A4 İsimli Yeni Nesil Süt Sağma Robotu
Köyde yaşamayan yada bir hayvan çiftliği görmeyen evinde içtiği sütün nasıl oluştuğu hakkında pek bilgi sahibi değildir. Tek bildikleri sütün inekten sağılarak meydana geldiği. Köyde yaşayanlar veya yaşamış olanlar hayvancılıkta süt sağmanın bir tabureye oturup yada yere eğilerek saatlerce inek sağmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirler. Amerikada gerçekleşen fuarda ilginç bir inovasyon yada iş fikri diyebiliriz inek sağma makinesi üretildi.
Amerika’da gerçekleştirilen Dünya Süt Sığırcılığı Fuarına katılsaydınız gelişen süt sığırcılığı teknolojisine hayran kalabilirdiniz. Burası dünyanın en büyük süt sığırcılığı fuarı, 90 farklı ülkeden 65 bin katılımcıya ev sahipliği yapıyor, fuarda ayrıca yarışmalara katılmak veya açık artırmalarda satılmak üzere 2500’den fazla inek bulunuyor.
Fuardaki en ilginç inovasyonlardan biri Hollandalı şirketin Lely Astronaut A4 isimli yeni nesil süt sağma robotu. Bu alay edilerek geçiştirilecek bir buluş değil ve gerçekten harika.
A4, süt sağma işleminde insana ihtiyaç duymuyor. Çiftçiler böylece kendilerine daha çok zaman ayırabilirler; yemek pişirebilir, kitap okuyabilirler. Süt sağma aşamaları şu şekilde işliyor: Süt sağma bölmesine ineği kimsenin taşımasına gerek yok, inek kendi kendine oraya gidiyor çünkü orada harika bir yem olduğunu öğreniyor (oradaki yem ineklerin normal yeminden daha yüksek protein içeriyor ve inekler de bu kalite farkını anlıyorlar). Süt sağma işlemi esnasında her bir inek eşit miktarda yem yiyor.
A4 makinası ineğin tasmasını tarıyor ve sağdığı ineği kaydediyor. Makinanın hafızasında her bir ineğin verdiği süt miktarı, iştahsız olup olmadığı (makina bölmesinde yediği yem miktarına dayanarak) ve meme damarından elde edilen nabzı var.
A4 ineğin süt verme saatlerini de belirliyor: eğer bir inek sağıldıktan kısa bir süre sonra makinanın bölmesine girerse yem kaldırılıyor kapı açılıyor ve inek bölmeden dışarı çıkıyor. İnek dışarı çıkmazsa sistem alarma veriyor ve çiftçi gelip ineği çekiyor.
İnek bölmeye girince karbon fiber, paslanmaz çelik bir robot kol ineğin memesine doğru iniyor, lazerle tarayarak meme başını buluyor ve saniyeler içinde dört tane kap meme uçlarına bağlanıyor. Bir video kamera ineği üç boyutlu olarak izliyor. İnek yerinden oynarsa buna mukabil robotik kol da yer değiştiriyor.
Makina ayrıca otomatik olarak iki kez meme uçlarını yıkıyor: ilkinde memeden süt akışını uyarmak için ikincisinde ise temizlik amaçlı. Her bir süt sağımı bittikten sonra süt kapları temizlik istasyonunda sıcak su ve buharla temizleniyor.
Süt toplandıktan sonra süt ve inek sağlık açısından analiz ediliyor. Bu çeşitli şekillerde yapılıyor: sütün rengine, akışkanlığına, elektrik iletkenliğine (bu enfeksiyon ya da başka problemlere delalettir) bakılıyor. İletkenliğin esprisi şu; enfeksiyon kan akışını hızlandırır, kanın içinde mineraller vardır, mineraller de iletkendir.
A4 günde 180 ineği sağabilmekte. 60 adet ineği günde üç defa sağmak üzere tasarlanmış. Fiyatı 210 bin dolar civarında. Ve en çılgıncası da şu: bu tam otomatik, 3D kameralı, lazerli, karbon fiber ekipmanlı, spektral analiz sistemli makinayı görünce 210 bin dolar insanın gözüne o kadar da çok gelmiyor.
Süt sağım teknolojilerinde başka ne gibi inovasyonlar görürüz bilinmez ama insan bu teknolojiyi görünce kendine bir inek çifliği kurmak istiyor.
günde 60 ineği sağacak yani 180 bin liralık inek için 350 bin liralık makina mı alıcaz