Anadolu’nun Dev Markaları
Anadolu’nun hemen hemen bütün şehirlerinde o bölgeye özgü hızlı tüketim ve gıda markalarına rastlamak mümkün. Bu markalar, Anadolu ekonomisine yön veren şirketlerin mütevazı ama kayda değer başarısının da birer tescili aslında… Hızlı tüketim ve gıda sektörlerini domine eden çokuluslu büyük markaların sahip olduğu teknoloji, reklam, pazarlama ve dağıtım gücü göz önünde bulundurulursa bu markaların doğdukları bölgede kök salmış ve ayakta kalmayı başarmış olması dikkat çekici…
Onlarca yıldır Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tüketilen ve sevilen bu markaların başarısının arkasında ise yerli sermayedar ve girişimcilerin özverili çabalan yatıyor. Ve hemen hepsinin bölgesel birer marka olmaktan çıkıp ülke çapında şöhret kazanmak gibi hedefleri var. İşte Anadolu’nun dev yerel markalarından bazıları…
Mersin: YUMMY
Meyve suyunda lezzetin diğer adı
Mersin’de 1995 yılında temelleri atılan meyve konsantreleri ve meyve suyu markası, o gün bugündür hızla büyüyerek bu alandaki lider markalardan biri haline geldi. Yummy Meyve Suları A.Ş., üretiminin yüzde 30’unu 50 ülkeye ihraç ediyor. Türkiye’nin yanı sıra Irak ve Azerbaycan’daki tesislerinde de üretim yapıyor. Yurtdı-şında pazarlarındaki etkinliğini artırmak isteyen firma, bu yıl Afrika’da da bir yatırım planlıyor. Yılda 10 bin ton meyve konsantreleri, 40 bin ton meyve suyu, 10 bin ton gazlı içecek üretiyor. Yummy, yeni yatırımlarla Türkiye pazarındaki payım daha da yukarı taşımayı hedefliyor. Ulusal çapta bilinen bir markaya dönüşmek için yatırımlar yapıyor..
Ordu: UFUK
‘Ufuk’ta ülke geneline yayılmak var
En iyi gazoz nerede yapılır, sorusunu Or-dulular’a sorduğunuzda yanıtı “Bizim şehrimizde” olacaktır. 1952’de Ordu’da temelleri atılan Ufuk Meşrubat, imalata o gün bugündür kesintisiz devam ediyor. Şirketin o günlerdeki adı ise “Yalova” idi. Kulüp ismi altında gazoz, meyveli ve kolalı içecek üretimi yapıyordu. 1972 yılında Ufuk ismi altında Ufuk Gazoz, Ufuk Meyveli, Ufuk Kola olarak ile devam ediyor. Ordu’da herkesin bildiği bu gazoz, birkaç kuşağın birden çocukluğunu etkilemiş durumda.
Ordu: ÇOTANAK
Fındığın yağını çıkardı
Fındık üretiminde dünyada en uygun ekolojik koşullara sahip olan Türkiye, fındık üretiminde ilk sırada geliyor. Fındık yağı da fındıktan yapılan önemli bir mamul. Anadolu’da bu alanda özellikle Çotanak markası öne çıkıyor. 1957 yılında faaliyete başlayan Altaş Yağ tarafından üretilen marka, yemeklik fındık yağı olarak ilk defa 1997 yılında mutfaklarda yerini aldı. Al-taş’ın en yeni ürünleri olan Çotanak Ay-çiçek ve Çotanak Soyayağı ise Mayıs 2005’ten itibaren farklı işleme tekniği sayesinde geliştirilen yeni değerleriyle ürün yelpazesine katıldı.
Gaziantep: ÖNCÜ SALÇA
Salçada ‘Öncü’ oldu
Dünyanın en zengin mutfaklan arasında yer alan Gaziantep mutfağında yüzlerce yemek çeşidine tadını veren Öncü Salça, Anadolu’dan çıkıp neredeyse ulusal başan yakalamış markalardan biri. Gaziantep’te salça deyince ilk akla gelen marka, şimdi büyükşehirlerdeki market raflarında da yerini almaya başladı… 30 yılı aşkın süredir tüketiciye kendini sevdirmeyi başaran Öncü, ilk olarak 1998 yılında Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yöresel biber salçası yapmak üzere kendi tesisini kurdu. Şirketin ürünleri ev tipi biber ve domates salçasından oluşuyor.
Bursa: ŞENERELLA
Bu çikolata kremasının hayranı çok
Şener Gıda, Anadolu’da çok yaygın olarak tüketilen çikolata kreması Şenerella’yı üretiyor. 1993 yılında pekmezle üretime başlayan Şener Gıda reçel, helva, tahin ve lokumun yanı sıra krem çikolatasıyla adından söz ettiriyor. Konya’da doğan marka, 2010 yılının ikinci yarısından sonra üretim merkezini Bursa’ya taşıdı. 3 bin metrekarelik kapalı alana sahip modern üretim tesisinde günde 30 tondan fazla ürün çıkıyor. Üretimini İslami usulllere göre gerçekleştirdiğini uluslararası olarak da belgelendirdi.
Konya: ZEVK YAĞLARI
Ulusal bir marka olma yolunda
1998 yılında Güzeloğlu Gıda, üretim kapasitesinde en son teknolojiye sahip kontinü bitkisel rafine yağ tesisini kurdu. Konya’nın önde gelen yağ markası olan Zevk Yağları bu şirketin markası… Konya’dan çıkıp bölgesel bir yakalayan Güzeloğlu, portföyündeki Boğaziçi markası altında da başta ayçiçek yağı olmak üzere mısır, fındık, soya, pamuk, kanola ve zeytinyağı üretimi de yapıyor. Zevk Yağları, yerel bir marka olarak nitelendirilse de gelecek dönemde yeni yatırımlarla ulusal piyasada yerini almak istiyor.
İzmir: KLORAK
Çamaşır suyundan daha fazlası
İzmir Kimya tarafından 1960 yılında markası ile üretimine başlanan ‘Klorak’ çamaşır suyunun isim hakkını 2004 yılında İzmirli kadın girişimci Rengin Alpay aldı. Şirket şu anda Kanada, Hollanda, İran, Arap ülkeleri ve Türkî Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Alpay, Klorak’ı dünya markası yapmak için çalıştığını ifade ediyor. Ürün, Ege Bölgesi dışında da Türkiye’nin her yerinde tanınmaya başlandı. Şirket toplamda 9 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor.
Munzur’un suyu şişelerde…
Tunceli’den çıkan Munzur Su, “efsane su” sloganıyla dört mevsim karla kaplı Munzur Dağı’nın kaynaklanndan üretiliyor. Rekabetin yoğun olduğu bir pazarda içiminin kolaylığı ve doğal oluşuyla bölgesel bir marka olarak öne çıkan Munzur Su, aynı adı taşıyan ırmağın gözelerinden tamamen doğal ortamda, tertemiz bir kaynaktan çıkıyor. Suyun çıktığı bölgede gerek şehirleşme gerekse sanayileşme minimum seviyede olduğundan su kaynaklan kirletilmemişli-ğini ve benzersiz tadını halen koruyor.
Adapazarı Neşe Gazoz
1948’deki formül bugün de devam ediyor
Neşe Gazozu, 60 yılı aşkın bir süredir Adapazarlılar için değişmez içecek markalarından bir tanesi. Üretimim 1948 yılından bugüne kadar istikrarla sürdüren Sakarya’nın bu tek yöresel içeceği, şimdi önüne ulusal marka olma hedefi koydu. 61 yıl önce Mümin Yüksekkaya tarafından temelleri atılan Neşe Gazozu’nun yönetimini bugün üçüncü kuşak Erol Yüksekkaya yürütüyor. Şirket aynı tat ve aynı gramaj şişelerde “Neşe” adı ile gazoz üretimine devam ediyor. O yıllarda kol gücüyle çalıştırılan makinelerde imal edilen gazoz, “Nesefrea” adıyla Hollanda, Belçika ve Azerbaycan’a da ulaşıyor.
Antalya: PORÇÖZ
Anadol arabasını sattı, Porçöz’ü kurdu
Antalya OSB’de 1979 yılında Güngör Pekşen ve Levent Pekşen tarafından kuruldu. Anadol markalı arabasını satarak bunu Levent Kimya adını verdiği girişimine sermaye yapan Pekşen, PorÇöz isimli ürünle Türkiye’de ilk kez alüminyum materyale zarar vermeden kireç temizliği yapan bir kimyasal üretmeyi başardı. ‘80Tİ yıllar boyunca Türkiye’de kireç çözücü demek, PorÇöz demekti. Devam eden yıllarda diğer tüm ürün çeşitleriyle evlerdeki her türlü temizliğe hitap eder hale geldi.
Bolu: BOLÇI
Bu çikolata fındıktan yapılıyor
Girişimci işadamı Haşan Aksoy tarafından 13 yıl önce Bolu fındığıyla üretimine başlanan çikolatalar, yurtiçi ve dışında büyük rağbet görüyor. Bolu çikolatasının ana özelliği içindeki fındık yani… Bu fındık, Bolu dağlarında yetişen ve yağ oranı yüksek, lezzetli, yabani bir fındık. 2000 yılında günde 10 ila 15 kilogram üretim yapılırken, bu rakam bugün otomatik hatlarla günlük 3 – 4 tona çıkmış durumda. Bolu’da faaliyet gösteren çikolata fabrikasında üretilen 196 çeşit ürün dokuz ülkeye ihraç ediliyor.
Samsun: OTAT
Günlük 100 ton kapasiteye sahip
Yoğurt, ayran, kaşar peyniri, beyaz peynir, tereyağı, kaymak ve dondurma grup-lannda üretim yapan Otat markası Samsun’un Havza ilçesinde 1998 yılında doğdu. Bu tarihten itibaren işlerini giderek büyüttü ve bölgenin gözbebeği oldu. Otat, toplam 7 bin 500 metrekare alana kurulu fabrikasıyla günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip. Otat günlük süt ihtiyacının yüzde 60’ını Orta Karadeniz’in Akdağ ve Tavşandağı yaylalarında doğal ortamlarda süt sığırlarını besleyen üreticilerden ve özel süt çiftliklerinden karşılıyor.
Ankara: BEYPAZARI MADENSUYU
Saatte 300 bin şişe üretiyor
Aslında madensuyu denince Türkiye genelinde akla ilk gelen markalardan biri Beypazarı… 55 yıl önce Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kurulan altı adet şişe dolum ünitesinde, saatte 300 bin şişe üretim kapasitesiyle yola devam ediyor. Beypazarı Madensuyu tesisleri, toplam 60 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Üretimde kullanılan madensuyu, yerin derin katmanlarından çıkarılıyor; oldukça zengin bir mineral içeriğine sahip, rahatlatıcı ve içimi kolay. Beypazarı Madensuyu bölgeselliği de aşmış bir marka. Birçok büyükşehirde perakende satış noktalarında erişmek mümkün.
Balıkesir: YANTURALI SUCUKLARI
60’lı yıllardan beri lezzeti değişmiyor
Meşhur Yanturalı Sucukları 1953 yılında Balıkesir’de Mehmet Yanturalı tarafından üretilmeye başladı. 60’lı yıllardan itibaren lezzeti ile Balıkesir ve çevresinde meşhur bir isim haline geldi. 1980 yılında Balıkesir-Bursa karayolu üzerinde modern tesislerini kuran şirket, Balıkesir, Ege, Marmara, Edremit Körfezi, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere, kendi alanında yaygın bir marka olmuş vaziyette. Yanturalı Sucukları 1989 yılında Türk Patent Enstitüsü’nden marka tescilini de aldı.
İzmir: SAKIPAGA
Dördüncü kuşakla devam ediyor
İzmir merkezli Sakıpağa şirketinin temeli 1923 yılında atıldı. Yoğurt, süt, ayran, peynir, tereyağ ve sütlü tatlılar üreten Sa-kıpağa’da bayrağı dördüncü kuşak taşıyor. Yoğurdu o yıllarda sırtında tablayla satan dede Sakıp Hakyemez’in lakabı olan Sakı-pağa, 1939’da açtıkları dükkana da ismini vermiş. Ailenin ikinci kuşak temsilcileri ise soyadlarını 1980 yılında Sakıpağa olarak değiştirmişler. Firmanın üçüncü kuşak temsilcisi Seracettin Sakıpağa, markayı yaşatmaya devam edeceklerini söylüyor.
Haber: Candeğer Muradoğlu