Güncel Ekonomi Haberleri

Dünya Borsalarında Nasıl Yatırım Yapılır?

Dünya borsalarında yatırım yapmak. Yatırım kuruluşları artık sadece gelişmiş ülkelerin değil gelişmekte olan ülke borsalarına da yatırım yapma imkanı sunmaya başladı. Bu sayede yurtdışındaki fırsatları yakalamak isteyen Türk yatırımcılar 50’yi aşkın ülkede yüzlerce yatırım enstrümanına ulaşıyor. Artık aracı kurumunuzda açacağınız bir hesapla ister ABD’de Dow Jones’a, isterse Londra Metal Borsası’nda demir kontratına yatırım yapabiliyorsunuz. Seçenekler bunlarla da sınırlı değil. ABD ve Avrupa’nın büyük borsalarının yanı sıra son yıllarda birçok aracı kurum yatırımcılara Afrika, Kuzey Amerika veya Asya borsalarmda da işlem imkanı sunuyor.

ABD’den Afirika, Asya ve Avrupa’ya Her Yere Yatırım Yapabilirsiniz

Esin Çetinel ; Yatırımlarınızı dünyaya açmanız için tek şart ise aracı kurumunuzda hesap açmanız. Aracı kurumunuzda açacağınız hesabın ardından ikinci adım ise yurtdışı borsaların tümünde işlem yapılabilmesini sağlayacak olan hesap açıldığı bilgisinin size ulaşması. Çoğu kurum uzaktan erişim imkanı sayesinde artık mobilden hesap açma imkanı da sağlıyor. Bu arada önemli bir bilgi daha paylaşalım, birçok aracı kurum artık yurtdışı işlem yapmak isteyenlere alt limit uygulamıyor. Limit uygulayan az sayıda kurum ise geçmiş yıllarda 10 bin dolar, 30 bin dolar gibi yüksek seviyelerde tuttukları alt limitlerini bugünlerde bin dolarlar seviyesine kadar indirmiş durumda.

YÜZLERCE TERCİH İMKANI

Son yıllarda yurtdışı borsalara yatırım yapmak isteyenlerin sayısı arttıkça aracı kuruluşlar da müşterilerine farklı ülke ve enstrümanlara yatırım imkanını artırmaya başladı. Bu sayede artık yurtdışı piyasalarda sadece hisse senedine değil, yüzlerce farklı ürüne ulaşabiliyorsunuz. Bir hesap açıp 50’ye yakın ülkeden hisse senedi dışında yabancı borsa endeksleri, tahvil, vadeli işlem sözleşmeleri, başta altın, platin, gümüş gibi kıymetli metaller olmak üzere emtialar, eurobond ve opsiyonlar, fonlar, tematik fonlar satın alabilirsiniz.

Dünya borsaları
Dünya Borsalarında Nasıl Yatırım Yapılır?

DÜZENLİ VERİ AKIŞI VAR

Tabii uluslararası piyasalarda işlem yapmak isteyenlerin fi-nansal okuryazarlığının olması ve piyasaları da yakından takip etmeleri büyük önem taşıyor. Bu konudaki ihtiyacı fark eden aracı kurumlar yine son yıllarda Online üzerinden global piyasalara yönelik eğitim vermeye başladı. Bunun yanı sıra hesabi bulunan tüm müşterilerine yabancı borsalara yönelik günlük, haftalık ve aylık bültenlerle bilgilendirme yapıyorlar. Yine online işlem platformları sayesinde kurumlar müşterilerine tüm anlık finansal verileri, piyasa analizlerini, teknik ve temel analizleri ulaştırıyorlar.

Ayrıca belli sayıda hisse senedi için fiyat önerileri ve yatırım önerileri yapan kuruluşlar da var. Örneğin QNB Finansinvest yaklaşık iki ay önce yatırımcılarla kapsamlı analizler sonrası oluşan hisse senedi önerilerini paylaşmaya başladı. QNB Finansinvest Uluslararası Piyasalar Direktörü Erdem Muratlı, iki ay içinde 12 hisse senedi önerdiklerini ve bu hisselerin dolar bazında yüzde 2 getiri sağladığını söylüyor.

Artık bir hesap açarak S&P, Nasdaq, Dow Jones 30, FTSE 100, DAX, CAC 40, IBEX 35, HSI, NIKKEI gibi dünyanın en büyük borsalarının endekslerine yatırım yapabilirsiniz Veya Apple, Facebook, Amazon, Tesla, Twitter, Çiti Group Volksvvagen, Deutsche Bank gibi dünyanın en bilinen dev fir malarının veya bu dönemin popüler ilaç firmaları olan Pfizer Moderna, Johnson&Johnson hisse senetlerini portföyünüze ka tabilirsiniz.

Ancak hemen uyaralım, bu yatırımı yapmak için öncelikle finansal okuryazarlığınızın güçlü olması, bu piyasaları yakından takip etmeniz gerekli. Unutmayın, büyük getiri imkanı sunan bu piyasa aynı zamanda riski yüksek bir yatırım arenası…

AK YATIRIM
20 BİNİN ÜZERİNDE ÜRÜN VAR

Ak Yatırım dünya genelinde, başta Amerika olmak üzere Almanya, İngiltere ve Fransa gibi 12’den fazla borsada, 20,000’in üzerinde üründe işlem yapma imkânı sunuyor. Müşterilerin, TradeAll UP işlem platformu ile uluslararası piyasalarda hisse senedi, opsiyon ve futures işlemlerini hızlı ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirdiğini söyleyen Ak Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Alphan Akiz, “Hesap açılışında herhangi bir alt limitimiz bulunmuyor. Akbank müşterileri Akbank Mobil üzerinden ya da Akbank Müşteri İlişkileri Yöneticileri ile görüşerek, şubelerimize gitmeden, arzu ettikleri yerden bir telefonla, hızlı ve kolayca hesap açabiliyorlar” diyor.

Akbank müşterisi olmayan yatırımcıların ise mesafeli satış işlemlerinin bankalarda devreye alınmasıyla, önce Akbank müşterisi olup, sonrasında Ak Yatırım’ın uluslararası piyasalar için olan sözleşmelerini imzalamaları gerekiyor.

Ak Yatırım’ın müşterilerine yurt içi ve uluslararası piyasalarda yatırım danışmanlığı hizmeti sunduğunu söyleyen Alphan Akiz, işlem platformuna ilişkinse şu bilgiyi veriyor:

“TradeAll UP dijital platformumuz üzerinden müşterilerimiz piyasaları yakından takip ederek, hangi enstrümanlara yatırım yaptıklarından kar-zarar bilgilerine kadar, piyasalar ve hesapları hakkında birçok bilgiye ulaşabiliyor. Araştırma raporlarımızın yanı sıra TradeAll Youtube kanalımız üzerinden uluslararası piyasalar hakkında canlı yayınlar yaparak müşterilerimizi sürekli bilgilendirmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda yeni projelerimizin devreye girmesiyle müşterilerimize, faydalı ve yatırımlarına yön verecek yeni fonksiyonlar sunacağız.”

virus borsa

GEDİK YATIRIM
ASYA VE AFRİKA’DA MEVCUT

Gedik Yatırım müşterilerine uluslararası piyasalarda tüm finansal piyasalara doğrudan erişim sağlıyor. Gedik Yatırım UP Trader ile yatırımcılara ABD ve Avrupa’nın önde gelen bor-salarının yanı sıra Asya, Afrika borsalarında da işlem imkanı sunduklarını söyleyen Gedik Yatırım Uluslararası Piyasalardan Sorumlu Yönetmen Furkan Solak, “İlgili borsalarda işlem gören hisse senedi, vadeli işlemler ve opsiyonları birebir ve düşük komisyonlarla yatırımcılarımıza sunuyoruz.

Bunun dışında borsada işlem görmeyen Eurobond ürünlerinde de rekabetçi fiyatlarımızla yatırımcılarımıza fayda sağlıyoruz. Öte yandan Türkiye’de sayılı aracı kurumun hizmet verdiği Londra Metal Borsası’na da erişimimiz var” diyor.

Furkan Solak’m verdiği bilgiye göre, UP Trader üzerinden yatırım yapmak için minimum hesap tutarının 1000 ABD Doları olması gerekiyor. Hesap açılışı ise son derece kolay.

Gedik Yatırım’da hesabı olan yatırımcılar, ek bir form imzalayarak hızlıca hesaplarını açıp Online işlemlere başlayabiliyorlar. Hesabı olmayanlar ise sozlesme.gedik.com adresindeki kolay hesap açılışı ile süreci Online tamamlayabiliyorlar.

Uluslararası piyasalarda işlem yapmak isteyen müşterilerine piyasalarla ilgili düzenli bilgi paylaşımı da sağladıklarını söyleyen Furkan Solak, bu konuda şu bilgiyi paylaşıyor:

“Gedik Yatırım olarak, uluslararası piyasalar bünyesinde erişimimiz bulunan 36 ülkenin borsasına ait bültenleri mutlaka yayınlıyoruz. Düzenli olarak yayınladığımız bültenlerin yanı sıra, dönemsel olarak öne çıkan ve katma değeri yüksek olan küresel şirketleri ya da değerini yükseltmesini beklediğimiz şirketleri her ay 100’ün üzerinde bilgilendirme ve analiz ‘notlarıyla inceleyerek yatırımcılarımızla bu raporlarımızı paylaşıyoruz.

Bildiğiniz gibi sermaye dolaşımı giderek hız kazanıyor. Bu nedenle uluslararası piyasalarda işlem yapmak isteyen yatırımcılarımıza yerel piyasalarda işlem yapıyorlarmış gibi kolay bir operasyon sunmayı önemsiyoruz. Amacımız, yatırımcılarımızın en değerli bilgiye en kolay şekilde ulaşması ve talimatlarını en hızlı şekilde iletmeleri. Bunları yaparken, yurtdışı banka para transferi, döviz çevrimi gibi operasyonlarla uğraşmadan asıl amaçları olan karlılığa odaklanmalarını sağlıyoruz. Finansal okuryazarlığa verdiğimiz önem doğrultusunda en büyük hissedarımız olan INVEO, Türkiye’nin finans piyasalarını odağına alan en büyük yayınevi Scala Yaymcılık’ı geçtiğimiz yıl bünyesine kattı.

Araştırma ekibimiz tarafından hazırlanan bültenler, Scala Yayıncılık üzerinden erişime sunulan yayınların yanı sıra, Uluslararası Piyasalar masamızın Türkiye’deki tatil günleri de dahil olmak üzere 5 gün 24 saat yatırımcılarına doğrudan ulaşıyor. Bu da yatırımcılarımızı küresel piyasalarda güçlendiriyor.”

Yatırımcıları vergi konusunda da uyaran Solak, “Yurtdışı borsalarda kazançlar beyan usulü ile yapılıyor. Bu sebeple, yatırımcıların vergi yükümlülükleri değişiklik gösterebiliyor. Yatırımcıların en doğru bilgiyi vergi danışmanlarından öğrenmeleri en sağlıklısı olacaktır” diyor.

İNFO YATIRIM
TEMATİK FONLARA ULAŞMA İMKANI

Info Yatırım müşterilerine yurtdışı borsalarda da işlem imkanı sunuyor. Yurtdışı işlemler için hesap açan müşterilerinin S&P, Dow, Nasdaq gibi ABD borsalarının yanı sıra DAX, CAC 40, IBEX 35, FTSE 100 gibi Avrupa’nın önde gelen borsalarında da işlem yapabildiğini söyleyen Info Yatırım icra Kurulu Başkanı ve CEO Ender Şahin, “Ayrıca, sektörde bir adım daha öne çıkmamızı sağlayacak bir gelişme olarak; yatırımcılarımız gelişmiş ülke borsalarına ek olarak Avrupa’nın çevre ülkelerinin yanı sıra birçok gelişmekte olan ülke borsalarına da erişim sağlayabiliyorlar.

Bununla birlikte, yatırım dünyasında hızla büyüyen ve pazar payını genişleten tematik fonları da yatırımcılarımızın hizmetine sunuyoruz, öyle ki, Info Yatırım müşterileri nadir metaller, sağlık sektörü, siber güvenlik, 5G teknolojisi, online oyun ve yazılım şirketleri ve birçoğuna da bu fonlar yardımı ile kolayca yatırım yapabilirler” diyor.

İnfo Yatırım yurtdışı piyasalarda işlem yapmak isteyen müşterileri için herhangi bir alt limit uygulamıyor. Böylece yatırımcılar diledikleri büyüklükteki tutarlar ile yurtdışı borsalarda işlemlerini yapabiliyorlar. Hesap açılış sürecinde ise, iki aşamalı bir yol izleniyor, ilk adımda; Info Yatırım’da yatırımcının adına bir hesap açılırken, ikinci adımda yurtdışı borsaların tümünde işlem yapmasına olanak sağlayacak olan hesap açıldığı bilgisini paylaşan Ender Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yurtdışı borsalarda, yatırımcılarımızın hizmetine hisse senetlerinin yanı sıra; bono ve tahviller, borsa yatırım fonları, varantlar, vadeli kontratlar ve opsiyonlar olmak üzere oldukça geniş bir yatırım yelpazesi sunuyoruz. Bu noktada yatırımcılarımızı, yurtdışı borsalardaki gelişmelerden aktif bir şekilde haberdar etmek amacı ile anlık veri paylaşımları, düzenli bültenler ve gün içi analizler ile destekliyoruz.

Yurtdışı borsalardan oluşacak kazançların vergilendirmesi konusunda ise, stopaj bulunmamakta. Bununla birlikte yatırımcılar, yıllık beyana tabiiler, istisna uygulaması bulunmadığından kazancın tutarı ne olursa olsun beyan ediliyor. Satış karları ve satış zararları birbirine mahsup edilebiliyor. Alım satım kazancı, alış maliyeti ve satış bedeli TL’ye çevrilerek TL bazında hesaplanıyor.”

kadin borsacilar

ALNUS YATIRIM
ALT LİMİT YOK

Alnus Yatırım, yurtdışı hisse senetleri için global bilinirliği olan bir kurumla görüşme aşamasında. Kurum türev tarafında ise, müşterilerine ABD ve Avrupa’da bulunan CME ve EUREX gibi büyük borsalara yatırım imkanı sunuyor. Uluslararası piyasalarda işlem yapmak isteyen müşterileri için herhang bir alt limit uygulamadıklarını söyleyeı Alnus Yatırım Hazine ve Kurumsal Pazarlama Müdür Yardımcısı Anıl Tanören, “Kurumumuz bünyesinde ilgili enstrümanlara yatırım yapabilmek için bu ürünlerin riskini kavramış olmaları yeterli” diyor.

Buna karşın Alnus Yatırım, müşterilerinin finansal okuryazarlığını arttırmak için platform ve ürünler hakkında eğitim de sunuyor. Kurum bunun dışında hazırladığı yurtdışı bültenleri ile yatırımcılara piyasalardaki gelişmeler hakkında bilgi akışı da sağlıyor.

Yakın vadede ABD borsalarının olumlu seyrini koruyacağı tahmininde bulunan Anıl Tanören, yatırımcılara yakın vade için risk ve fırsat sunan yatırımlar hakkında ise şu bilgileri paylaşıyor:

“ABD enflasyonunun geçici olduğunu düşünen FED’e karşı piyasanın açtığı kredi bitene kadar ABD borsalarının olumlu kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz. FED’in 2022 yılında faiz arttırma riski özellikle bizim de içinde bulunduğumuz gelişmekte olan piyasaları ve değerli metallere olan ilgiyi olumsuz etkiliyor.

Delta varyantının yarattığı riskler dolayısıyla havacılık, turizm gibi sektörlerin hisseleri yüksek oynaklıkla işlem görmeye devam ediyor. Arz kaynaklı kaygılar dolayısıyla demir/çelik fiyatlarında görülen hızlı yükselişler ise demir/çelik sektörünü cazip kılıyor. “

İŞ YATIRIM
30 ÜLKEDE İŞLEM İMKANI

îş Yatırım Menkul Değerler müşterilerine 30’u aşkın dünya borsasında işlem imkanı sağlıyor. Yatırımcılar bu kanalla dünya borsalarmdan hisse senedi alımı, emtia, opsiyon, vadeli işlem sözleşmeleri gibi uluslararası piyasalardaki sermaye piyasası ürünlerinde yatırımlarını değerlendirme imkanına kavuşuyor. Hesap açılışı için belirlenen minimum tutarın, yatırımcının profili, tercih edeceği piyasa ve yatırım enstrümanına göre değişkenlik gösterdiğini açıklayan Iş Yatırım, kurum olarak uyguladıkları prosedürlere ilişkinse şu bilgileri paylaşıyor:

İş Yatırım’da hesap açılışı için sözleşmelerimizin imzalanması ve açılacak hesap türüne uygun diğer evrakların bizimle paylaşılması gerekir. Gerekli kontrolün sağlanmasıyla birlikte hesap açılışı gerçekleşir ve yatırımcımız Iş Yatırım’ın dünyasına adımını atmış olur.

Uluslararası piyasalarda işlem yapmak isteyen yatırımcılarımız, dünya borsalarında (ABD borsaları, Avrupa borsaları, Asya borsaları gibi yurtdışı borsalarında) istedikleri işlemi yatırım danışmanlarına verecekleri talimatla kolayca gerçekleştirebilir veya TradeMaster International Platformu aracılığı ile kendi bilgisayarlarından, tabletlerinden ya da akıllı telefonlarından anında işlem yapabilirler.

TradeMaster International üzerindeki yurtdışı hisse senedi, vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyon işlemlerini güçlü teknolojik altyapımız ile birlikte kolay ve hızlı bir biçimde gerçekleştiriyoruz.

Yatırımcılarımız ayrıca MetaTrader 4 tabanlı elektronik işlem platformumuz olan TradeMaster FX sayesinde foreks piyasalarına 24 saat Iş Yatırım güvencesiyle ulaşma imkanına sahip oluyor. Finansal okuryazarlık adı altında, ilgili piyasa ve yatırım enstrümanına özel hazırladığımız yazılı, basılı, görsel ya da işitsel medya içeriklerimiz yatırımcılarımızın piyasa keşiflerindeki en iyi kılavuzları oluyor.”

borsa sirket

YATIRIM FİNANSMAN
MEKSİKA’DAN HİSSE ALABİLİRSİNİZ

Yatırım Finansman, müşterilerine Amerikan borsaları başta olmak üzere Avrupa bor-salarında, Asya borsalarında (Japonya, Güney Kore, Hong Kong gibi) ve Kuzey Amerika bor-salarında (Meksika gibi) işlem yapma imkanı sunuyor.

Müşterilerine toplamda 32 ülke ve 134 piyasada işlem yapma imkanı sağladıklarını söyleyen Yatırım Finansman Türev Ürünler Müdürü Nuri Sevgen, “Kurumumuzda hesabı olan yatırımcılarımızın, sunulan ürün ve hizmetlerin risklerini anlayacak bilgi ve tecrübesini ölçmek için SPK mevzuatı gereğince yapılan “uygunluk testi”nin sonucunda “çok yüksek riskli olarak nitelendirilen ürünlerde işlem yapmaya elverişli seviyede (risk 5) ” olması koşuluyla yurtdışı hesap açılış işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Minimum 5.000 ABD Doları para aktarımı ile yurtdışı hesabını aktif hale getiriyoruz” diyor.

Yatırım Finansman müşterileri uluslararası borsalarda hisse senetleri, vadeli piyasalar ve opsiyonlara yatırım yapabiliyor. Yatırımcılara bu piyasaları takip edebilmeleri için periyodik olarak yurt dışı piyasalar bülteni ve raporlar gönderdiklerini söyleyen Sevgen, “Bunun dışında yatırımcılarımız yatırım danışmanlığı bölümünden bire bir piyasa bilgisi desteği de alıyor. Tam mükellef gerçek kişiler tüm dünya kazançları üzerinden Türkiye’de vergilendiriliyor. Yatırımcıların Türkiye dışında elde ettikleri gelirleri yıllık beyanname ile beyan etmeleri esas” uyarısında bulunuyor.

GCM YATIRIM
170’DEN FAZLA ENSTRÜMAN VAR

GCM Yatırım, müşterilerine uluslararası piyasalarda 170’den fazla enstrümana yatırım imkanı sunuyor. Yurtdışı borsalara yatırım yapmak isteyenlere; kurumun işlem platformları üzerinden döviz pariteleri, emtialar, yabancı borsa endeksleri ve yabancı hisse senetlerinden oluşan geniş bir ürün yelpazesi sunduklarını söyleyen GCM Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci, “Yatırımcılarımız, haftanın 5 günü 24 saat, yaklaşık 50 döviz paritesinde işlem gerçekleştirebilirken, yine Ons Altın, Gram Altın, Platin ve Gümüş gibi çok ilgi gören kıymetli metallere hesaplan üzerinden kolayca erişebiliyor.

Bunun yanında, petrol, doğalgaz, bakır, buğday, soya, mısır gibi birçok emtiaya da yatırım imkanları var” diyor.

özellikle son yıllarda yatırımcılarda yurt dışı borsa endeksleri ve yurt dışı borsalarda işlem gören hisse senetlerine yönelik ciddi bir talep oluştuğuna da dikkat çeken Tuğberk Çitilci, işlem yapma şartlarına dair şunları söylüyor:

“Kurum olarak, S&P, Nasdaq, Dow Jones 30, FTSE 100, DAX, CAC 40, IBEX 35, HSI, NIKKEI gibi dünyanın en önde gelen borsalarının endekslerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılara, bu endekslere dayalı fark kontratları sunuyoruz.

Bu enstrümanlarla yatırımcılar, dünya borsa endekslerine yönelik olarak hem alım, hem de satış yönünde pozisyon açma fırsatına sahip oluyorlar. Ayrıca, Amerika ve Avrupa Borsa’larında işlem gören 88 adet hisse senedine dayalı fark kontratı yoluyla yatırımcılarımız Apple, Facebook, Amazon, Tesla, Twitter, Çiti Group, Volksvvagen, Deutsche Bank gibi dünyanın en likit hisse senetlerinde işlem gerçekleştirebiliyor.

Ek olarak yatırımcılar pandemi döneminde popülerliği artan Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson gibi ilaç şirketlerine yatırım yapabiliyorlar. Kurumumuzda uluslararası piyasalarda kaldıraçlı işlemler gerçekleştirmek üzere yasal olarak öngörülmüş olan 50.000 TL’lik bir hesap büyüklüğü sınırı mevcut. Ancak, gerek Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda, gerek Vadeli işlemler ve Opsiyon Piyasası’nda yatırım yapmak için herhangi bir hesap limiti aranmıyor.

Yatırımcılarımız elektronik kanallardan, PTT şubelerinden ve kuryelerimiz üzerinden rahat ve pratik bir şekilde hesap açma imkanına sahip. Hesap açma sürecinde müşteri temsilcilerimiz baştan sona yatırımcılarımızın hesap açma işlemlerini takip ediyor ve gerekli yardımları sağlıyor. Müşterilerimizden, yasal mevzuat gereği, geçerli bir kimlik belgesi ve adreslerini teyid eden bir belge temin ederek hesap açılışlarını yapıyoruz.”

GCM Yatırım, yeni nesil teknolojileri kullanan gelişmiş Online işlem platformları sayesinde müşterilerine tüm anlık finan-sal verilere, piyasa analizlerine ulaşma imkanı da sağlıyor. Bu sayede yatırımcılar hızlı ve güvenli işlem yapabiliyor. Ayrıca kurumun Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan periyodik raporlar vasıtasıyla gelişmeler, piyasa eğilimleri, piyasa verileri paylaşılıyor.

Yatırımcıların kendilerine sağlanan kapsamlı temel ve teknik analizlerle yatırım stratejilerini belirleyebildiğini söyleyen Çitilci, “Ayrıca online eğitim ve videolar yoluyla yatırımcılarımızın finansal okuryazarlığına katkı sağlıyoruz. Bunun yanında, müşteri temsilcilerimiz yatırımcılarla piyasadaki gelişmeler konusunda sürekli temas kurup, yatırımcılarımıza hesapları ve işlemleri konusunda destek ve bilgi de veriyor” diyor.

kadin borsacilar

QNB FİNANSINVEST
ALT LİMİT BİN DOLAR

QNB Finansinvest yatırımcılarına 2011 yılından itibaren yurt dışı borsalara erişim imkanı sağlıyor. Başta ABD olmak üzere, Ingiltere, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin bor-salarında da işlem yapmaya aracılık ettiklerini açıklayan QNB Finansinvest Uluslararası Piyasalar Direktörü Erdem Muratlı, “Yurt dışı piyasalara tüm yatırımcıların erişebilmesi için daha önce 30.000 ABD Doları olan hesap açılış alt limitimizi 3 yıl önce bin ABD Doları’na düşürdük.

Hesap açılışı öncesi yatırımcılarımıza sanal para ile deneme yapabilecekleri deneme hesabı imkanı sunuyoruz. Böylece deneme hesapları ile işlem yaparak yurt dışı piyasaları yakından tanıma şansları oluyor. Ayrıca haziran ayında lanse ettiğimiz yeni mobil uygulamamız ve internet şubemiz ile yurt dışı ve yurt içi piyasalara aynı uygulama üzerinden tek bir yerden erişim imkanı sağlıyoruz” diyor.

QNB Finansinvest ayrıca yatırımcılarına yönelik her gün yurt dışı piyasalarda yaşanan gelişmeleri içeren bir bülten servis ediyor. Bunun yanı sıra ABD piyasaları açılmadan önce ABD hisse senetlerine ilişkin oluşan veya oluşmakta olan teknik formasyonlara göre hazırlanan bir bülten de paylaşıyor. Yaklaşık iki ay önce yatırımcılarla kapsamlı analizler sonrası oluşan hisse senedi önerilerini paylaştıklarını söyleyen Erdem Muratlı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“iki ay içerisinde hazırladığımız 12 hisse senedi önerimiz dolar bazından yüzde 2 getiri sağladı. Bu hizmetimizi herhangi bir bakiye şartı aramadan ücretsiz olarak QNB Finansinvest yurt dışı piyasalar hesabı olan tüm yatırımcılarımız ile paylaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde Araştırma bölümümüzün katkısı ile orta ve uzun vadeli model portföyler oluşturmayı hedefliyoruz. Uluslararası piyasalar için oluşturacağımız bu model portföy hizmeti ile sektörde fark yaratmak istiyoruz.”

DAHA YATIRIM
24 SAAT İŞLEM İMKANI

DAHA Yatırım Danışmanlığı ve Aracılık Hizmetleri (Ünlü&CO) uluslararası piyasalarda işlem yapmak isteyen müşterilerine tek hesap (tek platform) üzerinden Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya borsaları başta olmak üzere birçok ülke borsasında hisse senedi, vadeli kontrat, borsa yatırım fonu ve opsiyonlarda haftanın 5 günü, 24 saat işlem imkanı sunuyor.

Hesap açmak isteyen yatırımcıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve Türkiye’de ikametgahlarının bulunması şartı koşan DAHA Yatırım, sürece ilişkin şu bilgiyi veriyor:

“Hesap açılış süreci tamamlandıktan sonra hesaplarının aktif hale gelebilmesi için minimum 2.000 ABD Doları fonlama gerçekleştirilmelidir.

Yurt dışı piyasalarda hesabı açılan yatırımcılarımız işlemlerini diledikleri zaman yatırım danışmanları aracılığıyla telefonda gerçekleştirebilirken, platformu öğrenip kendi işlem yapmak isteyen yatırımcılarımız içinse platform kullanım PDF’leri paylaşılmaktadır.

Ayrıca yatırımcılarımıza dilerlerse telefonda ya da uzaktan erişim ile platform eğitimi de veriliyor. Bunun yanı sıra araştırma bölümümüzün hazırladığı günlük bültenlerin yanı sıra, hisse bazında işlem önerileri de yatırımcılarımızla paylaşılıyor. Yatırımcılarımızın takip ettikleri hisse senetleri ile ilgili teknik analiz çalışmaları yapılarak diledikleri zaman kendileri ile paylaşılıyor.

Hali hazırda platform üzerinde veriler 15 dakika gecikmeli verilmekte. İsteyen yatırımcılarımız ise kendilerine iletmiş olduğumuz kullanıcı adı ve şifreleri ile Hesap Yönetim portalımız üzerinden giriş yaparak diledikleri borsanın canlı datalarını satın alabiliyorlar.”

Yatırımcıları vergi konusunda da uyaran Daha Yatırım yetkilileri, bu konuda şu bilgiyi paylaşıyor:

“Türkiye ile ABD arasında çifte vergiyi önleme anlaşması bulunmakta. Bu kapsamda yatırımcılarımızın ABD’de vergi yükümlülüğü bulunmuyor. Aldıkları hisse senedi temettü dağıtımı gerçekleştirir ve yatırımcılarımız temettü alımına hak kazanır ise sadece ABD yüzde 20 stopajı keserek kalan tutarı hesaplarına yatırır. Türkiye’de ise her vergi beyan döneminde burada elde ettikleri kazançlarını bir alt kalem olarak bildirmek ile yükümlüdürler. Her sene vergi dilim oranları ise değişmekte.”

Kurumsal yatırımcının vergisi yüzde 25

Uluslararası piyasalara yatırım yapan Türkiye’de yerleşik kurumsal yatırımcılar tarafından elde edilen gelirlerin tamamı kurumlar vergisine tabi. Kurumlar vergisi oranı ise 2021 yılı için yüzde 25 olarak uygulanıyor. Belirli şartlar altında (yatırım amacı, yatırım yapılan menkul kıymetin türü, ilgili ülkede ödenen vergi ve oranı vb.) bazı gelirlerin Türkiye’de vergiden istisna edilmesi de mümkün olabiliyor. Diğer taraftan, yurtdışında söz konusu gelirler üzerinden vergi ödenmiş olması durumunda bu vergilerin Türkiye’de hesaplanacak kurumlar vergisinden mahsup edilmesi de mümkün.

Kim ne kadar vergi ödeyecek?

Yurtdışı piyasalarda hisse senedi, tahvil, eurobond gibi enstrümanlara yatırım yapanların Türkiye’de elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemesi gerektiğini hatırlatan EY Türkiye Şirket Ortağı Ateş Konca; vergiye ilişkin sorularını yanıtladı:

Yurt dışı piyasalarda hisse senedi, eurobond, vb enstrümanlara yatırım yapan bireysel yatırımcıların elde ettiği karlar üzerinden yapılacak vergilendirme hakkında bilgi verir misiniz?

Gerçek kişilerce elde edilen gelirler gelir vergisinin konusuna giriyor. Türkiye’de yerleşik olanlar tam mükellef statüsünde kabul edilerek vergilendiriliyor. İkametgâhı Türkiye’de bulunanlar ile bir takvim yılında altı aydan fazla süreyle Türkiye’de devamlı oturanlar (istisnalar hariç) Türkiye’de yerleşmiş kabul ediliyor.

Tam mükellef gerçek kişiler gerek Türkiye’de gerek Türkiye dışında elde ettikleri gelirler üzerinden vergilendirilirler. Dolayısıyla yurtdışı piyasalara yatırım yapan Türk yerleşiği gerçek kişilerce elde edilen gelirler de Türkiye’de vergiye tabidir.

Menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi, söz konusu menkul kıymet ve elde edilen gelire göre farklılık gösterir. Bu gelirler vergi düzenlememiz uyarınca menkul sermaye iradı ya da alım satım kazancı (Diğer kazanç ve irat) olarak sınıflandırılır.

Bireysel yatırımcılar tarafından elde edilen menkul kıymet gelirleri, yatırım yapılan menkul kıymetin itfası, satışı ya da ara dönem ödemesinin yapıldığı tarihte elde edilmiş sayılıyor.

Türkiye’de yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil edilecek (ücret dışındaki) gelirler için 2021 yılı gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekildedir.

Gelir dilimleri [Ücret dışındaki gelirler] Vergi oranı (%)
24.000 TL’ye kadar 15
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası 20
130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, fazlası 27
650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL, fazlası 35
650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL, fazlası 40

Yabancı hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlar:

Alım satım kazancı TL bazında hesaplanır. Dolayısıyla kazanç, satış bedelinin TL karşılığından, alış bedelinin TL karşılığının düşülmesiyle hesaplanır. Kazancın hesaplanması sırasında endeksleme yöntemi kullanılabilir. Bu şekilde alış bedeli artırılabilir. Ancak enndeksleme yapılabilmesi için alıştan satışa kadar geçen elde tutma süresinde Yİ-ÜFE farkının yüzde 10’un üzerinde olması gerekir. Endeksleme yöntemiyle hesaplanan kazancın tamamı beyana tabidir. (2006 yılında önce alınanlarda yüzde 10 şartı yoktur ve 43.000 TL’lik de istisna uygulaması yapılıyor.)

Yabancı hisse senedinden elde edilen temettü gelirleri:

Yabancı hisse senetlerinden 2021 yılında elde edilen temettü gelirleri için 2.800 TL’lik beyan sınırı uygulanır. Söz konusu temettü geliri bu tutarın altında ise beyan edilmez, bu tutarı aşarsa tamamı yıllık gelir vergisi beyanına dahil edilir. (Beyan sınırı, takvim yılında elde edilmiş olup tevkifat veya istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının toplamı için dikkate alınır.) Bu gelirler üzerinden yurtdışında ödenen vergilerin Türkiye’de hesaplanan vergiden indirilmesi mümkündür.

Yabancı ülke tahvillerinden elde edilen gelirler:

Yabancı ülke hâzinelerinin ya da bu ülkelerdeki kurumların ihraç ettiği tahvillerden elde edilen faiz gelirleri 2021 yılı için belirlenecek beyan sınırını 2021 yılında 2.800 TL’dir. Bu tutar aşılırsa gelirin tamamı beyan edilir.

Bu tahvillerden elde edilen elde edilen alım satım kazançları için de yabancı hisse senetleri alım satım kazancına ilişkin açıklamalar geçerli olur.

Yabancı ülkede kurulu yatırım fonlarından elde edilen gelirler:

Bu fonlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin farklı yorumlar bulunmakla beraber 2004 tarihli bir özelge uyarınca, bireysel yatırımcıların yurt dışında kurulu yatırım fonlarına ait katılma belgelerinin satışı nedeniyle elde ettikleri kazançlar değer artış kazancı (alım satım kazancı] olarak vergilendirilir.

Buna göre alım satım kazancının TL bazında hesaplanması yapılmalıdır. (Döviz satış tutarının TL karşılığından döviz alış tutarının TL karşılığının düşülmesi ile bulunur] Endeks farkının yüzde 10’u aşması durumunda, maliyet bedeli endekslenebilir. (2006 yılından önce alınmış olanlar için yüzdelO şartı yoktur]. Bu kazançlar için herhangi bir istisna uygulaması yoktur. (2006 yılından önce alınmış olanlar için 43.000 TL’lik istisna uygulanıyor.]

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığınca ihraç edilen Eurbondlardan elde edilen gelirler:

Eurobond kupon faiz geliri beyana tabidir ancak anapara kur farkları gelir kabul edilmez. 2021 yılında elde edilen faiz gelirinin 53.000 TL’yi aşması durumunda, tamamının beyan edilmesi gerekir.

2006 yılından itibaren ihraç edilen eurobondların satılmasından sağlanan kazançlar TL bazında hesaplanarak yıllık beyannameye dahil edilir. Endeks farkının yüzde 10’u aşması durumunda, alım satım kazancı maliyet bedeli endekslenmesi sonucu tespit edilir.

2006 yılından önce ihraç edilenlerde, endeksleme yapılabilir (yüzde 10 şartı yoktur), diğer alım satım kazançlarıyla birlikte 2021 yılı için 43.000 TL’lik kısım vergiden istisnadır. İstisnayı aşan kısım beyan edilir.

Türk şirketlerinin yurtdışında dövizli olarak ihraç ettiği tahvillerden elde edilen gelirler:

Tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında döviz cinsinden ihraç edilen tahvillerin faiz gelirlerine, vadeye bağlı değişen oranlarda tevkifat uygulanır. Tevkifatın oranı; vadesi bir yıla kadar olanlardan elde edilen faizlerde yüzde 7,1 ile 3 yıl arası vadelilerde yüzde 3 ve 3 ve daha uzun vadelilerde yüzde 0‘dır. Bu tahvillerin itfasında oluşan anapara kur farkı ise gelir sayılmaz. Beyan sınırı uygulanır. (2021 yılı için 53.000 TL) Ödenen tevkifat (stopaj), beyanname üzerinde hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilir.

Tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında döviz cinsinden ihraç edilen tahvillerin alım satım kazançları stopaja tabi değildir. Kazanç TL bazında hesaplanır. Endeksleme Yİ-ÜFE artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması şartıyla yapılabilir. Kazancın tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilir.

Hangi ülkede hangi yatırım aracı daha cazip?

QNB FINANSINVEST

Krizden çıkış sırasına bağlı olarak önümüzdeki aylarda Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsalarına ilginin daha fazla artabileceğini düşünüyoruz. Bu durum ABD borsalarına ilginin azalacağı anlamına gelmiyor. Global para arzının yüksek seyri ve negatifte seyreden gelişmiş ülke tahvil reel getirilerini göz önünde bulundurarak yıl sonuna kadar global hisse senedi piyasalarındaki olumlu havanın korunabileceğini düşünüyoruz.

Sektörel bazda ise kriz sonrası turizm, havacılık ve isteğe dayalı tüketim ürünleri sektör oyuncularının karlılıklarındaki toparlanmayla beraber hisse performanslarının da güç bulmasını bekliyoruz. Buna karşın güçlü hisse performansları sonrası sanayi sektörü hisselerine ilginin görece daha zayıf kaldığını görebiliriz. Covid-19 sonrası daha ön plana çıkan sürdürülebilirlik teması ise bundan sonra her zaman yatırımcı odağında olmaya devam edecektir. Buna paralel ilginin yüksek olduğu yeşil enerji ve altyapı şirketlerinin özellikle uzun vadede hala yüksek getiri potansiyeli taşıdığını öngörüyoruz.

Emtia piyasasında ise soluksuz yükselişlerin ardından fiyat dalgalanmalarının arttığı bir döneme giriyoruz. Enflasyon baskılarının artırmasıyla beraber başta Çin olmak üzere ilgili otoritelerin fiyat seviyelerini kontrol mekanizmaları üzerinde çalışmalara başlaması emtia fiyatlarında kısa vadeli geri çekilmelere neden oluyor.

Ancak arz-talep dengesi gerçeğini göz önünde bulundurarak özellikle baz metal fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edebileceğini düşünüyoruz. Sanayi üretim verilerinin hala rekor seviyelere işaret ediyor olmasının yanı sıra, global olarak artan yeşil enerji ve altyapı yatırımları başta bakır ve nikel olmak üzere baz metal fiyatlarını ve endüstriyel metal fiyatlarını desteklemeye devam edebilir.

GEDİK YATIRIM

Pandemiyle beraber artan teknoloji kullanımı teknoloji sektöründe büyümeyi de beraberinde getirdi. Teknoloji alanına yatırım yapan firmalar karlarını uzun vadede koruyabilirler. Sağlık sektörü de yine pandemiyle birlikte dikkat çeken alanlardan biri. Özellikle Amerika’da (FDA) AR-GE onayı alamayan şirketlerde ciddi volatilite gözlemledik. Rekabette geride kalan bu şirketlerin risk çarpanı daha yüksek gözüküyor. Emtia tarafında ise yine pandemi sebebiyle yükselen bir alan görülüyor.

İlk yarıda bakır ve nikel pozitif ayrışarak bakırın rekor yükselişi yaşandı. Yarı iletken sektörünün sürdürülebilir yeşil ekonomi vurgusu devam ettiği sürece bu alanın “gözleme” değer olduğunu düşünüyoruz.

INFO

Yurtdışı borsalar doğası gereği çok geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olduğu için zaman zaman geriye düşecek ülkeler ve sektörler olacak, zaman zamanda öne çıkanlar gözlenecektir. Bu bağlamda, geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren güçlü yükseliş trendini devam ettiren endüstriyel metaller ve enerji sektöründe momentumun devam etmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, Covid-19 kaynaklı ekonomik krizden oldukça olumsuz yönde etkilenen havacılık ve turizm sektörlerinde riskler bulunurken, bu sektörler özelinde açıklanan haberler yakından izlenmelidir. Ülke bazında ise, ABD borsalarında zirve seviyelerin her geçen gün yeniden tazeleniyor olması, bu noktada birçok yatırımcının ABD borsalarına olan ilgisini artırmaya devam ediyor.

İŞ YATIRIM

Beklentiler gelişmiş ülkelerin aşılama hızlarıyla birlikte büyüme hızlarının artışına işaret ediyor ve normale dönüşle birlikte ABD başta olmak üzere Avrupa tarafında da büyük ölçekli şirketlerin ve sektör olarak da teknoloji, sanayi ve fınans sektörleri gündeme gelebilir. Metaller tarafında bakır, inşaat demiri çelik daha HIbMp iyi performans sergileyebilir.

Aşılama hızı ve Covid-19 varyantının ne kadar büyümeyi ve normale dönüşü olumsuz etkileyeceğine dikkat ederek özellikle büyük ölçekli hisselere yatırım yapılabilir. Geri çekilmelerde merkez bankalarının destekleyici politikalarını sürdürmeleri önemli olacak. Şayet Covid-19 varyant etkisi olumsuz olursa kar satışları ve geri çekilmelere hazırlıklı olunmalı.

Küçük ölçekli hisse senetlerine yatırım yapmaktan uzak durulmalı ve özellikle olası bir yeni Covid-19 dalgası ile doğrudan olumsuz etkilenecek sektörlerden de yine uzak durulmalı. Örnek olarak turizm, otel, havacılık sektörleri. Olumsuz ya da performansı daha geriden gelecek olan ülkeler Asya Ülke Borsaları ve özellikle aşılamada geride kalan ülkelerin borsaları olarak görülebilir. Metal tarafında ise kurşun daha geriden gelecek metal olarak takip edilebilir.

YATIRIM FİNANSMAN

Gelişmekte olan ülke borsaları likidite ve büyüklük açısından düşük boyutlu kalsa da, geneli itibariyle işleme uygun çok sayıda fırsat var. Bölgesel olarak bakarsak, Asya’da Çin ve Hong Kong borsalarının ABD ile yaşanan tarife, yaptırım ve uluslararası ticaret arenasında alan kazanma çekişmesinden ciddi ölçüde olumsuz etkilendiklerini; ancak bu stresin yatışması halinde değerleme olarak oldukça dikkat çekici potansiyeller sunduklarını görüyoruz.

Örneğin, Hong Kong’da Hang Seng Finansal endeksi hedef değerlere göre yüzde 50’ye yakın yükseliş potansiyeli sunuyor. Asya’da ayrıca Rusya (2021T F/K 7.0x) ile beraber düşük piyasa değerlerine dikkat edilerek Pakistan ve Kazakistan şirketlerine de şans tanınabilir.

EEMEA Bölgesi olarak anılan Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da ise Türkiye (2021T F/K 6.1x) ile beraber düşük çarpanla ve yüksek potansiyel ile işlem gören Mısır’daki mali sektör şirketleri ve Kenya da büyük ölçekli ve yurtdışı ortaklı şirketler olarak dikkat çekiyor. Bu iki ülkede de düşük likidite ve ek olarak siyasi istikrara odaklı risklere ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor.

Latin Amerika’da ise Brezilya enerji şirketleri ile öne çıkıyor. Gelişmiş ülke borsalarında ise ABD’de enerji ve teknoloji şirketleri, Avrupa’da Almanya, İspanya ve İsviçre borsaları dikkat çekiyor. Finlandiya ve Polonya’yı ise göreceli olarak pahalı buluyoruz. Arjantin’de makro ekonomik belirsizliğin devam etmesi, cazip fiyatlar ve getiri potansiyeline karşın riskli görünüyor.

Emtia ürünlerine baktığımızda, petrol ve tarım ürünlerinde önümüzdeki yıl bir miktar dengelenme görebiliriz. ABD Enerji Bakanlığı Brent için 2021’de ortalama 68 ABD Doları fiyat beklediğini bildirdi. Tarım ürünlerinde ise 2022’de sınırlı gerileme beklenmekte. 2020 ve 2021 yılı içerisindeki arz kaynaklı sorunlar Mısır ve Buğday tarafında çözülebilir. Değerli metallerde önümüzdeki yıl yukarı hareket devam edebilir.

ABD’de gerileyen reel faizler ons altın ve gümüşe yönelim getirebilir ve ons altında 1900 ABD Doları hareketini görebiliriz. Platin’de 1000 ABD Doları üzerindeki hareketin devamını ve paladyumda 2800-3000 ABD Doları arasındaki bant hareketinin devamını bekliyoruz. Alüminyum ve bakırda 2022 yılında fiyatlarda aşağı yönlü düzeltmeler görebiliriz.

GCM YATIRIM

Fed’in pandemi sürecinden çıkış için piyasaya aktardığı ucuz/bol likiditenin getiri arayışında tek adres ABD hisse senetleri ve endeksler olurken, rekor üzerine rekor tazelemek yeni normal olmuştu. ABD ekonomisinden yıllık yüzde 5,4 enflasyon ile yaşanan refah kaybı, ABD hisse senetleri ve endeksler ile enflasyon üzerinde getiri ile refah kazancı olarak yansımakta.

Bu döngü devam ettiği sürece hisse senetlerine olan ilgi azalmayacaktır. Bu bağlamda ABD hisse senetlerinden amiral gemisi olan Amazon -Alphabet-Facebook-Tesla hisse senetleri öne çıkabilir. Endeks olarak da SP500 endeksine ilişkin beklentimiz yüksek. Analistlerin 12 aylık dönem için verdikleri hedef fiyatlar (Amazon-Alphabet-Facebook) ile hisse senetleri mevcut fiyat seviyelerine göre yukarı yönde yüzde 10 – 15 potansiyele işaret ediyor. Benzer şekilde 5P500 endeksi için 12 aylık dönemde en iyi hedef 4873 olurken 4400 referans seviyesi ile karşılaştırdığımızda yüzde ll’e yakın yukarı yönlü bir potansiyeli işaret ediyor.

Hisseler ve endeks tarafında yıllık yüzde 5,4 enflasyon üzerinde getiri potansiyeli olduğundan ilginin sürmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu noktada risk; Fed’in veri odaklı varlık alımları azaltma planının piyasa beklentisinden önce devreye girmesi olacaktır. Küresel enflasyon beklentisine bağlı olarak tarım emtiaları öne çıkarken, bu alanda faaliyet gösteren şirketlere (tarım-gübre-zirai ilaç) olan ilgi de artabilir.

DAHA YATIRIM

Delta varyantı nedeniyle koronavirüs vaka sayıları küresel ölçekte artmaya devam etse de aşılamaların yoğun şekilde sürmesinin desteği ile ekonomilerde yeni kapanmaların şimdilik öngörülmemesi risk iştahının genel hatlarıyla korunmasını sağlıyor. Bu ortamda kuvvetli bilançoları ile dikkat çeken ABD borsalarının göreceli olarak daha iyimser bir eğilim sergilemesi gündeme gelebilir.

Yine bu ortamda, aşılamaların etkisiyle ekonomilerin yeniden kapanmayacağı varsayımı altında özellikle havacılık, turizm ve eğlence gibi sektörlerin daha iyimser bir performans sergilediğine şahit olabiliriz. Diğer taraftan, Fed’in sıkılaştırma sinyalleri vermesi dolara değer kazandırabileceği için değerli metaller açısından olumsuz bir tablo çizebilecek olsa da ekonomilerin büyümeye devam ettiği ve sanayi üretiminin arttığı bir dönemde özellikle bakırın güçlü bir tablo çizmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

AK YATIRIM

İçinde bulunduğumuz dönem emtia piyasasında yukarı yönlü bir süper döngüden söz ediliyor. Şartlar böyleyken altın için duruma şöyle bakmak gerekir; enflasyonun faizlerden daha hızlı yükselmesi halinde piyasa altını alacaktır, keza gümüşü de, platini de. Sonuçta FED açıklamalarında enflasyonun yüksek gitmesine izin verileceği söylenmişti. Yani yükselen enflasyona karşılık faizler bir süre daha düşük kalacak denmişti. Eğer FED taperingi yavaş yavaş yaparsa USD likiditesinde sıkışıklık olmayacak ve altın rahat yükselecektir. Aksi olur da,

FED büyük adımlarla ve şahince tahvil alimini sonlandırırsa altın önce sert satış görmeli, ancak sonrasında yukarıdaki dinamik nedeniyle yükselmeli. Diğer yandan kobalt, lityum, nikel gibi batarya teknolojisinde ağırlıklı olarak kullanılan metallerde ve bunların üreticisi madencilerin hisselerinde; ayrıca bakır fiyatlarında fiziki talep yüzünden yükselişin devamını görebiliriz.

Ek olarak, küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliği nedeniyle her türlü tarımsal emtiada arz problemleri artık daha sık görülecektir. Bu buğday, mısır, soya gibi tarımsal emtialarda fiyatların yükselmesine yol açabilir. Benzer durum pamuk, şeker, kakao ve kahvede de görülebilir.

Bu çerçevede ABD ve Avrupa borsalarında işlem gören emtia hisseleri, bundan sonraki süreçlerde portföylerde alfa yaratacak hisseler olacaktır. Ayrıca elektrikli araç üreticileri de tercih edilecek hisseler arasında olabilir. Ancak ABD – Çin gerginliği nedeniyle ABD’de işlem gören Çin menşeili hisseler negatif ayrışabilir. Bu nedenle söz konusu hisselerin portföy ağırlıklarını kısıtlamakta fayda var.

Esin Çetinel / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu