Etkili bir aşı sonrası ön plana çıkması beklenen hisseler
Piyasalar normalleşmeyi fiyatlıyor
YURTİÇİNDE TCMB’den ve BDDK’dan gelen adımlar TL varlıklarda değer kazancının artmasını sağlarken, yabancı yatırımcı payının da yükseldiği dikkat çekiyor, öte yandan vaka sayıları artmasına rağmen aşı haberleri ve küresel piyasalarda hayatın yeniden normalleşeceği ihtimali satın alınıyor. Aşının küresel çapta kullanıma başlanacak olması ekonomilerde normalleşme ve iyileşme beklentilerini desteklerken, pay piyasalarında da risk iştahının artmasına yol açıyor. Bunun yanında üçüncü çeyrek bilanço karlılık rakamları da endekste yükseliş trendini olumlu etkiliyor. Analistler normalleşme adımlarının devam etmesi ve özellikle aşının uygulanmaya başlaması ile elde edilen etkili sonuçların ekonomik aktiviteyi güçlendirerek yükseliş trendinin momentum kazanmasına neden olacağını düşünüyor. Endeksin yönü bakımından 1.250-1.300 bölgesinin yakından izlenmesini öneren uzmanlar bu kapsamda öncelikle banka, ulaştırma, gıda ve sanayi hisselerinin ön plana çıkacağını belirtiyor. Orta ve uzun vade için ise 37 hisseye dikkat çekiliyor.
“BEKLENTİLER OLUMLU”
Işık Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, borsadaki yükseliş trendinde Merkez Bankası’nın 19 Kasım toplantısının ardından yine TCMB ve BDDK gibi regülatörlerin, swap, zorunlu karşılık, aktif rasyosu gibi düzenlemelerde daha önce yapılan palyatif uygulamaları düzeltmeye başlamasının etkili olduğunu düşünüyor. Son yaşanan yükselişlerle gün içi ve kapanış rekorlarını üst üste yenileyen endeksin, geleceğe yönelik beklentilerinin de olumlu olduğunu belirten Kavak, “Bu kapsamda geri çekilmeler alım fırsatı sunabilir. Endeks orta/uzun vadeli olarak 1500 seviyesine doğru hareketlerine devam edebilir” diyor.
Yapısal reformların da yerine getirilmesi halinde TL varlıklarının bu durumdan pozitif nemalanacağının altını çizen Kavak, ABD ve AB ile olan ilişkilerin de normal seyrine dönmesi durumunda doğal olarak yabancı yatırımcının ilgisinin yeniden ve hızlı bir şekilde borsaya dönmesinin söz konusu olabileceğini söylüyor. Aşı çalışmalarının sağlık (hastane, ilaç, eczane vb.), taşımacılık ve iklimlendirme sektörlerine olumlu yansıyacağını; yine Covid-19’un olumsuz etkilerini en çok hisseden sektörlerin başında gelen ulaştırma, turizm ve bankacılık hisselerinde başlayan toparlanmaların da hızlanabileceğim düşünüyor. Normalleşmenin başlaması ile sanayi şirketleri ile holdinglerin de satış ve kârlılıklarını artıracağını belirtiyor.
Kavak, geri çekilmelerde THY, Klimasan, Şişecam, Tümosan, Emlak Konut GYO, Turkcell, Medical Park, Selçuk Ecza Deposu, Koç Holding, Doğan Holding ve Tüpraş hisselerinin ön plana çıkacağını düşünerek AL veriyor.
“AŞI SONUÇLARI BEKLENİYOR”
Ahlatcı Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü Barış Ür-kün de borsadaki yükseliş trendinin uzun süredir devam eden yerli yatırımcı sayısındaki artışla ilintili olmakla birlikte özellikle Kasım ayında yabancı yatırımcıların da Borsa İstanbul’a ilgi göstermesinden kaynaklandığını düşünüyor. Bu noktada 1.250-1.300 bölgesinin orta ve uzun vade için endeksin yönü bakımından yakından izlenmesini öneren Ürkün, bu bölge üzerinde tutunma sağlanabildikçe trendin yukarı olmaya devam edebileceğini söylüyor. “2021’de salgın etkisinden aşı uygulamalarıyla bir nebze olsa kurtulma beklentisi daha etkin bir şekilde satın alınırsa yukarı yönlü eğilimin sürmesi beklenebilir” diyen Ürkün şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasına girişleri bu minvalde devam ederse bankacılık endeksinde dolar bazında 2013’ten bu yana devam eden düşüş trendinin üzerinde bir geçiş meydana gelebilir. Bu durumda ana endekste de daha yüksek seviyeler gözlenebilir. Aşı konusunda olası olumsuz sonuçlar ise global bir riskten kaçınma eğilimi oluşturabilir. Dolayısıyla bu taraftan gelecek haber akışları endeks için orta-uzun vade için oldukça önemli olacak.”
tJrkün, geri çekilmelerde Arçelik, Ya-taş, Tofaş Oto, Petkim, Tüpraş, Türk Telekom, Turkcell, THY, Pegasus, Bag-faş, Hektaş, TAV Havalimanları, Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya, Ford Oto, Doğtaş Kelebek, Türk Traktör, Anadolu Isuzu, Tümosan Motor ve Emlak Konut GYO hisselerinin ön plana çıkacağını düşünerek AL veriyor.
“1500-1600 SEVİYELERİNİ GÖREBİLİRİZ”
Noor CM Araştırma Birim Müdürü Tuğba özay ise, endekste orta vadede 1350 direnç seviyesinin kırılması halinde küresel piyasalardaki olumlu havanın da devam etmesi durumunda 1500 ve kademeli olarak 1600 seviyelerini görme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyor. Bu noktada normalleşme adımlarının devam ediyor olması ve son dönemlerde alınan kararların ve söylemlerin arkasında durulmasının şart olduğunu belirtiyor. Vaka artışlarının devam etmesi ve ekonomilerin tam kapanma noktasına girme riskinin piyasaların önündeki en büyük engel olduğunu hatırlatan özay, piyasalarda şu an devam eden normalleşme adımlarından vazgeçilerek alternatif para politikalarının tercih edilmesinin, son dönemde iyileşen güven algısını yeniden bozabileceğine dikkat çekiyor.
BANKA, ULAŞTIRMA, GIDA, SANAYİ
Aşı ile ilgili gelişmelerin küresel piyasalardaki pozitif fiyatlamaları desteklediğine de dikkat çeken Özay, “Bu haberler ulaştırma sektörüne de olumlu yansıyacaktır, öte yandan küresel çapta endeks yükselişleri, yurtiçine de pozitif etkileyecektir. Kısaca aşının uygulanmaya başlaması ve elde edilen etkili sonuçlar ekonomik aktiviteyi güçlendirecektir. Bunun yanında normalleşme yolunda atılacak adımların devamı da yabancı yatırımcı payının artmasına ve doğal olarak yükseliş trendinin momentum kazanmasına neden olacaktır” yorumunu yapıyor. Özay, mevcut koşullarda banka, ulaştırma, gıda ve sanayi sektörü hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.
Özay, geri çekilmelerde Garanti BBVA, Yapı Kredi, Koç Holding, Sabancı Holding, Aselsan, Arçelik, Otokar, Petkim, Anadolu Efes, BÎM, Turkcell, Migros, Pegasus, Tofaş Oto, Ereğli, Türk Telekom, Şişecam, Nuh Çimento, Selçuk Ecza Deposu ve Tümosan Motor hisselerinin ön plana çıkacağını düşünerek AL veriyor.
Tuğba ÖZAY / Noor CM Araştırma Birim Müdürü
“Aselsan’ın nakit akışı olumlu etkilendi”
ASELSAN: Şirket 3Ç20 de bir önceki çeyreğe göre yüzde 24.45, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 78.6 artışla 1.1 milyar TL net kar açıkladı. Yılın ilk dokuz ayında net kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51.3 artışla 3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Net kardaki artışın ana nedeni şirketin faaliyetlerinden kaynaklanan kur farkı geliri olarak ön plana çıkıyor.
Net satışlar üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 21.1 artarken, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.6 artışla 3.2 milyar TL açıklandı. Şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 91’i yurtiçi satışlardan oluşuyor. 3Ç20’de satış gelirleri yıllık yüzde 11, çeyreklik yüzde 14 artışla 2.901 milyon TL’ye yükseldi. Diğer yandan FAVÖK ise üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 17.1 düşüş gösterirken, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.2 düşüşle 542 milyon TL açıklandı. FAVÖK marjı ise üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 782 baz puan düşüş gösterdi. Şirketin toplam net borcu da üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 37.1 artışla 1.3 milyar TL açıklandı. 3Ç20’de koronavirüs nedeni ile kapanan ekonomilerin yeniden açılmaya başlaması ve bunun yanında kur farkından kaynaklı elde edilen kar şirketin nakit akışında olumlu etki yarattı. Şirket hisselerinde yüzde 23 yükseliş potansiyeli ile 22.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve AL tavsiyemizi koruyoruz.
GARANTİ BBVA: Şirket 3Ç20’de piyasa beklentisinin hafif üzerinde yüzde 18.5 artışla 1.896 milyon TL solo net kar açıkladı. Şirket piyasa beklentisinin üzerinde serbest karşılık ayırırken, yine beklentilerin üzerinde ticari kar elde etti. Bankanın bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre karı yüzde 45.4 oranında artış kaydetti. Karda meydana gelen artış ana faaliyet gelirlerindeki yükselişten kaynaklandı. Bunun yanında ikinci çeyrekte gerileyen net ücret ve komisyon gelirleri bu çeyrekte yüzde 19 oranında yükselişe geçerek karlılığa olumlu katkıda bulundu. Ayrıca artan swap kullanımına bağlı, net faiz gelirleri bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 15.9 oranında artarak 6.2 milyar TL’ye yükseldi. Krediler tarafında ise bankanın TL kredileri bu çeyrekte yüzde 2.8 oranında artış gösterirken, toplam krediler kurdaki yükselişin de etkisiyle yüzde 5.2 oranında artarak 314.4 milyar TL’ye ulaştı. Genel olarak baktığımızda beklentilerin üzerinde gerçekleşen kar rakamının asıl kaynağı, beklentilere göre daha iyi gelişme gösteren ana faaliyet gelir unsurları olarak ön plana çıkıyor. Banka hisselerinde yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile 10.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve AL tavsiyemizi koruyoruz.
KOÇ HOLDİNG: Şirket 3Ç20’de piyasa beklentisinin üzerinde yıllık bazda yüzde 114.0 oranında artışla 2.3 milyar TL net kar açıkladı. Genel anlamda dayanıklı tüketim malları, finans ve otomotiv sektöründen elde edilen karlar piyasa beklentisinin üzerinde seyrederek karlılığın artmasında etkili oldu. Segment kırılımlarına baktığımızda en yüksek artış yüzde 58.6 ile otomotiv sektöründe gerçekleşirken, aynı dönemde enerji segmentinin gelirleri yıllık yüzde 17.2 daraldı. Operasyonel karlılık ise otomotiv segmentinde yüzde 77.2 dayanıklı tüketim malları segmentinde yüzde 123.9 ve finans segmentinde yüzde 71.9 katkı sağlayarak operasyonel karlılığı yıllık bazda yüzde 63.4 artırdı. Öte yandan şirket hisselerinin net aktif değerine göre yüzde 39.1 iskontolu işlem gördüğü dikkat çekiyor. Koç Holding hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 24.18 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve AL beklentimizi koruyoruz.
Yusuf KAVAK / Işık Menkul Değerler Araştırma Müdürü
“Klimasan kârlılıkta ivme yakalayabilir”
KLİMASAN: Son finansallan itibariyle geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 94’e yakın kârı azalan şirket buna karşın aynı dönemde hasılatında sadece yüzde 5 civarında kayıp verdi. Diğer yandan cari oran ve asit-test oranı gibi likidite rasyoları makul değerler içerisinde yer alan şirketin, özellikle de bitme aşamasına gelen aşı çalışmalarından orta vadede sektörel olarak avantaj elde edebilecek potansiyele sahip olduğu görülüyor. Bu kapsamda satışlarını artırabilmesinin yanı sıra yeniden kârlılık tarafında da ivme yakalayabileceğini düşünüyoruz. Son zamanlarda bu kapsamda fiyatlamaların ön plana çıktığı şirket hisselerinde orta vadede yüzde 43 yükselme potansiyeli ile 30 TL hedef fiyat ile geri çekilmelerin alım fırsatı sunabileceğini öngörüyoruz.
TÜMOSAN: Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi konumundaki şirket, motor ve traktör alanındaki üretimlerinin yanı sıra son zamanlarda savunma sanayine de yatırım yapıyor. Bu kapsamda şirket son olarak yüzde 100‘e yakın yerli ve milli zırhlı askeri araç olan ‘Pusat’ın prototipini üreterek standardizasyon testlerine başladı. Milli Savunma Bakanlığı’nın bazı ihalelerini de tek başına veya sektörün önde giden şirketleri ile ortaklaşa olarak almış durumda. Diğer yandan üçüncü çeyrekte satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 civarında artıran şirket, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 23 milyona yakın ortaya çıkan zararı da bu yılın aynı döneminde 6 milyonun üzerinde kâra çevirmiş durumda. Orta-uzun vadede gerek traktör, gerekse savunma sanayindeki pazar payını daha da artırmasını beklediğimiz şirket, yerli motor üretimi konusundaki Ar-Ge çalışmalarını nihayete erdirme potansiyeli ile de güçlü durumda. Mevcut veriler ışığında şirket hisselerinde geri çekilmelerin yüzde 28 yükselme potansiyeli ile orta vadede 14 TL fiyat hedef fiyatla alım fırsatı sunabileceğini öngörüyoruz.
ŞİŞECAM: Geçtiğimiz aylarda grup şirketlerini çatısı altında birleştirerek hem operasyonel giderlerinde tasarruf, hem de yönetimsel karar alma mekanizmasında dinamizm sağlayan şirket, özkaynak yapısındaki güçlenmenin yanı sıra yüksek miktarlı bedelsiz sermaye artırımı potansiyeline ulaşmış durumda. Satış ve kârlılık tarafında da pandeminin olumsuz etkilerine rağmen artış sağlayan şirketin, ilerleyen süreçte pazardaki liderliğini daha fazla avantaja çevirmesini bekliyoruz. Bu veriler ışığında şirket hisselerinde orta/uzun vadeli görünümde yüzde 45 civarında yükseliş potansiyeli ile 10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Barış ÜRKÜN / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü
“Arçelik yurtiçi ciro beklentisini yükseltti”
ARÇELİK: Arçelik 3Ç20’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 325 artışla 1.02 milyar TL net kar açıkladı. (3Ç19 net kar: 240 milyon TL) Net karın piyasa beklentisi olan 742 milyon TL’nin üzerinde açıklanmasında koronavirüs salgını sonrasında hem yurtiçi, hem de yurtdışı pazarlardaki hızlı toparlanma ile kur desteği ana etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Satış gelirleri 3Ç20’de 3Ç19’a göre yüzde 45 oranında artarak 8.24 milyar TL’den 11.94 milyar TL’ye yükselen şirketin brüt karı ise aynı dönemde yüzde 52 oranında artışla 4.13 milyar TL oldu. (3Ç19 brüt kar: 2.72 milyar TL) Satış detaylarına baktığımızda yılın ilk dokuz ayında konsolide yurtdışı satışların toplam konsolide satışlar içindeki payı yüzde 63.3. Yurtdışı satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Pound ve euro karşısında zayıflayan dolara ek olarak yüzde 100’e varan kapasite kullanımı ile Arçelik’in brüt kar marjı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 156 baz puan artışla yüzde 34.61’e yükseldi. Şirketin FAVÖK rakamı 1.45 milyar TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 1.73 milyar TL olurken bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 88 oranında artışa denk geliyor. (3.19 FAVÖK: 917 milyon TL) Yılın geri kalanına yönelik beklentilerini de paylaşan Arçelik yurt içi ciro beklentisini yüzde 20-25 aralığından yüzde 25-30 aralığına yükseltirken yatırım harcamaları öngörüsünü ise 150-160 milyon euro’dan 180 milyon euro’ya yükseltti. Şirket ayrıca finansal önceliğinin likiditesini her türlü senaryoda korumak olduğunu vurgularken son çeyrekte Covid-19 salgınına yönelik belirsizliklerin sürmesine rağmen bu durumun operasyonlarına etkisinin Nisan ve Mayıs kadar negatif olmayacağını öngörüyor. 12.95x 2021T F/K ve 5.36x 2020T FD/FVAÖK çarpanları ile yurtiçi ve yurtdışı benzerleriyle karşılaştırdığımızda Arçelik hisselerinde yüzde 36 yükseliş potansiyeli ile 38.25 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
PETKİM: Pandemi döneminde olunmasına rağmen şirketin üçüncü çeyrek satış hacmi, geçtiğimiz yılın aynı döneminin yüzde 7 ve bir önceki çeyreğin yüzde 16.4 üzerinde 638 bin ton olarak oldukça yüksek gerçekleşti. Karşılaştırmalı dönemde ürün fiyatları geçtiğimiz yılın aynı döneminin altında olsa da artan satış hacmi ve TL’nin değer kaybının olumlu etkisi görüldü. Böylece satış gelirleri yıllık bazda yüzde 3.4, çeyreklik periyotta ise yüzde 35.5 artarak piyasa ortalama beklentisi olan 3.048 milyon TL’nin paralelinde 3.038 milyon TL olarak gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte piyasa ortalama beklentisi olan 203 milyon TL’nin üzerinde, yıllık yüzde 23.2 ve çeyreklik yüzde 97.3 artışla 291 milyon TL net kar elde etti. Bazı ürün spread’lerinin nafta fiyatlarındaki gerileme ile kuvvetli görünümü ve TL’deki değer kaybının olumlu etkisi ile de FAVÖK yıllık bazda yüzde 26.9 (çeyreklik yüzde 27.6) artarak piyasa ortalama beklentisi olan 465 milyon TL’nin üzerinde, 500 milyon TL olarak gerçekleşti. Kasım ayı içerisinde yüzde 20 bedelsiz sermaye artışı gerçekleştiren şirketin karlılığındaki en önemli etken olan etilen-nafta makası Kasım ayının son haftasında haftalık bazda yüzde 17 iyileşerek 439 dolar/ ton oldu. Makas, Mart ayının ortasındaki seviyelere yükseliş kaydederken, etilen fiyatı Şubat ayından beri en iyi seviyesine ulaşmış oldu. Dünya genelinde ticaretin aksadığı bir dönemde şirket, ihtiyacı olan ana hammaddesi naftayı Star Rafineri’den kesintisiz ve yüksek kalitede temin etmeye devam etti. Böylece salgın döneminde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu petrokimya ürünlerini kesintisiz olarak üretebilmiş oldu. Küresel salgın etkisinden kurtulma yolunda gelişmelerin kaydedilmesi, petrol ve petrol türevi ürünlere olan talepteki buna bağlı artışlar şirket hisselerinin yukarı yönlü eğilimi destekleyebilecektir. Petkim hisselerinde yüzde 15 yükseliş potansiyeli 4.98 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜRK TELEKOM: Grup, üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 61 ve çeyreklik yüzde 56 azalışla piyasa ortalama tahmini olan 400 milyon TL’nin üzerinde, 432milyon TL net kar açıkladı. Covid-19 sürecinde geniş bant abonelikleri talebi ve veri trafiğinde kayda değer artış kaydeden grup, genişbant abone tarafı üçüncü çeyrekte net 534 bin yükselerek 12.8 milyara ulaşarak güçlü bir artış kaydetti. Fiber aboneliklerdeki artış etkisiyle genişbant abone başına elde edilen gelirlerin de yıllık bazda yüzde 14.0 oranında artarak 57.1 TL’ye çıktığı gözlendi.
Salgın etkisinin azalmasına bağlı olarak üçüncü çeyrekte mobil abone sayısında bir önceki çeyrek döneme göre 269 bin artışla 23.1 milyona ulaşıldı. Üçüncü çeyrek satış gelirleri, bahsettiğimiz genişbant segmentindeki güçlü görünüme bağlı olarak yıllık yüzde 18.6 artışla, piyasa ortalama beklentisi olan 7.123 milyon TL’nin paralelinde 7.366 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK ise yıllık yüzde 15.7 oranında artarak 3.477 milyon TL’ye ulaşarak piyasa ortalama beklentisi olan 3.356 milyon paralelinde gerçekleşti. Üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte grup 2020 yılı tahminlerinde de revizyona gitti. Buna göre grup, UFRYK hariç satış gelirlerindeki büyüme beklentisini yaklaşık yüzde 16 (önceki beklenti yaklaşık yüzde 13), FAVÖK beklentisini yaklaşık 31 milyar TL (önceki beklenti 12.4 milyar TL-12.6 milyar TL) ve yatırım harcamaları tahminini yaklaşık 6.6 milyar TL (önceki beklenti 6.4 milyar TL) olarak revize etti. Şirket hisselerinde yüzde 23 yükseliş potansiyeli ise 9.36 TL hedefi fiyat öngörüyoruz.
İdil Taraklı