Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Kudret Narına Talep Arttı
GEÇTİGÎMİZ yıl ön çok kullandığınız beş sözcüğü sayın denilse, bunlardan birisi muhtemelen “bağışıklık sistemi” olur. Pandemi ile birlikte virüslara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin yaşamsal önemde olduğu herkes tarafından anlaşıldı. İnsanlar bu süreçte bağışıklıklarını güçlendirmek, hastalıklardan korunmak için doğal gıdalara yöneldi. Kudret narı talebin katlandığı ürünlerden biri oldu. Kabakgiller ailesine mensup bir meyve olan kudret narı meyvesi asıl olarak tropikal iklimde yetişiyor. Ülkemizde Marmara ve Ege Bölgeleri’nde yetiştiriliyor. Daha çok mide rahatsızlıklarında kullanılıyor. İçeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle bağışıklığı güçlendirdiği, çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici ürün olduğu kabul ediliyor. Üretici ve satıcıları artan talepten memnun. Kudret narı ürünlerinin fiyatları ise ortalama 70 -80 TL’den başlıyor.
SEKİZ KÜÇÜK CAM KAVANOZDA
Zade Vital Genel Müdürü Taha Büyük-helvacıgil, “Anadolu’nun bitkisel kaynağı oldukça zengin. Kudret narı da birçok sağlık faydası olan, doğal bir ürün olarak rağbet gören bir takviye” diyor. Zeytinyağlı kudret narı üretimini beş yıldır yaptıklarını belirten Büyükhelvacıgil, 2019’da 10 bin 500 kutu, 2020’de ise 15 bin kutuluk üretim yaptıklarını aktarıyor. Son dönemlerde bağışıklık sistemini dengeleyen ürünlere talep artışı olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, “Ek üretimlerimizi devreye aldık. Bu süreçte üretim kapasitemizi üç katma çıkardık” bilgisini veriyor. Büyükhelvacıgil ayrıca şu bilgileri veriyor: “Zade Vital Zeytinyağlı Kudret Narı kutumuzda 20 mL sekiz cam kavanoz bulunuyor. Kudret narının hızla oksitlenebilen doğal yapısı sebebiyle ambalaj olarak küçük kavanozları kullandık; böylece ürünün uzun dönem stabil kalmasını ve etkinliğini korumasını hedefledik. Daha uzun süre korumak için kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Doğal ve bitkisel olduğundan ve glüten içermediğinden geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih ediliyor. Sadece eczanalerde satışa sunulan kudret narı ürününün perakende satış fiyatı 149 TL.”
YILDA 7 TON ÜRETİYOR
Ayşenur Yuva yaklaşık altı yıldır kudret narı üretimi yapıyor. Bu işe nasıl başladığını anlatan Yuva, “Kudret narını bahçemizin küçük bir kısmına kendimiz tüketmek için ekmiştik. Sonrasında hediye ettiğimiz kişiler çok fayda gördüklerini, başkalarının da bundan faydalanması gerektiğini söylediler. Bu dönüşler bizi motive etti ve ürünü satışa sunmaya karar verdik” diyor.
Girişimci olmak için araştırmalar yaparken bu sektöre giriş yaptıkların ifade eden Yuva, “öncelikle ekim alanlarımızı genişlettik. Daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretim yapabilmek için Yuvadan isimli butik bir işletme kurduk. Tarım Bakanlığı’ndan onay aldık. Daha fazla kişinin, geleneksel yöntemlerle, sağlıklı koşullarda hazırlanan bu şifa kaynağına ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz” bilgilerini veriyor.
Yuva, kendilerinin ve anlaşmalı çiftçilerin ürettiği kudret narını, tesislerinde işlendikten sonra yurtiçi ve yurtdışı pazarında farklı satış platformlarında toptan ve parekende olarak sunduklarını belirtiyor. Ürün ska-lasını her geçen gün artırdıklarını söyleyen Yuva, “Kudret narı kuruları, kudret narı yağı, kudret narı sabunu gibi ürünlerimiz mevcut. 1 kilogram taze kudret narı fiyatımız 60 TL, 1 kilogram zeytinyağlı kudret narı fiyatımız 130 TL” bilgilerini veriyor. Yıllık yedi tonun üzerinde üretim hacimleri olduğunu belirten Yuva sözlerini şu şekilde sonlandırıyor:
“Kudret narının son zamanlarda fitoterapi uzmanları ve bazı doktorlar tarafından tavsiye etmesiyle ürünümüze ilgi arttı. Barındırdığı bol miktardaki vitaminlerden dolayı bağışıklık güçlendirici etkisi nedeniyle pandemi sürecinde kudret narına talep arttı. Herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar ise destekleyici ürün olarak kudret narını tercih etmekte.”
“PANDEMİDE TALEP ARTTI”
Tlos Olive zeytinyağı üretiminin yanı sıra kudret narı yetiştiriciliği ve satışı da yapan bir firma. Kudret narının çeşitli faydaları olduğunu ifade eden firmanın kurucusu Ferhan Tolga özen, “Kudret narı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında sıklıkla tercih ediliyor. Diyabet tedavisinde, kan şekeri kontrolünde, bağışıklık sisteminin normal çalışmasına destek olmak amacıyla, karaciğer sağlığının desteklenmesinde, cilt problemlerinin giderilmesinde de kullanılıyor. Baharda ekilip yazın meyve vermeye başlayan bitkiyi artık pazarda bile bulmak mümkün” diyor. Kudret narının en yaygın kullanımının zeytinyağında macun haline getirilmesi olduğunu söyleyen özen, “Meyveyi küçük küçük parçalara ayırıp zeytinyağında 2-4 ay bekletirseniz macununuz hazır olur. Burada önemli olan doğru zeytinyağının kullanılması. Piyasadaki ürünlerdeki en büyük sıkıntı Türk Gıda Kodeksi’ne göre doğrudan tüketime uygun olmayan yağlar ile yapılıyor olmaları” bilgisini veriyor.
Pandemiyle birlikte ürüne talebin arttığını söyleyen Özen, “Kudret narı içeriğini vücut tarafından daha iyi emilebilecek hale getiriyoruz hem de ürünlerimizde kullandığımız yüksek polifenollü zeytinyağı sayesinde zeytinyağının faydasını da ürünümüze eklemiş oluyoruz. Pandemiden dolayı artan sağlık bilinci ile talep oldukça fazlalaştı. Bu sene için 600 kilogram kudret narı ürettik” bilgisini veriyor.
Dr. Ece YİĞİT / Medipol Pendik Üni. Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanı
“Bağışıklık sistemini güçlendiriyor”
Zeytinyağında bekletilen kudret narı altı ay sonunda kullanıma hazır hale gelir. Bu çözeltiden sabah akşam birer tatlı kaşığı tüketmek istenilen etkilerin ortaya çıkmasını sağlar. Kudret narının içerisinde bulunan momordin, gastrit ve reflü semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Gastritin ilerlemesi ile oluşan ve mide ülserlerinin iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca mideye yerleşen ve gastrit gelişmesine neden olan bir bakteri olan Helicobacter pylori üzerinde öldürücü etkisi vardır. Kudret narı yalnızca midede bulunan yaraların iyileşmesini hızlandırmaz, en iyi bilinen etkilerinden birisi de kan şekerini düşürmesidir. Karaciğer başta olmak üzere birçok organda insülin direncini kırar. Şeker hastalığı olmayanlar kullandığında kan şekerinin aşırı düşmesine neden olmaz. Demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından zengindir.
Bağışıklık sistemini güçlendirirken, birçok bakteri, virüs ve mantar türü üzerine öldürücü etkisi vardır. Meyveyi, kudret narına alerjisi olanlar kullanmamalı. Kanamaya ve düşüklere sebep olabileceğinden gebeler ve gebe kalmayı düşünenler de kullanmamalı.
Nasıl ve hangi mevsimde yetiştiriliyor?
Binlerce yıldır farklı coğrafyalarda şifa kaynağı olarak tüketilen kudret narı, Asya ve Afrika kökenli tropik bir meyvedir. Kudret narı tohum olarak veya tohumdan yetiştirilen fidelerin dikilmesiyle yetişiyor. Bu dikim için en uygun aylar Nisan ve Mayıs. Ekim ayındaki ekimler için ise toprağın en az 8-10, hava sıcaklığının ise 20-25 derece olması gerekiyor, çünkü kudret narı tropikal iklim meyvesi. Düzenli sulama ve bakım ile Türkiye’nin her noktasında yetiştirilebilir fakat en uygun bölgeler Akdeniz ve Ege’dir. Bu bölgelerde sıklıkla örtü altı yetiştiriciliği ile üretiliyor.
Ayhan ERCAN / Tüm Aktar Baharatçı Tibbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği Başkanı
Farklı coğrafyalarda tüketiliyor
Kudret narı, gıda ve ilaç olarak kullanılan bir bitki türü. Pek çok coğrafyada yemek olarak da kullanılan bu sarmaşık meyvesi, ülkemizde yüzlerce yıldır şifa amacıyla tüketilir. Genellikle mide ve bağırsak ülserlerinde, gastritte yaygın olarak kullanılan bu bitki, farklı coğrafyalarda kanser ve diyabette de kullanılıyor. Gastritte meyvenin kurutulmuş toz hali bal ile karıştırtılarak tüketilir. Mide ve bağırsak ülserlerinde ise taze meyvenin zeytinyağında en az üç ay bekletilmiş hali tüketilir. Her iki durumda da kişinin duruma bağlı olsa da genellikle bir ay kullanımı yeterli oluyor. Bilinen bir yan etkisi yok; güvenle kullanılıyor. En önemli husus kudret narı kullanırken hangi mide hastalığının iyi bilinmesi, macun ya da zeytinyağlı türünün hastalığı göre tercih edilmesi. Pandemide tüketimi yüzde 25 oranında arttı.
YEŞİM OKSAY