Pandemi mağduru 31 hisseye dikkat
Pandemiden olumsuz etkilenen hisselerin zamanı geldi
BORSA İstanbul’da yükseliş trendi devam ediyor. Uzmanlar yükselişin devam edeceğini; bunun için çok fazla sebep olduğunu düşünüyor. Analistler yükselişte aşı haberlerinin yanı sıra TCMB’nin enflasyonla mücadele konusunda attığı adımlar, küresel çapta devam eden mali ve parasal desteklerinde iyimserliği arttırdığını ifade ediyor.
Şimdi ise aşılama sürecinin başlaması ile pandemiden olumsuz etkilenen hisselerin zamanının geldiğini söylüyor. Salgın döneminde baskı altında kalan sektörlerin ön plana çıkmasının bu açıdan çok normal olduğunu da dile getiren analistler önümüzdeki süreçte de özellikle emtia grubu (demir çelik, petrokimya vb.) ile havacılık ve turizm sektör hisselerine şans tanıyor. Genel olarak BIST-100 için orta uzun vadede 1.200’lü seviyelerin altını pek mümkün görmeyen uzmanlar ilk aşamada BIST-100 endeksinde de 1.450-1.480 seviyelerinin hedeflenebileceğim söylüyor. Bu kapsamda orta ve uzun vade de pozisyon almak için ön plana çıkabilecek 31 hisseye dikkat çekiliyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
“BORSADA Kİ YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK”
Borsadaki yükselişin önümüzdeki süreçte de devam etmesini bekleyen Info Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, bunun için aslında çok fazla sebep olduğunu özellikle de büyüme beklentilerinin yeniden pozitifte olmasının önemine vurgu yapıyor. 2021’in hem Türkiye, hem de bütün dünya için yaraları sarma ve yeniden büyüme dönemi olacağını da ifade eden Şahin, “Bütün dünyada devam eden düşük faiz, bol likidite ortamı borsalara sürekli para girişini beraberinde getiriyor. Bu ortamda borsaların yükselme eğiliminde olmaması pek kolay değil. Merkez bankalarının yanında hükümetler de büyük teşvik paketleriyle ekonomileri destekliyor.
Her ne kadar geçtiğimiz hafta Trump 900 milyar dolarlık teşvik paketini onaylamasa da, sebep olarak bunun yetersiz olduğunu söyledi. Bu yüzden daha büyük bir paketin gelme ihtimali de piyasalar tarafında fiyatlanacaktır” diyor. Bu para bolluğuna ek olarak koronavirüse yönelik aşılanmanın da başlamasının beklentileri iyice olumlu tarafa çevirdiğini kaydeden Şahin, pandemiden en fazla etkilenen hisselerin de artık dönüş hareketlerini hızlandırdıklarım hatırlatıyor.
“BIST-30 HİSSELERİ GERİ KALDI”
Şahin, özellikle de BIST-30 hisselerinin geri kaldığını belirterek, bu hisselerin fiyatlarının hala makul seviyelerde bulunmasının ana endeksi yani BIST-100’ü geri çekilmelere karşı daha korunaklı hale getirdiğini söylüyor. Bu kapsamda BIST-100 için orta uzun vadede 1.200’lü seviyelerin altını pek mümkün görmeyen Şahin, genel olarak pozitif düşünceye sahip olsa da Borsa İstanbul’da değerinin üzerinde fiyatlanan çok fazla hisse senedi olduğunu da dikkat çekiyor. Bu nedenle yatırımcıların pozisyon alırken artık çok daha dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor
Şahin, bu dönemde orta ve uzun vade için pozisyon almak amacı Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Alarko Holding, Vestel Elektronik, İndeks Bilgisayar, Vestel Beyaz Eşya, Çemtaş, Aselsan, Şişecam, Kervan Gıda, Tofaş Oto Fabrikaları, Arçelik, Türk Telekom, Despec Bilgisayar, Ak Sigorta, Anadolu Hayat ve Tekfen Holding hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.
“İLK AŞAMADA HEDEF 1.450-1.480”
Mevcut ortamda yurtdışı piyasalarda oluşan dalgalanmaya karşın TL varlıkların gücünü koruduğunu hatırlatan Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, bu durumun devam etmesini bekliyor, özellikle Kasım ayında başlayan politika değişiklikleri ile hem öngörülebilirlik, hem de krediblitenin arttığını kaydederek, bunun sonucunda yabancı yatırımcıların yeniden TL varlıklara ilgi gösterdiğinin altını çiziyor. TCMB’nin enflasyonla mücadele konusunda attığı kararlı adımlar, küresel çapta devam eden mali ve parasal destekler ve aşı gelişmelerinin de iyimserliği desteklediğini ifade eden Aydın, bu nedenle ilk aşamada BIST-100 endeksinde 1.450-1.480 seviyelerinin hedeflenebileceğini söylüyor, öte yandan son dönemde her ne kadar virüsün mutasyon geçirdiğine dair haber akışı piyasalar üzerinde baskı yaratsa da, sağlık otoritelerinin bu durumu beklendiğini ve özellikle aşı gelişmelerini etkilemeyeceğine işaret ettiğini belirtiyor.
“EMTİA, HAVACILIK, TURİZM”
Son iki ayda hızlanan hisse piyasalarında aşı gelişmelerinin ciddi etkili olduğunu da hatırlatan Aydın, “Salgın döneminde baskı altında kalan sektörlerin ön plana çıkması bu açıdan çok normal, önümüzdeki süreçte özellikle emtia grubu sektörleri (demir çelik, petrokimya vb.) ile havacılık ve turizm sektörlerinin ön planda kaldığını görebiliriz. Ayrıca son çeyrek bilançoları açısından telekomünikasyon ve beyaz eşya sektörlerini de beğenmeye devam ediyoruz” diyor.
BIST-100 endeksi için kısa vadede 1.450-1.480 seviyelerini hedeflediğini yineleyen Aydın, daha uzun vadede 1.600 ve üzeri seviyeler test edilebilir diye düşünüyor. Bu görüşü için kısa vadede 1.375 seviyesinin referans destek seviyesi olarak takip edilmesini öneriyor.
Aydın, bu dönemde orta ve uzun vade için pozisyon almak için Akbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası C, Yapı Kredi, Emlak Konut GYO, Tav Havalimanları, Pegasus, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Sabancı Holding, Şişecam, Aselsan, Otokar, Tofaş Oto Fabrikaları, Turkcell, Ereğli Demir Çelik, Kardemir D, Arçelik ve Vestel Elektronik hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.
“Hisse seçimleri sağlam dayanaklarla yapılmalı”
2020 Borsa İstanbul’da ve bütün dünya borsalarında her yatırımcı için çok karlı geçmiş olsa da 2021’de durumun bu kadar kolay olmayacağını düşünen İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, bu nedenle önümüzdeki dönemde hisse seçimlerinin daha titiz ve sağlam temel dayanaklarla yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle orta ve uzun vadeli yatırımcıların şirketlerin borçluluk durumlarına, likidite sorunu yaşama ihtimallerine, temettü dağıtım oranlarına, piyasa çarpanlarının ortalamaların altında olmasına ve büyüyen gelirlere sahip olmasına dikkat etmesini öneriyor. Genel olarak pozitif düşünceye sahip olsa da Borsa İstanbul’da değerinin üzerinde fiyatlanan çok fazla hisse senedi olduğunu hatırlatan Şahin, “Bu nedenle yatırımcılar pozisyon alırken artık çok daha dikkatli olmalı” diyor.
30 hissenin endeksi değişecek
Borsa İstanbul, 2021’in ilk çeyrek döneminde (1 Ocak-31 Mart) geçerli olmak üzere, BIST endekslerinde yapılacak değişiklikleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Borsa Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararlar neticesinde, BIST- 100, BIST-50, BIST-30, BIST-Likit Banka ve BIST-Banka Dışı Likit 10 endekslerinde toplam 30 hissede değişikliğe gidilecek. Değişiklikler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.
“Endeks ağırlıkları yüksek şirketler yatırıma uygun”
Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, bu dönemde borsada pozisyon almak isteyenlere şunları öneriyor:
“Salgın ortaya çıktığından beri çok ciddi dalgalanmalar gördük. Bbu da gösteriyor ki kısa vadeli hareketlere odaklanmak özellikle bu dönemde çok riskli. Zira halen ciddi bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Yine de salgının nispeten yeniden arttığı dördüncü çeyrekde, bilançosunu korumayı başarmış sektör ve şirketler var. Bu nedenle 2021’e girerken, ucuz kalmış, karını ve öz kaynak karlılığını artırabilen, operasyonel olarak güçlü, düşük borçlu şirketlere orta-uzun vadeli yatırım yapmayı öneriyoruz. Bu şirketlerin sayısı hiç az değil. Özellikle yüksek betalı dediğimiz, endeks ağırlıkları yüksek şirketler yatırıma uygun görünüyor.”
Gübretaş altın buldu
Söğüt Maden Projesinde 3.5 milyon onsluk altın tespit edildiğini belirten Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, “Bugünkü fiyatlar üzerinden ortaya koymaya kalktığımızda, yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz” dedi. Sahanın 2008’de işletilmek üzere Koza Altın şirketine verildiğini ancak şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine Gübretaş tarafından sözleşmenin iptali için dava açıldığını anlatan Poyraz, söz konusu davaların 2019’un Aralık ayında temyiz aşamaları dahil sonuçlandığını ve oradaki sahanın her türlü hakkıyla Gübretaş’a teslimine karar verildiğini söyledi. Sondajlarla ilgili teknik dokümanlar ve verileri Koza’dan bedel karşılığı devraldıklarını belirten Poyraz, “Bundan sonraki sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin çalışma yaptık. Gübretaş’a ait Gübretaş Maden A.Ş. şirketini kurduk. Sahada yaklaşık 3.5 milyon ons kaynak olduğu ortaya konuldu. Bunun 1 milyon 920 bin onsunun kesinleşmiş, şu anda çıkarılmaya hazır altın rezervi olduğu ortaya konuyor. 1.6 milyon onsun kaynak olarak yüzde 83 oranında rezerve dönüşeceğinin tespiti yapılıyor. Bu miktar hesaba katılınca Söğüt altın madeni sahasında yaklaşık 3.2 milyon ons civarında altın varlığından bahsedebiliriz. Bugünkü fiyatlar üzerinden bunu da dahil edersek yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz” açıklamasını yaptı.
Sahanın dünyada da sayılı madenler arasında yer aldığını vurgulayan Poyraz, “Belki Türkiye’de ilk, dünyada da ilk beşe girecek yoğunlukta altın değerine sahip. Dünya ortalamalarının yüzde 2-3 civarında olduğu düşünüldüğünde, buradaki ortalama 1 ton toprak yığını içindeki altın varlığı ortalama oranı yüzde 8.6. Bu oran maden sahasının bazı yerlerinde yüzde 12’lere, 14’lere çıkıyor.
Sondajlar bunu ortaya koyuyor. Bu da işletme maliyetinin ne kadar düşük olduğu anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Gübretaş Maden A.Ş. şirketini yapılandırarak firmanın gücü, Tarım Kredi’nin desteğiyle madeni kendi imkanlarıyla, kendi yatırımlarıyla çıkarıp Gübretaş, Tarım Kredi ve tarım sektörüne kazandırmaya karar verdiklerinin altını çizen Poyraz, “Buradan elde ettiğimiz değeri şirketimizin tesislerinde, yenileme yatırımları ve yeni yatırımlarla Türk tarımına ve ekonomisine kazandıracağız. İki yıl içinde buradaki madeni Türk ekonomisine kazandıracağız” dedi.
Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Çemtaş dördüncü çeyrek beklentilerimiz daha iyi”
ÇEMTAŞ: Üçüncü çeyrekte en iyi tablolardan birini getiren Çemtaş için dördüncü çeyrek beklentilerimiz daha iyi durumda. Çelik arzının talebi karşılayamıyor olması ve buna bağlı olarak fiyatların hızlı yükselmesi demir çelik şirketlerinin işine geliyor. Vasıflı çelik üretiminde ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geçen Çin sayesinde Türk çeliğine olan ilgi artıyor. Asil Çelik ile birlikte vasıflı çelik sektörünün en büyük oyuncularından olan Çemtaş’ın da bu süreçten olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Şirketin ana maliyetleri hurda ve işçilik giderlerinden oluşuyor. Bu giderler dolar ve TL cinsinden oluşurken, gelirlerin tamamına yakını ise euro bazlı. 1.22’lerin üzerinde seyreden paritenin Çemtaş’ın kar marjlarına olumlu yansımasını bekliyoruz. Çemtaş hisselerinde 12 ay vadeli dönemde yüzde 42 yükseliş potansiyeli ile 21.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MAVİ GİYİM: 2021’de ekonomilerin yeniden toparlanması ve tüketici harcamalarının yeniden artma beklentileri şirketin önümüzdeki süreçteki beklentilerini iyileştiriyor. Ayrıca güçlü ve esnek dağıtım ağı sayesinde üçüncü çeyrekteki toparlanmanın son çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz. Online kanallarda 2020’de gerçekleşen satış büyümeleri 2021’de de marjların daha yüksek seyretmesine yardımcı olacaktır. Üçüncü çeyrekte yüzde 121 artan e-ticaret gelirleri şirketin kar beklentilerini aşmasına yardımcı oldu. Düşük borçluluk oranları, yüksek online büyüme ve değersiz TL’nin yurtdışı gelirlerine yaptığı katkı dolayısıyla Mavi Giyim hisselerinde 12 ay vadeli dönemde yüzde 23 yükseliş potansiyeli ile 65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜPRAŞ: Koronavirüs salgınından en fazla olumsuz etkilenen şirketlerden bir tanesi olan Tüpraş’ta kötü günlerin geride kaldığını düşünüyoruz. Rafineri marjlarındaki kötü seyrin aşılama ile birlikte sona ermesini bekliyoruz.
Brent petroldeki yükseliş benzin hariç bütün rafineri ürün fiyatlarına olumlu yansıyor. 2021’de olumlu fiyatlamanın devam etmesini ve marjları desteklemesini bekliyoruz. İran’ın yeniden petrol ihracatını artırma potansiyeli ve OPEC’in yeniden üretim miktarını artırması, ağır petrolü daha ucuz hale getirebilir. Bu da ağır petrol işleme gücü sayesinde Tüpraş’a avantaj sağlayabilir. 2021 yılında toparlanma süreci yaşayacak Tüpraş’ın 2022’de kendi potansiyel karlarına kavuşabileceğini düşünüyoruz. Tüpraş hisselerinde 12 ay vadeli dönemde yüzde 40 yükseliş potansiyeli iie 147 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü
“Koç Holding’te yükseliş potansiyeli yüzde 23”
KOÇ HOLDİNG: Kısa ve orta vadeli endeks beklentimize paralel olarak çeşitli sektörlere dağılan iştirak yapısı ve öncü gösterge olması nedeni ile beğendiğimiz hisselerin başında yer alıyor. İştiraklerinin net aktif değerinin nakit pozisyonuyla beraber yüzde 90’ından fazlasını oluşturması, şirket adına şeffaf değerlendirme imkanı sunuyor. Buna göre mevcut durumda net aktif değerine göre yüzde 28 iskontolu işlem görüyor. Şirketin beş yıllık ortalama iskontosu yüzde 5 dolaylarında. 2021’de şirket iştiraklerinden beklediğimiz kar büyümesi ile Koç Holding’in bu iskontoyu hak etmediğini düşünüyoruz. Ayrıca 2021’de bu iştiraklerinden gelmesi muhtemel temettü tutarları da şirket için ek katalizör yaratabilir. Zira bilindiği üzere 2020’de pandemi sebebiyle şirketlere yüzde 25’lik temettü dağıtım sınırlandırılması getirilmişti. Koç Holding hisselerinde yüzde 23 yükseliş potansiyeli ile 24.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KARDEMİR D: Salgın sonrasında artan küresel çelik fiyatlarını içeride artan taleple beraber fiyatlara yansıtabilen şirketin ton başına FAVÖK marjlarında ciddi iyileşmeler izleniyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 70’in üzerinde artan inşaat izinleriyle beraber yüksek talep gören uzun çelikte 2021‘de talep daralması beklentimize rağmen, içeride daha düşük fiyatla alınan demir cevheri fiyatlarıyla, artan ürün fiyatlarının finansallara ciddi olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Şirketin FAVÖK/ton rakamlarının özellikle 2021’nin ilk iki çeyreğinde zirve yapacağını düşünüyoruz. Üçüncü çeyrekte 73 dolar olan FAVÖK/ton kaleminin dördüncü çeyrekte 100 doları aşmasını bekliyoruz. Küresel toparlama ve iç talebin devam etmesi halinde şirket için beklentilerimizin ulaşılabilir olduğuna, şirketin de yeniden net kara geçebileceğine inanıyoruz. Kardemir hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimiz var.
GARANTİ BBVA: Banka güçlenen aktif kalitesi, yüksek öz kaynak , karlılığı ve yüksek sermaye yeterlilik rasyosuyla sektör içinde güçlü konumda. Önümüzdeki dönemde sektörde daralması muhtemel net faiz maıjlarında dahi Garanti BBVA’da sektörün altında bir daralma bekliyoruz. Banka hisseleri mevcut durumda 0.7x PD/DD ile sektörün üzerinde bir çarpana sahip olsa da yüksek öz kaynak karlılığıyla daha yüksek çarpanları hak ettiğini düşünüyoruz. Garanti BBVA hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 17 yükseliş potansiyeli ile 11.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
İDİL TARAKLI