Witwiser ile işe alımlar artık daha kolay
İşlerimizin çoğunu artık online gerçekleştirdiğimize göre, neden bu süreçlerde işimizi kolaylaştırmayalım? özellikle de bu süreçler işe alım ve eğitim gibi önemli konulardaysa…
Witwiser bu süreçlerde ihtiyaç olan güvenli sınav sistemi odaklı sistemler geliştiren bir girişim. Yapay zeka sayesinde sınav güvenliğini en yüksek düzeyde sağlayabilen yazılımlar geliştiren Witwiser’ın kurucu ortağı ve CEO’su Volkan Baran ile çevrimiçi sınav sistemlerinin nasıl çalıştığını konuştuk…
İçeriğe Ait Başlıklar
Çevrimiçi sınav sistemleri
Şule GÜNER ; Şirketin pandemi öncesi IK departmanlarının “doğru işe doğru çalışan seçme” sürecine yardımcı olan bir çözüm getirerek başladıklarını belirten Volkan Baran, geliştirdikleri çevrimiçi sınav hizmeti sisteminin ölçme-değerlendirme sürecini kullanıcılar için daha konforlu hale getirirken, kurumların da süreçlerini hızlandırdığını ve operasyonel maliyetlerini azalttığını ifade ediyor. Witwiser’in sağladığı çevrimiçi sınav güvenli sistemiyle ise sanal makine tespitinden tarayıcı kısıtlarına, kimlik doğrulamadan sistemsel kısıtlamalara kadar 50’den fazla ayar ve alarm seçeneğiyle çevrimiçi sınavları kolay ve güvenli hale getiriyor.
IK departmanların karşılaştığı en büyük iki sorunun adayların özgeçmişlerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ve ilanlara gelen binlerce başvuruyla nasıl başa çıkılacağı olduğunu belirten Baran, “Zamanı doğru kullanan kurumların en büyük hedefi; işe alım süreçlerini uçtan uca; uzaktan, güvenli ve analitik bir şekilde yeniden tasarlamak oldu diyebiliriz. Witwiser iş dünyasında yapay zeka destekli güvenli ölçme-değerlendirme teknolojileriyle kurumların ihtiyaçlarını karşılayarak gelecek tasarımlarında destek oluyor. Çevrimiçi sınav sistemi ve yapay zeka destekli sınav güvenliği teknolojileriyle süreçleri otomasyona bağlayıp, pozisyon/aday uyumsuzluğunu minimize ediyor. Böylelikle binlerce iş başvurusu arasından nitelikli adaylara hızlıca ulaşıldığı gibi, daha etkin ve daha verimli ölçme-değerlendirme süreci tasarlanmış oluyor” diyor.
Güvenlik önemli
Uzaktan veya esnek çalışma modelinin ve yetenek havuzunun genişlemesinin kalifiye çalışan bulmayı daha da zorlaştırdığına değinen Baran, “Bu dönemde insan göreceliğini minimize eden dijital değerlendirme süreçlerinde raporlanabilir ve karşılaştırılabilir veriler sunan teknolojiler anahtar rol oynamaya başladı. Adayların istediği yerden istediği zaman tamamlayabileceği bilgi ve deneyimi ölçen sınavlar tüm paydaşlara büyük konfor sundu.
Yakın gelecekte dünyanın herhangi bir yerinden çalışmak otomasyon, yapay zeka ve dijital teknolojilerle birlikte daha normal hale gelecek, işe alım süreçlerinde dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan ve alanında yeteneği olan insanlara ulaşabilmek ve değerlendirme süreçlerini yürütmek kolaylaşacak” öngörüsünde bulunuyor.
Pandemide “çevrimiçi sınav ve güvenliği sağlayıcısı” olarak eğitim teknolojileri alanına da geçiş yapan Witwiser, bu noktada boşluk olan “uzaktan değerlendirme sistemi” alanım doldurmuş.
Witwiser CEO’su Volkan Baran, “Rakiplerimizin aksine insan odaklı değil otomasyon odaklı çözümlere yatırım yapıyoruz. Kurumlar için bütçelerine göre öl-çeklenebilir, güvenli ve esnek çözümler sunuyoruz.
Witwiser ürün özellikleri açısından bakıldığında pazardaki en geniş özellik setine sahip. Kullanıcıların kişisel bilgilerinin ve bilgisayarlarının güvende olması sebebi ile üçüncü parti bir uygulama olarak değil, tarayıcı eklentisi olarak hizmet veriyoruz. Bu özellik hem kullanıcı bilgilerinin güvenliğini sağlıyor hem de işletim sistemi bağımlılığı ve uyumluluğuna ilişkin sorunları ortadan kaldırıyor. Çevrimiçi sınav güvenliği sistemi, kurumların kullandığı herhangi bir öğrenme yönetim sistemi veya değerlendirme sistemi ile kolayca entegre de olabiliyor. Blackboard, Moodle gibi dünya genelinde kullanılan tüm sistemlere halihazırda entegrasyon sağlanmış durumda” diye konuşuyor.
Pandemi güvenli çevrimiçi sınavın önemini gösterdi
Pandemi öncesinde kurumlarla görüşmelerinde “Güvenli sınav yapmanın dinamikleri nelerdir?” “Nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruların cevaplarını anlatırken, pandemiyle birlikte bu kez kurumların “Şu konuya nasıl önlem alıyorsunuz? 1’, “Bu tip kopya girişimlerini önlemeyi nasıl sağlıyorsunuz?” sorularıyla karşılarına geldiğini belirten Witwiser Kurucu Ortağı ve CEO’su Volkan Baran, “Bütün bunlar aslında, kurumlar için güvenli ve doğru bir değerlendirmeyi çevrimiçi olarak yapabilmenin ne kadar önemli olduğunun ve ihtiyacın bir göstergesi. E-öğrenme araçlarının bu kadar yaygın kullanılmaya başlanmasıyla farklı ihtiyaçlar doğrultusunda yenilikleri de beraberinde getirecektir. Bununla birlikte ölçme-değerlendirme süreçleri de ihtiyaca uygun ve hem kurumun hem de adayın optimum verimi alması için yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenmesiyle yeniden şekillenecektir” diyor.
Ekstra yazılım altyapısı gerektirmiyor
Uzaktan ölçme-değerlendirme süreçlerinde aslında kurumların ekstra bir altyapıya sahip olması gerekmiyor. Örneğin Witwiser’ın bulut tabanlı ve lisans modelli bir teknoloji olması, insan kaynakları profesyonelleri için ekstra bir bilgi teknolojisi desteği gerektirmeden hızlıca kullanılabiliyor.
İlginizi çekebilir: Online iş görüşmelerinde başarılı olmanın yolları neler?
Online sınavda sanal kamera-mikrofon sahtekarlığı
Eğitim ve değerlendirme dijitalleştikçe usulsüzlükler de ortaya çıkıyor. Baran, bu tür olaylara nasıl müdahale ettiklerini şöyle anlatıyor: “Sınavların sanal makine içerisinde gerçekleştirilmesi tüm bilgisayar ortamı kontrollerini devre dışı bırakıyor. Çevresel kontroller için kamera ve mikrofon kayıtlarına güveniliyor fakat sanal kamera ve mikrofon yazılımları daha önceden kaydedilmiş ses ve görüntünün sınav anındaki ses ve görüntü olarak kullanılmasını sağlıyor. Birçok uygulamanın önlem almadığı bu çözüm güvenlik sisteminin bir açığı olarak görülüyor. Witwiser olarak sanal makine, sanal kamera ve sanal mikrofon tespitiyle üstün bir güvenlik önlemi alıyoruz.”
Şule GÜNER / PARA