Gümrük Arama-Tarama Kamyonu İş Fikirleri
Gümrük Arama-Tarama Kamyonu-İş fikirleri
İş fikri: Gümrük ve sınır memurlarının aracın içine girmeden silah, kaçak mal veya patlayıcı maddelerin varlığını kontrol etmesini sağlayan bir robotik denetleme sistemi. Tamamen otomatiktir ve saniyeler içinde kamyon veya konteynırın içindeki malzemelerin tam bir görüntüsünü sağlar.
Girişimci: Mircea Tudor, Romania
Finansal ödül: 20 Milyon Dolardan Fazla
İş fikri hikâyesi: Terörist eylemlerindeki, yasadışı uluslar arası uyuşturucu ticareti ve kaçakçılıktaki artış yüzünden, suçlulardan bir adım önde olabilmek için güvenlik sisteminde yeniliklere ihtiyaç vardır. Ancak, her kargonun teker teker kontrol edilmesi imkansızdır ve bu yüzden karmaşık tarama sistemlerine ihtiyaç vardır.
Gelişmiş Robotbilim
ROBOSCAN dünyadaki en gelişmiş kamyon tarama sistemidir ve bir Romanya Güvenlik Şirketi olan MBTechnology’deki uzmanlar ve Mircea Tudor tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. ROBOSCAN bir kamyon yada konteynırın içinde olanların tam bir resminin içine hiçbir insan girmeden saniyeler içinde verebilir. Bu araç aynı zamanda operatörün cihazın yayığı radyasyondan etkilenmesini önlemek için uzaktan kontrol edilebilir. Radyografik ve araç altı görüntüleme imkanı sağlar. Radyoaktif malzemeleri tespit edebilir ve 18 cm kalınlığındaki çelik duvarların arkasını “görebilir”.
Yenilikler
Günümüzde kullanılan tarama sistemleri çok karmaşıktır ve 3 kişinin birlikte çalıştırmasını gerektirir (operatör, denetleyici ve sürücü,). Bunun dışında, operatör tarama aracının şasesindeki bir kabinde durur ve bu da potansiyel zararlı radyasyona maruz kalması demektir. ROBOSCAN rakiplerine göre birçok büyük yenilik sahibidir ve bunların başında tek bir kişi tarafından kontrol edilebiliyor olmasıdır.
Bu kişi uzak mesafeden çalışır ve ROBOSCAN’ın süreçlerini Kablosuz Yerel Ağ Bağlantısı (WLAN) araçlarıyla kontrol eder. Buna ek olarak operatörün kamyonun hareketlerini kontrol etmesine gerek yoktur çünkü sanal bir ekran kolu sayesinde bu işlemler sürücüsüz bir alt sistem tarafından gerçekleştirilir. Bu sistem aracın bütün kontrollerini eline alır ve tarama süreci boyunca tüm görüntüleri operatörün kabininin içindeki ekranlara aktarır.
Dört Yıllık Üretim Süreci
ROBOSCAN’ın üretim projesi 2004 yılında Tudor’un nükleer fizik, bilişim, hidrolik, telekomünikasyon ve elektronik alanlarında uzmanlar tutmasıyla başladı. Romanya devletinden yardım istedi ama tek bir kuruş bile alamadı. O da kendi parasını bu işe yatırdı. Lazım olan 6 milyon Euro (9 milyon dolar) para toplayabilmek için elinde avucunda ne varsa ipotek ettirdi. Çoğu kez iflasın eşiğine geldi ama pes edemezdi, çünkü kendi buluşundaki potansiyeli görebiliyordu. Toplamda 17 kişi 4 yıl boyunca gece gündüz demeden gama ışın tarayıcısı için çalıştılar.
ROBOSCAN birçok amaç için tasarlandı ve üretildi. Kullanımı kolay bir cihaz olmalıydı çünkü çok karmaşık sistemlerle çalışmak hiç de kolay değildir. Tudor ve ekibi operatörün değil makinenin zekasını kullandılar. Aslında 4 yaşındaki bir mucit çocuğu da 10 dakikalık anlatımdan sonra bu cihazı kullanabilir.
Ödüllü Buluş
2009 nisan ayında Genova’da düzenlenen dünyanın en büyük yenilikler pazarı olan 37.nci Uluslar Arası Yenilikler Fuarı’na katıldı ve ödül aldı. 82 jüri üyesi ROBOSCAN’ın yılın buluşu olduğu yönünde oy verdi ve bu yarışmada 45 ülkeden binlerce değişik icat vardı.
Şimdiye kadar bu buluş Asya, Avrupa ve ABD’de patentlendi ve kasım 2009 itibariyle bir düzüne ürün satılmıştı. ROBOSCAN adı duyulmamış NCTechnology şirketini dünya sahnesine taşıdı ve Romanya hükümeti de bu cihazları ülkedeki farklı kontrol noktalarına yerleştirdi.