Akıllı İnsülin Bandı Ezber Bozacak
Biyouyumlu malzemeden yapılan bant hem hızlı çalışıyor hem de kullanımı çok basit. Bandın minik iğneleri insülin ve glikoz seviyesine duyarlı enzimlerin bulunduğu mikroskobik depolama birimleriyle doldurulmuş. Akıllı insülin bandını geliştiren ekipten Jiching Yu bu depolama b irimlerini doğ ada hayli kolay bulunabilecek iki malzemeden üretilen yapay keseciklerin oluşturduğunu söylüyor.
Bant kandaki şeker seviyesi çok yükseldiğinde enzimleri serbest bırakıyor. Proceedings of the National Aca-demy of Sciences’da yayımlanan çalı ş mada tip 1 di yabetli denek farelerde umut verici sonuçlar elde edildiği belirtiliyor. Araştırmacılar aynı başarıyı bir sonraki aşama olan insanlardaki klinik denemelerde de görmeyi umut ediyor. Çalışmada bant, farelerin kan şekerinin 9 saat düşük seviyede kalmasını sağladı. Fareler insüline insanlardan daha duyarlı olduğu için insanlarda etki süresinin daha uzun olacağı düşünülüyor.
Dünyada yaklaşık 387 milyon kişi diyabetten muzdarip. Bu hastalar kan şekeri seviyelerini parmak uçlarından aldıkları kan ile test ediyor, izliyor ve insülin iğnesi yapıyor. Yanlış dozda insülin enjeksiyonu ise hastada ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Ekibin diğer bir araştırmacısı diyabet sorununa sahip olmanın en zor yanının insülin enjeksiyonu yapmaktan, kan şekerini kontrol etmekten daha çok kişinin bu işlemleri hayatı boyunca günde bir kaç kez yapmak zorunda kalması olarak açıklıyor. Geliştirdikleri insülin bandının bu zorlukları ortadan kaldıracağını umut ediyor.