E-ticaret devi Alibaba’yı kuran Jack Ma’nın hayatı
E-ticaret devi Alibaba’yı kuran Çin’in en zengin adamı Jack Ma’nın çok farklı yaşam öyküsü herkese çalışmanın ve sabretmenin önemini hatırlatıyor.
Jack Ma’nın yaşamı büyük başarılarla dolu değil. Birçok kez başarısızlık yaşamasına rağmen denemeyi hiç bırakmayan, kolay pes etmeyen bu adamın hayat hikayesi, çabalarının karşılığını istediği gibi alamayan, başarısızlığını kabullenmeye hazır insanlar için büyük bir ilham kaynağı.
İşte asıl adı Ma Youn olan Jack Ma’nın günümüze uzanan yaşamından kesitleri size anlatarak başlayalım.
İçeriğe Ait Başlıklar
İlk hedefi İngilizce öğrenmek
Jack Ma, İngilizce öğrenmeyi çok istediği için 9 yaşından itibaren her sabah 5’te kalkıp bisikletiyle şehir merkezinde turistlerin yoğun olduğu bir otele gidiyordu, onları para almadan gezdirerek İngilizce pratik yapıyordu. 9 yıl ücretsiz olarak bu işi yapan Jack Ma’nın amacı İngilizce’yi çok iyi öğrenmekti. Orada tanıştığı turistler isminin telaffuzu zor olduğu için “Jack” takma adını verdi. Jack Ma’nın eğitim hayatı hiçbir zaman iyi olmadı.
Okula başlamaya karar verdi ancak ilkokul, ortaokul ve üniversite sınavlarının ilk seferlerinde başarılı olamadı. Harvard Üniversitesi’ne de 10 kez başvurdu ve tam 10 kez reddedildi. İlkokul sınavlarında iki kez, ortaokul sınavlarında 3 kez başarısız olan Jack Ma, üniversiteye de 3. denemesinde girmeyi başardı. Doğduğu yer olan Hangzhou’da bir yüksekokulda İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmeyi başardı. Jack Ma, eğitim gördüğü üniversitenin Hangzhou’nun en kötü üniversitesi olduğunu kendi itiraf ediyor.
Bütün iş başvurulan reddediliyor
Okul hayatında bir sürü başarısızlık yaşayan Ma, başta iş hayatında da pek parlak deneyimler yaşamamıştı. Başvurduğu tam 30 işten ret cevabı aldı. “Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 24 kişi başvurdu, 23 kişi alındı ve alınmayan tek kişi yine ben oldum.” Üniversite’den sonra liseden tanıştığı kız arkadaşıyla evlendi ve öğretmen olarak çalışmaya başladı. 1995’te tercümanlık yapmak için ABD’ye gitti ve internetle tanıştı.
Jack Ma sonunda Internet ile tanışıyor
Onu internetle arkadaşı tanıştırdı. İnternetin ne olduğunu başta tam olarak anlamadı. İlk olarak arama motoruna “bira” yazıp arattı, bir sürü sonuç çıktı ancak Çin birasıyla ile ilgili bir sonuç çıkmadığını fark etti. Başta China Pages adında İngilizce çeviri üzerine bir web sitesi kurdu, başarılı olamadı ancak bu işte ilerlemeye karar verdi. Çin’e döndü. 1999’da 17 arkadaşıyla birlikte Alibaba.com’u kurdu. Hemen akla geldiği gibi bu isim Alibaba ve Kırk Haramiler’den geliyor. Jack Ma bunun hikayesini de katıldığı konferanslarda şu şekilde anlatıyor:
“San Francisco’da öğle yemeği yerken aklıma Alibaba ismi geldi, garson kıza Ali babayı bilip bilmediğini sordum ve kız bildiğini söyledi. Yoldan geçen insanlara da sordum ve hepsinin Alibaba ve Kırk Haramileri bildiğini gördüm ve sitenin isminin bu olmasına karar verdim.”
Alibaba kendi ödeme sistemiyle de fark yarattı
Yahoo!, 2005 yılında 1 milyar dolar karşılığında, Alibaba’nın %40 hissesini satın almıştır. 19 Eylül 2014 tarihinde New York Borsasında yapılan 24.7 milyarlık halka arz, tüm zamanların en büyük halka arzı olmuştur. Alibaba’da ilk önce ödeme sistemi yoktu. Yalnızca ürünler listelenebiliyordu. Bunun üzerine Jack Ma, “Ali Pay” elektronik ödeme sistemini oluşturdu. Bu ödeme sistemi de başta çok aptalca bulunmuştu ancak şimdi 800 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor. Jack Ma asla durmak bilmiyordu. Yıllarca yaşadığı olumsuzlukların intikamını alıyordu sanki. 2003’te, eBay’e rakip olarak TaoBao adlı alışveriş sitesini kurdu.
“Asla pes etme. Bugün zor, yarın daha zor olacak ama yarından sonra güneşin doğuşunu göreceksin”
E-ticaret devi Alibaba’nın sahibi ve sanal ödeme portalı olan Alipay’in hissedarı olan Jack Ma şu an Çin’in resmi olarak en zengin kişisi. Güncel serveti yaklaşık 33,4 milyar dolar olan girişimci, Alibaba’da %7.8 ve Alipay’da İse %50 hisseye sahip. Alibaba ve Jack Ma isimlerini çok duymamış olsak da Alibaba, esasında Facebook’tan bile daha değerli bir şirket. Ayrıca Alibaba’da; Ebay ve Amazon’daki ürünlerin toplamından daha çok ürün bulunuyor.