Akdeniz Bölgesinde Sera Kurmak
Akdeniz Bölgesinde sıcak sera kurmak çok kâzançlı. Avrupa’da bazı ülkeler bunu başardı. İki çenekli bitkilerin fideleri saksılarda dahi yetiştirilebiliyor. Bu sıra dışı bitkiler için şimdiden ‘Özel Sera’lar kurabilirsiniz.
İçeriğe Ait Başlıklar
Akdeniz Bölgesinde ‘Sıcak Seralar’ kurmanın tam zamanı!
Nur Demirok / Para ; UZUN bir zaman önceki yazılarımda değinmiştim; dünyanın en pahalı bitkilerinden biri ‘Myrciaria Dubia’. Yani Brezilya’daki yerli toplulukların deyişiyle ‘Camu-Camu’. C-Vitamini açısından müthiş zengin! Ağırlığının yüzde 3’ü organik saf C-Vitamini’nden oluşuyor. Amazonlarda sulak doğal alanlarda yetişen bitkinin şimdi astropikal bölgelerde kültüre alınıyor olması, son derece ilginç. Tozu, suyu, pastili, ezmesi, dünyada hiç olmadığı kadar aranıyor ve ilgi görüyor.
Suyu ise açık pembe renkte olup; içeceklere, gazozlara doğal aroma verici olarak giriyor. Dondurmalarda, şekerlemelerde ve tatlılarda da kullanılması ise oldukça ilginç. Beş metre boyunda dikkat çeken görünümü olan bitkinin, kiraza benzer mor renkte meyveleri var. Dünyanın en fazla C vitaminine sahip bitkisi, bugün meyve sularının da vazgeçilmez özel katkısını oluşturuyor.
Diğer meyve suyu konsantrelerine göre beş kat daha pahalı olması, işin sanayicilerini yeni tatlarla tanıştırıyor; suyu ve ezmesi kemik hastalıkları için kullanılıyor. Kırışıklıklar ve kas zayıflığını gideren yeni nesil takviyelerin içine giriyor. Çok güzel kokan çiçekleri ise parfümeri dünyasının vazgeçilmezleri arasında. Son araştırmalar bu su bitkisinin yasam ihtiyacı yeterince karşılanırsa subtropikal iklimlerde de yetişebileceğini gösteriyor.
Suyun Dışında da Yaşıyor
Bitkinin özel seralarda yetiştirilmesiyle üç yıl sonra hızla meyve verdiği görülmüş. Bir hektarlık korunmuş serada yüzlerce ağaç yetiştirilebileceği ve bu ağaçlardan 12 ton kadar meyve alınacağı ispat edilmiş. Meyvenin içeriğinde yoğun C vitamini başta olmak üzere; B1, B6 ve B9 vitaminleri hemen dikkat çekiyor.
Halen organik ‘Camu-camu’ tozundan elde edilen takviye ürünler, piyasada en yüksek ve en kaliteli C vitamini deposu. Organik ‘Camu-Camu Powder’ bildiğimiz çay bardağının üçte biri kadar büyüklükteki mini kavanozlarda bugünlerde 20 dolara satılıyor. Meyve sularına çok az karıştırıldığında benzersiz ekşi tadı değişik ve hoş bir aroma sağlıyor.
Bugün en çok Japonya ve ABD’de ilgi gören bitkinin konsantre formları ise merakla aranan ürünler arasında. Kültüre alındığında özel seralarda eksi beş dereceye kadar dayanabiliyor. Seralarda 10-15 yıla varan üretkenliği var. Seraların çok sulak olması halinde orta boy 700 ağaç birden kolaylıkla yetiştirilebiliyor, 10 ton civarında meyve alınabiliyor. Aslında tropikal bir bitki olması nedeniyle sıcak, oldukça nemli ortama gereksinimi var.
Bugün dondurma, şekerleme ve daha birçok besinde tat zenginleştirici ve koruyucu olarak kullanılıyor. İlk kez 1997 yılında Avrupa’da tanıtılan bitkinin bugünlerde özellikle viral enfeksiyonlar için de kullanılması oldukça dikkat çekici.
En Değerli Bitki
Orijinal meyve suyunun FOB fiyatı, diğer meyve suyu konsantrelerine göre beş kat daha pahalı. Bugün için, Brezilya, Peru ve Ekvator, bitkinin en çok yetiştiği ülkeler olmasına rağmen subtropikal iklimlerde de değişik varyantları üzerinde çalışmalar yapılıyor.
Gelelim bir başka belki de en popüler Amazon meyvesine; Açai Meyvesi! (okunuşu Asai). Açai takviye ürün olarak kullanılmasının yanı sıra, gurme damaklar için taze, dondurulmuş ve toz şeklinde de tüketilebiliyor. Tıpkı Camu-camu gibi kozmetik etkileri de bulunan Açai meyvesi en güçlü antioksidanları barındırması sayesinde, anti aging olarak, özellikle kırışıklıklara olumlu etkisi nedeniyle hem besin olarak tüketiliyor hem de kozmetik topikal formülasyonlarda yer alıyor.
Mutlaka okuyun: Teknolojik Seralara Büyük Yatırımlar Yapılıyor
Kolesterole, arterite, obeziteye, kansere ve beyin fonksiyonu rahatsızlıklarına iyi gelen Açai Meyvesi bugün tüm dünyada tipik bir ‘süper besin’ olarak tanımlanıyor, îmmün sistemine inanılmaz yararları olan meyve, kilo verme sorunu çeken kişilerin diyetlerinde de oldukça yer buluyor. Kalp damar hastalıklarında önemli rol oynayan ve ekstraktları ve toz formundaki takviyeleri, hücre hasarlarını gidermede ve hücre yenilenmesi sağlamada da kullanılıyor.
Japonya da da Yetiştiriliyor
Açai, bilimsel adı ‘Euterpe Oleraeea’ olan bir çeşit yağmur ormanı palmiyesinden elde ediliyor. Amazon orijinli olan bu bitki, mor renkte ve yaban mersiniyle küçük üzümü andıran Açai Meyvelerine sahip. Bugün dünyada takviye olarak kullanılmasının yanında, dondurulmuş meyveleri, püresi, kuru tozu ve meyve suyu olarak da marketlerde yerini alıyor. Dünyanın ünlü gurme mutfaklarında ise soslara, içeceklere ve tatlılara lezzet verirken, ticari olarak da ‘Jelly Bean’ gibi şekerlemelere, jölelere, hazır tatlılara ve dondurmalara ilave ediliyor.
Ayrıca Açai’den elde edilen yağ, güçlü anti-oksidan içeriği sayesinde sıklıkla yüz ve vücut kremlerinde, serumlarda ve değerli losyonlarda yer buluyor. Tipik bir tropikal yağmur ormanı meyvesi olan Açai’nin anti-oksidan içeriği çilekten, böğürtlenden ve benzeri meyvelerden çok daha fazla. Hatta Amazon yerlilerinden bazı topluluklar Açai meyvesi bazlı yerel hikayelerinde Amazonlarda kaybolanların sadece Açai ile beslenerek aylarca hayatta kaldıklarını anlatıyorlar.
Yeni Literatürü İnceleyin
Bu tropikal bitkinin taze meyvelerinin raf ömrü kısa olduğundan Amazon Havzası dışındaki bölgelere yukarıda sözünü ettiğimiz formlarda ihraç ediliyor; böylelikle besin değerinden ve antiok-sidan içeriğinden bir şey kaybetmiyor. Birçoklarına göre ‘Gençlik İksiri” olarak nitelenen Açai. içeriğinde çok az şeker barındırırken, önemli miktarda ‘iyi yağlar’ hatta çeşitli aminoasitleri barındırıyor.
Birçok vitaminin yanı sıra önemli ölçüde ‘A Vitamini’ içeren meyve, ‘kalsiyum’ başta olmak üzere birçok minerali de barındırıyor. Anti-aging özelliğini en çok mavi, siyah ve mor renkteki meyve sebzelerde bulunan ‘anthocyanin’ adlı antioksidanlardan alıyor. Tüm bu özellikleri hafıza sorunlarına da oldukça katkıda bulunuyor. Orijin olarak Açai, Amazonlardan gelse de yeni araştırmalar Kuzey Amerika’nın ve dünyanın diğer subtropikal bölgelerinde de yetişebileceğini gösteriyor. Ancak, ‘Camu Camu’ gibi ‘Açai’ de sadece bol güneşli ve oldukça nemli ortamlarda rahatça yetişebiliyor. Denemekte yarar var!
Nur Demirok / Para
İlginizi çekebilir: Seracılık Destekleri İle Seracılık Yapmak