Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Ambulanslara Yeni Standartlar Getirildi

Acil yardım istiyorlar!..

Acil sağlık hizmetlerinin olmazsa olmazı ambulanslara yeni standartlar getirildi. Ek standartlara uymak için son tarih 31 Mart. 2012 model bir ambulansın yenilenmesinin maliyeti bile 15-20 bin lira. Birçok firma yeni süreçte zorlanıyor.

ambulanslar

HASTA naklinde kurtarıcı olarak iş gören ambulans şirketlerinin sahipleri bu defa kendileri için yardım arayışında. Bunun nedeni ise, ambulanslara getirilen yeni standartlar. Standartlara uymak için son tarih 31 Mart ama hiçbir şirket ek standartlar konusunda henüz adım atmış değil,Aslında Türkiye’de ambulanslarla ilgili standartlar ‘TS EN 1789’ adıyla ilk olarak 2006 yılında getirildi. Ancak standartlarda Avrupa Birliği’ne uyum açısından eksikler tespit edilince, bu yılın başında Ek-C belgesi ile ek standartlar getirildi. Ayrıca daha önce Sağlık II Müdürlükleri tarafından yapılan ambulans denetimlerinde ipleri eline Türk Standardlan Enstitüsü (TSE) aldı.

Yeni durum ambulans hizmetleri veren özel şirketler acısından adeta kaos yarattı. Çünkü 2012’nin son aylarında alınan yeni bir ambulansta bile yeni standartlara göre eksikler bulunuyor. En yeni ambulanstaki eksiklerin giderilmesinin maliyeti bile 15-20 bin lirayı buluyor. Daha eski modellerde ise standartlara uyum için 30-40 bin liralık harcama yapmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin ambulansları da aynı durumda. Türkiye’deki ambulansların yenilenmesi için en az 100 milyon lira harcanacağı hesap ediliyor.

Faaliyetteki ambulansların tümünün ocak ayında getirilen ek standartları nisana kadar tamamlaması gerekiyor. Özel ambulans şirketleri sürenin çok kısa olmasından şikayetçi. Ayrıca yenileme işlemlerini yapma yetkisine sahip yalnızca yedi şirketin olması da sıkıntı yaratıyor. Diğer taraftan kısa bir süre kalmasına rağmen hiçbir ambulans şirketi yenileme için düğmeye basmış değil. Bunun nedeni ise yeni standartlarla ilgili olarak esneklik ya da süre uzatımı sağlanacağına yönelik beklentilerin olması.

112’NİN 3 BİN AMBULANSI VAR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ] 12 Acil Servis’in 21 Şubat itibariyle 3 bin ambulansı var. Sağlık Bakanlığı, şubat ayının başında filosuna 486 yeni ambulans katıldığını açıkladı. 11 ve ilçe belediyeleri, kendi ambulanslarına sahipler, ayrıca ambulans şirketlerinden de hizmet alıyorlar. Türkiye’deki tüm hastanelerin demirbaşlarında mutlaka bir iki ambulans bulunuyor. Öte yandan genel olarak acil sağlık hizmetlerini ihaleyle özel ambulans şirketlerine veriyorlar.

Türkiye’de uzun yıllardan bu yana özel sektör de ambulans hizmetleri veriyor. Medline acil sağlık hizmetleri veren şirketlerin en büyüğü. Esas Holding çatısı altındaki Medline’ın 40 ambulansı bulunurken, Hidayet Aslan’ın sahibi olduğu May-Day Marmara Ambulans şirketinin yedisi acil yardım, beşi hasta nakil olmak üzere 12 ambulansı var. Şirketin Mesul Müdürü Dr. Hüseyin Aras, Beşiktaş ve Maltepe belediyelerinin yanı sıra, yerli ve yabancı sigorta şirketlerine anlaşmalı kurum olarak hizmet verdiklerini söylüyor. Yenilenen standartların kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirten Dr. Aras, “2012 model arabalarda bile eksikler varmış. Yeni standartlar bize mali külfet getirecek. Çok kısa bir sürede değişim isteniyor” diyor.

ACİL AMBULANSI 160-200 BİN LİRA

Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi’nin ambulans hizmetlerini de üstlenen Kartal Ambulans şirketinin ortaklarından Perihan Kart, dördü nakil, ikisi acil hizmetlerde kullanılan altı ambulansları olduğunu belirtiyor. 2005 yılından kurulan şirketin ambulanslarının tamamı iki ile üç yaş arasında. Getirilen yeni standartlar nedeniyle kafalarının karıştığını belirten Kart, yeni donanımların kendilerine 26 ila 30 bin lira arasında maliyet getireceğini söylüyor.

2013 model Mercedes 315 serisi bir ambulansın nakil aracı donanımlı fiyatı ortalama 140 bin lirayı bulurken, acil ambulansların donanımlı fiyatı ise bulundurdukları cihazlara bağlı olarak 160 ile 200 bin lira arasında değişiyor.

7 DONANIM ŞİRKETİ VAR

Türkiye’de 2006’da ambulans donanımı yapan 20’ye yakın şirket varken, şimdilerde TSE’nin yetkilendirdiği şirket sayısı yediye inmiş durumda. Bu firmalardan biri de Bursa merkezli Kurtaran Ambulans. Yılda 250 ambulans donanımı yapıp yurtiçi ve yurtdışına satan şirketin genel müdürü İsmail Gümüş’ün verdiği bilgiye göre ek standartlar üç ana noktada önemli düzenlemeler getiriyor. Bunlardan biri, daha önce genellikle MDF’den olan ambulans dolaplarının tamamının artık yanmaz malzemeden yapılması zorunluluğu. Türkiye’deki ambulanslarda genellikle sulu kalorifer sistemi kullanılırken artık gazlı kalorifer sistemi kullanılması şart koşuluyor. Mevcut ambulanslardaki Mİ sınıfı koltuklar da artık istenmiyor. Yeni kriterlere göre koltukların sağlamlık testini geçmesi gerekiyor. Ambulanstan itfaiye aracına, polis arabasından yayın araçlarına kadar birçok aracın donanımını yapan Kocaeli merkezli Dorser Otomotiv’in Satış Müdürü Hüseyin Tokuç, yeni donanımlarla ilgili belirsizliğin sürdüğünü söylüyor. Ambulans şirketleri teklif almasına rağmen henüz kendilerine ulaşan sipariş olmadığını belirtiyor.

Rahime Baş Uçar / Para Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu