Konut Hijyeni ve Temizlik Servisi İşi Hayli Kazançlı
Temizlik servisi işi başlı başına bir sektör haline gelme noktasında… Önceleri küçümsenen; sonraları en önlere geçen bir iş! ABD başta olmak üzere, tüm gelişmiş ülkelerde hızla yayılıyor.
Günümüzün en kazançlı uğraşısı: ‘Konut Hijyeni ve Temizlik Servisi!’
NUR DEMIROK / PARA ; ÖNCELERİ küçümsenen sonra dev bir sektör haline gelmek üzere olan bu iş giderek kurumsallaşıyor. En küçüğünden en büyüğüne tüm konutları ve iş yerlerini hedef alan bu uğraşının alanı giderek büyüyor.
Hedefte bugün yalnız konutlar değil; oteller, okullar, misafirhaneler, sinemalar, gösteri merkezleri ve toplantı salonları başta olmak üzere; neredeyse insan unsurunun bulunduğu her yerde bu basit gibi görünen; hatta küçümsenen iş yakın gelecekte en hızlı kurumsallaşan bir girişim odağı ve yatırım konusu haline gclecek.
Batıda en kısa başlığıyla “Cleaning: Homes and Apartments’ şeklinde kurumsallaşan bu işin hükümetler ve sağlık kurumları tarafından da benimsenmesi konuyu daha da cazip hale getiriyor ve neredeyse tüm sektörlere yayılması dikkat çekiyor.
İşin ilk bakışta zor gibi görünmesi, günümüz teknolojisinin ürettiği araç ve gereçlerle bir ihtiyaç kolaylığı haline de geliyor:
Hedefte şimdilik sadece konutlar ön sıraya otursa da yakın bir gelecekte tüm sektörleri kapsayacak dev bir gereksinme haline dönüşecek gibi de görünüyor.
İnsan emeğinin ön sıralara oturduğu bu işin teknik ayrıntıları arasında ‘özel nitelikli analiz laboratuarları’, ‘temizlik test cihazları’, ‘kalifiye eleman istihdamı’ ve ’non-toxic temizleme kimyasalları’ gibi detaylar da hemen dikkat çekiyor.
Uygulama bugün sadece konutları kapsıyor gibi görünse de yakın gelecekte fabrikalar, perakende işyerleri ve tüm eğitim kurumlarını kapsam içine alacak. Dahası; uçaklar, otobüs, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma araçları ile her türlü imalat ve inşaat sektörünü de kapsayacağına kesinlikle inanılıyor.
Hastalıkların Yayılmasını Önlüyor
Bu konuda dikkate değer bir başka gelişme ise yarınların inşaat sektörüyle ilgili; inşaatlarda kullanılan bazı kaplamalar özel bir yöntemle non-toxic’ saydam bir alaşım sayesinde bu hastalıkların yayılmasını önlüyor.
Yapılan yeni bir çalışma ise mevcut kapsamı çok daha genişletip enfeksiyon riskine karşı uzun süreli bir direnç gelişmesine de olanak tanıyor.
Bugün ‘antimikrobiyal’ olarak tanımlanan bazı sabun, şampuan, deterjan ve kozmetik türleri mevcut etkileri yanında özellikle Virütik enfeksiyonların’ yayılmasını önlüyor; ’antivirütik olarak özellikle ‘corona’ ve benzeri hastalıklara karşı son derece koruyucu bir kalkan oluşturuyor.
Öyle ki, konu bugün kozmetik sektörünün tüm ürünlerini kapsamakla kalmıyor; hijyenik unsurların kullanım sahaları tüm ambalaj ve etiketlemeleri de güvenli hale getiriyor. Üstelik, tüm bu konulara tekstil, duvar kağıtları ve boyalar da dahil…
Yeni ve Yenilikçi Alt Sektörler
Kısacası, bu konuların tümü kimya ve ilaç sektöründe de bugün araştırma konusu. Dahası, araştırma ve ürün geliştirmede kalıcı dezenfeksiyon olanakları inanılmaz gelişmelerle çeşitlenmiş; hatta başlı başına yeni ve yenilikçi alt sektörlerin doğmasını da sağlamış durumda.
Tüm bu gelişmelere karşın, bazı yeni çalışmalar beslenme sektörü ve onun alt katmanlarında da yeni bir sayfa açılmasına olanak sağlamış vaziyette.
Yakın bir gelecekte şunları da konuşuyor olabiliriz: Beslenme alışkanlıklarının virüs yayılması ya da en alt düzeylerde tutulması için hangi çalışmalar yapılıyor? (Bunu da yakın bir gelecekte tüm içeriği ve ayrıntılarıyla siz değerli okurlarımızla paylaşmayı ümit ediyorum.)
Dahası da var; bu konudaki çalışmaların içinde toplumu sürekli bilinçlendirme kampanyalarının bu gün de sürmesi hayli önem taşıyor. (Bunları bir başka yazımda etraflıca ele alacağım.)
Ancak şunu peşinen söyleyebilirim; bir zamanlar konuya özgü hastanelerin kurulmasına yol açan tüberküloz salgınları nasıl ki dünya çapında ‘Verem Hastanelerinin doğmasını gündeme getirmiş ise; ’Corona Belası’ da bugün ‘Virütik Hastalıklar Tedavi Klinikleri’nin kurulmasına yol açacak gibi görünüyor.
NUR DEMIROK / PARA