitelikli İşgücü
- Stratejik Konum
- Başkent
- Ekonomi
- Yaşam Kalitesi
- Serbest ve Yeniliklere Açık Bir Yatırım Ortamı
- Tarım ve Hayvancılık Yönüyle Güçlü Olması
- Yüksek Ticaret Hacmi
- ileri Teknoloji Üretimi
- Kümelenmelerin Varlığı
Lojistik altyapısı geliştirilecek
Yatırım destek ve tanıtım stratejisi oluşturulurken sorun alanları da tespit edildi. 52 kuruluş ve 56 ilgili dairenin yaptığı çalışmaya göre sorun alanları şundan oluştu:
- Girişimcilik Ekosisteminin Yeterince Gelişmemesi
- Finansmana Erişim ve Teşvik/Destekler Konusunda Eksikliklerin Bulunması
- Altyapı Sorunu ve Altyapı Maliyetlerinin Yüksekliği
- Lojistik-Ulaşım imkanlarında Yetersizlikler
- Tanıtım-İmaj Yönüyle Zayıflıklar
- Kurumsal Kapasite Eksikliği
ANKARA LOJİSTİK US
Ankara’nın stratejik konumu ikinci başlık olarak ortaya konuluyor. Lojistik üs olan Ankara, otoban ve Yüksek Hızlı Tren bağlantılarının merkezinde yer alıyor.
Ankara Garı, İstanbul, Eskişehir, Konya, Sivas, İzmir ve Antalya yüksek hızlı tren şebekesinin üs noktası konumunda. Çok büyük ve gelişmiş depolama ve nakliye imkanları sunan gümrüklü bir tesis olan Ankara Lojistik Üssü önemli bir avantaj olarak öne çıkarken, Esenboğa Havalimanı da birçok noktaya doğrudan bağlantı sağlıyor.
BAŞKENT OLMANIN AVANTAJI
Çalışmada Ankara’da yatırım yapmak için üçüncü neden olarak “Başkent” olması gösteriliyor. Ankara’da yatırım yapanlar resmi kurumlara yakın olacak. Gelişmiş altyapı, Worldbank, FAO gibi uluslararası organizasyonlar, 100 farklı ülkeden yabancı sermayeli şirketler, elçilikler Ankara’yı cazip kılıyor. Dördüncü başlıkta Ankara ekonomisi yer alıyor. Türkiye’nin ikinci en büyük ekonomosine sahip Ankara, ülke çapında ithalatta 2. ihracatta 5. sırada yer alıyor. Organize sanayi bölgeleri ve teknokentler de Ankara’nın diğer illerden ayırıyor. Yaşam kalitesi beşinci başlık olarak sıralanıyor. Ankara Türkiye’nin en yaşanabilir şehirlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Tüketim harcamaları Avrupa Birliği ortalamasının altında.
YENİLİKLERE AÇIK ORTAM
Serbest ve yeniliklere açık bir yatırım olması altıncı başlık olarak sıralanıyor. Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Asya ve Rusya’ya yabancı sermayeli ve uluslararası şirketler için piyasalara yakın olması nedeniyle hızlandırıcı olması, 2 bin 300’den fazla yabancı sermayeli şirketin Ankara’yı tercih etmiş olması, kamu ve özel sektörde yatırımcılara teşvik, destek gibi imkanlar sunulması Ankara’yı açık bir yatırım ortamı haline getiriyor.
TARIMDA MARKA
Ankara tarım ve hayvanlık yönüyle de güçlü bir şehir. Ankara’nın tarımda markalaşma potansiyeli ile öne çıkıyor. Beypazarı havucu, Ayaş domatesi ve dutu, Kalecik Karası Üzümü, Kazan Kavunu bunlardan sadece birkaçı. Türkiye’nin hububat sektörünün yön kazandığı Polatlı Ticaret Borsası Ankara’da bulunuyor. İlk lisanslı depoculuk da Ankara’da başladı.
Meyve, sebze, hububat, soğan gibi tarım ürünlerinin geniş alanlarda yetiştiriliyor olması, Türkiye genelinde kırmızı et üretimine önemli katkıları olan büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ekolojik açıdan uygun olması Ankara’yı güçlendiriyor.
İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETİMİ
Ankara’ya yatırım yapılması için sayılan nedenlerden sekizincisi yüksek ticaret hacmi olarak belirtiliyor. Yatırımcılar ve girişimciler için ulusal ve global ölçekte üretim ve yatırımı sağlamaya yönelik yüksek ticaret hacmine sahip olunması, 17 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 4.77’sini sağlaması önemli bir avantaj, ileri Teknoloji Üretimi dokuzuncu başlık olarak gösteriliyor. Teknolojik inovasyonu teknokentlerde bulunan 867 firmada çalışan yaklaşık 7 bin 500 nitelikli personel ile sağlıyor olması, imalat sektörü ihracatında ileri teknoloji ve orta ileri teknoloji payının yüzde 55.47 oranında olması, 35 Ar-Ge merkezi, 8 teknoloji geliştirme bölgesi ve 12 organize sanayi bölgesi ile ileri teknolojide Ankara diğer illere göre ilk sıralarda yer alıyor.
KÜMELENME DİKKAT ÇEKİCİ
Son başlık olarak da Ankara’nın kümelenme varlığı dikkat çekiyor. OSTİM OSB Kümeleri: iş ve inşaat makineleri kümesi, kauçuk teknolojileri kümesi, savunma ve hayvancılık kümesi, medikal sanayi kümesi, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri kümesi, Anadolu raylı taşıma sistemleri kümesi, İvedik OSB Kümeleri: Makine imalatçıları kümesi, medikal teknolojileri kümesi, plastik ve kauçuk imalatçılari kümesi, elektrik ve elektronik kümesi, ürün imalatçıları kümesi, Hacettepe medikal inovasyon platformu, ODTÜ Teknokent Savunma Sanayi Kümesi, Bilişim ve Telekomünikasyon Kümesi, Bilkent Cyberpark Bilişim ve Telekomünikasyon Kümesi, Siteler Mobilya Kümesi önemli bir avantaj sağlıyor.