Başarılı Girişimcilik

5 Adımda Yenilikçi Girişimcilik

Yenilikçi girişimcilik çok önemli. Olumlu düşünce ve motivasyon süreci şimdi daha da önemli hale geldi! Tüm dünyada girişimci ve girişimci adayları bugün risk almaktan olağanüstü korkuyor! Oysa ‘girişimcilik ’ yenilikleri zaman ve zemine uygun olarak planlayıp hayata geçirmektir.

1- Yenilikçi girişimcilik anlayışı zayıflıyor ya da güçleniyor mu?

NUR DEMİROK / PARA ; Yenilikçi girişimcilik en büyük darbeyi tüm dünyada “Corona’dan yedi. Birkaç yıldır girişimciliğin neredeyse tamamı rafa kalktı ve klasik girişimciliğin o bilinen sihirli büyüsü ise adeta bir anda yok olup gitti. İşin deneyimli uzmanları bilirler; girişim denilen o sihirli faaliyetin en önemli ilk adımı ve yegâne göstergesi ‘başlamak’ ve sonuçta ‘başarmaktır.

Yenilikçi girişimcilik
Yenilikçi girişimcilik anlayışı

Bu ilginç konuyu etüt eden Amerikalı uzmanlar, uzunca bir süre hep bu gerçeği söyleyip durdular; pozitif girişimciliğin yüzde 80’i koşullar ne olursa olsun işin bir yerinden başlamaktır! Ne yazık ki, bu yüzde 80 günümüzde bırakın azalmayı; mevcut haliyle bile neredeyse tümden yok olup gitti. Üstelik; özellikle de Avrupa ve Amerika başta olmak üzere neredeyse tüm dünyada bu böyle!

Özgüven tümden yok olmamalı! Evet, Daha gerçekçi bir yaklaşımla bir kez daha soralım hemen şimdi: Kafamızdaki, gönlümüzdeki fikirlerimizi tam da bu aşamada neden yeterince hayata geçiremiyoruz? Bizi ne ya da neler, nasıl engelliyor acaba? Nedeni aslında çok açık ve net: Yalnız bizde değil, neredeyse tüm dünyada girişimciler ve girişimci adayları, risk almaktan bugün hiç olmadığı kadar olağanüstü korkuyorlar!

2- Başarı Yolunda Kendimize Güvenelim!

Başarı Yolunda Kendimize Güvenelim!
Yenilikçi girişimcilikte başarı yolu

Oysa bu gerçekler geçmişteki savaş, kıtlık vb. gibi sorunlu yılların birikimiyle çok iyi biliniyor: Hata ve yanlışlık yapmadan hiçbir şey öğrenilemeyeceği konusunda dün de bugün de hemen hekes hemfikir. Üstelik her sonuç başlı başına birer girişim dersi oluyor bilenler ve uzağı görenlerin çoğu için. Unutmayalım ki, günümüzde bazı sonuçlar olağanüstü değişken ve hayret verici hale de geliyor. Önemli olan bu sonuç ve somut gerçekleri yasamın gerekliliklerine ve koşullarına uydurarak proses etmesini bilmekten geçiyor!

Tüm engel ve engellemelere rağmen girişimcilik dediğimiz olgu, yine de sürekli aktif olmayı gerektiriyor. Böyle zamanlarda girişimsel odaklı aktiviteler, insanların düşünce kalitesini de olağanüstü artırıyor. Çok iyi bilinir ki, klasik yönetici ve sözde girişimciler olağanüstü durumlarda siner ve seslerini kısarlar.

Oysa, ‘girişim’ demek yenilikleri zaman ve zemine uygun olarak planlayıp sürekli hayata geçirmektir. Bu konuda uzunca bir süredir yaşadığımız pandemi belasını bastıracak ve girişim ruhunu yeniden yaşama döndürecek bazı pratik öneriler üzerinde çalışıyorlar, dünden bugüne tüm uzmanlar dünya genelinde.

3- Sihirli Sözcük Motivasyon

Sihirli Sözcük Motivasyon
Yenilikçi girişimcilik ve motivasyon

Önerilerin en başında salt ‘motivasyon’ denilen sihirli sözcük var. Sonuçta motivasyon tüm girişimciliği ve girişimsel aksiyonları ileri götüren tek lokomotif durumunda bugün; dün olduğu gibi bugün de bu böyle. Bir projeye başlamadan önce gerekli motivasyona sahip değilseniz yapacağınız iş yarım ve olağanüstü cılız kalabiliyor. İnandığınız bir projeye dört elle sarılmak ve fikirlerinize yön vermek ise bu sürecin tek anahtarı gibi görünüyor.

Dahası; iyi bir girişimci olabilmek için bir diğer önemli unsur da yaratıcılık yeteneğinizi harekete geçirmek ve onu sürekli canlı ve zinde tutmak. Bu gerçek de giderek her geçen gün önem kazanıyor. Fikirsel yaratıcılık olarak tanımladığımız bu gizemli sözcük; antik dönemlerden bu yana tüm düşünürlerin ve filozofların zihinlerini meşgul etmiş, bireyi fikirsel açıdan ‘yaratıcı insan’ mertebesine de taşımıştır üstelik.

Mutlaka okumanızı tavsiye ettiğimiz motivasyon yazımız: Girişimcilikte yaratıcı motivasyon her şeydir!

4- Kesin Başarılı Olmak!

Kesin Başarılı Olmak!
Yenilikçi Girişimcilik ve Başarılı Olmak!

Kimilerinde doğuştan itibaren bu yetenek iyice açığa çıkmış ve uygarlık dediğimiz süreç işte böyle başlamış ve böyle kabul edilmiştir. Sorgulama ve merak dürtüsü, bu ilginç sürecin en önemli iki sözcüğüdür sonuçta. Sorgulamak ve de merak etmek insanları birçok şeyi öğrenmeye ve yaratıcı ufkunu sürekli genişletmeye yöneltmiştir çoğunlukla. Bu süreç hiç hız kesmeden bugün de tüm gerçekliğiyle devam ediyor aslında.

İrlandalı yazar ve şair Oscar Wilde’ın bu bağlamdaki anlamlı tanımını ben çok beğenirim: “Ekonomik ve toplumsal sağlık krizleri ve onun yarattığı hoşnutsuzluklar çoğu ulusların pozitif yöne evirilmesindeki en önemli paya sahiptirler. Buradan ders çıkaran yaratıcı uluslar ileriye gitmenin yolunu mutlaka eninde sonunda arar ve bulurlar.”

Keza, benim marketing alanındaki düşünce önderlerim arasında özel bir yeri olan ve zamanın Harvard Business School’un önemli hocaları arasında yer alan Theodore Levitt’in anlamlı bir sözü de beni bu konuda epey etkilemiştir ve bu bağlamda halen etkilemeye de devam ediyor:

“Sağlıkla ilgili gelip geçici sorunları toplumsal ekonomik krizlere dönüştürmeyen uluslar her durumda daima başarılı olurlar! Bu aşamada korkmadan ve yılmadan ilerlemek esastır.”

5- Yenilikçi Girişimcilik Çok Önemli

Yenilikçi Girişimcilik Çok Önemli
Yenilikçi Girişimcilik

Tekrar ana başlığımıza dönerek şunu soralım ve bu haftaki yazımızı noktalayalım: “Yenilikçi girişimcilik bizde de güçleniyor mu?” Her şeye rağmen ben toplumumuzun bilinç düzeyinden ve yaratıcılığından kaynaklanan büyük bir beklenti içindeyim. Göreceksiniz kısa bir süre sonra tüm negatif sağlık unsurları elemine olacak ve ulusça büyük başarılara imza atacağız!

Bu süreç kupkuru sıradan bir iyimserlik değil, toplumumuzun pozitif esaslı bir yaratıcılığa sahip olmasıyla ilgili bir sürecin en belirgin işaretidir bugün. Dahası, sağlıklı ürün ihracatımız bu arada umulmayan bir düzeyde artacak ve bu süreç toplumuza daha da fazla güven verecektir.

Satırlarımı benim için çok özel bir yere sahip Albert Einstein’ın ünlü bir sözüyle noktalıyorum:

‘’Hayal kurmak bilgiden çok daha önemlidir; çünkü çoğu bilgi dar bir çerçeveye sığabilir ama yaratıcı hayaller tüm evreni bütün güç ve enerjisiyle baştan sona kapsar!”

İlginizi çekebilecek yazımız: Startup (Girişim Fikirleri) Nedir?

NUR DEMİROK / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu