Makaleler

Yerli Yolcu Uçak Üretimi

YERLİ UCAKTHY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yerli yolcu uçağı üretiminin de yer aldığını belirterek, “Yerli uçak yapımına katkıda bulunacak şirketlerin başında geliyoruz. İnanıyorum ki Türkiye 2023’e kadar bunu başaracaktır” dedi.

Türk Havacılık Endüstrisi Sergisi ve Forumu’nun açılışı bugün İstanbul Atatürk Havalimanı Onur Air Hangarı’nda gerçekleşti. Açılışa Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş, THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve sektörün üst düzey yerli ve yabancı temsilcileri katıldı.

70’den fazla yerli ve yabancı firmanın stant açtığı sergide, motordan, kokpit donanımlarına, kara kutulardan, kargo donanımlarına kadar binlerce ürün sergilendi. Fuarın açılışından sonra soruları cevaplayan THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, 2023 hedefleri içinde yerli yolcu uçağı üretimi olup olmadığının sorulması üzerine, “Kendi uçak bakımı işimiz açısından dünyanın ilk beş bakım merkezinden birisi olmak istiyoruz. Bunun anlamı ise uçak bakımı konusunda tüm havayolu şirketlerinin ilk aklına gelen birinci, ikinci veya üçüncü bakım merkezi olmaktır. 2023 yılında dünyada oluşacak havacılık uçak bakım sektöründe oluşacak yaklaşık 62 milyar dolarlık pazarın 8 milyar dolarını almak üzere ticari bir hedef koyduk. Teknik olarak ta Türkiye’de havacılık endüstrisinin çekirdeğini teşkil edecek üretimlere girerek, artık bu sektörde sadece bakım onarımcı değil üretici de olabilen, dünyada havacılık endüstrisi denildiğinde ?bu arenada Türkiye de söz sahibi’ dedirtecek faaliyetlerini merkezini oluşturmayı amaçlıyoruz. Uçak yapımı konusu bizim değil Türkiye’nin hedefidir. THY Teknik AŞ olarak uçak yapımına katkıda bulunacak şirketlerden biriyiz. Türkiye bu hedefi 2023’e kadar gerçekleştirecektir” dedi.

Kabin sistemlerinden 2.5 milyar dolar
THY’nin yeni kurduğu Türk Kabin İçi Sistemleri AŞ’nin hedefleri hakkında da bilgi veren Demir, “Kabin içinde yolculara daha konforlu hizmet vermek için daha kullanışlı donanımlar üreteceğiz. Bunlar arasında paneller, dolaplar, yemek sehpası ve koltuklar var. Bunları üretmek çok kolay gibi gözükse de uçakla birlikte sertifikasyonu sağlanması gereken ürünlerdir. Hedefimiz Türkiye pazarı değil. Çünkü Türkiye pazarı bu iş için küçük kalıyor. Hedef Pazar dünyanın tamamıdır. Buradaki tüm katılımcılar gibi bizim de hedefimiz dünya pazarından pay almaya çalışmaktır. THY Teknik AŞ olarak dünya pazarındaki pastadan alacağımız pay 2.5 milyar dolardır” şeklinde konuştu.

İnsansız hava aracına yoğun ilgi
Havacılık sektöründen yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği sergide en yoğun ilgiyi Baykar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ürettiği “Bayraktar-1” adlı insansız hava aracı gördü. Şirketin genel müdürü Haluk Bayraktar, “Türkiye’nin ilk insansız hava aracını 30 mühendisten oluşan arge ekibimizle ürettik. Bu aktif olarak ordumuzun silahlı kuvvetlerimizin kullandığı bir hava aracı. 2009 Eylül ayında uçuş testlerini tamamladığımız Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı da silahlı kuvvetlerin envanterinde mevcut. Otomatik olarak çalışan bu insansız hava aracına ülkemizin gelecekte çok ihtiyacı var. Ülke içinde yerli olarak geliştirilmesi hem stratejik açıdan bağımsızlık hem de ekonomik açıdan çok büyük bir katma değerdir. Bu fuarda sergilenen uçak yedek parçaları bile kilogram başına 50 bin dolar civarında değere sahip. Bu insansız hava aracının ne kadar değerli olduğunu bu örnekle anlamak mümkün. Ülkemizde devletin tüm kurumlarının belli bir irade ortaya koyması halinde Türkiye yerli yolcu uçağı ve savaş uçağı üretebilir” dedi.

GÖKHAN ARTAN- AHT

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu