Almanyada üç genç girişimci krizden patron olarak çıktılar
Almanya’da birçok kişi mali kriz nedeniyle işine son verilmesini bir fırsat olarak değerlendirdi ve bu talihsizliği hayallerindeki şirketi kurmak için kullandı.
Alman Kalkınma Bankası KFW’nin verdiği bilgilere göre, 2009 yılında bir önceki yıldan yüzde 10 daha fazla yeni firma kuruldu. Ve bu firmaları kuran girişimcilerin beşte biri daha önce işsizdi. Ancak sadece mali kriz nedeniyle işsiz kalanlar değil, birçok çalışan krizi patron olmak için bir fırsat olarak kullandı.
Almanya’nın Bonn kentinde yaşayan Jan Philipp Hinrichs ve 2 arkadaşının macerası da çatı katındaki bir dairenin mutfağında başladı. Üç genç girişimcinin 2009 yılında kişisel birikimleriyle küresel mali kriz sırasında kurdukları “Captcha Ad” adlı firma bugün Universal Pictures gibi çok değerli müşterilere sahip.
Hem güvenlik hem reklam
Hinrichs’in firması internet sitelerinde uygulanan ve “captcha” adı verilen güvenlik sistemine yeni bir soluk getirmiş. Bu sistem özellikle formların altında bulunan deforme edilmiş bir harf ve rakam kombinasyonunun kullanıcı tarafından yeniden girilmesine dayanıyor. Amaç bu şekilde formun gerçekten insan elinden çıktığının doğrulanması. Hinrichs ve ekibinin geliştirdikleri güvenlik sistemi ise deforme edilmiş kombinasyonlarla değil, bir video ile çalışıyor.
Jan Philipp Hinrichs sistem hakkında şu bilgileri veriyor: “Okunması zor harf ve rakam kombinasyonları yerine kısa reklam videoları hazırlıyoruz. 15 saniyelik bu görüntülerin içeriğiyle ilgili bir soru yöneltiliyor. Örneğin videodaki BMW X5’in rengi neydi? Bunlar kullanıcının daha ilk saniyeden yanıtlayabileceği sorular. Doğrulama bu yanıtla geçiliyor. Sonuçta istek dışı iletimleri engellemek için captcha uygulamasından çok daha güvenli. Üstelik aynı zamanda tek başına yeni bir reklam formatı.”
Her an her şey olabilir
Sistem için ABD ve Almanya’da patent başvurusunda bulunan üç genç girişimci, uluslararası birçok ödüle layık görüldü. Hinrichs’e göre bu başarının sırrı çelik gibi sinirlerde yatıyor. Çünkü iş piyasasında ne zaman ne olacağı belli değil ve başarı gibi başarısızlık da her an mümkün.
Bonn Üniversitesi İş Kurma ve Geliştirme Danışmanlığı Bölümü’nden Michael Burkhard Piorkowsky, Almanya’da yeni iş kuranlar için birçok danışma merkezi ve farklı finansman yöntemleri olsa da çok önemli bir eksik bulunduğuna dikkat çekiyor: “Girişimcilik konusunda esas itibarıyla bir olumlu düşünce yoksunluğumuz var. Prensipte girişimcilere olumlu yaklaşıldığı hep söylenir, ancak üstelediğinizde sıklıkla girişimcilere genelde kuşkuyla yaklaşıldığını görürsünüz. Diğerleri onlara bazen eleştirel, bazen de kıskançlıkla bakar. Çünkü bu insanlar aktif bir biçimde kendi çizdikleri rotanın peşindedir.”
“Başarı dış etkenlere bağlı”
Yeni girişimcilerle sürekli iç içe olan Piorkowsky bu kişilerin yaşadıkları başlıca sıkıntının, firmayı kapatmak zorunda kaldıklarında başarısız damgası yemeleri olduğunu kaydediyor. Ancak Piorkowsky bir firmanın başarısının birçok dış etkene bağlı olduğunun altını çiziyor.
Hinrichs ve ekibininse şu an için başarısız olmak gibi bir korkusu yok. Firma yakında Münih ve Hamburg’da da iki şube açmayı planlıyor. Ayrıca önlerinde çok daha büyük hedefler var. Müşterilerinin arasına Google ve Microsoft’u da eklemek.