İlk çeyrek beklentisi güçlü 36 hisse
HİSSE senetleri Borsa İstanbul’da işlem gören konsolide olmayan borsa şirketlerinin 30.04.2021, konsolide olan borsa şirketleri-ninl0.05.2021 tarihine kadar üç aylık bilançolarını açıklaması gerekiyor. Bu kapsamda halka açık şirketlerin birinci çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin veriler Nisan’ın son haftasından itibaren yoğunluk kazanırken, Mayıs ortasına kadar birçok şirket bilançolarını açıklamış olacak. Analistler genel olarak ilk çeyrek bilançolarında artan Covid-19 vakalarının etkisinin görülmesinden endişe ediyor. Bilançoları incelerken en önemli parametrenin sektör olduğunun altını çizen uzmanlar, borsanın yükselişinde önemli bir katalizör vazifesi gören bankacılık hisselerinde ilk çeyrek sonuçlarının ise yılbaşında öngörülenden daha güçlü gerçekleşeceğini düşünüyor. Analistler bu kapsamda yılın ilk çeyreğinde henüz bilançosunu açıklamamış ancak beklentisi kuvvetli olan 36 hisseye dikkat çekerek, bunların özellikle geri çekilmelerde orta uzun vade için portföylere dahil edilebileceğini söylüyorlar.
“BAĞLI BULUNDUĞU SEKTÖR ÖNEMLİ”
Genel olarak ilk çeyrek bilançolarında artan Covid-19 vakalarının etkisinin görülmesini bekleyen Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, aşılama programının Avrupa’da yavaş kalmasıyla bölgeye ihracat yapan şirketler açısından ihracatın azalabileceğini düşünüyor. Emtia fiyatlarında yaşanan artışlar firmaların maliyetlerini artırırken kar marjlarında da daralmanın söz konusu olacağını hatırlatan Erbaş, ilk çeyrek bilançoların mevsimsel ve dönemsel olması nedeni ile şirketin geçen yılki ilk çeyrek finansal tabloları sonrasında yılsonu beklentilerini ne oranda karşıladığı ve içinde bulunduğumuz yılda nasıl bir başlangıç yaptığının da göstergesi olduğunu belirtiyor.
Bilançolar incelenirken dikkat edilmesi gereken en önemli parametrenin şirketin bağlı bulunduğu sektör olduğunu hatırlatan Erbaş, “örneğin ilerleyen dönemde salgının etkisinin devam etmesi halinde turizm sektöründe hizmet veren şirketler açısından olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Döviz kurunda görülen artışın devam etmesi beklenirken yatırımcılar şirketlerin net yabancı para döviz pozisyonlarına da dikkat etmeli. Avrupa Bölgesine ihracat gerçekleştiren şirketler, ekonomik toparlanmanın aşılama programında görülen aksaklıklarla istenilen düzeyde olmamasından olumsuz etkilenebilir; ancak ikinci çeyrek sonrasında aşılama programında ivmelenmenin de dikkate alınmasında fayda var. Yıl içinde alınan siparişleri bu çeyrek içinde yoğun olan şirketler ile proje bazlı çalışan ve teslim süreleri bu dönem içinde yer alan şirketlerin açıklanan haber akışlarına da dikkat edilmesi gerekiyor” yorumunu yapıyor.
Erbaş, yılın ilk çeyreğinde Şişecam, Aselsan, İskenderun Demir Çelik, Enka İnşaat, Enerjisa, Orge Elektrik, Aksa Akrilik, Eczacıbaşı İlaç, Deva Holding, İndeks Bilgisayar, İpek Enerji, Koza Altın, Ege Endüstri, Park Madencilik, Doğuş Oto, Alcatel, Alkim Kimya, Kordsa, Despec Bilgisayar ve Aksa Enerji hisselerinin iyi bilanço açıklamasını bekliyor ve özelikle geri çekilmelerde alım öneriyor.
“YILBAŞINDA ÖNGÖRÜLENDEN GÜÇLÜ GELECEK”
Borsanın yükselişinde önemli bir katalizör vazifesi gören bankacılık hisselerine değinen Al Capital Genel Müdürü Atilla Esen ise sektörde ilk çeyrek kar döneminin 28 Nisan’da Akbank ile başlayacağını hatırlatıyor. Bankacılık sektörünün ilk çeyrek sonuçlarının yılbaşında öngörülenden daha güçlü gerçekleşeceğini düşünen Esen, “Takip ettiğimiz özel büyük mevduat bankalarının toplam karlarının gerek yıldan yıla, gerek 2020’nin son çeyreğine kıyasla yüzde 30’lar civarında büyüme kaydetmesini bekliyoruz.
Kamu bankaları da dahil edildiği taktirde toplam karın yıldan yıla yaklaşık yatay kalacağını düşünüyor, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 20’yi aşan bir kar büyümesi öngörüyoruz” diyor. Bu güçlü kar gelişiminin arkasındaki en önemli faktörün aktif kalitesi olduğunu belirten Esen, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Bankalar takipteki alacaklarını tahsil edip bütçelediklerinden daha az sorunlu alacak yaratmalarının dışında, geçen yıldaki yüksek karşılık giderlerinin bu yıl devam etmemesi de kar gelişimini destekliyor. 2020’de bankalar gerek takipteki alacak karşılığı olarak, gerek serbest karşılık olarak ihtiyatlı bir politika sergilediler, lleriki dönemlerde oluşabilecek potansiyel aktif kalitesi problemlerine karşı önden yüklemeli karşılık ayırmışlardı.
lÇ21’de ekonomide hareketlenmeye bağlı aktif kalitesindeki iyileşmenin yanında provizyonlama politikasındaki normalleşme de etkili oluyor”.
“FAİZLERİN YÖNÜ BELİRLEYİCİ”
1Ç21 döneminde bankacılıkta marj gelişiminin de önemli olduğunu vurgulayan Esen, nitekim Ocak ayında marjlarda görülen düşük seviyelerin Şubat itibariyle toparlamaya başladığını hatırlatıyor. Mart’ta ise bu yükselişin hız kazanmış olduğunu düşünen Esen, “Bundan dolayı da her ne kadar çeyreksel olarak marjlarda bir baskı görecek olsak da bunun sene başında öngörülenden daha ılımlı olacağını tahmin ediyoruz. TCMB’nin 18 Mart’taki faiz artırım kararı sonrasında mevduat faizlerindeki yukarı hareketin marjlar üzerindeki etkisinin ise 2Ç21 mali tabloları itibariyle görülmesini bekleriz” diyor.
îlk çeyrekte komisyon gelirlerinin bütçelerin üzerine çıkmasını bekleyen Esen, sektörde yabancı para krediler ilk çeyrekte dolar bazında yüzde 5 azalmış olsa da TL kredilerin yüzde 3 artış gösterdiğini hatırlatıyor. îlk çeyrek mali tablolarını destekleyecek diğer bir unsurun da maliyet kontrolü olacağını söyleyen Esen, “Uzaktan çalışma sistemini uygulayabilen bankalarda operasyonel maliyetlerin bütçelerin altında gerçekleşmesini bekliyoruz.
Maaş ve şube kiralarındaki enflasyon zamlarına rağmen elektrik, su, ısınma, ulaşım giderlerindeki tasarruf neticesinde operasyonel maliyetler pek çok bankada önceki yılın ilk çeyreğine yakın seviyelerde tutuldu” diyor. Sanayi ve hizmet sektörü şirketlerinden farklı olarak mevsimsel özelliklerden daha çok faizlerin yönünün bankalarda belirleyici olduğunu belirten Esen, mevduat vadelerinin kısa, kredi vadelerinin ise daha uzun olmasından dolayı artan faiz döneminde marjlar ve dolayısıyla karlılığın aşağı geldiğini hatırlatıyor.
Esen yılın ilk çeyreğinde Arçelik, Asel-san, Alkim Kimya, Aygaz, BIM, Doğuş Oto, Ereğli Demir Çelik, Ford Oto, Koza Altın, Kardemir, Migros, Otokar, Petkim, Selçuk Ecza Deposu, Şişecam, Tofaş Oto Fabrika, TAV Havalimanları, Türk Traktör, Türk Telekom, Tüpraş ve Şok Marketler hisselerinin iyi bilanço açıklamasını bekliyor ve özelikle geri çekilmelerde alım öneriyor.
İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’a ilgi büyüyor
İş Portföy Yönetimi ve J.P. Morgan Asset Management işbirliğinde mart ayında yatırımcılara sunulan İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon’u 50.6 milyon TL büyüklüğe ulaştı. İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, fonun yatırımcılarına kuruluştan itibaren yüzde 9.64 oranında getiri sağladığını kaydetti. Eraslan, güven ve uzmanlık gibi ortak değerleri paylaşan iki lider şirketin işbirliğinin önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Yenilenebilir eneıji ve düşük karbon salınımına uzun süredir önem veren bir şirketiz. Yenilenebilir enerji teması ile kurucusu ve yöneticisi olduğumuz üç farklı fon ile öncü konumundayız. Bu fonlar İş Portföy Elektrikli Araçlar Karma Fon, İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon, İş Portföy Yenilenebilir Enerji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve İş Portföy Altyapı Girişim Sermayesi Yatırım Fonu olarak öne çıkmaktadır. Dört fonun büyüklüğü 1.47 milyar TL’ye ulaşmış olup Türkiye’de bu temada yatırım yapan yatırım fonları içerisinde yüzde 69’luk paya sahip. Fonumuzun küresel hisse senedi seçiminde JPMAM’dan danışmanlık alıyor.”
İş Portföy’ün tematik fonlarla ilgili yeni girişimlerinden de bahseden Eraslan, “Özgün teması olan yatırım fikirlerine giderek artan bir yatırımcı ilgisi gözleniyor. Bu nedenle geçtiğimiz dönemde teknoloji, sağlık, elektrikli araçlar ve iş hayatında cinsiyet eşitliğine odaklı önemli sayıda tematik fonumuzu yatırımcılarla buluşturduk ve yatırımcıların hayal ettikleri yatırım fikirlerine kolayca erişebilmelerini temin edebilecek fon çeşitliliğimizi artırmaya başladık. Kısa bir süre önce ise JPMAM ile birlikte tematik fon ailemize bir yenisini ekledik. JPMAM ile işbirliğimizin sektörde örnek bir model teşkil edeceğini ve sektörün standartlarına katkı sağlayacağını umuyorum” diye konuştu.
J.P. Morgan Asset Management İsviçre, Ortadoğu ve Afrika CEO’su Claude Kurzo ise, “Yenilenebilir eneıjiye geçiş süreci küresel ısınmaya karşı verilen mücadelede kritik bir öneme sahip ve yeni kurulan fon, yatırımcılara bu önemli temanın sunduğu potansiyele ortak olma imkânı sunuyor” dedi.
Atilla ESEN / Al Capital Genel Müdürü
“Akbank’ın karının 2.1 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz”
AKBANK: Karının ilk çeyrekte bir önceki döneme kıyasla yüzde 14 artarak 2.1 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Bankanın TL kredilerde sektöre yakın büyümesini ama diğer bankalara göre tüketici kredilerine daha fazla odaklandığını düşünüyoruz. Döviz kredilerinde ise sektörde daralma varken Akbank’ın yataya yakın kalmasını bekleriz. Tüketici kredilerindeki ağırlık artışının komisyonları destekleyeceğini düşünüyoruz. Bankanın TL kredi-mevduat faiz makasında çeyrekten çeyreğe lOObp daralma öngörüyoruz. Bankanın karında da önümüzdeki çeyreklere ötelenmiş potansiyel bulunuyor. Enflasyona endeksli tahvillerde bazı yüzde 11 kullanan banka önümüzdeki çeyreklerde bu kalemden daha yüksek karlar üretebilir. Djjitalleşme sürecinde kredi takip sistemlerini de geliştirmiş olan bankanın bu dönem aktif kalitesi gelişiminin sektörden daha olumlu olmasını bekliyoruz. Akbank hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 74 yükselme potansiyeli ile 8.56 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
GARANTİ BBVA: Karını bir önceki çeyreğe kıyasla en fazla artıran banka olacağını öngörüyoruz. lÇ20’ye göre karın yüzde 80 . artışla 2 milyar TL seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bankanın özellikle TL kredilerde sektörden birkaç puan daha güçlü bir büyüme performansı kaydettiğini düşünüyoruz. Bu hacim artışı net faiz gelirlerini desteklerken aynı zamanda komisyon gelirlerine de katkı yapacaktır. Kredi kartı POS tarafında güçlü pozisyonlanmaya sahip olan banka ilk çeyrekte yükselen faizlerden de komisyon gelirlerine destek alacaktır. Düşük faizli KGF kredileri mali tablolardan çıkarken bunların daha yüksek getirili ticari ve tüketici kredilerine dönüşmesi diğer bankalara kıyasla marjına destek sağlayacaktır.
Bu çeyrek takipteki alacak tahsilatı performansının da güçlü olmasını bekleriz. Swap kullanımı artışı alım satım karlarını olumsuz etkileyecek olsa da bankanın hem çeyreksel, hem de yıldan yıla kar gelişiminin benzerlerinden güçlü olacağını tahmin ediyoruz. Garanti BBVA hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 80 yükselme potansiyeli ile 12.9 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
YAPI KREDİ: Bu çeyrek karını en fazla artıracak bankalardan olmasını bekliyoruz. Yüzde 73 çeyreksel artış ile net karının 1.3 milyar TL’ye ulaşacağını düşünüyoruz. TL kredilerini bu çeyrek en hızlı artıran banka olmasını bekliyoruz. Genel tüketici kredileri, maaş müşterilerindeki artış ve Otokoç ile yapılan işbirliğinin burada etkili olduğunu düşünüyoruz.
Geçtiğimiz sene rakiplerine kıyasla daha yüksek miktarda takipteki alacak karşılığı ayıran Yapı Kredi’nin baz etkisinden de kaynaklı olarak sektörden daha güçlü bir kar büyümesi sağlamasını bekliyoruz. Enflasyona endeksli tahvillerdeki yüzde ll’lik enflasyon bazının önümüzdeki çeyreklerde karını destekleyeceğini düşünüyoruz. Sektörde kredi kartlarında önde gelen bankalardan birki olarak POS tarafında yükselen getirilerden de istifade edecektir. Yapı Kredi hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 92 yükselme potansiyeli ile 4.1TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Girişim Elektrik halka arz olacak
Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. halka arz için SPK’ya ve Borsa İstanbul’a başvuru işlemlerini tamamladı. Teknolojisiyle, mühendislik, üretim ve taahhüt gücüyle dev eneıji yatırımlarına hayat veren, beş kıtada 60 ülkede hayata geçirdiği projeler ve kurduğu enerji santralleriyle global bir marka olan Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden Girişim Elektrik A.Ş. halka arz sürecini başlattı. Oyak Yatırım konsorsiyum liderliğinde halka arzını gerçekleştireceğini açıklayan şirket, 12 Nisan 2021 tarihi itibariyle halka arz başvuru dosyasını Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ve Borsa İstanbul’a teslim ettiğini bildirdi.
Girişim Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Behiç Harmanlı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “22 yıldır enerji sektörünün öncülerinden biri olarak enerjinin üretimi, iletimi, dağıtımı, kontrolü ve verimliliği başta olmak üzere her alanda çok geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Enerji santralleri ve önemli enerji tesislerinin anahtar teslim kurulumu, üretim gücü, elektriksel ürünlerin tedariği ve mühendislik konularında Türkiye’nin yanı sıra yedi ülkede ofis ve tesislerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Harmanlı, firmanın 2020’de 880 milyon TL hasılat elde ederek 2020 sonu itibariyle son iki yılda halka arz olmuş firmalar arasında yaklaşık 235 milyon TL ile en yüksek net kâra sahip şirket olduğunu da sözlerine ekledi.
“İlk çeyrek dördüncü çeyrekten ayrışır”
Al Capital Genel Müdürü Atilla Esen bankalarda ilk çeyrek mali tablolarının iki noktada dördüncü çeyrekten ayrıştığına dikkat çekiyor:
■ İlki diğer faaliyet gelirlerindeki artış. Önceki yıldan sarkan tahsilatlar burada muhasebeleştirildiğinden bu kalem şişer. Yıl içinde yaratılan sorunlu alacaklar aynı yıl tahsil edildiğinde ise karşılıklarda netleştiğinden son çeyreklerde diğer faaliyet gelirleri nispeten düşüktür.
■ Çeyrekler arası bir diğer fark enflasyona endeksli tahvillerden kaynaklanır. Enflasyona endeksli tahvillerin gerçekleşmiş enflasyona göre düzeltmesi son çeyreklerde yapıldığı için ve genelde yıl boyu muhafazakar gidilip son çeyrekte enflasyonda eksik kalan kısım tamamlandığından son çeyrekte enflasyona endeksli tahvillerin faiz geliri katkısı yüksektir. İlk çeyreklerde ise muhafazakar düşük baza tekrar dönüldüğünden kara katkıları düşer.
Beyaz eşya satışlarında olumlu seyir sürüyor
Beyaz eşya satışları 2021’in ilk üç ayında artmaya devam etti. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’ne (TÜRKBESD) üye firmaların altı ana üründe toplam beyaz eşya satışları Ocak-Mart ayları arasında 2020’in aynı dönemine göre yüzde 29 oranında arttı. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer,”İlk çeyrekte memnuniyet verici sonuçlar elde ettik. Türkiye’deki satışlarımızda çok başarılı bir ivme söz konusu. Ocak-Mart arasında geçen yıl aynı döneme göre satışlarımız yüzde 40 arttı. İhracatımız da yüzde 26 yükseldi. Altı ana ürün grubundaki toplam satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 29 artışla 8.521.513 adet oldu” dedi. Türkiye beyaz eşya sektörünün yılda 4.5 milyar dolar civarında ihracat yapan ve yaklaşık 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren lokomotif bir sektör olduğunu, derneğe üye firmaların 2020’de 22 milyon adet beyaz eşya ihracatı gerçekleştirmeyi başardığını belirten Dinçer,
“Beyaz eşya sektörünün küresel rekabet gücünü koruyabilmek ve ihracat seviyesini daha da yukarılara taşıyabilmek için atılması gereken adımlar var. Paris Anlaşması’nın stratejik öncelik olarak belirlenmesi önem taşıyor. Çin başta olmak üzere ülkeler karbon nötr olma hedeflerini açıklıyor. ABD’nin Paris Anlaşması’nı tekrar gündemine aldığını, AB’nin ticaret politikalarında Paris Anlaşması’na uyumu ön şart olarak konumlandırdığını biliyoruz. Paris Anlaşması’nın onaylanması ülkemizin ihracat rekabetçiliğinin devamı açısından da önemli olacaktır” dedi.
Tonguç ERBAŞ / Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
“Alkim Kimya’nın net karında minimum yüzde 30 yükseliş bekliyoruz”
ALKIM KİMYA: Şirket 14 Nisan tarihinde hisse başına 0.52 TL brüt ve 0.44 TL net temettü ödemesi gerçekleştirdi. Çayırhan’daki mevcut üretim kapasitesi yatırımlarını iki basamaklı olarak gerçekleştirilerek 180.000 tonluk artış ile 390.000 ton/yıl sodyum sülfat üretimi planlandığını açıkladı. Şirket yetkilileri her üç tesiste tam kapasite ile çalışmaya devam edildiğini sodyum sülfat üretiminin deterjanın temel maddesi olması nedeni ile salgın süresince talep artışı yaşandığı belirtildi.
Şirket potasyum sülfat tesisini 13 milyon euro yatırım, 5 milyon euro yatırım kredisi, geri kalanı öz kaynakları ile kuruyor. Geçen yıla göre satışlarını yüzde 10’a yakın oranında V arttırdı. Satış maliyetlerinde bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 oranında gerileme ile brüt karda yüzde 25, faaliyet karında yüzde 46 yükseliş gerçekleşti. Stratejik konumda yatırımları ile satışların yükselmeye devam edeceğini, net karının da 2020 kapanışının (216 milyon TL) üzerine minimum yüzde 30 yükseliş bekliyoruz. Şirket hisselerinde bu beklenti ile 12 aylık periyotta yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 20.35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ŞIŞECAM: Salgın döneminin zorlu şartlarına rağmen 2020’de 2.138 milyon TL kar elde ederken pay başına 0.16 TL brüt kar payı ödemesi gerçekleştirdi. 2020’de bir önceki yıla göre gerçekleşen yurtiçi satış gelirlerini yüzde 19 oranında artırırken aynı dönemde yurtdışı gelirleri . yurtiçine paralel bir şekilde yüzde 17 arttı. Yatırımlarına devam eden şirket, Yenişehir Düzcam tesisinde 42 milyon euro yatırımla yenilediği 240 bin tonluk kapasiteli fırını faaliyet göstermeye başladı. Grup, cam yüzeylerde virüs ve bakterilere karşı “V-Block” teknolojisini geliştirdi ve teknoloji üzerinde çalışmaları devam ediyor.
Ekonomide toparlanmanın aşılama programı ile paralellik göstermesi beklenirken ihracatta görülmesi muhtemel artışın hisseyi pozitif etkilemesi bekleniyor. Firma net yabancı para pozisyonunu artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl net yabancı para pozisyon fazlasını yüzde 87 oranında artırdığı gözlendi. 8.15x 2021T F/K ve 5.18x 2020T FD/FVAÖK çarpanları ile yurtiçi ve yurtdışı benzerleriyle karşılaştırdığımızda şirket hisselerinde 12 aylık periyotta yüzde 34 yükseliş potansiyeli ile 9.45 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ENKA İNŞAAT: 15 Nisan’da şirket tarafından yapılan açıklamaya göre pay başına brüt 0.35 TL temettü dağıtımı gerçekleştirdi. Artan Covid-19 vaka sayılarına rağmen yatırımlarına devam eden firma Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan Yüksek Teknolojili Çok Fonksiyonlu Tıp Kompleksi (HMMC) Projesi’nin Faz 2 kapsamında inşaat ve montaj işleri devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre 16 Nisan 2021 itibarıyla projenin yüzde 45’i tamamlandı. Buna ek olarak, şirketin konsorsiyum ortağı Siemens ile Rusya Federasyon’una bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde yapımını üstlendiği Nizhnekamsk 495 MW Kombine Çevrim Elektrik Santrali projesinde 7 Nisan 2021 itibarıyla yüzde 92 ilerleme sağlandı.
İki adet gaz türbini, bir buhar türbini, üçjeneratör, üç yükseltici transformatör, iki adet kazan, ıslak tip doğal çekişli soğutma kulesi (88 mt yüksekliğinde], iki doğal gaz kompresörü, iki sentetik gaz kompresörü ve tüm BOP ekipmanlarının montajı da tamamlandı. Projelerin tamamlanmasının fınansal tablolara olumlu yansımalarının yıl içinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Enka İnşaat hisselerinde yılsonu için yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile 9.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Yatırım Finansman ve ADUSEM fınansal okuryazarlık eğitimleri
Türkiye’nin ilk aracı kurumu Yatırım Finansman, yatırımcıların bilinçlendirilmesi amacıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ADÜSEM) ile Finansal Okuryazarlık eğitimi projesini başlattı. Mayıs-Aralık 2021 dönemini kapsayan ve her katılımcı için 18 saat olarak belirlenen eğitimlere katılan yatırımcılar eğitim sonrasında sertifika sahibi olacaklar. Duyurulan bu işbirliği doğrultusunda halihazırda Yatırım Finansman müşterisi olan veya hesap açarak yeni müşteri olan tüm yatırımcılar www. yf.com.tr adresinden talep ettiği eğitime başvurarak kontenjan uygunluğu doğrultusunda eğitime katılabilecek. Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, “Yatırımcıların bilinçlendirilmesini, finansal ürün seçeneklerine erişim kanallarının artırılmasını ve yatırımcı tabanının genişletilmesine yönelik atacağımız bu adımın günümüz koşullarına uygun olmasını, dolayısıyla eğitimlerin uzaktan erişime uygun olarak canlı ve katılımcılara özel olmasını tasarladık. Özellikle salgın döneminde 800 bine yakın yeni yatırımcının sisteme dahil olması ile pay senedi yatırımcı sayısı 2 milyonu aştı. Yatırımcı sayısının artmasının ve sistemde kalıcılığın sağlanmasının, finansal okuryazarlık seviyesinin artmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
İDİL TARAKLI