Alo, yapay zekâyla mı görüşüyorum?
Google, geçtiğimiz günlerde Duplex adlı robot sesli asistanı tanıttı. Duplex’in konuşması gerçek insan sesinden ayırt edilemiyor. Google bu konuda çok iddialı. Bu alanda artık yeni bir dönem başladı…
KENDİSİNİ yapay zeka teknolojilerine adayan dev teknoloji markası Google, son ayların popüler yapay zeka uygulama alanlarından sesli asistanın, insanla ne kadar iyi diyalog kurabileceğini gösterdi. “Hey Google” komutuyla insanla iletişime geçmesini sağlayabileceğiniz ve sorular yöneltebileceğiniz, Google’un geçen yıl sonunda satışa sunduğu akıllı sesli asistan Google Home, insanlara yardım etmek ve işlerini kolaylaştırmak üzere geliştirilmişti. Bu ürünle pazarında yer alan Google, geçen hafta tanıttığı, ancak henüz piyasaya sürülmeyen Duplex isimli yapay zekalı robotuyla “sesli asistan” yarışında rakiplerine 1-0 fark attı. Duplex, insanları “kandırabilecek kadar” mükemmel konuşarak yapay zekanın “öğrenme konusunda” ne kadar yetenekli olduğunu ispat etti.
Google CEO’su Sundar Pichai, “yapay zekalı teknoloji asistanı” Duplex’in tanıtımını yaparak geldikleri noktada “yapay zekalı bir robotun” sesinin insan sesinden ayırt edilmesinin ne kadar zor olduğunu anlattı. Yazılımcılar için her yıl düzenlenen toplantıda bu yeni teknolojiyi tanıtan Pichai, Duplex’in bir kadın sesiyle kuaför salonunu ve bir erkek sesiyle bir restoranı aradığı ses kayıtlarını dinletti. Youtube’da kolaylıkla bulup dinleyebileceğiniz bu kayıtlar gerçekten etkileyici.
AKSANI BİLE ANLADI
Yüzde 100 akıcılıkla olmasa da, chatbot şaşırtıcı bir şekilde insan konuşmasını taklit edebiliyor. Öylesine ki, telefon hattının diğer ucundaki kişiye konuşurken “hımmm”, “eee” gibi gayet insani sesli tepkiler vererek karşısındakinin bir robotla konuştuğunu fark etmemesi için elinden geleni yapıyor. Üstelik diyaloglarda boşluğa düşmüyor. Yazılımın yapay zekası, karşısındaki kişinin konuşmasındaki tüm nüansları anlayabiliyor. Hatta bir restoran rezervasyonu için aradığında Asyalı olan ve aksanlı bir şekilde İngilizce konuşan kadınla hatasız bir şekilde iletişim kurabiliyor. Google mühendisleri Yaniv Leviathan ve Yossi Matias, “İnsanlar düşünürken hımmm, eee gibi sesler çıkarıyor” diyerek robotu ellerinden geldiğince “insansı” yapmaya çalıştıklarını söylüyor.
Duplex ile sesli asistan yarışında başka bir boyut açan Google’ın CEO’su Sundar Pichai, “Bu teknoloji üzerinde yıllardır çalışıyoruz. Hala devam ediyoruz. Bu teknolojiye sahip olmak için çok çalışacağız” derken, bu asistanın insanın işini kolaylaştıracağmı, özellikle iş yaşamında günlük hayatına büyük destek sağlayacağını söylüyor.
KÖTÜYE KULLANILABİLİR
Google, yazılımcılarla medya mensuplarından oluşan 7 binden fazla kişi önünde yaptığı sunumuyla, geçen yıl yapay zeka çalışmalarını iki katma çıkararak ne kadar doğru bir karar aldığını göstermiş oldu.
Dünyanın önde gelen teknoloji markaları gibi, “yapay zeka bir yana, Dünya bir yana” diyen Google, yapay zeka çalışmalarını Google Al isimli yeni bir bölümde yürüteceğini yine geçtiğimiz günlerde açıklayarak bu alanda yapılacak çok fazla işin olduğunun sinyallerini verdi.
Google, Duplex üzerinde çalışmaya devam edecek. Ancak şimdiden Dup-lex ile ilgili etik soruları gündeme geldi. Test konuşmalarında olduğu gibi, kişinin karşısındakinin bir robot olduğunu bilmemesi “Adil, hatta yasal değil” şeklinde yorumlanırken, insanları kandırmanın doğru olmadığını düşünenler var. Londra’daki Future Advocacy kuruluşunun yapay zeka politikaları ve uygulamaları uzmanı Matthew Fenech, “Duplex çok etkileyici, ancak diğer yandan böyle bir teknoloji kötü amaçlar için de kullanılabilir” uyarısında bulundu.
Instagram’da 3.5 milyar fotoğraf kullanıldı
Yapay zekanın birincil malzemesi veri. Yapay zeka algoritmaları ne kadar çok veri alırsa o kadar iyi “eğitiliyor”. Bu nedenle insanların fotoğraflarını yüklediği Instagram, bir algoritmanın eğitilmesi için mükemmel bir fırsat sunuyor.
Facebook’un iki hafta önce düzenlenen yıllık F8 Konferansı’nda, kardeş sosyal medya kuruluşu Instagram’daki 3.5 milyar fotoğrafın “yazılımlarının eğitimi için” nasıl kullanıldığı anlatıldı. Facebook Teknoloji Baş Teknoloji Yetkilisi Mike Schroepfer yaptığı konuşmada, insanların etiketlediği fotoğraflar sayesinde yazılımlarını daha akıllı hale getirdiklerini anlattı. Makinelerin nesneleri tanımak için etiketlerden faydalandığını belirten Schroepfer, etiketlenmemiş bir nesnenin yazılım için bir değeri olmadığını, yazılımın bu nesnenin ne olduğunu anlayamayacağını söyledi. Bu nedenle söz gelimi bir yazılımın fotoğraftaki nesnenin elma olduğunu anlaması için, daha önce etiketlenmiş elma fotoğraflarıyla defalarca eğitilmiş olması gerekiyor. Schroepfer, diğer yapay zeka şirketleriyle karşılaştırıldığında Instagram’daki milyarca verinin Facebook’un yapay zeka sistemlerinin etkinliğini test etmek için büyük bir avantaj sağladığını belirtti.
Facebook’un fotoğrafların etiketlerle uyumluluğunu anlamak için VVordNet isimli dil veri bankasından yararlandığı, bu eğitim sayesinde Facebook’un söz gelimi bir fotoğraftaki kuş türünü ayırt edebildiği belirtiliyor. Facebook’un 22 gün süren eğitimi sonrasında 330 grafik işlem ünitesi oluşturmuş durumda. Bu eğitimin görme engelli Facebook kullanıcılarının fotoğrafları sesli bir şekilde tarif edilmesi için kullanılacağı ifade ediliyor.