Altın düşer mi, çıkar mı? gibi sorulara cevap bulacağız
Altın düşer mi, çıkar mı? Kuyumcu altın fiyatları, Gram altın fiyatları, Gram altın kaç TL, Tam altın ne kadar gibi çeşitli soru başlıkları altında internette arama yapılıyor. Bizde bu yazımızda 2022 ve 2023 altın fiyat tahminleri, altın yorumları, Altın düşer mi, çıkar mı? gibi sorulara cevap bulacağız.
İçeriğe Ait Başlıklar
Altın düşer mi, çıkar mı? Altın yorumları
PARA ARAŞTIRMA/ ESİN ÇETİNEL Geçen yıl yüzde 70’i aşan getirisiyle göz kamaştıran altın, bu yıla hiç de iyi bir başlangıç yapmadı. Yılın ilk ayında ABD’de FED’in faiz artırımı konusundaki soru işaretleri ons bazında altın fiyatlarını baskılarken, içeride ise Dolar/TL kurunun dar bir bantta stabil olması, gram altının yükselişini frenledi.
Aslında değerli metalin ilk bir aylık seyri, önümüzdeki altı aylık süreç için de bir ışık yakmış oldu. Perşembe günü ABD Merkez Bankası FED’den gelen şahin açıklama, mart ayında ABD’de faizlerin artacağı beklentisini teyit etmiş oldu. Bu piyasaların beklediği bir karar olmasına rağmen geçtiğimiz hafta 1.850 dolara kadar yükselen ons altın fiyatı açıklamanın ardından 1.800 dolarlar seviyesine kadar geri çekildi. İç piyasada da ons altındaki düşüş, kurda hafif yükselişe karşın gram altın fiyatlarını aşağı çekti.
Ancak hemen belirtelim, altına ilişkin önümüzdeki dönem beklentileri oldukça karmaşık… Bir kesim, FED’den gelecek faiz artırımları sonucu doların güçleneceğini bunun da altını olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Yine de altının ons fiyatının 1.750-1.800 dolar seviyelerinde kalacağı görüşü hakim.
Buna karşın daha yaygın görüş; jeopolitik gerginlikler, ABD faiz artırsa bile yüzde 7’lere dayanan enflasyona rağmen negatif faiz verecek olmasının altında beklenen düşüşe engel olacağı, hatta sınırlı çıkış yaşanacağı yönünde. Bu nedenle ons bazında altın fiyatları 1.800-1.830 doların altına inmediği sürece 1.900 dolara kadar yükselebileceği hesapları yapılıyor.
Gram Altında Neler Oluyor ?
Gelelim Türk yatırımcısının vazgeçilmezi, geleneksel yatırım aracı olan gram altına… Evet gram altın biliyorsunuz, uluslararası piyasalarda fiyatı dolar bazında belirlenen ons altın fiyatlarına göre değer buluyor. Bu nedenle ons altında yaşanan fiyat hareketleri, bir ölçüde gram altın fiyatını da belirliyor. Tabii fiyatı belirleyen ikinci kriter ise dolar/TL kuru… Ons altının dolar bazında işlem görmesi nedeniyle dolar/TL kurunda yaşanan bir yükseliş veya düşüş, gram altın fiyatını doğrudan etkiliyor.
Bu nedenle uzmanlar, gram altın fiyat tahmini yaparken dolar/TL tahminlerini de açıklıyor. Bu konuda genel görüş, yılın ilk altı ayında sürpriz bir gelişme yaşanmazsa özellikle TCMB’den beklentiler dışında bir faiz kararı gelmezse Dolar/TL kurunun 14 TL üst bandını aşmayacağı yönünde. Bu durumda da gram altında 800-850 bandının korunacağı görüşü hakim.
Bu arada önemli bir bilgi de verelim; gram altın, ons altın ve Dolar/TL çarpımının 31,10 sayısına bölünmesiyle hesaplanıyor. Altının dünya borsalarındaki geleneksel ağırlık birimi Troy Ons’tur. 1 ons ise 31.10 gram saf altına karşılık gelmektedir.
Yıl Geneli İçim Beklenti
İşte kısa vade için görüşler birbirinden farklı olsa da yıl geneline bakıldığında gerek yurt içi gerekse yurt dışı analistlerin altına ilişkin beklentilerinin hala kuvvetli olduğu görülüyor. ABD’de faiz artsa bile negatif faizin korunacağının netleşmesi ve jeopolitik gerginliklerin derinleşebileceğine yönelik kaygılar altın için ons bazında 2000 dolarların, gram altında ise yeniden 900-950 TL’lerin önünü açabilir. Ancak bu tahminler genelde yılın ikinci yarısından sonrası için fiyatlanıyor.
Bu nedenle para yöneticileri, kur riskinden kaçmak isteyen parasına orta ve uzun vadeli yani altı ay veya bir yıl için adres arayanlara yine de gram altın ya da altın fonlarına yatırım öneriyorlar.
Cazip Görünmüyor
Global Portföy Genel Müdürü Barış Subasar, altın fiyatlarının 1.870 ile 1.730 dolar arasındaki bandı koruyacağı görüşünde. Global çapta bir gerginlik artmadığı sürece yukarı hareket yaşanmasını öngörmediğini açıklayan Barış Subasar, “Uygulanan yeni politikalar sebebiyle döviz fiyatlarında oluşan baskı, altın gram fiyatının da yukarı hareketini zorlaştıracaktır. Bu süreçte gram altın fiyatının da 800 TL civarında hareket etmesini bekliyorum” diyor.
Bu beklenti ışığında yılın ilk yarısında gram altın yatırımının çok cazip olmadığı görüşünü savunan Barış Subasar, sözlerini şöyle sürdürüyor;
“2021 yılında altın ons fiyatında kayda değer bir yükseliş olmadı. Dövizde yaşanan sert yükseliş sebebiyle altın yatırımcısı kazanmış oldu. Döviz kurları üzerindeki baskının devam edeceğini düşündüğümüzde ilk altı ay için altının cazip bir yatırım aracı olacağını düşünmüyorum.”
Altın Negatif Etkilenecek
Ak Yatırım Genel Müdürü Mert Erdoğmuş‘a göre 2022 yılı global bazda artan enflasyon riskleri ve FED’in para politikasında sıkılaşma döngüsüne girme beklentileriyle başlarken diğer taraftan artan jeopolitik riskler, hisse senedi endekslerinde düzeltme satışları ve portföy çeşitlendirmesi arayışları, altın fiyatları üzerinde etkili oluyor. 2022’de pandemi risklerinin finansal piyasalardaki etkilerinin geride kalmasını bekleyen Mert Erdoğmuş, bu yıla ilişkin tahminleri hakkında şunları söylüyor;
“2022 ilk yarısında FED’in faiz artışı sürecine başlayacağını (İlk artışı Mart ayında yaparak), varlık alım programını bitireceğini (Mart ayında sonlandırarak) ve bilanço azalımı hakkında yol haritasını çizip yaz aylarına doğru (Haziran-Ağustos gibi) bilanço azalımı sürecine başlamasını bekliyoruz. 2022 yılında baz senaryomuz dört faiz artışı (Mart, Haziran, Eylül ve Aralık) ancak yukarı yönlü riskleri de (beş artış olasılığı) olasılık dahilinde tutuyoruz.
Altının ise bir çok tema altında fiyatlandığını biliyoruz (Güvenli liman, enflasyona karşı korunma ve portföy çeşitliliği yaratma gibi) ancak tarihsel olarak fiyatlama dinamiklerini etkiliyken en önemli değişken reel getiriler. Enflasyonu tek başına düşünmek olmaz. Enflasyona karşın faiz oranlarının nerede olduğu ve reel getirilerdeki hareket yönüne göre değerli metali değerlendirmeliyiz. FED’in sıkılaşma döngüsüyle 10 yıllık reel getirilerin tekrardan pandemi öncesi zamanlara dönüşü (pozitif bölgeye geçişi), altın fiyatlarını da 2022 yılında negatif etkilemesini bekliyoruz. Yılın ilk altı ayında takip ettiğimiz ons fiyatlama bölgesi 1.730 – 1.770 dolar olarak söylenebilir.”
Mert Erdoğmuş, gram altın tarafında ise 725-750 TL bölgesini takip ettiklerini söylüyor.
Son Çeyreğe Kadar Yatay
Gedik Portföy Genel Müdürü Halim Çun‘a göre, geçen yıl nispeten zayıf seyreden ons altın fiyatları tarihsel olarak ucuz kaldı. Bu nedenle 2022 yılında daha iyi bir performans göstereceğini söyleyen Çun, “Altın, 2022 ilk çeyreğinde bir miktar baskı altında kalsa bile, ikinci çeyrek ve sonrasında ciddi bir atak yapma potansiyeli olduğu görüşündeyiz” diyor.
Genel olarak altının enflasyonist dönemlerde ve negatif reel faiz ortamlarında oldukça iyi prim yaptığını hatırlatan Halim Çun, ons bazında altında yükseliş beklentisi hakkında şunları söylüyor;
“Pandemi sonrası negatif faiz ortamında (ABD beş yıllıklarında yüzde 1,5-2 düzeyinde iken ve enflasyon yüzde 7’leri aşmışken), göreceli zayıf kalması aslında şaşırtıcı bir durum. 2022 yılı için altının yükselmesini engelleyecek iki temel faktör ABD faizlerinin yükselme trendine girmesi ve güçlü ABD dolarıdır. Çarşamba akşamı açıklanan FED kararında beklentiler dışında bir sonuç çıkmamakla birlikte, Başkan Powell’in basın toplantısındaki değerlendirmelerinin ‘şahin’ olarak yorumlanması ve piyasanın beş faiz artışı beklentisine kayması, altın fiyatlarını ilk tepki olarak olumsuz etkiledi.
Buna karşın, yüksek enflasyon ortamı, piyasada COVID veya jeopolitik riskler nedeniyle volatilitenin sürmesi ve geçen yıl olduğu gibi merkez bankaları ve sektörden gelen güçlü talebin devam etmesi, altın fiyatlarını olumlu yönde etkileyecektir. Bu ortamda ons altın 1.830 dolar üzerinde kaldıkça, ilk aşamada 1.900 doları test etme ihtimalinin güçleneceğini düşünüyoruz.”
Çun, ons altında yükseliş beklemesine karşın gram altın için durumun farklı olduğu görüşünde. Özellikle yılın son çeyreğine kadar aynı potansiyelden bahsetmenin zor olduğunu ifade eden Çun, “Ülkemiz ekonomi yöneticileri son dönemde Dolar/TL çaprazında yükselişleri sınırlamak için çeşitli ürünleri piyasaya sürdü. Mevcut konjonktürde eğer beklenmedik olumsuz bir durum ile karşılaşmazsak gram altının yükselmesine destek verecek aşırı kur yükselişini yılın ilk yarısında beklemiyoruz.
Gram altın yatırımlarını bu sene daha çok yatay-yukarı beklentisi içerisinde takip ediyoruz. Yılın ilk yarısında teknik seviyelere göre gram altında 750 seviyeleri alım için uygun bölgeler, satış için 850 ve üstü uygun görünüyor” şeklinde konuşuyor.
Reel Getiri Sunacak
Alnus Yatırım Hazine Müdür Yardımcısı Anıl Tanören‘e göre 2022 yılında FED’in faiz ve bilançoyu küçültme hamlesinin büyüklüğü, reel faizler üzerinden altın fiyatlarını etkileyecek. Özellikle FED’in giderek şahinleşmesi ile enflasyon beklentilerinin çıpalanmasının reel faizlerde artışa yol açacağı, bunun da altın fiyatları üzerinde negatif etki yaratacağını söyleyen Anıl Tanören, “Ancak artan borçluluk ve kaldıracın daralmasının karşı taraf riskine karşılık altın için çok iyi bir koruma aracı olacağını düşünüyoruz. Artan jeopolitik risklere karşı da iyi bir korunma aracı olarak portföylerde bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Teknik açıdan 1.775 – 1.880 dolar/ ons aralığını takip ediyoruz” diyor.
Türkiye’de ise gram altının enflasyona karşın geleneksel bir korunma aracı olarak görüldüğünü hatırlatan Tanören, yatırımcılara yılın ilk altı ayı için şu öneride bulunuyor; “Özellikle karşı taraf ve jeopolitik risklere karşın ilk altı ayda yatırımcılara iyi bir koruma aracı olacaktır. Yüzde 25 oranında portföylerde gram altın bulundurulmasını ve 2022 yılında da enflasyon üzerinde reel getiri sunabileceğini düşünüyoruz.”
Yükseliş Yaşanabilir
Yapı Kredi Portföy, Yatırım, Kantitatif Analiz ve Araştırma Bölüm Müdürü Ozan Gökler’e göre 2022 yılında da riski seven yatırımcılar, portföylerinin yüzde 25 oranında altına yatırım yapmalı. 2020 ve 2021 genel olarak emtiaların ralli yaptığı bir dönem olduğunu hatırlatan Gökler, “4,2 trilyon dolar büyüklüğündeki FED bilançosu, 2022 ilk günlerine geldiğimizde 8,9 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bu parasal genişleme ile birlikte pandeminin başlangıç noktası sayabileceğimiz Mart 2020’den bu yana emtia endekslerindeki artış yüzde 100’lere yaklaştı. Tekil bazı emtialarda ise çok daha yüksek seviyede gerçekleşti. Ancak aynı dönemde ons başına altın fiyatlarının sadece 1.600 dolardan 1.800’lü seviyelere gelebildiğini görüyoruz” diyor.
Bu yıl FED’in alacağı kararların altının yönünü belirleyeceğini de hatırlatan Gökler, yılın ilk yarısında altının ons fiyatında dolayısıyla Dolar/TL bu seviyede kalsa bile gram altın tarafında da yükseliş yaşanabileceğini belirtip sözlerini şöyle sürdürüyor:
“FED’in para politikasıyla ilgili karmaşık sinyaller var. ABD, son 42 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7 enflasyonla karşı karşıya. Bazı bölgesel FED başkanları, bu tehlikeye dikkat çekerek faizler konusunda daha agresif bir politika izlenmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Ancak bu, o kadar da kolay görünmüyor. Olayın ikinci boyutu ise varlık alımlarının azaltılması/sonlandırılması. Şimdiye kadar FED’in net mesaj verdiği tek konu bu oldu.
Daha sonra ise bilançonun küçültülmesi gündeme gelecek. Ancak bu konuda net bir görüş birliği yok. FED, eğer portföyündeki tahvillerin itfasını bekleyerek bilançoyu küçültecek olursa, kayda değer daralmanın ancak 2025 civarında oluşabileceği biliniyor. FED bunu beklemek istemezse varlık satışı yoluyla bilançosunu küçültebilir. Ancak bu da tahvil faizlerinin beklenen ve istenenden daha fazla artması sonucunu doğurabilir. Bu gelişmelerin altının dolar ons fiyatında artışa yol açması düşünülebilir. Benzer şekilde Dolar/TL kurunun bu seviyelerde kalmasıyla gram altında da değişimler yukarı yönlü olacaktır.”
Altında 745 TL’ye Dikkat!
GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır, ABD Merkez Bankası FED’in geçen hafta yaptığı yılın ilk toplantısında daha şahin tonda mesajlar vermesi sonucu, gerek global borsalar gerekse altın, gümüş gibi emtia, Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralarda baskı oluştuğu görüşünde.
FED’in açıklamaları sonrası, bankanın ilk faiz artırımını Mart ayında gerçekleşme ihtimalinin oldukça kuvvetlendiğini ve yıl içinde dört ile yedi arasında faiz artışı yapılabilir beklentisinin oluştuğunu ifade eden Ayyıldır, “Genel konsensüs ise bu yıl dört faiz artışının olması şeklinde. FED açıklamasının ardından değerli maden ons altın 1.850 dolar bölgesinde satıcılarla karşılaştı.
Ancak hem yüksek enflasyon dönemlerinde altının iyi bir performans sergilediğine yönelik Dünya Altın Konseyi raporu hem de enflasyon üzerinde getiri elde etme düşüncesi ile yatırımcıların altına olan talebinin etkisiyle yılın ilk yarısında, fiyatlarda artış yaşanacağını düşünüyorum. Özellikle son dönemde dip olarak kabul gören 1.750 dolar seviyesi üzerindeki seyrin devamlılığı, 2020 Kasım tarihinde test edilen 1.965 seviyesine doğru yeni bir hareket alanı oluşturabilir. Ancak bu 1.850 seviyesi üzerinde kalıcılaşma ile mümkündür. Aksi takdirde 1.750 – 1.850 arasında sıkışma yaşanabilir” diyor.
Ayyıldır, içeride ise Dolar/TL kurunun yeni model kur korumalı mevduat ile yükselişinin baskılanması sonucu, bunun gram altını da etkilediğini belirtiyor. Uzun süredir Dolar/TL kurunun 14,00 seviyesi üzerinde kalıcı bir reaksiyon göstermediğini hatırlatan Ayyıldır, sözlerini şöyle sürdürüyor;
“Ons Altın ise FED baskısı sebebiyle yükselişine ağır adımlarla devam ediyor. Dolar/TL ve ons altın tarafındaki yükseliş beklentisinin eski performanslarına ulaşamayacağı düşüncesi gram altın fiyat beklentilerinin de revize edilmesine olanak tanıyabilir. Ancak Dolar/TL kurunun 14 üzerine çıkma ihtimali geleceğe yönelik gram altın fiyatlama dinamiklerinde de pozitif etki yaratabilir. Bu koşul altında 745 lira seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe 875 – 905 bölgesine doğru pozitif bir reaksiyon oluşturabilme ihtimali gündemimizdedir.”
950 TL Görebilir
NoorCM Araştırma Müdürü Arzu Toktay, FED başta olmak üzere merkez bankalarının enflasyonu görmezden gelme lüksünün olmadığını, ancak önlem alırken ekonomik büyüme ve piyasa koşullarını gözeteceği görüşünde. Yılın ilk yarısı için bakıldığında ons altın fiyatlarının FED faiz artırımını büyük ölçüde satın aldığını öne süren Arzu Toktay, “Bu dönem için altının 1.750 dolar/ons seviyesi alt sınır olmak üzere 1.950 Dolar/ons seviyesine doğru yükseliş potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz” diyor.
Gram altın tarafında ise ons altının dışında Dolar/TL’nin belirleyici olacağını hatırlatan Toktay, yılın ilk yarısına ilişkin şu tespitte bulunuyor;
“Ons altın yılın ilk yarısında 1.950 dolar/ons seviyesine doğru yükseliş eğiliminde kalabilir. Gram altın için kritik olan Dolar/TL fiyatlamasına gelince; öngörümüz eko-politik anlamında olası risklere karşı (Rusya-Ukrayna) FED’in ılımlı faiz artışı politikası izleyeceği ve Türkiye’nin kendi çizdiği yolda kendi kaderini belirleyeceği bir sene geçireceği yönündedir.
Burada Şubat-Mayıs dönemi önemli görülüyor. İyi senaryoda Şubat-Mayıs dönemi herhangi bir yol kazası olmaksızın atlatılabilir. Bu sebeple gram altın yatırımcısı için “joker kart” Türk Lirası ve Aralık ayına benzer istatistiklerde uçlarda hareket ile fiyatlar 950 TL/gram seviyesini test etmek isteyebilir.”
Fonlar Altın Alıyor
ALB Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı küresel alanda farklı bölgelerde jeopolitik riskin artması sonucu FED’e dair endişeleri bastırarak ons altın fiyatını son bir haftada yüzde 2 yükselttiğini hatırlatıyor. Başta Ukrayna olmak üzere Kazakistan ve Tayvan’da yaşanan olayların ons altın fiyatını yeniden canlandırdığına dikkat çeken Çayırlı’ya göre, ilerleyen süreçte jeopolitik riskin artmaya devam etmesi ons altın fiyatını desteklemeye devam edebilir.
Ancak FED’in enflasyonla mücadelede göstereceği duruşun, piyasa fiyatlamaları açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Çayırlı şunları söylüyor:
“FED’in açık uçlu bir faiz artırım sinyali verilmesi durumunda ons altında ilk olarak 1.830 dolar seviyesi, devamında ise 1.805 dolar seviyesi destek olarak takip edilecek. Kısa vadeli yükseliş trendinde bulunduğu 1.800 dolar aşağısına geçilmediği müddetçe ons altında genel eğilimin yukarı yönde devam ettiğini görebiliriz.
İlerleyen aylarda enflasyon baskının devam etmesi ve jeopolitik riskinin artması, ons altın fiyatına destek olmaya devam edebilir. 1.880 doların üzerine geçilmesi durumundaysa 1.915 dolara doğru hareketin devam ettiğini görebiliriz. Fon yöneticilerinden gelen açıklamalara bakacak olursak genel eğilimin pozisyon korumak ya da artırmak yönünde. Altın fonlarının tuttuğu altın miktarına bakıldığında da son bir haftada yüzde 1.10 artış olduğu görülüyor.”
Çayırlı’ya göre, son bir aydır 810 TL ile 770 TL arasında yatay seyreden gram altın fiyatı, kısa vadeli yükseliş trendi üzerindeki hareketini koruyor. Gram altın için 790 TL aşığı yönde kırılmadığı müddetçe yükseliş eğiliminin devam edeceğini söyleyen Emre Çayırlı, “FED’in kararına bağlı olmak üzere dolar lira paritesinde ve ons altın fiyatında yaşanacak hareketlerle yön bulacak olan gram altın fiyatı için 810 TL seviyesi oldukça önemli. Bu bölgenin üzerine geçilmesi durumunda 840 ve devamında 900 TL seviyesine doğru yükseliş başlayabilir” diyor.
Jeopolitik Risklere Dikkat!
Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Ekin Çınar‘a göre ons altındaki yükseliş çabaları, bir süredir olduğu gibi sınırlı kalmaya devam edecek. Ancak burada iki önemli risk bulunduğuna dikkat çeken Çınar, “Bunlardan ilki FED’in bir politika hatası yaparak enflasyonla mücadele konusunda geç kaldığına yönelik fiyatlamanın öne çıkması. Bu senaryo, piyasalardaki büyüme beklentilerini olumsuz etkileyerek küresel risk iştahının hızlı bir şekilde gerilemesine yol açacaktır. Bu durumda güvenli limanlara artan talep fiyatlaması kendini gösterebilir.
Diğer bir risk unsuru ise jeopolitik risklerin piyasalardaki oynaklığı daha da artırması. Özellikle Rusya – Ukrayna arasında gerilimin tırmanması ve savaş ihtimalinin daha da güçlenmesi, ons altında FED fiyatlamasının önüne geçebilecek diğer bir unsur” diyor.
Teknik görünüme bakıldığında ons altında 1.850 dolar seviyesinin kısa vadeli önemli bir direnç olduğunu söyleyen Ekin Çınar, bu seviyenin aşılamaması durumunda yakın vadede 1.700 – 1.850 dolar geniş bant aralığında bir hareket görebileceğimizi söylüyor. Ancak 1.850 dolar direncinin aşılması halinde yükselişin kuvvetlenebileceğine işaret eden Çınar, şu değerlendirmede bulunuyor;
“1.850 direncinin aşılması, yukarıda saydığımız piyasalar açısından iki önemli risk unsurunun tetiklenmesi ile meydana gelebilir. Bu durumda 1.900 dolarlı seviyelerin yeniden gündeme gelmesi söz konusu olabilir. Gram altına geldiğimizde ise burada TL kanadındaki hareketliliğin bir süredir daha belirleyici olduğunu görüyoruz. Son dönemde TL kanadında azalan volatilite ile birlikte gramda 700TL – 900TL bandının şu an için ön planda olduğunu ifade edebiliriz.”
Yükseliş Potansiyeli Var
İş Portföy Araştırma Bölümü Müdürü Hande Şekerci, altının ons bazında Haziran 2021’den bu yana 1.750-1.860 ABD Doları aralığında oldukça dar bir bantta hareket ettiğini hatırlatıyor.
Merkez bankalarının veya mali politikaların ekonomiye verilen desteği artırmak için küresel likiditeyi bollaştırdıkları zamanlarda altının değer kazandığı, ancak ekonomilerin rayında seyrettiği veya likiditenin sıkılaştığı dönemlerde altının değer kaybettiğini hatırlatan Şekerci, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bununla birlikte, piyasaların reel faizin kalıcı şekilde düşük kalacağına ikna olduğu, yani FED’in efektif faizini en fazla enflasyona yakın seviyelerde tutacağı varsayımının hâkim olduğu veya merkez bankalarının yüksek enflasyona karşı faizi artırmada fazla agresif olmayacağı yönünde beklentiler oluştuğunda, bu durum altının değer kazanmasını mümkün kılıyor.
Son dönemde ABD’de reel faiz FED’in giderek şahinleşeceği beklentileri ile yükselirken, altın 1.750-1.860 ABD Doları aralığındaki üst banda yakın seyrini koruyor. Altına olan talebin uzun vadede merkez bankalarının para politikalarından belirgin şekilde etkilendiğini, ancak kısa vadede bazı jeopolitik gerginliklerden veya gelişmelerden de beslendiğini görüyoruz.”
Sonuç olarak, enflasyondaki yükseliş ve küresel olarak reel faizlerin sınırlı yükseleceği yönündeki tahminlerin, altına olan ilginin süreceğinin işaret ettiğini söyleyen Şekerci’ye göre buna karşın FED’in likiditeyi azaltmasına ilişkin planlaması altının getiri potansiyelini sınırlıyor. Hande Şekerci, ocak ayında küresel jeopolitik risklerin artışından ve güvenli liman arayışından olumlu etkilenen altının, bu gündemin değişmesi durumunda makroekonomik konjonktürün etkisiyle daha ılımlı bir patikaya dönebileceği konusunda da yatırımcıları uyarıyor.
İş Portföy Çoklu Varlık Portföy Yönetimi Kıdemli Portföy Yöneticisi Toygar Sekmen ise, yılın ilk yarısında gram altın fiyatında ana belirleyici unsurun ABD Doları/TL kuru olacağı görüşünde. Ons altın fiyatında global piyasalardaki kararsızlığın ve fikir ayrılıklarının devam edeceğine inanan Sekmen, “Global piyasalarda merkez bankalarının likiditeyi azaltacağı ve sıkı para politikaları uygulanacağı bir ilk yarı fiyatlanmaya başlandı.
Ancak bu politikaların büyük oranda arz kaynaklı yükselen enflasyonu azaltmaya ne düzeyde katkı yapacağı da soru işareti olarak kalmaya devam etmektedir. Bu iki zıt durum dikkate alındığında altın ons fiyatının yılın ilk yarısında net bir yön bulamayacağı ve 2021’in ikinci yarısı gibi dar bantta seyredeceğini düşünüyoruz. Bu durumda bizi gram altın fiyatlarındaki belirleyicinin Türk Lirası’nın değeri olacağı sonucuna götürmektedir” diyor.
Sekmen’e göre, ABD Doları/TL kurunda ise enflasyonun gidişatı kritik olacak. Yapılan tahminlere göre yılın ilk yarısında enflasyondaki yükselişin devam edeceğine işaret ettiğini de ifade eden Sekmen, sözlerini şöyle sürdürüyor;
“Buna karşın, kur korumalı mevduat gibi politikalar ile yılın ilk çeyreğinde kur stabilizasyonu sağlanması olası görünüyor. Ancak FED’in mart ayında beklenen faiz artışı süreciyle birlikte gelişen ülke paralarının zayıflaması söz konusu olabilir. Dar bantta seyreden ons altın fiyatı beklentimiz ve döviz kuru görünümü altında gram altının fiyatının artış potansiyelinin fazla olduğunu yorumluyoruz.”
Bin TL’yi Görebiliriz
Troy İş Geliştirme Müdürü Doğukan Çiçek, 2022 yılında altının 1.750 – 2.100 dolar/ons gibi geniş bir bantta hareket edeceği görüşünde. 2022 yılının yüksek enflasyonun devam edeceği, büyümenin yavaşlayacağı, FED önderliğinde merkez bankalarının sıkılaşacağı bir temada giriş yaptığımızı hatırlatan Doğukan Çiçek, “Altın böyle bir ortamda kendine pozitif yönlü yol bulmakta zorlanabilir beklentisi masada duruyor.
Ancak yükselen enflasyona karşın, artan faizlerin reel getiriyi artıramayacak olmasından dolayı altın tarafındaki güçlenmenin süreceğini öngörüyorum. Faizlerin kaçınılmaz olarak bir süre daha enflasyonun altında kalacağından getiri arayışındaki yatırımcıların altın gibi enflasyon karşısında önemli bir görevi üstlenmesi beklenen bir varlığı öne çıkarmasını bekliyorum. Diğer taraftan Rusya – Ukrayna krizinin devam etmesi durumunda jeopolitik risklerin artacak olması, altını yeniden 2.000 dolar/onsun üzerinde çıkartabilir” diyor.
Gram altın tarafında ise, dolar/TL’nin istikrar kazanmasıyla birlikte bir süredir 775-810 lira bandına oturduğunu hatırlatan Çiçek, gram altına ilişkin beklentisi hakkında ise şunu söylüyor:
“TL’nin istikrarını sürdürmesi durumunda küresel altın fiyatından da destek bulacağını düşünürsek, gram altının yeniden 900 liranın üzerini test etmesi beklenebilir. Zaman zaman gram altın fiyatlarında aşağı yönlü seyirler görülse de genel çerçevede rallisinin süreceği görüşündeyim. Yıl sonuna doğruysa yeniden bin liraların üzerini kaydeden bir gram altın görebiliriz.”
Dar Bantta Dalgalanacak
ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Kıdemli Müdürü Murat Akyol, çok kısa vadeli bakıldığında ons altın için 1.830 doların üzerinde yaklaşık 20 dolarlık yukarı yönlü bir hareket alanı olduğu görüşünde. Ancak uzun vadeli bakıldığında tablonun çok farklı olduğunu söyleyen Akyol, “Bu noktada, enflasyon küresel ölçekte yüksek seyrederken merkez bankalarının uzun süre beklemede kalmaları düşünülemez.
Bu nedenle ons altında kısa vadede yukarı yönlü denemeler devam edebilecek olsa da bunun uzun vadeli kalıcı bir trende dönüşmesi kolay görünmüyor. Dolayısıyla FED başta olmak üzere önde gelen merkez bankalarının 2022 yılında faiz artırımlarına başlama ihtimalinin son derece yüksek olması uzun vadede altın fiyatları üzerinde baskı yaratabilir. Diğer taraftan jeopolitik gerginliklerin artması ise güvenli liman arayışını tetikleyerek ons altına destek veren bir unsur olarak çalışabilir. Bu kapsamda 1.700-1.950 dolar bandı, ilk altı ay için makul bir aralık olarak kabul edilebilir” diyor.
Gram altında ise TCMB’nin politikasının belirleyici olacağına dikkat çeken Akyol, sözlerini şöyle sürdürüyor;
“TCMB’nin faiz oranlarını bir süre sabit tutacağı ve kur korumalı mevduat benzeri ürünlerle TL’nin desteklenmeye devam edeceği varsayımı altında Dolar/TL yukarı yönlü denemeler yapsa bile TL, trende dönüşen bir değer kaybı ile karşılaşmayabilir.
Bu da gram altın fiyatında belirleyici olacak unsurun ons altın olacağına işaret ediyor. Bu noktada merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadele etmek için küresel ölçekte faiz silahını kullanmalarının beklenmesi, ons altın üzerinde baskı oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla güvenli liman ihtiyacının tetiklenmesine neden olacak bir konu başlığı ortaya çıkmaz ise gram altın fiyatının son dönemde görmeye alıştığımız gibi bant hareketi sergilemesi olası görünüyor. Aksi bir senaryoda ise kısa vadeli risklerin yukarı yönlü olmasını bekleriz.”
ONS Altın 2 Bin Doları Görebilir
QNB Finansinvest Kurumsal Satış ve Araştırma Direktörü Özgür Uçur, 2022 yılına girerken hisse senedi piyasalarında değerlemelerin zirve seviyeleri test etmesi, artan enflasyonist kaygılar ve jeopolitik risklerin ön plana çıkmasıyla altına ilginin tekrar arttığını söylüyor. Aylık bazda değerlendirdiğimizde dünyanın en büyük altın ETF’ine para girişlerinin Temmuz 2020’den beri zirve seviyesine yükselmesi de bu temayı desteklediğine işaret eden Uçur, yılın ilk yarısına ilişkin şu tahminde bulunuyor;
“Şu anda piyasa beklentileri FED’in yıl boyunca en az üç en fazla ise yedi faiz artırımına gidebileceğine işaret ediyor. Faiz artırımları her ne kadar değerli metal fiyatları için negatif olarak algılansa bile, mevcut fiyat seviyeleri ve gelişmeler negatif reel getiri ortamının bir süre daha devam edebileceğini ortaya koyuyor. Rekor seviyelerin test edilmesinin ardından küresel hisse senedi piyasalarında yükselişlerin de artık hız kesmesi, getiri arayışında olan yatırımcıların tekrar altına ilgisinin artmasını beraberinde getirebilir.
Buna ek olarak jeopolitik risklerin gündemde olduğu bu dönemde altın fiyatları için de risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Şu an için teknik olarak altın ons için 1.780 ABD Doları desteğinin üzerinde 1.920 ABD Doları seviyelerine doğru bir hareketlilik görülebilir. FED’in sıkılaşma ajandasına ilişkin beklentilerin ötelenmesi ve/veya mevcut jeopolitik risklerin artması ise bu seviyenin üzerinde 2 bin ABD Doları’nın üzerine doğru yükselişleri tetikleyebilir.”
Ons altın için mevcut konjonktürde yüksek seyrin devam edebileceğini düşünen Özgür Uçur, gram altının da 875 TL’ye karar yükselme potansiyeli bulunduğu görüşünde. Dolar/TL tarafında volatilitenin yüksek seyrettiği iki aylık periyodun ardından daha dengeli bir seyir gözlemlendiğini hatırlatan Uçur, “Kurda mevcut seviyelerin korunması durumunda altın ons fiyatlarında beklediğimiz yükselişler, gram altın fiyatlarını da destekleyecektir.
Ons altın için önemli bir direnç olarak gördüğümüz 1.920 ABD Doları seviyesi, mevcut kur ile gram altın için yaklaşık 840 TL seviyesine tekabül etmektedir. Altına yatırım talebinin artmasıyla 2 bin ABD Doları’na doğru olası yükselişlerde ise gram altında 875 TL seviyelerine yükselişler görebiliriz.”
ESİN ÇETİNEL / PARA