Şirket Haberleri

Amerikalı Dondurma Zinciri Cold Stone Creamery, Ülker ile Türkiye’ye Geliyor

Ülker, dondurma devi Cold Stone’u getirdi

20 ülkede bin 500 şubeye sahip Amerikalı dondurma zinciri Cold Stone Creamery, Ülker ile Türkiye’ye giriyor. Taraflar arasında imzalar atıldı ve resmi açıklamanın Haziran başında yapılması bekleniyor. İstanbul Ortaköy’de açılacak ilk mağaza için eleman alımlarına da başlandı.

Cold Stone

Merkezi ABD’de bulunan ve dünyanın en büyük dondurma zincirlerinden biri olarak görülen Cold Stone Creamery, Ülker ile Türkiye’ye geliyor. İlk mağazasını İstanbul’da (Ortaköy) açmaya hazırlanan Cold Stone Creamery, Ülker Golf ile dondurma pazarının en büyük yerli oyuncularından biri olan Ülker’i, aynı zamanda lüks dondurma pazarının da liderliğine ortak edecek.

Henüz konuyla ilgili resmi açıklama yapılmış değil. Bu nedenle detaylar adeta bir sır. Fakat Ortaköy’de açılacak ilk mağaza için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Mağazanın tabelası asıldı, eleman alımlarına da başlandı. 8 Haziran’da ilk mağazanın kalabalık bir basın toplantısıyla açılması bekleniyor.

HIZLA BÜYÜYOR

Cold Stone Creamery, Kahala Group bünyesinde faaliyet gösteren bir marka. Kahala, 1.1 milyar dolar cirosu ve birbirinden farklı alanlarda markalan bünyesinde bulunduran bir franchise çatı şirketi. Ranchl Grilled Chicken, Samarai Sam’s Teriyaki Grili, TacoTime, Great Steak & Potato Com-pany Johnnie’s New York Pizzeria ve Blimpie gibi tanınmış markalar hep Kahala Group bünyesinde faaliyet gösteriyor.

15 markayı bünyesinde barındıran Kahala Group’un en dikkat çeken markalarından birisi ise Cold Stone Creamery

1980 yılında Kevin Blackwell ve eşi Kathryn tarafından temelleri atılan Kahala Group, 1980’de yola şu an ismi Surf City Squeeze olan bir Smothie ve meyve suyu kiosk’uyla başladı. Derken işler büyüdü ve peş peşe yeni markalar bünyeye katıldı.

Kahala Group için şu an dünyanın en büyük uluslararası franchise şirketlerinden biri diyebiliriz. Zira 20 ülkede yaklaşık 4 bin 600 restoranı bulunuyor. Üstelik sürekli yeni markalarla ve yeni pazarlarla da büyüyor.

BİN 500 ŞUBESİ VAR

Cold Stone Creamery’e gelecek olursak… Aslında bu marka uzun zamandır Türkiye pazarına girme arayışındaydı. Hatta bu konuyu sayfalarımıza birkaç kez taşımıştık da.

Bundan birkaç yıl önce yaptığımız görüşmede şirketin başkan yardımcısı Eddy Jimenez, farklı markalarıyla Türkiye pazarına girmek istediklerini ama önceliklerinin Cold Stone olduğunu dile getirmişti.

Geçtiğimiz hafta Jimenez ile bir kez daha görüştük. Türkiye pazarına girdiklerini doğruladı. Bundan da son derece mutlu olduklarını belirtip, tüm açıklamaları birkaç hafta sonra yapacaklarını belirtti.

ÇOK POPÜLER

1988 yılında kumlan Cold Stone Creamery, dondurma pazarının dünyadaki en güçlü isimlerinden birisi. Son yıllarda özellikle Amerika’da oldukça popüler bir zincir haline gelen şirket için dondurmanın Mercedes’i benzetmesi de yapılıyor: “Pahalı fakat kaliteli.”

Bu yıl 25’inci yılını kutlayan Cold Stone Creamery’in 20 ülkede bin 500 şubesi var. 1994’ten bu yana franchise veren ve son yedi yıldır uluslararası büyümeye odaklanan şirket, Brezilya, Bahreyn, Kanada, Çin, Güney Kıbrıs, Mısır, Endoznezya, Japonya, Kuveyt, Nijerya, Umman, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ma-ğazalaşrruş durumda.

Şirketin Türkiye açılımı aslında yeni bir büyüme dalgasının da parçası. Zira Türkiye ile neredeyse eş zamanlı olarak Ürdün, Malezya, Yunanistan, Pakistan, Bangladeş ve Filipinler’de de lisans anlaşması yapıldı.

İTHAL REKABET ARTIYOR

Cold Stone Creamery’in gelmesiyle ithal dondurma pazarında da rekabet çeşitlendi. Aslında ithal dondurma pazarı, toplam dondurma pazarında çok çok küçük bir alanı kapsıyor.

Ürün fiyatlarının normal dondurmanın birkaç katı pahalı olması nedeniyle, pazar limitli bir kesime hitap ediyor.

Fakat yine de kendi içinde hızlı bir büyüme yaşıyor.

Şu an pazarda şubeleşen iki önemli uluslararası marka var. Bunlardan biri, Unilever bünyesinde bulunan ve 26 ülkede faaliyet gösteren Amerikalı Ben&Jeny’s. Marka, Türkiye paza-nna 2007 yılında ginmişti.

Bir diğer önemli isim ise Alman Haagen Dazz. Eylül 2007’de îstinye Park şubesiyle Türkiye pazarına giren Haagen Dazz, yavaş ama emin adımlarla büyümesine devam ediyor.

Her iki marka da mağaza satışı dışında cirosunun önemli bir kısmını perakende satış noktalarında kutu dondurma satarak gerçekleştiriyor. Benzer stratejiyi Cold Stone Creamery de izleyecek.

EN GÜÇLÜ YERLİ

Cold Stone Creamery operasyonuyla birlikte Ülker dondurma pazarındaki büyümesini daha da hızlandıracak. Zaten bilindiği gibi Ülker, dondurma pazarının önemli oyuncularından biri.

2003 yılında, Bursa fabrikasında 10 milyon litre üretim kapasitesi ile girdiği pazarda şu an en büyük yerli üretici durumunda. Şirket tarafından çeşitli zamanlarda yapılan açıklamalarda Ülker Golfun yaklaşık yüzde 30 pazar payına sahip olduğu belirtilmişti.

GOLF İÇİN DEV YATIRIMLAR

Yurt içi üretiminin tamamını Bursa fabrikasında gerçekleştiren Ülker Golf, 10 yılda 250 milyon TL yatırım yaptığı bu fabrikada 120 milyon litre kapasiteye ulaştı. 10’uncu yılında yeni bir yatırım yapacağını açıklayan Ülker Golf, Kahramanmaraş’ta 75 Milyon TL’lik bir yatırımın altına imza atacak. Önümüzdeki yıl devreye girecek fabrika ile Ülker Golf ün toplam üretim kapasitesi 160 milyon litreye çıkacak.

Cold Stone Creamery operasyonu Ülker’e belki ciro ve hacim anlamında ciddi bir katkı sağlamayacak. Ama bu lisansın alınmasıyla birlikte Ülker, premimum dondurma pazarına da girerek dondurma pazarındaki varlığını daha da arttırmış oldu.

EMRAH GÜRKAN / EKONOMİST

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu