Sivas’ın Çamuruyla Güzellik Kremi
Girişimci Ünal Karaca kozmetik sektörüne yeni bir formül kazandırdı. Anadolu’nun unutulan değerli madeni “kil”den güzellik kremi yapan Karaca, 41 ülkeye ihracat yapmayı başardı. Kozmetik sektöründe hızla artan doğal ürünlere bir Türk girişimci yeni bir boyut kazandırdı. Toprağın mucizesiyle İsrail’de karşılaşan girişimci Ünal Karaca, kilden güzellik kremi üretiyor. Dermokil markasıyla satılan ürünün hikayesi ise Karaca’nın Lut Gölü’nün çamurlu sularında şifa arayan insanlardan etkilenmesiyle başlıyor. Gölden aldığı kili Türkiye’ye getiren Karaca, annesinin hastalıktan şikayet ettiği ayaklarında kili kullanıyor ve kısa sürede olumlu sonuç alıyor. Bunun üzerine Türkiye’de kil üzerine araştırmalar yapmaya başlayan Ünal Karaca, mineral zenginliği açısından en değerli kil madeninin, Türkiye’de bulunduğunu öğreniyor. Karaca, farklı yörelerden topladığı kil numunelerini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne götürerek incelenmesini sağlıyor. İki yıl süren Ar-Ge çalışmasının ardından 2005’te 6 milyon TL’lik yatırımla Sivas’ta Ezel Kozmetik adı altında bir fabrika kuruyor. Böylece Anadolu’nun unutulan değerli madeni kili kullanar a k ortaya çıkan Dermokil markası, modern kozmetikte kendine yer buluyor.
RUSLAR İLGİ GÖSTERDİ
Geçmişten günümüze güzellik ve şifa maddesi olarak kullanılan kil çamurunu kozmetik sektörüyle buluşturan Dermokil, 2010 yılında hedeflediği dış ticaret hedeflerine ulaştı. Rusya’da büyük ilgi gören Dermokil, 2011’de Afrika ve Ortadoğu’ da yeni iş ortakları kurarak bayilik sistemleriyle ürünlerini tüketicilerine sunacak. Dermokil, ürünlerini dünyaya tanıtmak için iş ortaklarıyla beraber dünya fuarları ve organizasyonlarında yer alacak. Dünya markası olma yolunda hızlı ve sistemli hareket eden ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısını artırmak istiyor. Dermokil’in kurucusu Ünal Karaca, 2005 yılında piyasaya sürdükleri markanın önceleri ağırlıklı olarak 40 yaş üstü insanların satın aldığını söylüyor.
EN İYİ KİL ANADOLU’DA
Karaca’nın dikkat çektiği bir başka unsursa kilin Türkiye ekonomisine olan katkısıyla ilgili. Özellikle Anadolu kilinin değer ve mineral zenginlik açısından modern kozmetikle birlikte Türk ekonomisine ciddi katkılar sağlayabileceğine işaret eden Karaca, şu bilgileri veriyor: “Yatırım öncesi, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmamız oldu. Mineralojik özellik ve kozmetik kullanıma uygunluk olarak yaptığımız araştırmada gördük ki Türkiye’nin toprağı dünyada en verimli killere sahip. Neticede kil bir toprak çeşididir. Mineral zenginliği açısından bakıldığında, kozmetikte kullanılabilecek en verimli kil, ülkemizin sınırları içerisindeki çeşitli illerinde bulunuyor. Öne çıkan yerlerse; Balıkesir, Tokat, Sivas ve Bilecik killeri.” Sabah