Başarılı Girişimcilik

Kadın Girişimci Çocukluk Hayalini Yatırıma Dönüştürdü

Kadın girişimci OYA Zingal çocukluk hayalini yatırıma dönüştürdü. Profesyonel iş hayatında kariyer basamağı yaptı. Mresco Türkiye CEO’su Oya Zingal, yönettiği şirketin yatırım rotasını zeytinyağına döndürdü. Zingal “Dedemin 100 dönümlük zeytinliği ve burada geçen çocukluğum, bu icraata önayak oldu” diyor.

Kadın Girişimci OYA Zingal’ın Başarı Hikayesi

OYA Zingal: başarılı, üretken, girişimci ve geleneklerine sahip bir kadın. Almanya’da doğmuş büyümüş, ilk ve orta öğrenimini 12 yaşına kadar yine bu ülkede tamamlamış. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü okumasına rağmen, onun girişimci ruhu, okuduğu bölümün önüne geçmiş. Sultanahmet’te tur rehberliği, satış ve yabancılara yönelik pek çok işlerde çalışan Zingal, insanlarla ilişki kurmayı seven biri.

Kadın girişimci OYA Zingal
Kadın girişimci OYA Zingal

Profesyonel iş hayatına emlak sektörü ile başlamış ve ardından bir Ingiliz sigorta şirketinde satış vc bölge müdürlüğüne kadar yükselmiş. Sonrasında ise Körfez bölgesinin dev ismi Murabahat Group bünyesinde 2008 yılında kurulan Mresco Türkiye’nin pazara girmesiyle Kadın girişimci Oya Zingal’in yolu, bu firma ile kesişmiş. Satış müdürü olarak atanan Zingal, bir yıl sonra da genel müdürlüğe yükselmiş.

Firmanın iş modeli; Türkiye’de marka olmuş projelerde, büyük miktarda alımlar yaparak bunları Körfez vatandaşlarına satmak ya da kiralamak şeklinde işliyor. 1.3 milyar dolar portföy büyüklüğüne ve 600’e yakın çalışana sahip Mresco, başta gayrimenkul olmak üzere, gıda, tarım, maden gibi pek çok alanda yatırımlarda bulunan hayvancılık ve bilişim gibi alanlarda da yeni yatırımlar yapmayı hedefliyor.

Hayaldi, ‘Yolculuğa’ Dönüştü

İşte bu doğrultuda hareket eden şirket, Türkiye’deki yatırımlarını artırma kararı alarak gıda sektörüne ilk yatırımını yapmış. ‘3 Öğün Catring’ şirketinin tüm hisselerini satın alarak adını ‘Lezzet Fabrikası’ olarak değiştirmiş. Gıda dışında tarımsal faaliyetlerde de yer almak isteyen Lezzet Fabrikası, Kadın girişimci Oya Zingal’ın “Zeytinyağı üretelim” demesiyle 2017 yılında Çanakkale Geyikli’de zeytinyağı üretimi serüvenine başlamış. Sonrasında da organik üretimle gerçekleşen Olivoyage (Zeytin Yolculuğu) markası ortaya çıkmış. Zingal; “Zeytinyağı üretmek, benim küçüklükten beri hayalimdi” diyerek, çocukluk hayalinin profesyonel kariyerine nasıl yansıdığının hikâyesini anlatmaya başlıyor…

Tadım Uzmanı Bile Oldu

Profesyonel bir iş kadını olan Oya Zingal’in zeytine ve zeytinyağına olan ilgisi, dedesinin zeytin bahçelerinde başlamış. Bursa Mudanya’daki 100 dönümlük zeytinliği ve burada geçen çocukluğu, hala hafızasında… Almanya’dan Türkiye’ye geldiklerinde zeytin bahçeleri arasında piknik yaptıklarını anlatan Zingal, çocukluğunun hep bu tür anılarla dolu olduğunu söylüyor. Zaten onun bu geçmişi, yöneticisi olduğu Mresco Türkiye’nin söz konusu girişimine önayak olmuş.

Oya Zingal, şöyle anlatıyor: “Şirketin böyle bir yatırımı olduğunda, direkt aklıma gelen ürün zeytin oldu. Zira Türkiye’de yapılacak yatırımları süzgeçten geçirmek benim işimdi. Dolayısıyla çok fazla araştırma yaptım. Türkiye’de en çok hangi zeytinyağı tüketiliyor, nerede fırsat var, nereye yatırım yapılmalı gibi soruların cevabını aradım. Sonuç olarak ise Kuzey Ege zeytinyağının çok farklı olduğunu gördüm.” Bu araştırmaları sırasında İtalya’nın Toskana bölgesinde, zeytinyağı üretimi ve tadımları konusunda eğitimler alarak sertifikalı Zeytinyağı Tadım Uzmanı da olmuş. Zingal, “Yüzlerce zeytinyağı tattım” diyor.

Geyik’de 200 Dönümlük Zeytinlik

Bu eğitimler ve araştırmalar sonucunda Mresco Türkiye, Çanakkale Geyikli’de 200 dönüm zeytinlik alarak işe başlamış. 75-80 yaşlarında toplamda 8 bine yakın zeytin ağacının dikili oldu bölgede, iklim değişikliğine göre yılda 10-15 tonluk zeytin hasadı yapılıyor. Ortalama iki ay süren hasat için yaklaşık 25 kişi istihdam ediliyor. Kadın girişimci Oya Zingal, ‘Biz, premium zeytinyağı üretiyoruz. Yani birinci sınıf ve birinci kalitede natürel sızma zeytinyağı…” diyerek şunları anlatıyor:

“Tabii doğanın şartlarına göre o yıl hasat verimsiz olursa sızma olmuyor, natürel birinci yağ oluyor. Organik sertifikalı üretim yaptığımız için, çok da müdahale şansımız olmuyor. Doğayla savaşmıyoruz, doğa ile birlikte üretim yapıyoruz. Şirket olarak prensibimiz çok üretmek değil, kaliteli üretmek.”

Çocukluk Hayalini Yatırıma Dönüştüren Kadın Girişimci
Çocukluk Hayalini Yatırıma Dönüştüren Kadın Girişimci

Zingal, zeytinyağının kalite unsurunu; polifenol ve antioksidan yapısının yüksek, asidi düşük olan yağlar ve kaliteli yağlar olarak kabul edildiğini de belirtiyor. Üretimde dikkat edilmesi gereken hususları ise şu sözlerle sıralıyor:

“Zeytini yeşilken hasat etmek gerekiyor. Hasar görmesin diye de mutlaka elle toplanması lazım. Zeytin yeşilden mora, mordan siyaha dönüyor. Siyaha döndüğünde hasat verirken en fazla zeytinyağı da bu renkteyken elde ediliyor. Ancak siyahken hasat ettiğiniz zaman zeytinyağının felonik bileşenleri, yeşile göre azalmış oluyor. O bileşenler de bizim kanser savaşçılarımız, bağışıklık sistemini güçlendiricilerimiz ve bizi yaşlanmaya karşı koruyan elementler. Firma olarak hedeflediğimiz, erken elle hasat, soğuk sıkım ve organik olması. Ayrıca yağlarımızda pestisit bulunmuyor.”

Sırada Reçel, Marmelat ve Ezme Var

Lezzet Fabrikası’nın herhangi bir üretim merkezi bulunmuyor. Yöredeki fabrikadan fason sıkım gerçekleştiriyorlar. Zingal, zeytinleri hasat etmek kadar onları sızdırmanın da önemli olduğunu vurguluyor. Üretim aşamasında zeytinden olabildiğince verim almak istediklerinin altını çizen Kadın girişimci Oya Zingal, işin püf noktalarını ise şöyle anlatıyor:

“Zeytini dalından kopardığınız zaman bozulma başlıyor. Bu bozulma, oksijene ve ışığa maruz kalırsa daha da çabuklaşıyor. Dolayısıyla zeytin toplandıktan sonra en kısa sürede sıkıma girmesi gerekiyor. Sıkım esnasında oksijen ve ışıkla temas etmemesi gerekiyor. Kontinü sistem, en sağlıklı yöntem oluyor. Hasadı hemen filtreleyerek tanklara alıyoruz. Oradan da ambalajlara koyuyoruz.”

Olivoyage yağlarının, herhangi bir market ya da perakende noktasında satışı bulunmuyor. Markanın sadece e-ticaret platformu üzerinden dağıtım yapılıyor. Yağların bir, iki ve beş litre seçenekleri mevcut. Bir litrelikler cam şişede, diğer litreler ise teneke halinde satışa sunuluyor.

Fiyatlar ise 70 ile 400 TL arasında değişiyor. Ürünler çok az ve limitli sayıda üretiliyor. Zingal, ileriki dönemde zeytinyağı dışında gurme bir seri yapacaklarını, ürünler arasında ise reçel, marmelat, ezme gibi farklı çeşitlerde yeni lezzetler bulunacağı ve bu ürünleri de zeytinyağı gibi limitli olarak üreteceklerini söylüyor.

Zeytin Yağı
Zeytin Yağında Kadın Girişimci

“Mutlu Cuma” Hikayesi

Lezzet Fabrikası, kadın girişimcilere destek vermek amacıyla fabrika müşterileri ve çalışanları için her ayın son cuma gününü “Mutlu Cuma” olarak adlandırıyor.

Türkiye’nin pek çok kadın kooperatifinden yöresel ürünler temin ederek, hem kadınlara katkıda bulunuyor hem de şirket bünyesinde sosyal faaliyette bulunuyor.

Mardin, Urla, Geyve gibi yerlerden şimdiye kadar pek çok ürün temin eden Lezzet Fabrikası, bu konsepti her ay devam ettirmeyi hedefliyor.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu