Makaleler

Vasıfsız genç neye yarar?

Vasıfsız genç: Türkiye’nin bir numaralı sorunu size göre ne? Dış politika mı, iç siyaset mi? Yoksa ekonomi mi?
Ben, iş, aş yani “istihdam” diyorum! Çözümünde de en önemli araçlardan biri olarak, dış politikayı görüyorum. Dış politikamız kabuk değiştiriyor. Süreç sancılı. Daha önce sorun yaşamadığımız ülkelerle sorunlar yaşıyoruz. Yeni rakiplerimiz doğuyor.

Malum, dış politikanın “ekonomik ve siyasi” olmak üzere iki önemli sonucu var. Dönüşüm süreci uzun olduğu için henüz sonuç alamadık. Ancak enerji yatırımlarıyla, boru hatları projeleriyle, bölge ülkeleriyle ihracata önem veriyoruz. Yeni zeminler oluşturuyoruz. Bunları istihdam yaratmak için yapıyoruz!..
Sürdürülebilir büyüme için açılım şart.

Vasıfsız genç

Türkiye büyüyor. Vasıflı işgücüne ihtiyacı var. Nüfusumuzun yarısı kadın, yarısı da genç… Genç nüfus avantaj, fakat vasıfsız olması büyük dezavantaj. Genç vasıfsız işgücü, ihtiyar AB’nin de işine yaramıyor. Dolayısıyla 2050’de nüfusu yaşlanacak bir ülke olarak, bugünden önlem almak zorundayız. Acilen “Ulusal istihdam stratejisini” ortaya koymalıyız.

Fakat yine kafamız karıştı! Yine ödevimizi yapmadık! Oysa 2009’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, start verince, bakanlık, Ulusal Strateji Belgesi hazırlamak üzere yola çıktı. Antalya’da istihdam çalıştayları düzenlendi. Ortaya çıkan taslak, sosyal taraflara sunuldu. İşçi ve işveren sendikalarından görüş istendi.
İşveren sendikalarının temsilcisi TİSK, “esnek çalışma” diye bastırdı.

İşçi sendikaları DİSK, Hak İş ve Türk İş, “Niye esnek çalışma? diye tutturdunuz. İstihdam Stratejisi olmadan bu iş olmaz” diye ısrar etti. Sessizce yaşanan gerilim, istihdam stratejisini kilitledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne yapsın? Yaklaşan genel seçim öncesi taslağı rafa kaldırdı. Resmi Gazete‘de yayınlanmasa da, “Yeni istihdam teşvik paketini” açtı.

Ne yazık ki, Mali Kural‘ın başına gelen, Ulusal İstihdam Stratejisi‘nin de başına geldi. TÜİK verilerine göre 3 milyon işsizin olduğu Türkiye’de önemli bir taslak tozlu raflara yerleşti. Kimsenin gıkı bile çıkmıyor.
İşsizlik sorununun fotoğrafını çekip, işsizlere hangi sürede, hangi politikalarla, nasıl iş verebiliriz? İşte, bu soruyu bile tartışamıyoruz… Geçici çözümlerle işsizlik gibi yapısal bir sorunu çözmeye uğraşıyoruz! İlkokul mezunu gençler, kentlere akıyor…

Bugün tezgâhtarlık yapan, güvenlik elemanı olan yeni orta sınıf ise lise mezunu. O yüzden İşkur, meslek edindirme programlarını sürdürüyor. Ancak, eldeki bilgilere göre, katılım ve başarı oranı keyiflendirici değil… İşkur bir süredir takip anketi bile yapmıyor. Acaba, başarı sağlanamadığı için mi, keyifler yerinde değil?

MELİHA OKUR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu