Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Orman Kurmak İsteyenler İçin Hibeli Destek Programı

Özel Orman Oluşturmak İsteyenlere Hibe Desteği Sağlanıyor

Türkiye genelinde, ağaçlandırmaya uygun olan 36 ildeki bozuk ve açık araziler, özel ağaçlandırma ve özel imar ihya projeleri için başvuruları kabul etmeye başladı. Bu alanlar, gelir getirici ormanların oluşturulması amacıyla ağaçlandırılacaktır ve başvuruların son tarihi 30 Eylül olarak belirlenmiştir. Özel ağaçlandırma projelerine yüzde 65’e kadar hibe desteği sağlanmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 36 ildeki bozuk ve açık devlet orman sahalarını, özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya başvurularına açtı. Gelir getirici orman oluşturmak amacıyla 49 yıla kadar uygun bedelle kiralanacak bu alanlara başvurular, Eylül ayı sonuna kadar e-Devlet sistemi üzerinden alınacaktır. Başvurulara, orman köylüleri başta olmak üzere gerçek ve tüzel kişiler de katılabilirler. Özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya projelerinde, orman köylüleri yüzde 65, diğer gerçek ve tüzel kişilikler ise yüzde 25’e kadar hibe desteğinden yararlanabilirler.

Ayrıca, OGM, bozuk devlet ormanı sahaları dışındaki bozuk orman alanları, orman içi açıklıklar, Hazine arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki araziler ve sahipli arazilerde hayata geçirilecek özel ağaçlandırma projelerine de destek sağlamaktadır. Bu projelerde de hibe destek oranı, orman köylüleri için proje yatırım giderinin yüzde 65’i, gerçek ve tüzel kişiler için yüzde 25’i olarak uygulanmaktadır. Özel ağaçlandırma projelerinde bütçe üst sınırı 300 bin lira olarak belirlenmiştir, ancak ormanlık alanlara yönelik projeler için üst sınır bulunmamaktadır.

Orman
Orman

36 İlde Özel Ağaçlandırma Başvuruları Başladı

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya projelerine başvuruların, Ağaçlandırma Yönetmeliği ve Özel Ağaçlandırma Tamimi’ne uygun olarak kabul edildiğini açıkladı. Bu projeler için başvurular, yılda iki defa olmak üzere Eylül ve Nisan aylarında e-Devlet sistemi üzerinden alınmaktadır. Bugüne kadar toplamda bin 502 projenin ve 9 bin 108 hektarlık alanın özel ağaçlandırma uygulaması için planlandığı belirtildi. Bazı başvuruların değerlendirmesi hala devam etmektedir.

Müracaatların yoğun olduğu bölgelerde yeni başvuruların kabul edilmesi ve çakışma ve girişim mağduriyetlerini önlemek amacıyla 2023 Eylül ayı başvuru döneminde, 36 ilde özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya müracaatlarının açıldığı duyuruldu. Bu iller şunlardır:

“Ağrı, Iğdır, Kırşehir, Ardahan, Kars, Hakkâri, Erzurum, Çankırı, Nevşehir, Sivas, Gümüşhane, Muş, Bayburt, Amasya, Tokat, Yozgat, Bingöl, Kayseri, Kırıkkale, Tunceli, Çorum, Erzincan, Bitlis, Van, Siirt, Konya, Aksaray, Mardin, Karaman, Batman, Şırnak, Ankara, Niğde, Artvin, Afyonkarahisar ve Elazığ.”

2023 Nisan ayı başvuru döneminde, 679 başvurunun yapıldığı ve bu başvuruların ilgili Orman Bölge Müdürlüklerinde idari, teknik ve hukuki incelemelerinin devam ettiği belirtildi.

Devlet Ormanlarında Özel Ağaçlandırma Alanları için Saha Üst Sınırı 50 Hektar

7310 Sayılı Özel Ağaçlandırma Tamimi’ne göre, devlet ormanları, Hazine arazileri ve sahipli arazilerde gerçek kişiler, tüzel kişiler, kamu kurumları, dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek odaları, köye hizmet götürme birlikleri, kooperatifler, ticari şirketler ve diğer tüzel kişilikler, özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmaları yapma hakkına sahiptirler. Bu çalışmalar için devlet ormanlarında ve sahipli arazilerde alt sınır 0.5 hektar, Hazine arazilerinde ise 2 hektar olarak belirlenmiştir. Ancak, Hazine arazilerinde imar planı içinde ayrılan alanlarda 2 hektarlık sınırlama geçerli değildir.

Hazine ve sahipli arazilerde bir defada en fazla 300 hektarlık alan için özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya izni verilebilir. Devlet ormanlarında ise gerçek kişiler için saha izni üst sınırı 50 hektardır. Bu sahaları devralmış olan gerçek kişilere, aynı alanlar için tekrar özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya izni verilmez.

orman mamulleri

Özel Ağaçlandırma Alanları 49 Yıla Kadar Kiralanıyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 36 ildeki bozuk ve açık devlet orman alanlarının özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya projeleri için kiralanmasına izin vermektedir. Bu sahalar için başvurular, Eylül ayı sonuna kadar e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Başvurular, Orman Mühendisleri Odası’na kayıtlı serbest meslek mensubu orman mühendisleri veya ormancılık büro ve şirketleri tarafından hazırlanan meşcere haritası ve koordinat özet çizelgesi ile birlikte yapılmalıdır.

Özel ağaçlandırma projeleri için uygunluğu, mevcut orman amenajman planlarına dayanarak serbest meslek mensubu orman mühendisleri veya ormancılık büro ve şirketleri tarafından belirlenir. Başvuru sahalarına izin verilmesi durumunda, onaylı uygulama projelerinde belirtilen türlere göre saha izni verilir. Kiralama süresi, onaylı uygulama projelerinde belirlenen türlere bağlı olarak en fazla 49 yıla kadar olabilir.

Özel ağaçlandırma projelerine konu odun ürünü veren türler arasında dişbudak, kavak, titrek kavak, kızılçam, servi, söğüt, elderika çamı, okaliptüs, pavlonya gibi ağaç türleri yer alırken, odun dışı ürün veren türler arasında ahlat, alıç, Antep fıstığı, badem, ceviz, defne, fındık, fıstık çamı, hünnap, incir, kestane, kızılcık, zeytin, mersin, sakız ağacı gibi türler bulunmaktadır. Özel imar-ihya projelerine ise Antep fıstığı, bittim, delici, keçi boynuzu (harnup), kestane, menengiç ve sakız ağacı gibi ağaç türleri dahildir.

Özel Ağaçlandırma Projelerinde Öncelik Orman Köylülerinde

7310 sayılı Özel Ağaçlandırma Tamimi uyarınca, ormanlık sahalar ve Hazine arazileri özel ağaçlandırma projeleri için uygun bedelle kiralanmaktadır. 2023 yılında özel ağaçlandırma kira bedelleri, ağaç türüne göre farklılık göstermektedir. İlk 5 yıl için dekar başına 9 ile 16 TL arasında değişirken, 6 yıldan sonra ise dekar başına 18 ile 36 TL/dekar arasında değişebilir.

Başvuru bedeli olarak, 2023 yılında orman köyü nüfusuna kayıtlı ve o köyde ikamet eden kişilerden 500 TL, gerçek ve tüzel kişilerden ise 1.000 TL alınmaktadır. Sahaların kiralanmasında orman köylüsüne öncelik verilmektedir. Başvurular arasında birden fazla kişi başvuruda bulunursa, bu kişiler arasında kura çekimi yapılarak geçici hak sahibi belirlenir. Bu sayede adil bir seçim süreci sağlanmaktadır.

orman koylusune kazanc

Özel Ağaçlandırma Projelerinde Yüzde 65’e Kadar Hibe Desteği

Özel ağaçlandırma projeleri için hibe desteklerinden yararlanma imkanı bulunmaktadır. Proje yapım bedeli, arazi hazırlığı giderleri, dikim giderleri, aşılama giderleri, damlama sulama giderleri, ihata giderleri (galvanizli kafes tel), üç yıllık bakım giderleri (tamamlama dikimi+ot alma çapa) gibi toplam proje yatırım giderleri içindeki harcamalar için, orman köylülerine yüzde 65, diğer gerçek ve tüzel kişilere ise yüzde 25 oranında hibe desteği sağlanmaktadır.

1986-2022 yılları arasında bozuk ve açık vasıftaki devlet ormanlarında gerçekleştirilen özel ağaçlandırma ve imar ihya çalışmaları, 80 ilde 114 bin 681 hektarlık alanı kapsamaktadır. Bu projeler genellikle Antep fıstığı, badem, ceviz, zeytin gibi ağaç türlerini içermektedir.

Türkiye’de Özel Ağaçlandırma Projelerinde En Popüler Ağaç Türleri

Orman Genel Müdürlüğü, gerçek kişilerin ve tüzel kişilerin bozuk orman alanları, orman içi açıklıklar, Hazine arazileri, devletin hüküm ve tasarrufunda olan araziler ve sahipli arazilerde gerçekleştirecekleri özel ağaçlandırma projelerini desteklemektedir. Bu projeler genellikle gelir getirici ağaç türlerini içermekte olup, en çok tercih edilen türler arasında Antep fıstığı, badem, ceviz ve zeytin bulunmaktadır. Orman köylülerine, özel ağaçlandırma projelerinde hibe desteği sağlanmakta ve hibe oranı yatırım giderlerinin yüzde 65’ine kadar çıkabilmektedir. Gerçek kişilerin 3 hektara kadar olan projeleri desteklenirken, orman niteliğindeki arazilerde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

2022 yılı sonu itibarıyla, Türkiye genelinde toplamda 157,986 hektarlık alan, orman, Hazine ve sahipli arazilerde gerçekleştirilen özel ağaçlandırma projeleri kapsamında ağaçlandırılmıştır.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu