8 Ayar Takılar Tercih Ediliyor
8 ayar takılara ilgi arttı. Altın fiyatlarındaki önlenemez yükseliş insanları zor durumda bıraktı. Düğün hazırlığı yapanlar kara kara düşünmeye başladı. Kolye, küpe, bileklik, yüksük gibi takı meraklısı olanda mecburen 8 ayar altın takılara yöneldi.
Aylegül Küçükkurt Zor / Para; Kara gün dostu altın, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşanan hareketlilikten etkilenen emtialar arasında yer aldı. Kolyeden bilekliğe, yüzükten küpeye, altın setlerden çocuk koleksiyonlara kadar aynı fiyata daha fazla takı isteyenler, 22, 18 veya 14 ayar yerine tercihe göre tasarlanan sekiz ayar takılara yöneldi.
İçeriğe Ait Başlıklar
Sekiz ayar altın takı dönemi
Evlilik hazırlığı yapan çiftler, düğün için istedikleri model ve ağırlıktaki altın takıları daha düşük bir maliyetle alabiliyor. Kuyumcu vitrinlerinde yerini alan ve artık alternatif takı olmaktan çıkan sekiz ayar altın, bütçesini verimli kullanmak isteyen bazı çiftlerin önceliği oluyor. Sekiz ayar altın takılar, özel kaplama formülleri ve ömür boyu garanti belgeleriyle satışa sunuluyor.
“Sekiz Ayarlık Mağazamız Var”
İstanbul’un tarihi Kapalı Çarşı’sında kuyumculuk yapan Kadir Kantarcı, Türkiye’de bir dönem yokluk göstergesi olarak gösterilmeye çalışılan sekiz ayar altının, Avrupa’da yıllardır kabul gördüğünü ve kendilerinin de uzun zamandan beri Avrupa ülkelerine toptan sekiz ayar altın ihracatı yaptıklarını söylüyor. Altın piyasasındaki hareketlilik ve alım gücünün azalması dolayısıyla ülkede bu alanda oluşan boşluğu doldurmak için Ar-Ge çalışması başlattıklarının altını çizen Kantarcı, iki yıl önce tamamı sekiz ayar altın takılardan oluşan iş yerini açtıklarını belirtiyor. “Sekiz ayarı Türkiye’de toptan olarak ilk yapanlardan biriyiz.
Önceleri alternatif takı olarak tercih ediliyordu, şimdi vatandaş cebindeki parayla 14 ayara, 22 ayara kıyasla iki tane ürün alabiliyor. Ya da kendi bütçesine göre en azından beğendiği bir şeyi alıyor. Çünkü 14 ayarla arasında, aşağı yukarı yüzde 40’lık bir fiyat farkı var” diyen Kantarcı, günümüz teknoloji ile sekiz ayarlık altını her ürüne uygulayabildikleri söylüyor. Sekiz ayarın değerini ise şu sözlerle açıklıyor:
“Sekiz ayarın görüntüsü; aynı 22 ayar, 14 ayar gibi istenilen renkte, istenilen kalitede yapılabiliyor. Garantili ürünler zaten, memnuniyetle alıp kullanabiliyorlar. Hem ev ekonomisine katkısı oluyor, hem de vatandaş istediği ürünü alabiliyor. Altının ayarı ne olursa olsun işçilik bedeli aynı kalıyor.
Yatırım açısından bakıldığında hiç birinin birbirinden farkı bulunmuyor. Piyasadaki hareketlilik sebebiyle sekiz ayar altın tasarımları, yurt dışından olduğu kadar yurt içinden de talep görüyor. Bu süreçte yüklü siparişler alıyoruz. Evlenecek kişiler altın alışverişi için ortalama 30-40 bin TL ayırmışsa, sekiz ayarda bunun yarısına alışveriş yapabiliyor. Geri kalan yarısıyla da yine kendi düğün alışverişine devam ediyor. Haliyle parasının yarısı, cebinde kalmış oluyor.”
“Gençler Tercih Ediyor”
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle kuyumcuların ellerinde daha düşük gramajlarda altın bulundurduklarını söylüyor. “İhtiyacı olan vatandaşlar altın satmaya Kapalıçarşı’ya geliyor. Ancak çoğunluk fiyatlar daha da yükselecek diye beklemeyi tercih ediyor.
Düğünü olan, zorunlu olarak altın almak isteyenler ise düşük gramajlı altın tercih ediyor” diyen Yıldırımtürk, gençlerin altın alırken ayarına bakmadığını, sekiz ayarlık tasarım işi ürünleri tercih ettiklerini belirtiyor. Geleneksel takı olan çeyrek altını, fiyatı dolayısıyla artık satın almakta güçlük çeken vatandaşların daha düşük gramajlı benzer ürünlere yöneldiğinin de altını çiziyor.
Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı ise; altın fiyatlarının yükselmesi ile vatandaşın coğrafi işaretli Trabzon hasır bileziği ve setini alım gücünün oldukça zayıfladığını da belirtiyor. Yazıcı, “Orta seviyede bir hasır bileziğin fiyatı şu anda 80-100 bin TL civarında. Geçmişte 250 bin liradan sattığımız 21 çift sıra, hasır set, yüzük ve küpelerin fiyatı ise bugünlerde 320 bin liraya kadar yükseldi. Haliyle artık bu tür ürünlere talep azaldı” diyor.
İlginizi çekebilir: Altın düşer mi, çıkar mı?
“Sekiz Ayara Talep Artarak Devam Edecek”
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ise şunları aktarıyor: “Türk kuyumculuk sektörü, değişen ve farklılaşan tüketici talep ve bütçe durumuna göre altın takı, mücevher geliştirmekte önemli bir deneyime sahip. Sektör mensuplarımız, son teknolojik cihazlarla donatılmış atölyelerinde piyasada oluşan talepler ışığında her ayar grubunda takı üretebiliyor. Ancak, yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de bölgeler veya illere göre ayar tercihleri değişebiliyor.
Batı illerimiz, daha çok 14 ayar grubunu tercih ederken, Doğu illerimiz ise tercihini genellikle 22 ayar altından yana kullanıyor. Son dönemde hızlı yükseliş gösteren altın fiyatları üzerine sekiz ayar ürünleri vitrinde daha çok yerini almaya ve tüketilmeye başlandı. Toplum olarak fiyat ne olursa olsun altın ve takı almaya devam ediyoruz. Vatandaşımızda altın sevgisi bitmiyor. Ancak, pandemi öncesinden başlayarak salgın sürecinde yükselen ve rekor kıran altın fiyatlarına paralel vatandaşlarımızın da gelirlerinin düşmesi nedeniyle ayar ve gram bazındaki tercihlerini değiştirdi.
Artık vatandaşlarımız,14, 18 ve 22 ayar takıların yanı sıra sekiz ayar takı konseptlerine de ilgi göstermeye başladı. Sekiz ayar takılar özellikle bütçe dostu fiyat aralıklarıyla tercih ediliyor. Sadece altın takı grubunda değil, aynı ürün çeşitliliğini yatırımlık altınlarda da görüyoruz. Gram fiyatının bin TL’nin üzerine çıkması üzerine rafineri firmalarımız, gramın onda birini üreterek piyasaya çıkardı.
Öyle görünüyor ki 2022 yılında pandemi etkisini yitirmeye başlasa bile ülke ekonomileri üzerindeki enflasyonist baskıları devam edecektir. Uzmanlar, gelecek yılda da altındaki dalgalı fiyat hareketlerinin sürebileceğine dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmeler, bütçeyi zorlamayan sekiz ayar gibi alternatif takı ürünlerine olan talebin de artarak devam edeceğini gösteriyor.”
Aylegül Küçükkurt Zor / Para