ABD’de bir üniversite, global mutluluk listesi hazırladı
En mutlu: Danimarka
En mutsuz: Togo
ABD’de bir üniversite, global mutluluk listesi hazırladı. Yoksulluk, işsizlik, ailevi durum ve hastalık gibi unsurların göz önüne alındığı araştırmada dünyanın mutlu ve mutsuz insan toplulukları belirlendi…
HAYATINIZDAN memnun musunuz? Mutlu bir yaşam sürüyor musunuz? Diğer ülke insanlarından daha mı iyi durumdasınız, yoksa daha mı kötü? Bu soruların cevaplarını sizin için ABD’deki Columbia Üniversitesi araştırdı. Üniversitenin bünyesinde bulunan Yeryüzü Enstitüsü, “Mutlu Ülkeler” sıralamasını geçen hafta yayınladı. Araştırmaya göre Danimarka, Norveç, İsviçre, Hollanda ve İsveç, dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı ülkeler olarak belirlendi.
156 ülke arasında yapılan araştırma, Ruanda, Burundi, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Benin ve Togo’nun, en mutsuz insanların yaşadığı ülkeler olduğunu ortaya koydu. ABD, 17’nci sırada yer bularak 14’üncü Birleşik Arap Emirlikleri’nin bile arkasına düştü. Ingiltere 22’nci, Almanya 26’ncı, Japonya 43’üncü, Rusya 68’inci, Türkiye 77’nci, Çin 93’üncü oldu.
Enstitü, araştırmasını ikinci kez yaptı ama kolay değil tam beş yıl bu konu üzerinde çalıştı. Çıkan en ilginç sonuç, insanların beş yıl öncesine oranla daha mutlu ve daha cömert olduğu yönündeydi. Avrupa’daki ekonomik kriz, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya’yı geriletirken, en büyük düşüşü Mısır yaşadı. Arnavutluk, Angola ve Zimbabwe, mutluluk basamaklarında yükselerek sürpriz yaptılar.
Latin Amerika ülkeleri, Karayipler ve Afrika’da “Sahra altı” olarak bilinen ülkelerin mutluluk düzeyi küçük bir oranda da olsa arttı. Üniversitenin bilim adamları, yoksulluk, işsizlik, ailelerin parçalanması ve hastalıkların, mutsuz olmakta başlıca etkenler olduğunu belirledi. Yapılan açıklamada, “Daha mutlu bir dünya istiyorsak, mental hastalıkların üstesinden gelmeliyiz. Çünkü en büyük etken bu” denildi.
Çalışma yeni, fakat fikir 1972 yılma kadar uzanıyor. Bu tarihte Bhutan’m eski krallarından Jigme Singye Wangchuck, “mutluluk ekonomisi” kavramını ortaya atmıştı. O yıllarda İngiltere, Almanya ve Güney Kore, bu tanıma uygun bir ekonomi profili çiziyordu. Fikir, Birleşmiş Mil-letler’in hoşuna gitti. Üye ülkeleri bu alanda çalışmalar yapmaya teşvik etti. Fikre pek fazla itibar eden olmayınca işi, Co-lumbia Üniversitesi üstlendi. Üniversite, New York’ta bulunuyor ve bir “araştırma üniversitesi” olarak tanınıyor. “Columbi-a’nm Küresel Merkezleri” adı altında dünyanın pek çok kentinde araştırmalar yürütüyor. Bu kentler arasında İstanbul da var. Pulitzer Ödülü’nün yönetimini de üstlenen Columbia Üniversitesi’nin mezunları arasmda üç ABD başkanı dahil 29 devlet başkanı, 26 Akademi Ödülü sahibi, dokuz ABD Yüksek Mahkeme başkanı ve halen yaşayan 20 milyarder bulunuyor.