Amerikada Ne İşi Kurulur
Uzun yıllardır Türkiye’de Amerika’nın donut, hamburger gibi geleneksel ürünleriyle rekabet eden Türk markalan şimdi döner, simit, baklava gibi geleneksel Türk ürünlerini Amerika’ya taşıyor. Simit Sarayı, Nejat Güllüoğlu gibi markaların ardından Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Dilek Pastaneleri, Baydöner, Kasap Döner, Urfalı Hacı Bekir Sofrası, NusrEt de ABD’de mağaza açmaya hazırlanıyor.
Hamburger, donut, waffle… Türkiye’de Amerika’nın bu geleneksel lezzetlerini sunan çok sayıda marka var. Her gün yeni bir marka Türkiye pazarına yatınma soyunuyor. Bu alıştığımız trendin yanı sıra son dönemde tersi bir akım da ortaya çıkmaya başladı. Artık döner, simit, baklava, köfte gibi Türkiye’nin geleneksel ürünleri de Amerika’ya açılmaya hazırlanıyor. Türkiye’de Mc Donalds, Burger King gibi markalarla rekabet ederek kendini geliştiren şirketler şimdi Amerikalı küresel rakipleriyle kendi sahalarında kıyasıya bir mücadeleye girişmeye hazırlanıyor. Simit Sarayı, Simit & Smith, Nejat Güllüoğlu, Çiğköftem gibi bazı şirketler halihazırda var olan mağaza sayılannı artırmaya çalışırken pazara yeni girmeye hazırlanan da çok sayıda şirket var. Seyidoğlu, Tarihi Sultanahmet Köftecisi, NusrEt, Dilek Pastaneleri, Hacı Bekir Sofrası, Baydöner, Kasap Döner gibi markalar da 2015’te ABD’de ilk mağazalannı açmaya hazırlanıyor.
EN CAZİP PAZAR
ABD, 300 milyona yaklaşan nüfusu ve kişi başına düşen yüksek gelir seviyesi ile dünyanın en büyük ekonomisi. Yalnız ilk beş fast food zincirinin halihazırda toplamda 66 bin mağazası var. Bu ekonomi Türkiye’de kendine güvenen yerli markaların da dikkatinden kaçmıyor. Amerika’nın karma yapısı ülkede farklı lezzetlerin kabul edilmesine imkan tanıyor. Simit, döner, baklava, kebap gibi Türk lezzetleri Amerika’yı keşfe hazırlanıyor.
ABD pazarının şirketler açısından en büyük avantajı yüksek alım gücü. Döner, kebap gibi ürünlerde düşük hammadde maliyeti de pazan cazip kılıyor. Bununla beraber yüksek işgücü maliyetleri ve ülkeye özel mevzuatlar pazara girmek isteyen markaların dikkat etmesi gereken en kritik konular arasında yer alıyor. Pazann ihtiyacına ve damak tadına yönelik ürünler geliştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle şirketler ABD pazarında genelde bölgeyi iyi tanıyan ortaklarla ilerlemeyi tercih ediyor.
SİMİTÇİLER ÖNE ÇIKIYOR
Amerika’ya açılan şirketler arasında simitçiler dikkat çekiyor. Simit Sarayı, geçen, yıl açtığı Amerika mağazasıyla öne çıksa da aslında simidi Amerika’ya ilk taşıyan şirket Simit & Smith oldu. Burak Atay ve ortağı Bora Pekşen’in 2012 yılında New jer-sey’de açtığı Simit & Smith’in bugün altı şubesi bulunuyor. 2015’te franchise vererek büyümeye hazırlanan şirket, New York’un Queens, Brooklyn ve Long Island başta olmak üzere farklı bölgelerinde açılmaya hazırlanıyor.
Simit Sarayı ise geçen yıl kasım ayında New York 5. Cadde’de ilk mağazasını açtı. ABD pazannın kendine özel talepleri doğrultusunda ürün gamını çok geniş bir yelpazede sunan şirket, sadece unlu mamullerle değil salatalardan sandviçlere, ızgara etlerden pizzalara kadar birçok ürünü raflarına koydu. Stratejisinin pozitif geri dönüşünü de kısa sürede aldı. New York mağazası şu anda Simit Sarayı’nın Mekke’den sonra en çok ciro yapan şubesi konumunda. Giyimden gıdaya dünyanın en büyük perakende zincirlerinin yer aldığı 5. Cadde’de bir Türk markası olarak yer alarak ‘Küresel yanşta biz de vanz’ mesajı veren Simit Sarayı, ikinci mağazasını ise Times Square’de açmayı planlıyor. 24 saat yoğunluğun yaşandığı ve dünya turizminin en hareketli noktalannın başında gelen bu bölgenin çok önemli olduğunu söyleyen Simit Sarayı icra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, 2015 yılı sonuna kadar New York’ta 10 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.
TÜRK TATLISINI TANITIYOR
Nejat Güllüoğlu, ABD pazarını erken fark eden markalardan. Şirketin ülkede ikisi franchise olmak üzere altı mağazası bulunuyor. Bu mağazalann toplam ciro içindeki payı yüzde 15 civarında. Önümüzdeki iki yıl içinde ABD’de franchise sistemi ile 10 mağaza daha açmayı hedefleyen şirketin ihracat ve pazarlama müdürü Atınç Çelen, “Amerika büyük bir pazar. Nüfus yoğunluğu çok, insanların dışan-da yemek yeme ve sipariş verme alışkanlığı fazla. Her ne kadar pazarda Arap rakiplerimiz olsa da bizim ürünlerimiz kaliteli olduğu için onlara göre avantajlıyız” diye konuşuyor.
Çiğköftem ise 2012 yılında New York’ta ilk mağazasını açarak ABD pazarına giriş yaptı. Hamburger kültürünün anavatanı Amerika’da çiğköfteyi sevdirebilmek için Çiğburger isimli bir ürün çıkaran şirket, Avrupa’nın ardından Amerika pazannda yaygın bir zincir olmayı hedefliyor.
ABD’de lokasyon belirleme çalış-malan devam eden Dilek Pastaneleri, ilk şubeyi Amerikalı bir yatırımcı ile birlikte açmayı planlıyor. Daha sonra franchise sistemiyle büyümeyi hedefleyen marka, ilk üç şube için tek noktada üretim yapabilecek bir tesis kurmayı hedefliyor. ABD’de Türk damak tadına yakın Ortadoğulu ve Asyalı pek çok milletten insan olduğunu söyleyen Dilek Pastaneleri’nin ortaklarından Cabir Yazıcı, “Bu yapı bizi Amerika’da yatırıma yönlendirdi. Bu insanların gidebileceği bizim gibi konsept markalara ihtiyaç var” diyor.
ABD’DE KÖFTE SATACAK
ABD’ye açılmayı planlayan bir marka da Tarihi Sultanahmet Köftecisi. Uzun zamandır Amerikalı iş adamlarından işbirliği teklifleri alan şirket sonunda somut adım atmayı başardı. ABD’de işbirliği yapacaklan kişi ve kuruluşlarla anlaşmalannı yaptıklarını ve altı ay içinde ilk mağazayı açacaklarını söyleyen şirketin sahibi Mehmet Tezçakın, “İlk aşamada New York ve Boston’da şube açmayı planlıyoruz. Kısa vadede iki şube açılması, 2-3 yıllık orta vadede ise şube sayısının altıya çıkarılması konusunda fikir birliğine vardık” diyor. ABD pazarını yakından tanıyan, bu ülkede yerleşik girişimcilere franchise vererek büyümeyi planlayan şirket, aynca, yine işbirliği yapacağı girişimcilerle ABD’de üretim tesisleri kurarak dondurulmuş köfte pazarına girmeyi hedefliyor.
ABD’ye gitmeye hazırlanan markalardan biri de Urfalı Hacı Bekir Sofrası. 1979 yılında kurulan Hacı Bekir Sofrası’nın yönetim kurulu başkanı Hacı Bekir Yaşar, “Amerika’ya’ hiç Ur-fa’dan giden marka yoktu. Biz yaptığımız araştırmalar sonucunda böyle bir ihtiyaç olduğunu gördük ve orada mağaza açmaya karar verdik” diyor. İlk mağazalarını kendisi açmayı planlayan şirket, altyapıyı oturttuktan sonra franchise vererek büyümeyi planlıyor. Amerika’nın tamamında önümüzdeki beş yılda 50 restoran açmayı hedeflediklerini söyleyen Hacı Bekir Yaşar, “Amerika’ya 10 milyon dolar yatırım yapacağız. İlk aşamada ustalarımızı, çalışanlarımızı Türkiye’den götüreceğiz” diye konuşuyor.
DÖNERCİLER DE ABD YOLUNDA
Bay Döner de ABD pazarına girmek için sıkı bir hazırlık sürecinde. Pazara giriş stratejileriyle ilgili ABD’de Georgetown Üniversitesi ile kapsamlı bir ön çalışma da yapan şirket, stratejisini bu çalışma doğrultusunda hazırlayacak. Önümüzdeki iki yıl içerisinde ABD’de belirli bir bölgeye odaklanmış açılışlar yapacaklarını söyleyen Baydöner CEO’su Bülent Polat, “Ama öncesinde modelimizi tüm detayları hazırlamak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor” diyor. Dönerin Amerika’da da tercih edilen bir ürün olduğunu söyleyen Polat, “Ancak kaliteli ve kurumsal oyuncu yok denecek kadar az. ABD pazarı bu açıdan ilgimizi çekiyor” diye konuşuyor. Şirket, ilk etapta ABD’nin kuzeydoğusunda yedi büyük kentin yer aldığı Washing-ton DC ve New York metro bölgelerine odaklanmayı planlıyor. İlk açılışı takip eden beş yıl içinde 100 mağaza açılması hedefleniyor, tik etapta pazara kendisi girmeyi planlayan şirket, modelin oturmasının ardından franchise vermeyi planlıyor.
DÖNERE İLGİ BÜYÜK
ABD pazarını markaja alan bir başka döner markası ise Kasap Döner. Sarıtaş Et’in bir yatırımı olarak 2010 yılında faaliyete başlayan Global Restoran’m bir markası olan Kasap Döner, son dönemde yurtdışına odaklanmış durumda. Lefkoşa’da ve Bakü’de büyümeyi planlayan şirketin hedef pazarlarından biri de Amerika. ABD’de Türk dönerine karşı büyük bir ilgi ve talep olduğunu düşünen şirket yetkilileri 2015’te Manhat-tan’da bir şube açmayı hedefliyor.
Doğuş Grubu tarafından satın alındıktan sonra büyüme ivmesine giren NusrEt de Amerika’ya açılacak. Amerika’ya açılmak için ön hazırlık yapan şirket, şimdilik detay paylaşmak istemiyor.
Şirketlerin Amerika planları
Simit Sarayı: ilk mağazasını açan şirket 2015 yılı sonuna kadar New York’ta 10 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Simit & Smith: New York’ta Queens, Brooklyn ve Long Island’a açılmaya hazırlanıyor.
Nejat Güllüoğlu: iki yıl içinde franchise sistemi ile 10 mağaza daha açacak.
Dilek Pastaneleri: ilk şubeyi Amerikalı bir yatırımcı ile birlikte açmayı planlıyor.
Tarihi Sultanahmet Köftecisi: iki yılda şube sayısını altıya çıkaracak.
Urfalı Hacı Bekir Sofrası: Önümüzdeki beş yılda 50 restoran açacak.
Bay Döner: Beş yılda 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Çiğköftem: New York ve New Jersey’de büyüyecek.
Kasap Döner: ilk şubesini Manhattan’da açacak.
ben her zaman derim almanyada döner gider diye amerika da da gider
20 yıldır Akdeniz ve içanadolu bölgesinde turistik tesisler avm ler akaryakıt istasyonlarına teknik hizmet vermekteyim.
Satın alma birimleriyle düzenli 2 li ilşkilerim mevcuttur.
Sektörden veya sektör dışından yenilikler aramaktayım ilgilenenlerin
05438543093 irtabat geçmesi rica olunur
not
1) bir ürünüm var ama piyasaya açılacak nakitim ve pazarım yok diyorsanız
2)Veya türkiyede sadece bende bu üründen var diyorsanız
iletişim 05438543093