Akıllı Ev Teknolojisi Yeni Bir Sektör Yarattı
Nesnelerin interneti (loT) sayesinde fiziksel nesneler hem kendi aralarında hem de daha büyük sistemlerle iletişim ağı kurulabiliyor. Akıllı ev konseptinde yer alan ürün ve hizmetler birkaç yıldır birbirlerine entegre olma imkanına kavuştu.
Akıllı evler, hepimizin çocukluktan beri hayal ettiğimiz bir konsept aslında. Bu hayalimizi de önemli ölçüde bilim kurgu filmlerine ve çizgi filmlere borçluyuz. Muhtemelen akıllı ev deyince birçoğumuzun aklına Jetgiller çizgi filmindeki ev ortamı geliyor. Çizgi filmde, karakterler bir düğmeye basınca istediği yemekler önüne geliyor, gardroptan istediği kıyafetler ütülenip üstüne giydiriliyor, evin robotu evi bir çırpıda temizleyebiliyordu.
Çizgi film 1960’lı yılların yapımıydı. O günlerden bu yana hayal mahsulü dediğimiz birçok gelişme adım adım gerçeğe dönüşmüş durumda. Akıllı evden kastımız bir evde yer alan tüm fiziksel nesnelerin, cihazların akıllı hale gelip otomasyonla çalıştırılması ve bu cihazların uzaktan komutlarla yönetilmesi sürecidir. Özellikle son 10 yıldır akıllı ev konseptinde etkileyici teknolojik gelişmelere şahit oluyoruz. Fakat bu gelişmeleri birbirine.entegre olarak çalıştıracak platformlar geliştiremiyorduk. Akıllı ev konseptinin bir bütün olarak entegre çalışmasının ardında yatan teknoloji ise nesnelerin internetidir (IoT). IoT ile fiziksel nesneler hem kendi aralarında hem de daha büyük sistemlerle iletişim ağı kurulabiliyor. Bu nedenle akıllı ev konseptinde yer alan ürün ve hizmetler son birkaç yıldır birbirlerine büyük oranda entegre olma imkanına kavuştu. Statista’nın araştırmasına göre 2017 yılındaki akıllı ev pazar hacmi 33.5 milyar dolar. Statista 2022 yılında global pazar hacminin yıllık 112 milyar dolar olmasını öngörürken, McKinsey (2015) ise 2025 yılındaki nesnelerin internetinin akıllı ev konseptinde oluşturacağı yıllık pazar potansiyelinin 200-350 milyar dolar arasında olacağını öngörüyor.
AKILLI EV EKOSISTEMİ
Güvenlik
Akıllı kameralar, akıllı sensörler, akıllı pencere ve kapı sistemleri sayesinde yangın, su basması, hırsızlık, gaz kaçağı gibi durumlarda etkileşim içinde oldukları itfaiye, polis merkezi, acil sağlık yardımı gibi destek kuruluşlarına anında bildirim yapılabiliyor. Ayrıca gelmekte olan tehlikelere karşı proaktif bir yaklaşım gösterme imkanı da oluyor.
Enerji yönetimi
Bir evin enerji tüketimi aylık giderleri içindeki en büyük maliyet kalemlerinden birisidir. Dolayısıyla enerji maliyetlerindeki en ufak bir tasarrufun bile büyük bir mali kazancı olmaktadır. Akıllı termostatlar ve akıllı ısı sensörleri sayesinde evinizin enerji ihtiyaçlarını ve maliyetlerini etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.
Eğer evinizin total enerji
kullanımı ve ihtiyacı anlık olarak hizmet sağlayıcı firmalara iletilebilirse hem en uygun fiyatlamayla en uygun alternatifler arasından otomatik seçim yaparak enerjinizi satın alabilir hem kullanımınızı kendi bütçenize göre otomatik ayarlayabilir hem de enerji yükünüzün kritik seviyelere gelmesinden kaynaklı potansiyel arıza durumlarını oluşmadan önleyebilirsiniz. Akıllı sistemler sayesinde seyahat programlarınıza, ev-ofis kullanım saatlerinize göre aydınlatma, ısıtma gibi kullanımları otomatik olarak optimize edebilirsiniz.
Sağlık yönetimi
Akıllı evlerdeki sağlık yönetiminin ana amacı hane halkının sağlıkla ilgili gelişmelerini izlemek ve buna göre acil durumlarda ilgili uzman kişilere ve sağlık kuruluşlarına bildirim yapmaktır. Vücut sağlığını ölçen giyilebilir akıllı sağlık cihazları özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik sorunları olan hastalar gibi bakım ihtiyacı yüksek olan insanlar için sıkı bir takip kontrol sistemi sunabiliyor.
Günlük ev işleri
Basitçe düşündüğümüzde her evde yemek yapılması, ortalığın temizlenmesi, çamaşırların yıkanması, kurutulması, ütülenmesi gibi birçok temel iş var. Bir yılda ayrılan süreyi hesaplayınca ortaya çok büyük bir emek ve zaman maliyeti çıkıyor. Bu nedenle ev aletleri akıllandıkça bu yüklerimiz gittikçe azalacak.
Market alışverişleri
Yoğun iş yaşamından dolayı birçok kimse market alışverişine yeterince zaman ayıramıyor. Akıllı stok sensörleri sayesinde market malzemelerinin konduğu akıllı dolaplarda stok durumu anlık olarak kontrol edilip belli bir stok değerinin altma indiğinde otomatik olarak en uygun marketlerden en uygun fiyatlardaki ürünleri bulup kendi kendine sipariş verebilir. Bunun için sizin evde müsait olduğunuz zamanları bilen kişisel takviminizden öğrenip ona göre sizin uygun olduğunuz vakitlerde evinize teslim edilmesini organize edebilir.
Medya ve eğlence
Evdeki TV izleme, müzik dinleme keyfinizi maksimum seviyeye çıkarmak için firmalar harıl harıl çalışıyor. Belki de günlük hayatta etkisini en hızlı gördüğümüz ve müşterisi olduğumuz alan burası. Hem medya oynatıcısı akıllı TV’lerimiz, hoparlörlerimiz hem de bizatihi medyanın sahibi olan film-müzik platformları çok yoğun bir şekilde kişisel modunuz ve keyif alışkanlıklarınızla kendi ürün ve hizmetlerini eşleştirmeye yönelik sistemler tasarlıyorlar.
Güne akıllı uyanış
Geçmiş yıllarda bugün için öngörülen teknolojik ilerlemelere bugün artık çok sıradanmış gibi davranıyoruz. Muhtemelen bir süre sonra akıllı evlerle ilgili bugün hayal ettiğimiz şeyler yakın gelecekte gündelik hayatımızın bir parçası olmuş olacak. Örneğin kişisel takvimimizdeki bilgilere göre bizi en uygun saatte, en uygun müzikle ve ortam kokusuyla uyandıran akıllı alarm cihazlarımız, bizim uyanma saatimizden birkaç dakika önce tostumuzu hazırlayan, çayımızı demleyen akıllı mutfak robotlarımız, gideceğimiz yerin ortamına göre bize en uygun kıyafet kombinini oluşturan ve bizi giydiren akıllı gardroplarımız belki de 3-S yıl içerisinde olmazsa olmazlarımız haline gelecekler.
Yazı Şerafettin Özsoy